July 9, 200817 yr U petak idem sluzbeno u Rim, pa imam ceo vikend slobodan i mislila sam da odem do Napulja (sad sam gledala Trenitaliu, samo sat i po vozom)Pa me zanima da li se zavrsila situacija sa djubretom? Kopam nesto po netu, ali su sve stare vesti, koje se zavrsavaju premijerovim obecanjem da ce angazovati i vojsku ako bude trebalo, ali nema raspleta? Edited April 17Apr 17 by Lo Zingaro
July 9, 200817 yr Situacija nije jos resena, ali sam centar i turisticke destinacije u principu nisu nikad ni imale taj problem..
July 9, 200817 yr Author Situacija nije jos resena, ali sam centar i turisticke destinacije u principu nisu nikad ni imale taj problem..pretpostavljam da je zeleznicka stanica negde u centru? (a i da nije, bice dobra reportaza :P )Alternativa mi je Positano, ali su zlikovci na trenitaliji nesto radili sa sajtom, i sad 'ladno nema pola gradova, poput Siene, na primer To jest, ukoliko se kao polazna tacka izabere Roma Termini, dobijaju se samo oni gradovi koji su povezani direktnim linijama, a ne i oni kod kojih treba da se preseda (a otkud ja znam gde da presednem za Positano?)
July 9, 200817 yr Positano obidji obavezno, cak po cenu da Napoli odlozis za sledecu priliku. Medju top-ten mesta na planeti!!
July 9, 200817 yr Author Positano obidji obavezno, cak po cenu da Napoli odlozis za sledecu priliku. Medju top-ten mesta na planeti!!Bi ja, ali ne znam kako da se dokotrljam? Vozom od Napulja? Uopste ne mogu da pronadjem logicnu saobracajnu vezu sa Rimom, a imam svega jedan dan na raspolaganju (ujutro da odem, uvece da se vratim)edit> evo sad gledam, ima kombinacija Rim - Sorento, pa odatle nekakvim busom do Positana.edit2> ustvari nema :( Edited July 9, 200817 yr by apotekarica
July 9, 200817 yr Verso Positano per terraDa NapoliDa Piazza Municipio parte ogni mattina un autobus della Sita, compagnia che si occupa dei trasporti su strada della Costiera Amalfitana, diretto a Sorrento, Positano e Amalfi. Lo stesso autobus torna a Napoli partendo da Amalfi intorno alle 17,00.La via pi? veloce in autobus ? per? quella che tocca Pompei e Vietri fino ad Amalfi, con partenze da Piazza Municipio. I biglietti si possono comprare nelle edicole e tabaccherie.Da SorrentoDa Sorrento partono ogni ora gli autobus verso Positano e Amalfi, ed effettuano circa 15 fermate. Edited July 9, 200817 yr by lo zingaro
July 9, 200817 yr pretpostavljam da je zeleznicka stanica negde u centru? (a i da nije, bice dobra reportaza :P )Alternativa mi je Positano, ali su zlikovci na trenitaliji nesto radili sa sajtom, i sad 'ladno nema pola gradova, poput Siene, na primer To jest, ukoliko se kao polazna tacka izabere Roma Termini, dobijaju se samo oni gradovi koji su povezani direktnim linijama, a ne i oni kod kojih treba da se preseda (a otkud ja znam gde da presednem za Positano?)Nemo nikako Sienu da propustish Positano jeste dragulj, ali ne sa toliko karata kao Siena ;) Ima tamo oko Siene i neka Volterra, a i Luca (ako me memorija pamcenja ne vara)a to je meni stvarno bilo "vrh". Edited July 9, 200817 yr by Teja
July 9, 200817 yr Nemo nikako Sienu da propustish Positano jeste dragulj, ali ne sa toliko karata kao Siena ;) Ima tamo oko Siene i neka Volterra, a i Luca (ako me memorija pamcenja ne vara)a to je meni stvarno bilo "vrh".Znas kako bi jedan bivsi bradati srBski statista rekao:"Dont miks frogs end grendmaders!"
July 9, 200817 yr Znas kako bi jedan bivsi bradati srBski statista rekao:"Dont miks frogs end grendmaders!" A sta s cime mesham? Ti si Positano naveo kao neko deseto cudo sveta.A i sam znash da to tako ne ide,ne moze. Uostalom ja govorim ovdeo svojim utiscima ( a ne zivim u Italiji) a ti o svojim. Malo ti je jeftino i besmisleno ovo sa babama i zabama. Mozda bi na Politiciimalo nekog smisla, ali sa putovanjima nema tri veze.I nemo mlogo otvarash usta kad se smejesh, mosh ti upadne nesto
July 9, 200817 yr (mislim da je Positano pomenut u kontekstu posete Napulja)s druge strane, svakako: siena >>> napoli napoli sam po sebi, ništa posebno. okoliš je mnogo zanimljiviji. vezuv, pompeja, amalfi+ravello, paestum, capri, sorento.......
July 9, 200817 yr A sta s cime mesham? Ti si Positano naveo kao neko deseto cudo sveta.A i sam znash da to tako ne ide,ne moze. Uostalom ja govorim ovdeo svojim utiscima ( a ne zivim u Italiji) a ti o svojim. Malo ti je jeftino i besmisleno ovo sa babama i zabama. Mozda bi na Politiciimalo nekog smisla, ali sa putovanjima nema tri veze.I nemo mlogo otvarash usta kad se smejesh, mosh ti upadne nesto Mlogo si sujetna bre Tejo, al evo zatvoricu usta Naravno da sam Positano pominjao u kontekstu posete Napulju, plus poseta Sijeni u ovo godisnje doba nije preporucljiva bez velike nevolje. Mislim nije dole nista svezije, ali barem pored mora imas utisak da mzes da izdrzis....
July 9, 200817 yr Mlogo si sujetna bre Tejo, al evo zatvoricu usta Naravno da sam Positano pominjao u kontekstu posete Napulju, plus poseta Sijeni u ovo godisnje doba nije preporucljiva bez velike nevolje. Mislim nije dole nista svezije, ali barem pored mora imas utisak da mzes da izdrzis....Jesam bre sujetna, nije da nisam ;) Nemoj zatvarash usta.Positano, ali i sve usput ima smisla samo ako idesh autom, ali u novembru,decembru,moze i mart,april.Slazesh se sa mnom? :)
July 18, 200817 yr Author E pa 'vako - dodjoh, videh, prtljag (zamalo) izgubih...Na kraju sam ipak otisla u Napulj, gde me je docekala vojska i nekakvi ljudi u skafanderima, k'o iz Dosijea X, s obzirom da kriza s djubretom jos uvek nije razresena, i mada su turisticki delovi grada pretezno neokupirani otpadom, ipak sam procenila da je bolje da se ne zadrzavam i uputila se na krstarenje po Amalfi obali, i to takozvanim morskim metroom (Metropolitana Mare) koji obilazi manje - vise sva zanimljiva mesta na obali, po principu hop on / hop off, tako da sam svratila u Sorento i Positano, a obisla bih jos mnoga primorska sela da sam imala vremena. Izlet u Sienu mi je propao zbog nekakve lazne uzbune u rimskom metrou, kad je na par sati policija s vatrogascima evakuisala stanicu Vittorio Emanuele, usled cega se stvorila nevidjena guzva na zeleznickoj stanici Termini, pa sam, ne znajuci o cemu se zapravo radi, zakljucila da moze biti da je u pitanju Al Kaida, pa sam tako odustala od daljeg svrckanja. Sto sam sutradan nadoknadila odlaskom u Sperlonga - u pitanju je anticki gradic na stotinak kilometara od Rima, inace popularno letovaliste lokalaca sa fenomenalnom plazom. Druga prominentna vikend destinacija je Ostia Antica (dvedeset minuta vozom, prema obali) gde ce ovih dana biti odrzan dugo najavljivani Bregovicev koncert, o kome se mnogo pise i prica, i stekla sam utisak da je prilicno popularan. A bice i da se oporavio od pada s drveta. Inace se u Rimu ovih dana mnogo prica o Ronaldinjovom prelasku u Milan, Papinoj poseti Australiji i premijeru Berluskoniju, kome su nadenuli nadimak Berluskajzer (kajzer inace potice od cezar). U jeku su radovi na trecoj liniji metroa, koja ce povezivati najvaznije turisticke atrakcije, medjutim, iako je planirano da sve bude zavrseno do maja 2009, izgleda da ce doci do odlaganja, s obzirom da su prilikom gradje pronadjena nova, nepoznata nalazista iz antickog doba, tako da su putare trenutno zamenili arheolozi. Koliko sam ukacila, velika prasina se podize oko Alitalije, s posebnom dramom oko nekakvog "dosijea Malpensa", ali, iako je grad oblepljen plakatima sa pomenutim natpisom, iliustrovanim crtezom aviona iz kog ispadaju ljudi?! nisam uspela da ukopcam o cemu se zapravo radi, i cemu tolika buka. Licno me je fascinirala poplava americkih brendova - mislim da ove godine ima dva puta vise McDonalds restorana nego prosle, a prilicno je tuzno videti da na mestima gde su bile Beneton prodavnice nicu Nike Roma butici. I kad vec pominjem shopping, moram da priznam da nisam uspela da odolim rasprodajama, koje su brutalne, tako da sam se vratila sa zescim prekoracenjem prtljaga, ali vredelo je svake parice. Narocito sam se omastila na buvljacima - Porta Portese i Flaminio Borghetto, gde sam uspela da pokupujem toliko stvari da su mi se kese na kraju usekle u ruke, a lukavo sam pratila dvojicu za koju sam zakljucila da moraju biti stilisti ili nekakvi modni radnici, sto me je dovelo do tezgi sa 'vintage' guccijem, gde sam, za smesne pare, kupila tasnu iz osamdesetih, i upazarila bih jos kojesta, ali me je u naumu sabotiralo radno vreme - ove pijace, naime, rade samo nedeljom do dva popodne. Italijani su, inace, po mom skromnom ukusu, obuceni lepse nego ikad (mislim na muskarce) dok je medju zenama zavladala neka cudna orijentalna moda sa salvarama, koja me se nije preterano dojmila. Umalo da zaboravim nesrecne majice pravljene za nesudjene sampione Evrope u fudbalu, koje se prodaju na tuznim gomilama za samo 1 euro i dok je strancima smesno, Italijani ih zaobilaze s gadjenjem. PS. Slike Amalfi obale stizu cim nadjem kabl. Edited July 18, 200817 yr by apotekarica