December 14, 2025Dec 14 9 minutes ago, Halvard said:Da, "Gavrilo" je i meni zaparao uši, očekivao sam da će odabrati neko neutralno ime. Makar toga ima.Ramiz
December 14, 2025Dec 14 @Roger Sanchez Imas li za preporuku neki hrvatski film koji je iole objektivniji a ima ovu ratnu tematiku ( u smislu nisu samo zli cetnici i jugokomunisti protiv pravednih Hrvata )? Nesto tipa Vukovar- jedna prica, ali iz vaseg ugla. Gledao sam pre s ocem iz sprdnje neki koji je postavljen na foru nase Dare ili Oluje, davno je bilo pa se ne secam dovoljno radnje ili imena. Od bosanskih pored naravno Nicije zemlje, ja recimo volim Gori vatra, odlicna tragikomedija Edited December 14, 2025Dec 14 by Arthur Kirkland
December 14, 2025Dec 14 Trenutno ima manje od 10 Gavrila u Splitu, isto toliko u Zadru. 1927. je bila godina sa najvise Gavrila u Hrvatskoj.https://actacroatica.com/hr/name/Gavrilo/
December 14, 2025Dec 14 gledam sad na imdb jovo maksic od 2018 do danas ima 65 uloga do 2009 gotovo da nije glumio, tri potpuno sporedne male ulogea onda od 2014 krece uspon...inace je 1972 godiste
December 14, 2025Dec 14 14 minutes ago, Arthur Kirkland said:@Roger Sanchez Imas li za preporuku neki hrvatski film koji je iole objektivniji a ima ovu ratnu tematikuNisam baš zahvalna kontakt osoba jer nisam gledao većinu. Posljednji ovog tipa o kojem ovdje razgovaramo (paćenićki) bio je "Vukovar se vraća kući". Iskreno, ne sjećam se koliko se u njemu proziva srbočetnike™. "Kako je počeo rat na mom otoku" je bila kao neka komična relaksacija nakon pobjede. Onda su došle haške optužnice, "heroj a ne zločinac", i mislim da se sve od tada drži narativa™ i brani istinu™, al opet, ne znam i ne pratim. Glad za tom temom postoji samo u braniteljskoj i desničarskoj populaciji.Evo sad je neuništivi Jakov Sedlar napravio neko sranje s Timom Rothom u glavnoj™ ulozi, da istina™ ode u svijet. Nisam gledao niti namjeravam, čak ni na letu u Novi Zeland. Edited December 14, 2025Dec 14 by Roger Sanchez
December 14, 2025Dec 14 Mislim da je očekivati od Hrvata "objektivni" film/seriju o Domovinskom ratu jednako realno kao očekivati od Srba isto to za Kosovo '99.
December 14, 2025Dec 14 3 minutes ago, Halvard said:Mislim da je očekivati od Hrvata "objektivni" film/seriju o Domovinskom ratu jednako realno kao očekivati od Srba isto to za Kosovo '99.To bi bilo Veljko Bulajić scenario, a film bi se zvao “Mate brani Široki”.
December 14, 2025Dec 14 7 minutes ago, Halvard said:Mislim da je očekivati od Hrvata "objektivni" film/seriju o Domovinskom ratu jednako realno kao očekivati od Srba isto to za Kosovo '99.Evo ima u članku o novom Sedlarenju par filmova pohvaljenih, a koji izgleda ne idu preduboko u kontekst i filozofiju politike društva i historije, riječ je o akcićima i metafizici rata i mira koliko vidim (opet, nisam gledo pa nisam svjedok)
December 14, 2025Dec 14 Auuu ala ste se vi raspisali...Ja cu da probam da uradim eksperiment:Da odgledam celu seriju kad se zavrsi i da probam da gledam kao da ne znam u detalje ni sta su Srbi i Hrvati radili jedni drugima...Tesko ali probacu...
December 14, 2025Dec 14 1 hour ago, Kampokei said:Nikolina Friganovic mi je otkrovenje, pritom zena ima tu arhetipsku lepotu dinarske zene.U seriji Branilac je meni zapala za oko. Tu je bas odlicno odglumila slicnu ulogu.
December 14, 2025Dec 14 Bolji sam svjedok o Kninu, jer sam u njemu bio čini mi se 2/11/1995, prvi put u životu. Ne znam kako je izgledao prije, ali znam kako je izgledao tada.Bio sam tada u zbornici srednjoškolskog centra Knin, i sjećam se da je u zaglavlju arhiviranih svjedočanstava, štampanih u Srbiji, pisalo velikim fontom Savezna Republika Jugoslavija, a ispod, manjim, Republika Srpska Krajina.Kraj sveg izučavanja to je i danas ostao najopipljiviji trag koji sam imao prilike vidjeti da je Slobin režim imao ikakve konkretne namjere i planove s Krajinom. Edited December 14, 2025Dec 14 by Roger Sanchez