August 12, 2025Aug 12 Ajd sto ne mogu nahraniti mene ali da ne mogu desetogodisnje dete je bas onako latinski bezobrazluk.Jedino dobro mesto za klopu sa normalnim porcijama do sada je Trattoria "Casa Amatulli" u Alberobello.
August 12, 2025Aug 12 Desetogodišnji ja je u kafani jeo više nego četrdestogodišnji ja. Poslednji put sam u Italiji bio pre 2-3 godine, pre toga više puta u par godina, i ne sećam se da sam se iznenadio cenama. Očekujem da je u rangu Austrije, Nemačke, Francuske i ako me pamćenje dobro služi tako je i bilo.
August 12, 2025Aug 12 Tesko je porediti zbog specificnosti...Ali ako moram recimo da u solidnom italijanskom restoranu u Fazanu ukupno platim i do 2.5x vise nego u odlicnom italijanskom restoranu u Becu i pritom i sin i ja ostanemo bas gladni. Glavna razlika je sto ja klincima u Becu bez problema porucim pastu od 10-15 eur i to je to siti su. Ovde je pasta oko 30% porcije one iz Beca i ide na 20eur.
August 13, 2025Aug 13 zato najam stana na putovanju ima odredjene komparativne prednosti.. lepo natovaris kolica u intermarche-u ili takonekom liedeleu.uzgred, tip za francuske stanove - posteljinu i peskire nosite sa sobom.ima neki stos sa poreskim stopama u zavisnosti od stepena opremljenosti smestaja.
August 13, 2025Aug 13 On 11. 8. 2025. at 19:45, bags said:Cene u restoranima su solidan sok. Jedini veci sok je kad stigne hrana i vidis porcije.Jedino sto je kafa ostala jeftina.Zavisi u kom delu Italije. Mi smo bili na Elbi i bili smo jako pozitivno iznenadjeni cenama. Najskuplja pica koju sam tamo jeo je bila 13€ a i paste su tu negde. Ima naravno i skupljih tako da sam pastu sa plodovima mora placao od 16-18€ a tesko da moze da se nadje za te pare u Becu.Kafa je posebna prica. Poneo sam sa sobom svoju Bialetti dzezvu da sam kuvam espresso ali sam brzo odustao od toga jer je espresso na plazi bio 1,3€ a kapucino 1,4€. Naravno, i jedan i drugi odlicni.Onda se vratim kuci i platim 4,2€ za j**ni kapucino!
August 13, 2025Aug 13 Kafa je u Italiji uvek bila jeftina jer je dnevni ritual u barovima desetinama miliona ljudi. Moja tasta mi juce prica kako je vlasniku bara (u kojem ona pocinje bukvalno svako jutro godinama s jos 4 prijateljice uz espresso i tracanje) rekla da ce promeniti bar jer je podigao cenu na 1,5€ a svi ostali su 1,2/1,3. Uz jezero bukvalno nacickano u nizu barem 10 raznih barova u 100m. I promenice ga.
August 13, 2025Aug 13 @IgaBiva Ja kada sam poslednji put bio na Elbi 2014 samo sam cekao Petka da iskoci iz grma i potpuno napravi dozivljaj ala Robinzon Kruso. Nepostojeca infrastruktura i nikakvi sadrzaji.
August 13, 2025Aug 13 41 minutes ago, bags said:@IgaBivaJa kada sam poslednji put bio na Elbi 2014 samo sam cekao Petka da iskoci iz grma i potpuno napravi dozivljaj ala Robinzon Kruso. Nepostojeca infrastruktura i nikakvi sadrzaji.Sta znam, izgleda da su se unapredili u medjuvremenu mada ne znam kakve sadrzaje trazis. Putevi na Elbi su bolji nego od Firenze do Piombina.Mi smo bili u Marina di Campo i svako vece je bilo sve puno a bio je tek pocetak jula - puni restorani, gomila kafica, poslasticarnica i standovi sa raznim sitnicama, ukrasima i slicno. U gradu je bilo i dosta zivih svirki a spremao se i neki muzicki i DJ festival ali ga mi nismo zakacili.Na plazi su bile standardne stvari kao i svuda - iznajmljivanje pedolina, padlova, camaca i tako to. Ima i gomila razlicitih tura oko ostrva.Isto tako u Porto Ferariu, luka ali skroz simpaticno mesto. Tu mi je bilo super jer su jedno vece bili ulicni sviraci i svi Italijani u blizini (i oni okolo njih i oni u restoranima pored) su pevali sa njima u glas neku meni nepoznatu pesmu.Ono sto se meni svidelo je sto je otprilike 95% italijanskih gostiju i nije bilo pretrpano. Svako vece je pored plaze bio parkiran kamion sa svezim vocem a skoro svako sa przenom ribom.Takodje, sto nije uobicajeno osim u juznom Tirolu, skoro niko ne zna engleski ali nemacki nije problem.Nikada ne bih otisao na onaj haos na Amalfi obali ili Pozitanu, koliko god da je tamo lepo. Takodje, Bibioni, Caorle i slicno nikako nisu tip turizma za nas tako da je Elba prava mera (mada Sardinija ipak ostaje omiljena destinacija).
August 14, 2025Aug 14 Ima na srecu bazen koji je sve samo ne tih. Ja sam na pocetku opominjao ove moje ali kad sam video male italijane kako se deru odustao sam.