Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Italija - Jug - Kampanja i Napulj, Pulja, Bazilikata, Abruco, Molize, Kalabrija

Featured Replies

Za pice probaj pizza frita gde god da vidite guzvu, jedna od boljih je na dnu Toledo ulice a Toledo im je i jedna od lepših metro stanica. Ima fritta i u Beogradu od skora ali treba probati u Napulju.

Pica je najbolja u gino sorbillo tj gde god vidite sorbillo plavi znak to je jedna od boljih. Idite u onu na vodi najveća je i ima najbolji pogled pa se i ma je čeka.

Postoje i dva muuzarella restorana jedan je baš na vodi, tu je ceo meni sa ili od sira baš je zanimljiv koncept. Posebno predjelo bonbon.

Kraljevska kuća je kul da se ode ima i lepo dvorište 

Najbolja kafa mi je bila tamo gde piše Mexico.

Noću idite do pesccheria azzura ako vas ne mrzi da čekate malo. Tokom dana je ribarnica a noću se transformiše u mini restoran sa morskom klopom. Doduše ne znam kako funkcioniše zimi jer je na otvorenom.

Sfogliattu nemojte da zaobiđete uz doručak/kafu.

Ima ta da Michele najstarija picerija, red je često ogroman i uzme se broj pa se čeka. Nisam jeo u Napulju ali jesam njihovu ispostavu u Trstu i stvarno je dobra. Doduše ako ti je žena gledala eat pray love, možda ćeš morati da uzmeš broj i čekaš :D

U centru imaš i Benksijevu Madonu, čak su je i uramili. Ako ti dosadi pizza idi na kuvana jela u don vincenzo.

Izvidi I kako je stanje u Tratoria de Nennella. Tu ludi Italijani prave show za goste, mesto je dosta popularno a cene su baš baš jeftine. Hrana poštena domaća sa malog set menija. Sad ako je baš gužva nema potrebe da se čeka ali ako nije, skroz je simpatično iskustvo.

E da I najvažnije, ako se već ranije povlačite u smeštaj i ne čeka vam se red za neku poznatu picu, samo upaliti glovo, radi tamo kao sat i donose je leti čak i brže nego što bi se na nekim popularnim mestima čekao sto.

• Replies 378
  • Views 296
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted Images

12 hours ago, *edited by mod said:

Za pice probaj pizza frita gde god da vidite guzvu, jedna od boljih je na dnu Toledo ulice a Toledo im je i jedna od lepših metro stanica. Ima fritta i u Beogradu od skora ali treba probati u Napulju.

Pica je najbolja u gino sorbillo tj gde god vidite sorbillo plavi znak to je jedna od boljih. Idite u onu na vodi najveća je i ima najbolji pogled pa se i ma je čeka.

Postoje i dva muuzarella restorana jedan je baš na vodi, tu je ceo meni sa ili od sira baš je zanimljiv koncept. Posebno predjelo bonbon.

Kraljevska kuća je kul da se ode ima i lepo dvorište 

Najbolja kafa mi je bila tamo gde piše Mexico.

Noću idite do pesccheria azzura ako vas ne mrzi da čekate malo. Tokom dana je ribarnica a noću se transformiše u mini restoran sa morskom klopom. Doduše ne znam kako funkcioniše zimi jer je na otvorenom.

Sfogliattu nemojte da zaobiđete uz doručak/kafu.

Ima ta da Michele najstarija picerija, red je često ogroman i uzme se broj pa se čeka. Nisam jeo u Napulju ali jesam njihovu ispostavu u Trstu i stvarno je dobra. Doduše ako ti je žena gledala eat pray love, možda ćeš morati da uzmeš broj i čekaš :D

U centru imaš i Benksijevu Madonu, čak su je i uramili. Ako ti dosadi pizza idi na kuvana jela u don vincenzo.

Izvidi I kako je stanje u Tratoria de Nennella. Tu ludi Italijani prave show za goste, mesto je dosta popularno a cene su baš baš jeftine. Hrana poštena domaća sa malog set menija. Sad ako je baš gužva nema potrebe da se čeka ali ako nije, skroz je simpatično iskustvo.

E da I najvažnije, ako se već ranije povlačite u smeštaj i ne čeka vam se red za neku poznatu picu, samo upaliti glovo, radi tamo kao sat i donose je leti čak i brže nego što bi se na nekim popularnim mestima čekao sto.

Manje vishe sve receno. Sfogliata je zapravo sfogliatella i neizbezan duo uz jutarnju kafu. Kafu probati u Gambrinus kafeu, najpoznatijem napolitanskom kafeu u liberty arhitekturi tik uz Trg Plebiscito i kraljev dvor. Obavezno je probati i babà, kolac slican tulumbi i utopljen u rum.

Babà

baba-1-cat-dolci.jpg

sogliatella

SFOGLIATELLE-RICCE-12.jpg

Gambrinus terasa

29653501387_25a26aabe4_k.jpg

I za picerije se slazem s tim da odmah preko picerije Da Michele imas i piceriju Trianon koje je takodje jedna od najstarijih i kultnih mesta u starom gradu. Kad sam ih ja posetio pre 10 godina bile su prave prasnjave  oronule prcvarnice s najboljom picom u gradu i prihvatljivom guzvom ispred. Imale su samo 4 vrste pice. Onda je Dzulia Roberts u film ubacila prvu u svoj blokbaster i guzve ispred nje su postale nesnosljive. Obe se nalaze na manje od 10 min hoda od tvog smestaja, u pocetnom delu zloglasnog kvarta Forcella. (taj deo blizu mora je ok, pogotovo zbog ovih picerija). Ali generalno, mislim da je tesko da pojedes losu picu u Napulju. Jos jedna od starih institucija je picerija Da Matteo o kojoj bi trebala posebna prica. Tu je pizzu pojeo Bil Klinton kad je bio POTUS i od tada je postalo kultno mesto za sve turiste. Pica majstor koji je zamesio tu picu je nakon par godina otvorio svoju piceriju "Da Presidente" i zamutio vode okrenuvsi masu turista prema sebi. Kad je stari gazda Matea picerije umro, prvo je jedan sin otvorio piceriju "Figlio di presidente" a potom i jedna cerka otvorila svoju "Figlia di presidente". Onda je jos neko otvorio piceriju "Autentica pizzeria da presidente" :lolol: Summa summarum konfuzija totalna kakva samo u Napulju moze da postoji ali su sve pice izvrsne.

Trianon

122cbd3e3c5c48faa34b894d9465b6ba.jpg?w=600

Da Michele

Da Matteo

Clinton-da-Di-Mateo.jpeg

Ufff sfoljata

2 minutes ago, Behemoth said:

Ufff sfoljata

Sfogliatella :sign_3dot:

Na Babà sam se toliko bio navukao da sam kupio modle za njih i počeo sam da ih pravim. Nakon nekoliko neuspeha (pogrešno brašno) ispale odlične. Samo je moj recept sa kremom iznutra.

1 hour ago, Luther said:

Samo je moj recept sa kremom iznutra.

Daj recept ili se nije desilo 😁a hvala svima puno :hail:

Edited by Milosh76

Just now, Milosh76 said:

Daj recept ili se nije desilo 😁

Pa to je jednostavno. Preseces popreko babà i stavis krem u njega.

:Jova:

A koje doba godine je dobro da se ode do Napulja, a da se izbegnu nesnosne gužve turista? A da je koliko toliko ok sa "vremenskim uslovima"?

1 hour ago, Milosh76 said:

Daj recept ili se nije desilo 😁a hvala svima puno :hail:

Ja sam pravio prema ovome a ima toga po Youtubu kolko hoćeš.

36 minutes ago, Frank Pembleton said:

A koje doba godine je dobro da se ode do Napulja, a da se izbegnu nesnosne gužve turista? A da je koliko toliko ok sa "vremenskim uslovima"?

Proleće ili jesen. Svakako ne dok im je Feragosto.

• 1 month later...

Idem sutra u Rim, pa vozom za Napulj, ostajem do nedelje.

Da li je pametno da kopiram pasos i da nosim taj papir sa sobom, cisto predostroznosti radi?

Da li je cimanje da idem do Sorenta, da li je mesto uopste "zivo" u ovom periodu godine? Ne bih isao u Positano

Da li je neophodno da rezervisem Popeju ili samo da banem?

Otvoren sam za sve dodatne savete

Jos jednom hvala svima na upustvima i savetima od par predhodnih strana.

8 hours ago, Milosh76 said:

Da li je pametno da kopiram pasos i da nosim taj papir sa sobom, cisto predostroznosti radi?

Da li je cimanje da idem do Sorenta, da li je mesto uopste "zivo" u ovom periodu godine? Ne bih isao u Positano

Ima karata za Pompeju, nije problem kupiti na mestu samo moze biti malo cekanja ali mozda ni ne.

Sorrento vredi, nešto slično kao i Costa Amalfitana ako nisi bio (nisam ni ja 😂) Za Capri deru sa trajektima ali voz Napoli-Sorrento je sasvim Ok i cena i doživljaj. Recimo petak će biti super dan za ugođaj bez vetra pa ako kreneš rano i uzmeš trajekt do Capri i nazad (oko 40€) pa predveče možeš naći pristojne restorane. Ili begaj pre mraka nazad u Napoli jer voz Circumvesiviana nije na dobrom glasu a juče baš bila frka posle utakmice Serie C. Istina je da su neka mesta zatvorena zimi ali ipak ima izbora a svakako je preporučljivo izabrati (ne baš neophodno i rezervisati) da izbegneš turističke klop(k)e. Za pasoš se slažem, bolje je kopiju nositi sa sobom i neki orginal (LK).

Pozdrav, slobodno se javi za bilo šta

idi na kapri, obavezno poseti i anakapri, i sidji fenicanskim stepenicama nazad u luku, to je poseban izazov za noge

14 hours ago, Milosh76 said:

Jos jednom hvala svima na upustvima i savetima od par predhodnih strana

Buon viaggio :wub:

Cekam slike i utiske iz Napulja, ako bude nekih problema pisi imam prijateljicu napolitanku udatu za sicilijanca :D mogu sve da ti rese :lolol:

Samo da bude lepo vreme gde god da odete bice vam lepo.

22 hours ago, Milosh76 said:

Nije cimanje odlazak u Sorento, lep manji grad, sa lepom malom lukom punom restorana. Voz sat i po valjda, malo odrpan, ali vozi. 

ja bih uvek rezervisao Pompeju, pa čak i ovako off season. 

Pozitano nije ni opcija, ako već neko ide s druge strane poluostrava, to bi trebalo da budu AMalfi/Atrani. mnogo lepši, 20m peške između. a ja bih svakako otišao, ne busom to nikako, već brodom. 

Kapri, iako skup feribot do tamo je jedno prekrasno ostrvo. no mora da se hoda.

kada smo kod hodanja, ko voli planinu ima Sentiero degli Dei, prelepa staza koja završava kod Pozitana sa sjajnim pogledima. 

Svakako ti je obavezna opcija Vezuv. lako dostupno, mora doduše da se malo i hoda na kraju. ALi je na vrhu neverovatno. Više nego moguće busom i Pompeja i Vezuv u istom danu.