May 8, 20251 yr On 6. 5. 2025. at 13:02, Serena said:A ovo kako se zove Lovac iz Scavi di Ercolano.Hercules mingensTako se zove :) Pijani Herakle, dosta popularan motiv. Drzi buzdovan I preko ramena kozu lava. Ovo je losa kopija bastenske skulpture iz Herkulanuma, Ali ima ih vise, googlaj naziv.
May 8, 20251 yr 15 hours ago, Serena said:Amalfi, neuobicajen ugao…..:) Tu odmah ispod direktno na plazi ima simpatican bar, ako si jos tu.Inace Roggi- jevih skulptura ima svuda po jugu trenutno, nisam shvatila da li je nesto privremeno ili sta je u potanju. Ako produzis do Matere ima ih isto par…
May 8, 20251 yr 3 hours ago, Hubris said:Hercules mingensTako se zove :) Pijani Herakle, dosta popularan motiv. Drzi buzdovan I preko ramena kozu lava.Ovo je losa kopija bastenske skulpture iz Herkulanuma, Ali ima ih vise, googlaj naziv.Upravo u Herkulanumu, u dvoristu Casa dei Cervi je nastala ova moja fotografija.Roggi-jeve skulprure se izgleda sele sa mesta na mesto. Jedna slicna je bila postavljena u centru moga grada, sever Italije, pre par godina. Evo je 😍
May 13, 20251 yr On 6. 5. 2025. at 22:39, Frank Pembleton said:Ti si to kolima obilazio?Ja sam 2020, kraj februara i par dana marta, isao iz Budimpeste avionom do Barija, pa iznajmio kola. Pulja je super oblast.On 6. 5. 2025. at 22:42, Frank Pembleton said:Kad je najbolje otići u Napulj a da se izbegne turistička navala? Možda tražim suviše....Ja bio kraj januara i prvih par dana februara ove godine... turista skoro da nema, frke i panije nema uopste, cene smestaja nize nego inace, vreme prohladno bez padavina. Skoro pa idealno.Nisam dobacio do Amalfi obale, nego samo do Sorenta, koji je bukvalno bio prazan, radio je jedan restoran, nista specijalno.
May 14, 20251 yr On 6. 5. 2025. at 22:42, Frank Pembleton said:Kad je najbolje otići u Napulj a da se izbegne turistička navala? Možda tražim suviše....najbolje je prepodne, nigde zive duse, pustinja takorec
June 27, 2025Jun 27 TermoliPostoji jedna regija u Italiji za koju mnogi nisu nikada culi. Cak i dosta italijana sumnja u njeno postojanje. Molise je regija kroz koju svi brzinski prodju jadranskim autoputem ili vozom dok idu u Pulju sa severa i dal zbog toga sto su umorni od dugog puta i vec na horizontu naziru Pulju ili zbog cinjenice da je obala Molizea samo za nijansu duza od bosanske obale, jednostavno ne primete niti shvate da su prosli i kroz tu regiju. E to je prava steta jer nesvesno propustaju pravi jadranski biser na italijanskoj strani obale.Visoke zidine toplih tonova na kojima su nacickane kuce i palate pastelnih boja se vide vec kilometrima daleko setajuci se u plicaku beskonacnih pescanih plaza Abruca. Grad su osnovali grci a prvu tvrdjavu su napravili Normani u 12 veku. Oko tvrdjave se sirio i dizao sve veci zid tokom vekova vrseci zastitu kakood Venecijanaca tako i od Turaka koji su cesto pokusavali da ga osvoje. Pretezno ribarski grad do ulaska u Italijansku drzavu danas je glavni turisticki centar ove male regije ali i pored toga van avgustovske sezone nije preterano okupiran turistima.Setnja pocinje ulaskom kroz jednu od vise kapija grada koja se nalaze na 3 kopnene strane. Grad je neka vrsta lavirinta koji ne plasi mnogo jer kad tad se pojavi more na kraju od nekih uskih ulicica. Slobodno se krecite bez plana i otkricete mnoge zanimljive scene cas sa opustenim domorocima, cas sa radoznalim turistima.Jednom kad izadjete na vrh zidina videcete beskonacnu plavu pucinu na stotine km. Skroz opustajuce ako budete imali srece da vam pirka prijatan vetar u lice s otovrenog jadrana i donosi onaj pravi miris mora. S leve strane se vidi visekilometarska plaza prema severu Italije sa svojim horor mravinjakom lezaljki i suncobrana kojima se ne nazire kraj.U centru postoji par manjih trgova nacickanih resoranima i kaficima. Po danu je prijatno za setnu, dok je vece u spicu prilican kosmar.Uh...moram d'idem. Zavrsetak kasnije.
June 27, 2025Jun 27 Za one koji su kao klinci obozavali strip Koko Bil kao ja, zanimljivost je da je njegov autor Benito Jacovitti je rodom iz ovog grada i u samom centru imate klupu s njegovom bronzanom statuom koja crta Koko bila.Ispod zidina grada se nalazi i jedini "trabocco" (drvena ribarska platforma rasprostranjena sirom obale Abruca) i od njega krece setnja oko zidina uz morsku obalu. S leve strane obale pored plaza pred kraj dana zivnu svi lokali i ogroman broj ljudi pre vecere uziva u zalasku uz kampari spric ili sl.Ako vas put navede u blizinu ovog mesta, nemojte propustiti priliku barem poludnevne posete. Ako nista, moci cete da se pohvalite da ste obisli najmisterijoznijiu italijansku regiju.
August 11, 2025Aug 11 Plaze oko Ostunija su bas onako retro.Da bukvano svim Italijanima mobilni nisu srasli sa rukama i da se ne placa sa karticama bukvalno kao 70te sa slika.Cene u restoranima su solidan sok. Jedini veci sok je kad stigne hrana i vidis porcije. Jedino sto je kafa ostala jeftina.
August 12, 2025Aug 12 16 hours ago, bags said:Cene u restoranima su solidan sok. Jedini veci sok je kad stigne hrana i vidis porcije.Jedino sto je kafa ostala jeftina.Još kad ti stigne coperto od 3 evra po osobi. Meni su računi počinjali u startu od 15 evra zbog toga. Bezobrazluk u nivou američkog obaveznog tipa.
August 12, 2025Aug 12 Ja se i posle 36 godina ovde nerviram zbog koperta, nikako da prihvatim. Ali su mi americki tipsi ipak teze padali.