November 17, 2025Nov 17 Author u mojoj zgradi od 12 stanova 3 su bila mjesoviti brakovi. dve porodice su ostale. ali mi smo bili netipicna zgrada koja se drzala zajedno. u vrpolju, kao nekom naselju pored grada a u stvari spojenom sa gradom nije ostao skoro niko. ali u kninu je ostao recimo svaki treci. mnogo je zavisilo od komsija. u kninu se nije desavalo da ljude iz stana odvedu preko noci i ubiju ih negde. za sve vreme rata ubijen je jedan covek i o tome postoje dve verzije, prva je zbog nacije a druga je zbog svaleracije. moje neko misljenje je da ima i jednog i drugog u tome. u gospicu, karlovcu, osijeku pa cak i zagrebu jeste. sa druge strane, vec 10 15 kilometara od knina je potpuno druga prica. U Erveniku su 1993, cini mi se ubili citavu hrvatsku porodicu. sto se tice muzike na svadbi, ta generacija nije slusala narodnjake. e sad, kontam da je bila dilema da napravis autenticnu krajisku svadbu gde se pola ludi osecalo kao da je palo sa marsa pa da svi ispadnemo seljacine poput jove torbice ili da menjas narativ. meni se promena narativa svidela jer vise odgovara onom sta smo slusali.
November 17, 2025Nov 17 @nautilus koliko shvatam, preporučuješ seriju? Uvek me je zanimala tema ratnog Knina, mnogo toga i znam jer mi je drug živeo tamo za vreme rata, ali mi se ne gleda neki propagandni treš.
November 17, 2025Nov 17 Moj deda-ujak Hrvat je ceo rat proživeo u Glini. Oženjen Srpkinjom. 1995. je ostao u Glini, posle prešao u Zagreb.
November 17, 2025Nov 17 Author Da. nije propagandni tres. Ilustracija, kninski pop bend 1994. Jedan iz benda je Hrvat, drugome je otac Hrvat. Ovo se slusaloPokusavam pronaci fanzin koji je dole izlazio za vreme rata, stavili su ga onlajn pre jedno 10 godina. Jedno vreme su, dok je bilo struje, imali i povremenu radio stanicu. Jovo Torbica je super zajebancija ali u Kninu bi se osjecao kao i bilo gdje drugo.
November 17, 2025Nov 17 Da malo spojlujem, ako se moze. Ovaj lik folksdojcera malo (vise) karikaturalan. Takodje, cudno je napravljen lik Darijinog oca. On se iscima na svadbi da se proveseli malo na silu, ali onda kad je cerkin sada vec muz isti dan ranjen nema ga u bolnici da bude sa svojom cerkom. Inace, serija mi je OK, lepo pokazuje kako je strana birala ljude. I Lukini i Darijini roditelji od vrlo umerenih ljudi ili cak Jugoslovena postaju "pravi" Srbi i Hrvati za prilicno kratko vreme.
November 17, 2025Nov 17 1 hour ago, nautilus said:u mojoj zgradi od 12 stanova 3 su bila mjesoviti brakovi. dve porodice su ostale. ali mi smo bili netipicna zgrada koja se drzala zajedno. u vrpolju, kao nekom naselju pored grada a u stvari spojenom sa gradom nije ostao skoro niko. ali u kninu je ostao recimo svaki treci. mnogo je zavisilo od komsija.u kninu se nije desavalo da ljude iz stana odvedu preko noci i ubiju ih negde. za sve vreme rata ubijen je jedan covek i o tome postoje dve verzije, prva je zbog nacije a druga je zbog svaleracije. moje neko misljenje je da ima i jednog i drugog u tome. u gospicu, karlovcu, osijeku pa cak i zagrebu jeste. sa druge strane, vec 10 15 kilometara od knina je potpuno druga prica. U Erveniku su 1993, cini mi se ubili citavu hrvatsku porodicu.sto se tice muzike na svadbi, ta generacija nije slusala narodnjake. e sad, kontam da je bila dilema da napravis autenticnu krajisku svadbu gde se pola ludi osecalo kao da je palo sa marsa pa da svi ispadnemo seljacine poput jove torbice ili da menjas narativ. meni se promena narativa svidela jer vise odgovara onom sta smo slusali.e jbg sad, kome su pevali baja mali knindza i ekipa?naravno da je "urbana omladina" preferirala nesto drugo, ali je ovo prosto bilo sveprisutno i neizbezno, sa svim cecama, draganama i itdmnogo bolji opis krajine je onaj koji si dao u nekom proslom postu gde pises kakvo je siromastvo bilonema hrane, nema struje, nema nista jbtte atmosfere u seriji ni u tragovimajovo uredno ceka penziju... kao da se nista nije promeniloa zapravo se sve promenilo potpuno naopako od 1991, bukvalno drugo drustvoi u petrinjskim muzickim grupama u rsk je bilo hrvata, jedan mi bio deo porodiceu mom selu veterinar, hrvat iz zagorja, prica cist kajkavski, ozenjen srpkinjom naravno, eno ga zivi u beograduu glini je hrvat bio vodja srpske paravojne grupeali to su daleko vise izuzeci nego pravilosituacija je bila takva da desetinama km u okolini nije bilo nezapaljene hrvatske kuce, osim eventualno ako je neki zasluzni borac zauzeo na samom pocetku rataa najgora stvar koja se nekom mogla desiti je da ga optuze da je ustasa, suruje sa hrvatima...to i ona ekonomska beda je atmosfera krajine, ne nekakav lagodan, maltene uobicajen zivot, gde mase slusaju beogradski novi talas
November 17, 2025Nov 17 trivijalno pitanje jedno. Je li prije ljeta 1990 bila okačena ikakva zastava na tvrđavi? Ako je, jel to bila zastava SFRJ ili SRH?
November 17, 2025Nov 17 2 hours ago, Kampokei said:Inace, serija mi je OK, lepo pokazuje kako je strana birala ljude. I Lukini i Darijini roditelji od vrlo umerenih ljudi ili cak Jugoslovena postaju "pravi" Srbi i Hrvati za prilicno kratko vreme.O ovome sam pričao - to je uvek aktuelna stvar. Nije specifikum Balkana. Zato recimo da ekipi fali jedan Mate Matišić da posloži stvari.Prosto sam stekao utisak da u epizodama nema dovoljno vremena za sve - hoće i da stisnu i da prdnu, i da ubace borbu, i derbi, i ljubavnu priču i da osvetle društvene fenomene kao gore pomenuti. Pa ne može sve. Nemaju veštinu za to.@kud u maglu SimovićuNaravno da se ne bih upuštao u poređenje ozbiljne Velimirovićeve produkcije sa seci-uši-krpi-dupe investicijom za pranje Telekomovih para. Ali, hteo sam da kažem da mi je primerenije da referenca za borbu u Tvrđavi bude dobar partizanski film nego CGI . Tu se ne slažemo.Tezgarenje se, inače, najviše vidi kod Miodraga Radonjića - imao je dve sezone Južnog vetra da navežba takve scene, i ništa. Lik Komandanta je baš sranje, drven i bezmud u isto vreme. Za takvu ulogu treba jedan Izudin Bajrović, a ne nabildovani beogradski pederčić.
November 17, 2025Nov 17 Ja počeo da gledam, ali mi je ovaj što igra glavnog klinca (što je sad desetar ili šta već) toliko antipatičan da moram da batalim.
November 17, 2025Nov 17 4 minutes ago, April said:Tezgarenje se, inače, najviše vidi kod Miodraga Radonjića - imao je dve sezone Južnog vetra da navežba takve scene, i ništa. Lik Komandanta je baš sranje, drven i bezmud u isto vreme. Za takvu ulogu treba jedan Izudin Bajrović, a ne nabildovani beogradski pederčić.Naslov Šešeljeve knjige Edited November 17, 2025Nov 17 by Milošica
November 17, 2025Nov 17 13 minutes ago, April said:@kud u maglu SimovićuNaravno da se ne bih upuštao u poređenje ozbiljne Velimirovićeve produkcije sa seci-uši-krpi-dupe investicijom za pranje Telekomovih para. Ali, hteo sam da kažem da mi je primerenije da referenca za borbu u Tvrđavi bude dobar partizanski film nego CGI . Tu se ne slažemo.primer koji sam naveo, scena iz band of brothers e02* je sve samo ne cgi. naravno da je scena borbe trebala da bude u maniru nekog filma tzv crvenog talasa, al ovo ako je i bio omaž vrhovima zelengore bio je jako loš citat. delovalo je da bukvalno nisu imali ni jedan kadar pripremljen. nego hajte vi “uje” uzbrdo, a mi ćemo biti gore. i samo nemoj neko rampu da je prešao da se ne jebavamo u montaži. vidim da ima u planu 11 epizoda(po wiki) videćemo dal je ovo bilo sračunato polivanje, a da će nas iznenaditi nekom primerenijom scenom do kraja*
November 17, 2025Nov 17 A koju to kao realnu istorisku bitku Zelengora™ prikazuje? Ako je Glina, reljef je totalno promašen Edited November 17, 2025Nov 17 by Roger Sanchez
November 17, 2025Nov 17 Potpuno random utisak: Darija me likom podseca na Mariju as in Boba i Marija, Lude godine.
November 17, 2025Nov 17 39 minutes ago, Roger Sanchez said:A koju to kao realnu istorisku bitku Zelengora™ prikazuje? Ako je Glina, reljef je totalno promašenkakva glina na puskomet od knina?