Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Italija - Jug - Kampanja i Napulj, Pulja, Bazilikata, Abruco, Molize, Kalabrija

Featured Replies

tmp-1720117052691_1080x1920.jpg

tmp-1720117038959_1080x1920.jpg

• Replies 378
  • Views 286
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted Images

1.10. treba da budem u Rimu, uzeo sam karte za koncert Dejvida Gilmora. Rim sam već obilazio par puta, pa mi se javlja ideja da napravim neki road trip i da budem u Rimu samo za koncert.

Ideja mi je let to Barija, pa da tu uzmem auto. Pošto sam već Pulju obilazio, ostali su mi Leće i taj deo dole oko štikle, i mislio sam da pređem na Kalabriju pa da se popnem do Rima za koncert.. Sve to u drugoj polovini septembra.

Napraviću neki plan puta, ali me više zanima preporuka šta je obavezno za videti u tom delu, ili još bolje, neko skriveno mesto. Svašta sam čuo za Kalabriju, u smislu bezbednosti, ali nadam se da su turisti bezbedni.

Mozes vozom do Napulja

I u Napulju sam bio i obisao sam Amalfi obalu, mozda mi je poneko mesto promaklo ali se ne bih vracao na to sad.

Razmisljam ili taj jug nekako da obidjem rentiranim kolima, ili da zapucam svojim kolima odozgo, pa da tura bude sever, ali vise taj deo Torino, Djenova i na dole uz obalu.

Ne znam sta je bolje :)

• 4 months later...

Planiram krajem januara u Napulj. Da znam, glup mi termin, al za to su krivi moji roditelji jer sam rodjen u to vreme. 😁

Dakle, ideja je avion do Rima, rodjendanska kafa i dorucak u Rimu, posle voz do Napulja. Povratak isto samo unazad. Jutarnji let, povratak uvece, hvala Wizzu na tome i jeftinim kartama.

Dakle, gde bi mogao da nadjem smestaj za zenu i mene u Napulju? Neki lep deo grada sa dobrom povezanoscu sa zeleznickom stanicom i centrom.

On 6. 12. 2024. at 21:18, Milosh76 said:

Planiram krajem januara u Napulj. Da znam, glup mi termin, al za to su krivi moji roditelji jer sam rodjen u to vreme. 😁

Dakle, ideja je avion do Rima, rodjendanska kafa i dorucak u Rimu, posle voz do Napulja. Povratak isto samo unazad. Jutarnji let, povratak uvece, hvala Wizzu na tome i jeftinim kartama.

Dakle, gde bi mogao da nadjem smestaj za zenu i mene u Napulju? Neki lep deo grada sa dobrom povezanoscu sa zeleznickom stanicom i centrom.

Nema loseg termina za Napulj, jedino ako nabodes neku dugu smaracku kisu. 

Sto se tice smestaja tu ipak malo pripazi jer se u samom centru turisticke zone cestoukrstavaju sa nekom od sivih zona. Imas na ovoj karti crvenim crticama okruzen deo opasnih zona u centru. Chiaia i San Ferdinando su ti najsigurniji ali i najskuplji. Centro storico sa ulicom Spaccanapoli je onaj pravi autenticni Napulj, najlepsi za obilazak. Tu gledaj da nije previse blizu zel. stanice (zona Forcella) i ne blizu kvarta Sanità. Vomero je siguran ali skroz nezgodan za turiste zbog pozicije na brdu i neophodnog koriscenja gradskog transporta. U prethodnim kvartovima mozes sve peske da obilazis.

dove dormire napoli info utili e zone consigliate

Zaboravih na Spanske kvartove (Quartieri Spagnoli) Prakticno skoro sve male ulicice koje se ulivaju nizbrdo u Via Toledo (Napuljska Knez Mihajlova) su deo ovog zloglasnog kvarta. E sad, taj prvi deo naslonjen na pesacku zonu se prilicno otvorio za turizam i mozes slobodno obici te blize ulicice ali ne bih trazio boravak bas unutra te male cetvrti.

doduše najlepše znamenitosti Napulja su van Napulja. (Pompeja, Vezuv, Sorento, Amalfi obala, Kapri, Iskia, Paestum....) 

ima prelep Arheološki muzej, ostalo onako.  

u svakom slučaju se treba pripaziti. 

Hvala na savetima :D 

Pompeja je svakako u planu, za Amalfi nisam siguran 100%.

Ne planiramo uvece da se nesto previse setamo, pogotovo ne po uskim ulicicama :D  Evetualno neki lokalni bar ili tako nesto, blizu smestaja.

Znaci savet je da se drzimo turistickih ruta i da ne zalazimo previse u te uske, lepe ulice.

Maradonini murali spadaju u bezbedni deo Napulja? :D 

Da li da iznajmljujem kola za Amalfi ili da jurim bus ili da ostavim za neko drugo putovanje i lepse vreme?

Cenim da krajem januara im mnogo manje turista u tom delu Italije :D

Koliko ranije da jurim karte za Pompeju?

Edited by Milosh76

24 minutes ago, Milosh76 said:

Hvala na savetima :D 

Pompeja je svakako u planu, za Amalfi nisam siguran 100%.

Ne planiramo uvece da se nesto previse setamo, pogotovo ne po uskim ulicicama :D  Evetualno neki lokalni bar ili tako nesto, blizu smestaja.

Znaci savet je da se drzimo turistickih ruta i da ne zalazimo previse u te uske, lepe ulice.

Maradonini murali spadaju u bezbedni deo Napulja? :D 

Da li da iznajmljujem kola za Amalfi ili da jurim bus ili da ostavim za neko drugo putovanje i lepse vreme?

Cenim da krajem januara im mnogo manje turista u tom delu Italije :D

Koliko ranije da jurim karte za Pompeju?

Maradonini murali su svakako bezbedni, bar preko dana.

Za Amalfi nisam siguran da ti je dobar izbor auto, pre svega zbog parkinga i uske magistrale tamo. Ako ideš na jedan dan tamo onda je možda i ok. Ja sam išao vozom do Sorenta pa odande lokalnim busem do Pozitana gde mi je bila baza. Otprilike je trebalo 90 min za ceo put, ali sam imao mirnu glavu oko parkinga i maksimalno uživao. Celu tu obalu možeš ili lokalnim busevima ili brodićima.

Što se tiče Pompeje, kapiram da u januaru neće biti prevelike gužve. Ja sam bio krajem aprila i otprilike kad sam stigao u Napulj sam i uzeo karte za Pompeju, znači par dana ranije. Svakako gledaj što ranije da odeš, tipa čim otvore, da bi završavao obilazak kad počnu busevima da stižu organizovane ture. Tako ćeš najbolje izbeći gužvu.

Ako te zanima Vezuv, vozom, pa njihovim organizovanim busevima do gore. Od mesta gde stane bus, imaš možda još 20-ak min peške do kratera i mislim da možeš max 3 sata da ostaneš gore, jer ti vozač kaže kad treba da se vratiš u bus. Gore je fenomenalno, naročito ako je bistar dan. Tu ti ne treba nikakva rezervacija, karte za bus kupuješ odmah iza železničke stanice (ne sećam se imena) u turističkom birou.

Jel se nekome sa foruma desilo nešto loše u Napulju, krš smeštaj ne računam. Sa više desetina ljudi sam razmenio mišljenje o nebezbednom gradu i nisam našao nikakav dokaz za to.

On 6. 12. 2024. at 21:18, Milosh76 said:

Isključivo Secondigliano i naravno pozdravi na Cira i Gennia :D

Šalu na stranu, dva puta sam bio oba puta 0 problema. Prvi put sa društvom u centru baš, drugi put sa tadašnjom devojkom na Vomero. Preporučujem ti Vomero, jer je lepo izdvojen od cele tu gungule i lep je kraj za početak i kraj dana. Imas funiculare za gore/dole a ako ne planiras neke duze izlaske u noć to ti je pun pogodak. E sad za ostale stvari ne znam koliko si dana tamo?

Hvala svima.

Plan je od 28.1. do 2.2. znaci 5  noci.

Posto letim ka Rimu, prvi dan cu provesti tamo, rodjendanska kafa i dorucak, a onda vozom do Napulja.

Povratak vozom do Rima i onda vecernji let lagano nazad.

Ja sam isto iz Rima dolazio, preporucujem ti onaj brzi voz, Freccia Rossa mislim da se zove. Za sat vremena si u Napulju.

Ja bio smesten u delu Chiaia, odmah iznad setalista uz more. Fin je kraj, pun restorancica i pabova, a peske sam isao svuda po gradu, Bio 4 dana tamo, bez ikakvih problema, naravno nisam zalazio u Sekondiljano :D

U sekondiljano samo na motoru