Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tvrđava

Featured Replies

• Author

Ni meni se nije svidela scena borbe. Prosto tako nije bilo. Da li se desavalo da jedinica ode sa fronta na svadbu, jeste. desavale su se i gore stvari, da se napiju pa ubiju svoju patrolu jer onako pijani, u mraku, misle da su Hrvati. Glavni problem 1992 je bilo siromaštvo, bukvalno je falilo hrane. jeli smo najosnovnije stvari. hleb, mesni narezak. Ni piva nije bilo nešto, najbliža pivara je bila u Banjaluci, pilo se vino, svaka kuća je imala vinograd. Švercovalo se sa unproforcima. Nije bilo odjeće. Najbolji posao je bio kod unprofora.

E sad, što se tiče špijuna, u Kninu su hrvatski špijuni bili Srbi. Hrvati koji su za vreme rata ostali u gradu su ili bili u srpskoj vojsci ili su imali neku radnu obavezu.

Što se tiče svadbe, meni je ličila na neke kninske svadbe na kojima sam bio u to vreme, sve sa molbom da se pazi kakva se muzika svira ako su tu neki Hrvati. Muzika je promašena. Na krajiškim svadbama je išla krajiška muzika. Ja sam mom komšiji Anti, najdivnijem čovjeku u svemiru, 1993 doneo iz Beograda Feral jer je obožavao dalmatinski humor. Najmanja stvar koju bi mogao učiniti jeste da nekog ušutkam ako pred njim počne lupetati gluposti o Hrvatima.

Knin je dobio novu bolnicu 1988. Tih godina je bila krcata ranjenicima. Jednom sam morao par dana ležati u bolnici i spavao sam u dnevnom boravku jer nije bilo mesta po sobama od silnih ranjenika.

Samo zbog scene borbe 7/10

• Replies 739
  • Views 47.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Granatiranje je počelo ujutro 4. avgusta oko 4 sata. trajalo je do 1 ili 2, negde do 9 ujutro je baš bilo intenzivno a onda samo sporadično, svako 4 5 minuta negde padne granata, pa onda opet malo mir

• method actor, još nije izašao iz uloge

• ni tu vajde od Kolje.

Posted Images

nije poenta dal je bilo ili nije bilo, verujem da nije, jer koja budala bi naredila napad na utvrđeno uzvišenje u streljačkom rasporedu

ovo je fikcija ne dokumentarac, gledaš iz vizure nečega što si prošao, ili je prošlo jako blizu tebe

pokušaj da se izmakneš, pa tako da gledaš

scena borbe je zanatski loše urađena, opšti planovi u kojima se sve dešava, nema nikakve dinamike ni u kadru/kadriranju niti u montažnim rezovima. krajnje simplifikovana najznačajnija scena u dosadašnje emitovanim epizodama, iz aviona se vidi da je ispolivanotm za jedno popodne. niti ima glume, niti ima režije, samo bezglavo prangijanje i par eksplozija. jedino je jasno ko je gde, i ko na koga puca zbog toga sam i rekao da je na nivou studentske vežbe

ubedljivo najveći problem je jako tanka gluma. sem bandovića i pejakovića (i donekle jova maksića) ostalima bukvalno ništa ne veruješ, sve je šmira

A jbga te "scene bobe" su uvek najskuplje i zanatski najzahtevnije u svakoj kinematografiji. Tu ne moze da se sakrije ako nisi ljuljnuo pare da platis i tehniku i zanatlije koje ce to da odrade.

Kod nas se odavno odomacio manir "da ja izaberem jaku temu, ona ce sma da se isprica", a naravno nije tako.

Uvek tako imam u glavi kako "niko nije ni hteo da pipne Seobe od Crnjanskog" tada je bilo dosta velikih rezisera koji su znali kakvo je to minsko polje...

Meni je samo bedak sto kad neko odabere takvu temu i ne uradi je dobro on ucini vrlo losu stvar i za buduce generacije, zato sto kad neko hoce to da uradi "kako treba" dobije odgovor: To je vec odradjeno...

• Author

Ne znam, meni su glavni glumci odlični zbog govora. Radilo se sa njima. Beograđani ne prave razliku između kninskog, gospićkog ili benkovačkog govora. Ja pravim, bukvalno na nivou par sela. Dvoje glavnih glumaca uglavnom odlično govore po kninski. Odlični su u ljubavnim scenama i dobro komuniciraju među sobom. Mnogo više ljudi u ratu je poginulo od mine ili granate nego od metka. Gole ruke i nož nikako. E sad, razumem potrebe za dramaturgijom. ali mi se jednostavno ne uklapa u sistem.

Uzgred, i Srđo je odličan. Znam 10 likova moje generacije koji su imali teške probleme sa drogom kada smo izbegli. A tako je bilo i sa generacijom iz serije.

Mislim da je ta vrsta dramaturškog kompromisa u svadbi bila odlična. Sa jedne strane ne možeš kninjane prikazati kao seljake koji slušaju Baju Malog Knindžu jer prosto gradska ekipa to nije slušala. Sa druge strane ne moš ni sa Ramonesima na svadbu. Delča i Ajde Jano su kompromisi. Po meni dobri. I srbovanje sa vojskom je dobro. Te stvari sam svojim očima gledao.

Scena borbe je reminiscencija na borbu na Ljubinom grobu iz Vrhova Zelengore velikog Zdravka Velimirovića. Kompletno prekopirana konfiguracija terena i tok napada.

Na taj omaž nemam primedbi, primeren je našim asocijacijama. Ko želi srpski Saving private Ryan ne treba da ga traži u ovakvoj seriji. Sirotinjska produkcija mi ne smeta kao malo vremena za dijaloge ljudi zatečenih situacijom. Kolja, Nikolina Friganović, Slađana Zrnićmogli su biti iskorišćene za uloge pravoh taoca Tvrđave.

48 minutes ago, nautilus said:

Ni meni se nije svidela scena borbe. Prosto tako nije bilo. Da li se desavalo da jedinica ode sa fronta na svadbu, jeste. desavale su se i gore stvari, da se napiju pa ubiju svoju patrolu jer onako pijani, u mraku, misle da su Hrvati. Glavni problem 1992 je bilo siromaštvo, bukvalno je falilo hrane. jeli smo najosnovnije stvari. hleb, mesni narezak. Ni piva nije bilo nešto, najbliža pivara je bila u Banjaluci, pilo se vino, svaka kuća je imala vinograd. Švercovalo se sa unproforcima. Nije bilo odjeće. Najbolji posao je bio kod unprofora.

E sad, što se tiče špijuna, u Kninu su hrvatski špijuni bili Srbi. Hrvati koji su za vreme rata ostali u gradu su ili bili u srpskoj vojsci ili su imali neku radnu obavezu.

Što se tiče svadbe, meni je ličila na neke kninske svadbe na kojima sam bio u to vreme, sve sa molbom da se pazi kakva se muzika svira ako su tu neki Hrvati. Muzika je promašena. Na krajiškim svadbama je išla krajiška muzika. Ja sam mom komšiji Anti, najdivnijem čovjeku u svemiru, 1993 doneo iz Beograda Feral jer je obožavao dalmatinski humor. Najmanja stvar koju bi mogao učiniti jeste da nekog ušutkam ako pred njim počne lupetati gluposti o Hrvatima.

Knin je dobio novu bolnicu 1988. Tih godina je bila krcata ranjenicima. Jednom sam morao par dana ležati u bolnici i spavao sam u dnevnom boravku jer nije bilo mesta po sobama od silnih ranjenika.

Samo zbog scene borbe 7/10

B1 - upravo tako, zato i kazem da je potpuno promasena atmosfera

B2 - "samo to" , sto zapravo menja celokupnu atmosferu svadbe

ne znam sa zanatske strane, ali je moglo da se pazi makar na neke bas lako uocljive sitnice koje bi itekako doprinele autenticnosti

i generalno, a narocito za scene borbi

@kums - jeste losa gluma, a makar meni taj utisak dodatno pojacava insistiranje (neuspesno) na "kninskom naglasku i recniku"

sve imam utisak kao da je ovo radio neki satro urbani (ex) kninjanin pa je namerno pokusao ratnu krajinu i knin prikazati mnogo manje "krajiskim" nego sto su to zaista bili

38 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:

nije poenta dal je bilo ili nije bilo, verujem da nije, jer koja budala bi naredila napad na utvrđeno uzvišenje u streljačkom rasporedu

ovo je fikcija ne dokumentarac, gledaš iz vizure nečega što si prošao, ili je prošlo jako blizu tebe

naravno

ali ako izaberes ovakvu temu, onda je bitno docarati gledaocu to vreme i okolnosti

dok likovi i radnja mogu biti potpuna fikcija

ovde imamo obrnutu situaciju, reziser ili ko vec pokusava autenticnost postici time sto (toboz) verno prikazuju dogadjaje koji su se desili u stvarnosti i likove iz stvarnog zivota (eventualno pod drugim imenom)

kad se tome doda prenaglasen i promasen naglasak i recnik, plus losa gluma, dobijes da se zapravo promasilo u svemu i da je ovo uzasno losa serija, zanimljiva eventualno nama svedocima tog vremena

5 minutes ago, April said:

Scena borbe je reminiscencija na borbu na Ljubinom grobu iz Vrhova Zelengore velikog Zdravka Velimirovića. Kompletno prekopirana konfiguracija terena i tok napada.

Na taj omaž nemam primedbi, primeren je našim asocijacijama.

prošli su mi vrhovi zelengore kroz glavu pa sam preleteo preko filma i ponovo video tu scenu, sem brežuljka i toga da su naši gore, a bad (blue) boys dole ništa sličnog nema

ovaj nema krupan plan jedne(ima ih par) ni druge strane, nema, drljaju onaj far nad rovom bar da ga

nema ni d od dinamike, a akciona scena

ne tražim iskrcavanje u normandiju, al recimo ona scena iz band of brothers e02 kad onseposobljavaju protivavionski top, pa moglo je nešto bar na tom tragu da bude

50 godina je prošlo od vrhova zelengore, režija je ostala ista, al se snimajuća tehnika kudikamo promenila od tada. nova publika takve scene mora da gleda iz prvog lica, pošto šure igrice sa takvom tematikom od rođenja, a ne da gleda reminiscenicije na filmove(odlične) koje nisu ni gledali. oni ne razumeju takav jezik.

pri tom pod novom publikom mislim na ljude od 45-50 godina

fantom

ps

nije me mrzelo da uporedim, scena iz bob traje duplo duže, a ima deset puta više kadrova, da ne cepidlačim(a hoću) u tvrđavi je bukvalno svaki treći rez iz istog mizanscena plan-kontraplan snimljen sa dve kamere

kurčinelatm

2 hours ago, nautilus said:

Hrvati koji su za vreme rata ostali u gradu su ili bili u srpskoj vojsci ili su imali neku radnu obavezu.

Kakva je bila sudbina tih ljudi i njihovih porodica avgusta 1995? Pretpostavljam da je velika vecina izabrala zivot u Hrvatskoj, ali da li su se isprva sklanjali, bezali kad je krenula Oluja (ako nista, "za svaki slucaj")?

• Author

Jedan deo je ostao u Kninu, uglavnom su se sklonili kod unprofora zajedno sa Srbima. Neki su došli u Srbiju. Komšija Ante u Ritopek. Ćaća se na Cvetkovoj pijaci posvađao sa likom koji je Antu nazvao ustašom. Ovi iz Beograda su posle uglavnom završili napolju. Ante je umro u Australiji.

Deo se kasnije vratio. Znam za par incidenata gde su ih bosanski Hrvati koji su se doselili u Knin tukli ili pljačkali. Oni sad drže ovu staru kninsku priču, imaju rokenrol kafić, organizuju poneki koncert i to je to. Pre par godina su dobili HDZ na izborima i to je bilo čudo.

Edited by nautilus

7 hours ago, nautilus said:

Jedan deo je ostao u Kninu, uglavnom su se sklonili kod unprofora zajedno sa Srbima. Neki su došli u Srbiju. Komšija Ante u Ritopek. Ćaća se na Cvetkovoj pijaci posvađao sa likom koji je Antu nazvao ustašom. Ovi iz Beograda su posle uglavnom završili napolju. Ante je umro u Australiji.

Deo se kasnije vratio. Znam za par incidenata gde su ih bosanski Hrvati koji su se doselili u Knin tukli ili pljačkali. Oni sad drže ovu staru kninsku priču, imaju rokenrol kafić, organizuju poneki koncert i to je to. Pre par godina su dobili HDZ na izborima i to je bilo čudo.

Izgubio je HDZ i poslednje izbore u Kninu, to se i očekivalo nakon mandata gđe Rimac. Nisam stigao gledati seriju, daješ dodatnu čar seriji sa svojim komentarima. Moji su živjeli u Zagrebu, pa znam dosta toga o čemu pričaš. Otac je imao tonu problema zato što je Srbin, ali nikada ružnu riječ nije rekao o Hrvatima, umro je kivan na ekstremiste koji su uništili državu. Uvijek se sjetim njegove rečenice da će sa fronta prvi pobjeći onaj ko glumi najvećeg Srbina i da će taj prvi ukrasti i prevariti. Kontam da je tako bilo na obe strane! I dan danas imamo komšije iz ZG sa kojima održavamo kontakt, redovno se posjećujemo, divni ljudi.

12 hours ago, April said:

Da se kladimo da od tih 3000 bar 85% nikad nije prozborilo ni reč sa nekim Hrvatom, a kamoli da je bilo tamo duže od jednog dana? Ali su ubeđeni da o Hrvatima znaju sve...

gospode gde ti zivis...

Meni, svedoku tog vremena, pripala muka kad sam slučajno nabasao na seriju i na info pročitao da se radi o Kninu 91e - ja sam blizu pbg-a lokacijski i malo stariji od njega, 91 sam imao 18 godina).

Ni lepa sela ne mogu da gledam jer emotivno ne mogu da podnesem svu tragediju koja je za mene realna i ne mogu da se distanciram od nje.

U ovom slučaju sam preventivno promenio kanal, uplašio sam se da ću da prisustvujem još jednom ponižavanju žrtava na svim stranama. Ne znam šta u ovakvoj zemlji može da se stvori državnim parama da je dostojno čoveka i da ima visoku umetničku vrednost.

Izvinjavam se na trolu, pratiću vas još pa ako bude većinski pozitivan dojam, možda i pogledam.

8 hours ago, nautilus said:

koliko je uopste hrvata ostalo u kninu nakon 1991?

u petrinji jako malo, a i to malo je mahom pobijeno tokom rata

u glini je ostalo nesto vise, cini mi se da je glinska brigada imala najveci postotak nesrba u SVK, medjutim ni njihova kasnija sudbina nije nista svetlija

a ono sto je gotovo nepoznato u srpskom drustvu je cinjenica da je i solidan broj srba prebegao 1991 sa krajiske na hrvatsku stranu

13 hours ago, nautilus said:

Na klip sa mojom pričom za BBC je došlo 3000 ljudi da mi na ovaj ili onaj način psuje mater. Na kraju su prestali brisati komentare jer nisu mogli stići. Jurili su me po fejsbuku, slali svašta. Pri tom s od srbovanja u reportaži nije bilo. Ne treba to nikome.

Može link?