Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tvrđava

Featured Replies

u grču sa ženom odgledali.

na momente joj čitao delove nautilusovog posta ali sam se zagrcnuo kod onog asfalta i nisam mogao dalje 😢

kopajući po arhivi Vremena nabasao na:

https://www.youtube.com/watch?v=XtR4Ip-aEQU

• Replies 739
  • Views 47.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Granatiranje je počelo ujutro 4. avgusta oko 4 sata. trajalo je do 1 ili 2, negde do 9 ujutro je baš bilo intenzivno a onda samo sporadično, svako 4 5 minuta negde padne granata, pa onda opet malo mir

• method actor, još nije izašao iz uloge

• ni tu vajde od Kolje.

Posted Images

Sve se ovo dešavalo i lepo su prikazali tu zločinačku akciju i etničko čišćenje.

Ne, ljudi nisu mogli samo da ostanu, kako je Tuđman pričao cinično se smeškajući, ubijani su na najgnusnije načine samo zato što su ostali.

Bilo je i ubijanja u koloni i bombardovanja kolone i ubijanja civila po kućama...

Jasno je i prikazano u seriji da većina ipak nije pobijena nego je ,,samo" proterana. Uz to da ako bilo šta zucneš gotov si, a mogu i iz aviona da te ubiju...

Problem sa serijom je što je u stvarnosti ubijeno recimo 0,5 posto ljudi, serija je to negde i prikazala, ali zato je jedno 50 posto glavnih likova pobijeno i još nije kraj.

Jel može u teoriji to da se desi i da velika većina iz tako jedne familije nastrada? Može, ali ono, teško.

Šta znam, bilo je ljudi poput Momčila i tu je prikazana smrt onih koji su ostali i borili se. Jbg, njega su i opravdano ubili - ti vojnici ili će njega ili će on njih. Zdravko je isto tu stradao i prikazano je da u takvim situacijama se svašta dešava i nema tu vremena da se gleda ko je čiji. Marijina smrt predstavlja ubijanje onih koji su ostali, čega je i bilo, bez da te iko išto pita. Mada i tu su trebali nekog da poštede i predstave sve to na primeru nekog drugog.

Na sve to je ubijen i Lukin ćaća. Tu su bar najlakše mogli da predstave da ubijaju nekog ispred njih u koloni.

Ovako pobiše pola glavnih likova, a nije kraj.

35 minutes ago, nautilus said:

ne govorim o oluji. govorim o 3 godine pre oluje. oluja je samo kraj. kraj zimskog semestra 1995, blejimo ispred faksa. pita koleginica potpuno iskreno: a hoćele li da idete kući za novu godinu?

U mom mestu* u Sumadiji narod nije ni pratio niti ga je iskreno mnogo zanimalo oko Oluje, onako najbukvalnije. Na Zlatiboru druga prica, mozda zato sto su pogranicni predeo.

Dan posle Oluje komsija je pravio cerci proslavu prvog rodjendana pod satrom, moji su otisli da ispostuju komsiju u stanju potpune depresije i ocaja. Vratili su se sokirani, koga god su nesto pitali ili zapoceli razgovor o Oluji na veselom dogajaju, gledao ih je belo ili odgovorio kao nesto reda radi da ispostuju njih ali je bilo jasno da su potpuno - nezainteresovani. bukvalno ful fokus na pecenje i muziku. Koliko puta su to prepricavali po kuci, kapiram da za 4 godine tog rata nisu ni pomislili da dok oni gledaju sve te vesti itd ostatak naroda oko njih to sve ne ferma previse mimo onoga sto ih se direktno ticalo.

*koje je bilo totalno komunisticka varos, pa ne tvrdim da je recimo Cacak bio takav

Sto se same serije tice, nisam mogla da se zakacim za pricu, pa sam vrlo malo gledala. Ali mislim da je jako atmosfericna. Vidim po komentarima da je atmosfera u Kninu 1/1.

Ono sto je mene frapiralo je, odgledala sam par nekih bg scena, ne znam na koju foru ali mene je ono vratilo direkt u 94tu. Zasto i kako ne znam, pogledacu bas kad se nakanim opet da vidim zadrzava li taj efekat.

Nisu Momčila ubili hrvatski vojnici, već Cvare s leđa.

S tim likom su definitivno otišli predaleko, još ova priča o poreklu isuse

To je moja najveća zamerka za seriju, pored nepotrebno izgubljenog vremena na događanja u Beogradu u ranijim epizodama.

A dobro Cvare je valjda prso uglavu...Tako se bar meni čini.

4 minutes ago, Halvard said:

Nisu Momčila ubili hrvatski vojnici, već Cvare s leđa.

S tim likom su definitivno otišli predaleko, još ova priča o poreklu isuse

To je moja najveća zamerka za seriju, pored nepotrebno izgubljenog vremena na događanja u Beogradu u ranijim epizodama.

Dobro da, ali ne menja puno, roknuli bi ga koji sekund kasnije.

23 minutes ago, Emerald said:

Nema potrebe meni da se pravdas, nije mi to namera uopste.

Vec sam pomenio jedno ime koje j studijski guralo Rmtutituki

Cuti se o tome po BG, nije lepo.

Kako se ponasaoa GSS 1994 i 1995, pa mogli bi da pricamo.

U rano proleće 1992. godine Žeks Mitrović je opskurni lik koji u svom studiju sa drugom Brajom uzima pare od pevaljki i iznajmljuje studio svakom ko plati.

Rimtukituki je 1/1 projekat Radio B92.

10 minutes ago, sigurnost said:

U rano proleće 1992. godine Žeks Mitrović je opskurni lik koji u svom studiju sa drugom Brajom uzima pare od pevaljki i iznajmljuje studio svakom ko plati.

Rimtukituki je 1/1 projekat Radio B92.

Samo sto je posle toga on nagradjen. Sto je malo cudno.

Just now, Emerald said:

Samo sto je posle toga on nagradjen. Sto je malo cudno.

Ne zahvaljujući tome, nego uprkos tome.

1. počinje da emituje Radio Pink, a 94. TV Pink. 96. eto njega kao kandidata za odbornika u Zemunu i člana glavnog odbora Jula.

1 hour ago, Emerald said:

U BG je vec 1991 na BU postojao jak antiratni pokret. Cudno je sto je to gurao iz pozadine Zeljko Mitrovic...ali tako je bilo

1. mart 1991. je bio cudan miks, nacionalista i antiratni orjentisanih ljudi. Pri cemu je reakcija JNA, tj. izlazak na ulice, oterao nacionaliste od zelje da ih JNA regrutuje za sukobe u Hrvatskoj.

Propaganda tadasnjeg RTB, a danasnjeg RTS, je bila za rat u to vreme ali mladi su bili protiv. Jedni jer su videli JNA kao komunisticku vojsku koja se ne bori za srpske interese a drugi su bili protiv rata.

Vec sa prvim sankcijama, a narocito sa ekonomskom katastrofom 1993, vlast menja pricu otvoreno. Pocinju da se snimaju antiratni filmovi poput "Pun mesec nad Beogradom"; "Vukovar, jedna prica!"; "Ubistvo sa predumisljajem". Tu uglavnom glume vedete opozicije u Srbiji a sve sponzorise vlast.

Napravljene su jako lose procene, ali ne Maricevog tipa i sto se gura.

RSK je zrtovana da bi se dobila RS i skinuo pritisak sa SRJ. Nacin na koji je to uradjeno je mnogo jadan. Da je receno ljudima u Krajini, sta se mora, desilo bi se nesto kao u Sarajevu, mnogi bi otisli ali ne bi bilo tako jadno u kolonama.

ako ciljas na odlazak srba iz naselja koja su bila pod srpskom kontrolom tokom rata, a posle dejtona pripala federaciji to je jadno da ne moze biti jadnije

mislim da je ovo najlosija epizoda u seriji, previse je banalno sve

1 minute ago, pbg12345 said:

ako ciljas na odlazak srba iz naselja koja su bila pod srpskom kontrolom tokom rata, a posle dejtona pripala federaciji to je jadno da ne moze biti jadnije

Svako izgnanstvo kao posledica rata je jadno.

U Sarajevu su znali sta je dogovoreno i dat je rok pa ko hoce moze da ode a ko nece neka ostane, rok skoro 3 meseca a odluku Ogromna vecina je otisla ukljucujuci premestanje mrtvih. Ali se znalo ko je odgovoran, sta je dogovoreno a ne da je krivica prebacivana na njih u potpunom haosu.

Ja sam posle Tvrđave odgledao Mrak, film o Kosovu.

Kao da Tvrđavu nikad odgledao nisam.

To je kao da posle Poletarca gledate Shining.

56 minutes ago, pbg12345 said:

šta je konkretno banalno?

46 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:

šta je konkretno banalno?

Bukvalno ništa.

2 hours ago, Emerald said:

Kako se ponasaoa GSS 1994 i 1995, pa mogli bi da pricamo.

Na sta ovde konkretno mislis?

Da, preterase sa ovim masakrom glavnih likova, pritom jos ne znamo ko je jos pretekao posle masakra na Petrovackoj cesti. Mozda svako od tih ubistava i ima smisla metaforicki, ali da ce iz istog kruga ljudi da bude stradanja u tri razlicite situacije, ne racunajuci poslednju scenu, to je malo previse.