October 4, 20214 yr 22 hours ago, halloween said: Ne znam šta očekuješ da vdiš u blizini, Fiatov pogon ili neko brodogradilište. Toga nema na svakom koraku, zemlja im živi od malih i srednjih preduzeća koja rade porodični biznis, zanati, a i od trgovine i turizma. Ima dosta i penzionera, a svi jako vode računa o spoljašnjem izgledu kako ličnom, tako i kuće, ulice (i u stanju su da se dosta odreknu zarad toga), obnavljaju ih, a i država ulaže. 57 lokaliteta (a to nisu samo gradovi i naseljena mesta) su na listi UNESCO, te predstavljaju međunarodnu brigu i to je bitan izvor finansiranja kapitalnih investicija. Srbija nema šta da se poredi sa njima po tom pitanju, a pogotovo ovo oko UNESCO. Mi imamo samo par arheoloških lokaliteta i manastire. Čak ni Beograd nema, niti će imati išta da ponudi UNESCO u skorije vreme. Dali znas gde je francuska ambasada u rimu? Palata farneze, i da li znas koliku rentu francuzi placaju?
October 4, 20214 yr 41 minutes ago, KNKNPNKN said: Nisam znao ovo za craco, to mora biti jedna superiorna ekonomija koja zabrlja vodovod i kanalizaciju, pa joj nije problem da sagradi noviji, lepsiji craco.... A jesu li i u tarantu zabrljali sa vodovodom i kanalizacijom, pa su ispraznili citave kvartove? Jesu li u brindiziju iskazali neobican oblik covekoljublja, pa rekli albancima "izvolite naseliti nas grad, i uzivajte u nasoj superiornoj ekonomiji, a mi odosmo u ameriku"? S kim se ti svadjas? Krako problem je malo kompleksniji od vodovoda i kanalizacije. Mesto su osnovali jos anticki grci i postojalo je milenijumima. Napravljeno je na erozivnom terenu i pokusaj uvoda kanalizacije i vodovoda s kombinacijom takvog zemljista je bio fatalan za grad. Cak i da nisu hteli da uvedu civilizacijske tekovine i nastavljaju da izbacuju govna lavorima kroz prozor verovatno bi se opet urusilo jer mu se to vec dogadjalo. Uostalom to nije ni bitno. Bitno je to da je smesno uporedjivati ekonomije italijanskog juga sa srpskom ekonomijom.
October 4, 20214 yr 5 minutes ago, lo zingaro said: S kim se ti svadjas? ignoriši lika, nije popio ivermectin danas pa ga ufatili pundravci
October 4, 20214 yr 8 minutes ago, KNKNPNKN said: Ni sa kim se ne svadjam....komentarisem ono sto sam video na licu mesta Ne znam, oseca se neka doza polemike. Nije mi jasan ni kontekst Halovinovog pominjaja italijanske Unesko bastine sa palatom Farneze?
October 4, 20214 yr 20 hours ago, zorglub said: Da me se ne shvati pogrešno, ne pokušam ćaći da objasnim kako se deca prave, uostalom vi ste manje-više na licu mesta i upućeni u priču, samo me džinjuili zanima. Pre svega zbog ličnih iskustava matoraca iz Like i Hercegovine koje poznajem i života od kojih su oni pobegli. Jer ako je samo bitisanje na tim mestima bilo paćenje i borba, ne mogu ni da pojmim koliko su male mogućnosti u ovakvim zajednicama, koje su se nekako ipak održale. Udri Zingaro. Ne daj se zbuniti, ovi individualni primeri koje navode svakako postoje... Cek samo da kinezi pocnu da prodaju italijansko maslinovo ulje i tartufe
October 4, 20214 yr 4 minutes ago, lo zingaro said: Ne znam, oseca se neka doza polemike. Nije mi jasan ni kontekst Halovinovog pominjaja italijanske Unesko bastine sa palatom Farneze? Pa ona navodi bogatstvo u spomenicima kao neku veliku finansijsku prednost, a to je zapravo ogroman trosak... Francuzi placaju 1 evro rentu palate, uz obavezu odrzavanja, eto toliko se italiji isplati posedovanje svih tih spomenika
October 4, 20214 yr Japanci drze kopirajt na ponte rialto u veneciji, pretpostavljam takodje uz obavezu odrzavanja.... A ovo su sve glavne atrakcije, mozes misliti kako je sa svim onim hiljadama manje atraktivnih spomenika
October 4, 20214 yr 3 minutes ago, KNKNPNKN said: Pa ona navodi bogatstvo u spomenicima kao neku veliku finansijsku prednost, a to je zapravo ogroman trosak... Francuzi placaju 1 evro rentu palate, uz obavezu odrzavanja, eto toliko se italiji isplati posedovanje svih tih spomenika Pa Musolini bio siroke ruke kad je davao koncesiju i ne sigurno iz razloga koji ti navodis nego iz prestiza (moze nam se, imamo toga na pretek). Inace je Francuska bila vlasnica te palate do 1936. Musolini je otkupio od Francuske i dan kasnije im dao koncesiju na 99 godina uz nadoknadu od 1 lire. Tebi mozda nije najjasnije koliko doprinosi BDP turizam koji se generise prisustvom tih spomenika. Tacno je to da toga imaju na pretek narocito u ovim perifernim mestima i da ne moze sve da se valorizuje na globalnom nivou. Ali na lokalu moze, veruj mi. To je trend koji traje ne duze od decenije. Davao sam primere sa Sicilije i Bazilikate.
October 4, 20214 yr Imam drugacije informacije, iz dipl krugova, a ovo sa musolinijem zvuci kao pravdanje pred populusom.... Most u veneciji valjda nije musolini dao japancima?
October 4, 20214 yr 7 minutes ago, KNKNPNKN said: Japanci drze kopirajt na ponte rialto u veneciji, pretpostavljam takodje uz obavezu odrzavanja.... A ovo su sve glavne atrakcije, mozes misliti kako je sa svim onim hiljadama manje atraktivnih spomenika Sta znaci konkretno kopi rajt na Rialto? Znas li ti koliko para uplovi u gradsku kasu Venecije godisnje? A koliko uplovi u sve sektore povezane s turistickom ponudom? 12 miliona turista je posetilo Veneciju poslednje godine pre pandemije (sto je idiotluk druge vrste).
October 4, 20214 yr I da me ne razumes pogresno, ja sam zaljubljen u italiju, a narocito mi se svidja pulja...
October 4, 20214 yr Nezahvalno je na bilo koji nacin osporavati ekonomsku snagu venecije, ali je cinjenica da se u zadnjih 100 godina populacija smanjila za vise od 50%
October 4, 20214 yr 1 minute ago, KNKNPNKN said: I da me ne razumes pogresno, ja sam zaljubljen u italiju, a narocito mi se svidja pulja... Nisam to tako ni razumeo, nego mislim da si pogresno obavesten ali i da globalno imas losu predstavu o funkcionisanju italijanske ekonomije. Drzava je realno kita i funkcionise na najgori moguci nacin. Medjutim, ova zemlja ima toliko resursa sto prirodnih, sto ljudskih da jednostavno vecina stvari odlicno funkcionise unatoc takvom nakaradnom drzavnom parazitskom monstrumu. Drzavna kasa vazda place ali ukupan iznos privatne stednje na bankovnim racunima je ubedljivo najveci na pro kapite na globalnom nivou.
October 4, 20214 yr 3 minutes ago, KNKNPNKN said: Nezahvalno je na bilo koji nacin osporavati ekonomsku snagu venecije, ali je cinjenica da se u zadnjih 100 godina populacija smanjila za vise od 50% Pa naravno da se smanjila kad je grad nemoguc za normalan zivot zbog ogromnog prisustva turista. Ja idem redovno na produzeni vikend u Veneciju vec vise od decenije i to uvek u novembru jer je tad najmanje ljudi. Ali tih 70% ljudi koji su napustili grad, nisu to uradili zbog ekonomskih problema. Naprotiv, to su odlicno naplatili.