Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Italija - Jug - Kampanja i Napulj, Pulja, Bazilikata, Abruco, Molize, Kalabrija

Featured Replies

14 hours ago, Milosh76 said:

Maradonini murali spadaju u bezbedni deo Napulja? :D 

Glavni Maradonin mural/svetiliste je u srcu Spanskih cetvrti/Quartieri Spagnoli. Po danu nemas nekih problema da dodjes do njega jer je mesto postalo jedna od fiksnih turistickih destinacija. Generalno se ovaj kvart popravio i otvorio prema turistima. Prva paralelna ulica je puna kafica i restorana u koje ulazi ko god hoce, ali je i dalje za izbegavanje u kasnim satima i sporednim ulicama. Kad sam bio poslednji put (doduse pre 9 godina) i dalje su na uglovima ulica stajali "strazari" koji su zvizducima upozoravali ko ulazi u srce kvarta. 

Ph-Barbara-di-Donato-640x853.jpg

Drugi mural (esteski prelep) je u Via Taverna Del Ferro i nalazi se van centra u zaledjini zel. stanice. Ta zona se smatra nekom vrstom nove Skampie e ne preporucuje se turisticki lagani obilazak.

murale-di-Maradona-a-san-Giovanni-640x427.jpg

Osim ova dva imas i gomilu manjih na sve strane u starom gradu. Ima i jedan kafic u Spaccanapoli koji je neka vrsta Maradona hrama. Bar Nilo na istoimenoj minijaturnoj pjaceti. Prve 2 slike su moje

HlbuIlMl.jpg

wqgz96Wl.jpg

altarino-di-maradona.jpg

Generalno cela Spaccanapoli je dozivljaj za sebe i pravo srce Napulja. Izbegavaj u kasne sate poslednji deo ove legendarne ulice prema zel stanici (Via Forcella). Tu sam imao negativno iskustvo a vidim da se i dalje smatra relativno opasnom zonom nocu. Ostatak ulice (90%) je supersigurno i prepuno turista i lokalaca. Pogotovo sporedna ulica Via San Gregorio Armeno gde prodaju minijaturne statue svih mogucih svetskih i lokalnih licnosti je kosnica u svakom godisnjem periodu. Tu imas i Maradonine statuice. Te statue su evolucija statua biblijskih likova za Bozicnje jaslice (Presepe na italijanskom). Napolitanci iz ovih botega se smatraju najvecim svetskim umetnicima za statue za Presepe i njihova izrada pocinje jos u 14 veku. Vrhunac te umetnosti i svetsku slavu su postigle u 18 veku. Moda da se u jaslice uklope i poznate licnosti se rodila jos 80ih godina proslog veka a danas su jedan od obaveznih suvenira za svakog italijana koji poseti ovu ulicu.

JbQX2aLl.jpg

12 hours ago, Eleniko said:

Jel se nekome sa foruma desilo nešto loše u Napulju, krš smeštaj ne računam. Sa više desetina ljudi sam razmenio mišljenje o nebezbednom gradu i nisam našao nikakav dokaz za to.

Nekim mojim poznanicima (zabarima) jeste. Nista dramaticno, mini pljacke i sl. Mislim, ne pricamo o brazilskoj faveli, ali treba biti oprezan. 

11 hours ago, *edited by mod said:

Preporučujem ti Vomero, jer je lepo izdvojen od cele tu gungule i lep je kraj za početak i kraj dana. Imas funiculare za gore/dole a ako ne planiras neke duze izlaske u noć to ti je pun pogodak. 

Sama cinjenica da moras da se cimas uspinjacom svaki put kad treba da se vratis u stan/hotel pogotovo u zimaskom periodu kad je mrak vec u 5 popodne za mene nije preporuka. Gore bih otisao samo jednom po danu zbog fantasticnog pogleda na grad i vezuv.

3 hours ago, Behemoth said:

Ja sam isto iz Rima dolazio, preporucujem ti onaj brzi voz, Freccia Rossa mislim da se zove. Za sat vremena si u Napulju.

Da, Freccia Rossa i Italo su 2 ultrabrza voza iz Rima.

• Replies 378
  • Views 296
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted Images

12 hours ago, Eleniko said:

Jel se nekome sa foruma desilo nešto loše u Napulju, krš smeštaj ne računam. Sa više desetina ljudi sam razmenio mišljenje o nebezbednom gradu i nisam našao nikakav dokaz za to.

Sogor i zena prosli pjesacki prelaz ( ne znam tocno lokaciju, uglavnom blizu centra), dvoje iza i sa druge strane jos par njih naplatili sigurni prelazak ceste

:D

Istini za volju ja sam išao samo na proleće i na leto, ne znam kako je zimi, kontam da je manja gužva.

Pompej je super ako bude lepo vreme, imaju u vidu da je većina okamenjenih figura zapravo u obližnjem muzeju a ne na otvorenom, ako zbog toga ideš. Sa 4-5 dana u januaru verovatno ne bi išao na više od jednog izlaska iz grada, ali dobro to je možda do mene.

Bio sam i na Proccidi ali stvarno mislim da bar to ostrvo ne vredi cimanja ako nije toplo.

Kada dodjem kući baciću i par preporuka za restorane.

P.s. ako ti bude baš dosadno i mirno , uvek možeš da odeš kod tih prodavaca statua i pitaš da li imaju Vlahovića ili nekog iz Juventusa :D

4 minutes ago, *edited by mod said:

P.s. ako ti bude baš dosadno i mirno , uvek možeš da odeš kod tih prodavaca statua i pitaš da li imaju Vlahovića ili nekog iz Juventusa :D

Kod napolitanaca ne postoji rec "nema"

Progetto-senza-titolo-2022-07-28T144947.430-800x1000.png

Trazicu im Deja Savicevica 😁

Edited by Milosh76

6 minutes ago, Milosh76 said:

Trazicu im Deja Savicevica 😁

To malo teze. Ali ima tvoj avatar.

Statuina-mihajlovic.jpg

Nisam bila u Napulju, nazalost ali cu rado procitati tvoje utiske nakon povratka. 

Ja bih recimo radije odsela na nekom drugom mestu (Rimu) i jedan dan vozom otisla do Napulja. Zimsko doba je rano se smrkava ne verujem da ima puno turista verovatno je i dosta lokala zatvoreno. Januar je svuda mrtav, prodje Božić i NG, pa u hibernaciju, u Rimu verovtno ne toliko, a moze i da se sopinguje jer od  5. januara pocinju snizenja :thumbup:

Svakako cuvajte stvari i ne nosite nakit. Drugarici Italijanki koja je rodom iz Napulja, a na severu odrasla, jednom prilikom dok je cekala da predje ulicu tip na motoru proleteo i oteo torbu. Njenoj poznanici su otkinuli lancic, slican scenario.

U taksi ne sedajte ako bas ne morate i tu sam cula razne price al da ne mracim previse.

Mene zanima Pompeja, zasto ljudi tamo odlaze? Ja kad vidim slike ugljenisanih leseva bude mi lose, a kamoli da ih vidim uzivo.

Spoiler

Inace ne volim da odlazim na mesta mucenja i masovnih stradanja, gusi me njihova patnja i bol. Kad smo citali Jamu u skoli ja se onesvestila na casu.

Edited by Serena

ipak moj favorit, od svih bizarnosti kojih ima tamo. 

image.thumb.jpeg.5c031cfa9dd56b109404e1c4c353dbe1.jpeg

Ma tamo bizarnosti nema kraja. Evo Trampov atentat.

FB_IMG_1721099679371.jpg

1 hour ago, Serena said:

Mene zanima Pompeja, zasto ljudi tamo odlaze?

pa to je citav grad zatrpan pa otkopan, treba ti par sati da ga obidjes, a leseva ima par, ne mora covek ni da ih gleda ako nece

1 minute ago, onamonamo said:

pa to je citav grad zatrpan pa otkopan, treba ti par sati da ga obidjes, a leseva ima par, ne mora covek ni da ih gleda ako nece

Da jedinstven sacuvan vazan grad iz rimskog doba, tako nesto ne postoji nigde u svetu. Bukvalno se vremeplovom vratis u to vreme. A veci deo grada jos uvek nije otkopan. To kao da kazes da je Koloseum gomila naslaganog kamenja. 

@Serena Sto se tice Napulja i mrtvila van sezone, gresis jako. Zapravo je u visokoj sezoni toliki haos zbog previse turista.

1 hour ago, onamonamo said:

Sve znam, ljudi su zivi zatrpani lavom, ili poguseni dimom i prekriveni pepelom :wacko: meni je to neizdrzivo 😨 radije bih do Matere.

pazi se matere, tamo sigurno ima neka skulptura nekog imperatora ili vojskovodje koji je pobio hiljade ljudi :)

Super je Matera :D 

Nasao sam smestaj u Napulju i rezervisao izmedju metro stanice Duomo i Universita, na pola puta, u toj glavnoj ulici :D  Za smehotres lovu za 5 noci...

Wizz do Rima + smestaj sa doruckom u Napulju + voz od Rima do Napulja... manje od 700 evra za dvoje

Edited by Milosh76

i moj ortak sa ostrva/atine isto uzeo za ovaj vikend, slične cene. jel to italija propo ili šta?