Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tvrđava

Featured Replies

• Author

Da jebote, zaboravio sam na Kalinića, on je iz Like. Mada, bizarna je priča za njega, Kum i Šiptar su ga našli negde na jugu Srbije na nekoj slavi. U izbeglištvu je radio kao drvoseča.

• Replies 739
  • Views 47.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Granatiranje je počelo ujutro 4. avgusta oko 4 sata. trajalo je do 1 ili 2, negde do 9 ujutro je baš bilo intenzivno a onda samo sporadično, svako 4 5 minuta negde padne granata, pa onda opet malo mir

• method actor, još nije izašao iz uloge

• ni tu vajde od Kolje.

Posted Images

gomila momaka bez igde icega, sa znanjem koriscenja oruzja i naviknuti na smrt

plus, nikako manje bitno, osecaj izdaje od svih

apsolutno nije cudno da su bili laka meta bagre

meni je ova serija bolja od slicnih sa ratnom tematikom devedesetih u onoj meri u kojom se manje bavi "nasima i njihovim", a vise obicnim covekom u svemu tome

ima i ovde naravno propagande, ali u daleko manjoj meri nego u brojnim sranjima koja su snimljena iskljucivo u te svrhe

1 hour ago, Klonfer said:

Deluje da je onaj lik što mulja sa Bandovićem pravljen po notornom Đovani di Stefanu..

Đovani bio sitna jajara. Mario Marko del Tintoreto arhetip.
teško da bi ga Šef primetio a kamoli mu sve dao i podredio.

Meni je Ceca na kraju ubedljivo najslabiji deo epizode, em kao što je rečeno ne pripada vremenski tom periodu em je simbolika suptilna kao slon u staklarskoj radnji.

Gledao sam prvi put sinoć. Daleko od toga da je loše, ali po komentarima s foruma sam očekivao da će mi biti daleko mučnije i teže da gledam.

Valjda je do ličnog iskustva i identifikacije, tj. nedostatka toga. "Sablju" recimo jednostavno nisam mogao da gledam.

3 hours ago, nautilus said:

Ne verujem da će postati krimos. Jedini kninjanin koji je iole ozbiljan gangster devedesetih je Škene. On je bio Legijin vozač i telohranitelj. Umešan je u ubistvo Ivana Stambolića. Ali on je izvršilac naređenja. Plus smo pre rata trenirali rukomet zajedno.

Nekakvih krajiških klanova nije bilo. Sloba je imao svoje igrače i nije tu bilo mesta za naše. Bilo je ludaka, ubica, ali nekakvog gangstera ne. Tipičan kninjanin je svoj hleb tih godina zarađivao na građevini ili u pekari ili tako nekim polu robovskim radom.

Mislio sam na pricu o klincu koji je otisao iz Krajine, (potencijalno) bez porodice i zene, pod svoje ga uzeo DB krimos... prica se pretvara u Juzni vetar.. mada bih vise voleo da razrade likove i pokazu sudbinu ljudi iz tog vremena.

"DB krimos" je pleonazam

Drago mi je da neko pominje iskorišćavanje Srpske Krajine za projektovanje bosanskog rešenja. To su najveći gubitnici građanskog rata, nasamareni, istrgnuti iz korena i na kraju proterani. Svi su drugi dobili ponešto, sem njih.

Sa druge strane - nikad im nisam oprostio Busije. Neša Bogdanović im je prvi dao sve, preko reda, a oni su mu se odužili sa 70% glasova SNS-u. I kad (uskoro) proteramo i ugasimo SNS iz svake jebene mišje rupe u koju se budu sakrili, Busije će im jedine ostati sigurna kuća. Istim onima koji su ih najviše izvarali i zajebali.

Zato se nadam da će se serija zadržati na temi uterivanja kurca iz Beograda i još više iz Banja Luke.

Ali sumnjam; pojavljivanje novinara - izdajnika iz Borbe koji pravi link između preostalog Hrvata u Kninu sa 'njegovima' otvara put za oportunističko svaljivanje krivice sa db ideologa na strane plaćenike iz Bgd. Nešto što je kao dan jasna odgovornost Slobodana Miloševića, SANU i srpskog establišmenta biće relativizovano u spasonosni svisuistizam.

E to sa hrvatskim špijunom mi nije bilo nimalo jasno. Kakvu konkretnu korist imaju oni od toga što će Darijin otac da izmišlja priče o srpskim zločinima, kakav crni propagandni rat krajem 1994. godine?! Hajde da ima neku informaciju koja bi bila od vojnog značaja, mada i to je ogroman rizik u njegovoj situaciji; ali čovek već živi pod lupom zbog svoje nacionalnosti, zašto bi rizikovao metak u glavu za sebe, ženu i trudnu ćerku, zarad neke potpuno apstraktne "pomoći domovini"?

Isto, nisam to proživljavao pa ne znam kako je izgledalo, ali logično bi mi bilo da neko u njegovom položaju bolje prikriva svoju ogorčenost.

Edited by Halvard

Imam samo da poručim

Darija*

3 hours ago, Halvard said:

"Sablju" recimo jednostavno nisam mogao da gledam.

Sablju treba pogledati i pored brojnih mana, čisto kao podsetnik gde živimo (hint - taksista).

Posle 4 epizode, ovo je tanko, ne uzimajući u obzir činjenice jer ovo i nije dokumentarac...

Luka kosijaner u specijalcima, mogli su ga bar ošišati na nešto normalno... samo jedna mala primedba, mrzi me da pišem šta mi je još zasmetalo.

• Author

Sablja je rađena po stvarnim likovima i događajima. Dramatizacija stvarnih dešavanja. Tvrđava to nije. Iako se pominju neki stvarni likovi poput načelnika PS Korenica u događaju oko Plitvica ovde je fokus na vremenu i običnim ljudima, ne stvarnim učesnicima događaja. Jovo Maksić je arhetip dalmatinskog ćaće, Luka je arhetip kninskog berekina, Darija kninske cure. Vojnopolitičko rukovodstvo se toliko često menjalo da bi se general menjao dva puta po epizodi. Na kraju su instalirali Hadžića, Mikelića i Čeleketića da se pobrinu da se disonantni glasovi ne čuju. Takvu smenu ne prikazuješ zakulisnim igrama, skupštinskim zasedanjima i izborima na kojima je SPS dobio jednog poslanika. Prikazuješ je ubistvom disonantnog glasa.

Stvarno se ne mogu setiti kada je koja Cecina pesma izlazila, realno ne bih ni znao da je Cecina da nije gugla. Pesma je iskorištena možda zbog melodije i one hevi metal distorzirane obrade prilikom ulaska u klub. To mi je bilo mnogo jeziviji momenat od pevanja.

Ovde čak i Knin prestaje da bude Knin, radnja se, u stvari, dešava u Vrpolju, naselju spojenom sa Kninom u kome je živelo dosta Hrvata. (Čak se i vidi po tabli) Poenta je da se moglo desiti bilo gde. U Petrinji, Drnišu, Benkovcu. Ali opet, mesto gde se radnja dešava ima sasvim dovoljno Knina kao što i likovi imaju jako mnogo kninskog iako su u potpunosti izmišljeni. Događaji su podtekst da opišeš vreme i ljude. Čak su i te Plitvice podtekst da opišeš JNA kreni stani politiku 1991. I samim tim su neprecizne jer nije poenta u Plitvicama nego u vremenu.

Da li je dobro praviti takav kompromis u ovakvoj seriji? Po meni jeste jer to nije dramatizacija stvarnih likova i događaja poput, šta znam, "Sablje" ili ranije, uzgred odlične, SFRJ serije "Zamke". Ovde je umetnička sloboda mnogo veća. Negde se pretera, kao u onoj borbi, negde će svako od nas misliti da se nije smelo ništa menjati u stvarnim događajima, poput Plitvica, autori su mislili da treba i imaju svoje razloge zašto. Njihovo je pravo. Naše je da gledamo i ocenjujemo. Po meni je dobro.

6 minutes ago, nautilus said:

Stvarno se ne mogu setiti kada je koja Cecina pesma izlazila, realno ne bih ni znao da je Cecina da nije gugla. Pesma je iskorištena možda zbog melodije i one hevi metal distorzirane obrade prilikom ulaska u klub. To mi je bilo mnogo jeziviji momenat od pevanja.

Pesma je sasvim jasno iskorišćena kao simbolika Lukinog i Darijinog rastanka i njegovog novog života u BG, i kao što rekoh, suptilno je kao maljem u glavu. To mi mnogo više smeta od faktografske greške, to se i da oprostiti, mada IMO i o tome treba voditi računa ako se već u samoj seriji potencira hronologija. Od te pesme nije moglo da se živi 1995. godine.

Meni zakulisne političke igre i krimi Beograd 90-ih nisu nimalo zanimljivi, o tome smo se nagledali i naslušali za tri života. Sa druge strane, bilo mi izrazito zanimljivo da vidim kako je izgledao svakodnevni život običnih ljudi u Krajini u to vreme. Voleo bih da je u seriji veći akcenat na tome.

• Author

Život dole, za vreme rata, i život u Srbiji u prvih nekoliko godina, recimo do 2000, je bio manje više isti, ako izuzmeš da se nije ginulo i da smo imali struju. Isto siromaštvo, isto nemanje ničega, isto snalaženje. Zato je ljudima bilo jako teško izaći glavom iz rata. Neimaština je godinama nakon toga bila ista.

Za početak serija je gledljiva, za razliku od 95% domaće produkcije.

Juče sam odgledao 2 epizode. Najtanji deo priče mi je "Hrvat iz Knina" i "novinar Borbe špijun".