Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tvrđava

Featured Replies

• Popular Post
1 minute ago, Roger Sanchez said:

Crna Gora je čudni kondominij bradilka i milfislanda,

hail

• Replies 739
  • Views 47.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Granatiranje je počelo ujutro 4. avgusta oko 4 sata. trajalo je do 1 ili 2, negde do 9 ujutro je baš bilo intenzivno a onda samo sporadično, svako 4 5 minuta negde padne granata, pa onda opet malo mir

• method actor, još nije izašao iz uloge

• ni tu vajde od Kolje.

Posted Images

Očekivano mučno.

Cvare završio kako se i pretpostavljalo, Marijino ubistvo mi je ipak too much.

Čim su prikazali Petrovačku cestu, bilo je jasno šta sledi.

Suviše smrti glavnih likova, moglo je bez toga.

I mogli su makar u ovoj epizodi da nas poštede Dilparinog sina debila i "Cece". Jasno mi je zašto, kontrast i sve to, ali zaista nije bilo potrebno.

Edited by Halvard

Vec 5 nedelja se plasim ovog vikenda. Pretekao sam. Trenutno zelim samo da pamtim scenu ujke i sestrica. Zakljucao sam, da ne udju. Ostalo, nemojte vise 😞

3 hours ago, Roger Sanchez said:

Pretpostavljam da je dio uzroka to da se smatralo, s opravdanjem, da je tema tog genocida podgrijana kasnih 80tih s namjerom da se ponovno ispostavi račun za koji se računalo da je u SFRJ storniran, a čije se namirivanje u tom drugom ispostavljanju predviđalo iskazati isključivo u naturi, tj. teritoriju. Prihvaćanje tog ponovno ispostavljenog računa bi se onda smatralo i prihvaćanjem teritorijalnih potraživanja. To su onda pitanja v(j)ekovnih teritorija i zna se kamo to ide.

Relativizacija by Ljiljana Smajlović

Mucna epizoda... Nemam pojma zasto sam gledao 😥😥😥

• Author
  • Popular Post

Granatiranje je počelo ujutro 4. avgusta oko 4 sata. trajalo je do 1 ili 2, negde do 9 ujutro je baš bilo intenzivno a onda samo sporadično, svako 4 5 minuta negde padne granata, pa onda opet malo mira, pa granata i tako. posle se smirilo i krenulo je pakovanje. na nekim delovima vojska se povukla bez metka a na nekim tek kada su ispalili poslednju tenkovsku granatu. bilo je slučajeva da su neki pojedinci ostajali posle pada knina i pokušali da izigravaju neku gerilu ali su brzo pobijeni. zato ide ova scena sa momčilom.

vojska je na dinaru otišla polovinom jula. sva odsustva i sve smene na frontu su bile obustavljene.

dalmatinska kolona nije bila presretnuta. kordunaška jeste. oni koji su zaostali ili su kasno krenuli su pobijeni. u selu moje tetke pun traktor ljudi. uglavnom babe i đedovi. tetka mi je kasnije pričala da se tu crveni asfalt i da se ne može oprati. išao sam da vidim, nisam vidio. u mom zaseoku su ubili četvero. svakoga na koga su naišli. stric je pobegao kroz prozor i krio se u šumi. u neka, stvarn zabita sela na velebitu ili između like i dalmacije, nisu nikada ni ušli. znam za slučajeve da su ljudi posle par meseci dolazili u knin da se jave da žive tamo.

radnja serije se dešava u vrpolju. golubić je jako blizu vrpolja i tamo je ubijeno dosta ljudi. po kućama, dvorištima, na putu. u samom kninu nije bilo ubijanja koliko ja znam.

telefonski razgovor je sudar naše stvarnosti i beogradske kurcobolje za našu stvarnost. vesti koje ste vi dobijali i narativi koji su vam servirani nisu imali mnogo veze sa onim što se dešavalo dole. niste ni znali ni razumeli šta se to dešava. mi smo bili ili koljači iz bulajićevih filmova ili srpska deca koje kolju ustaše na vekovnim ognjištima. ili je većina bila toliko opsednuta svojim životima da ih nije bilo briga.

mi smo bili idioti koje su sloba i franjo izigrali i rešili kao kusur. dopustili smo da budemo kusur. zato smo idioti.

edit: ljudi su se vraćali na sela da puste stoku, pse, magarce. danima posle oluje gomila domaćih životinja je lutala okolo. odlična mi je scena sa prosutim vinom. odlična.

Edited by nautilus

cela epizoda je odlična, iako nemam iskustvo iz knina deluje mi da je celokupna atomsfera verno dočarana

Nije tacno da se nije znalo sta se desava, ne barem u BG. NTV Studio B je prenosio cnn koji je prenosio napad na Krajinu.

Ono sto je tacno da je Srbija vecinski bila nezaintereosvana ali ne 1995, nego vec 1991. Vodili su neke svoje bitke, koja su se prelamale preko Hrvatske ali ne sustinski vazno. Mnogo je faktora uticalo na sve, pre svega lose procene u BG. Na kraju su da bi spasili sebe i vlast, pa i drzavu, napravljeni kompomisi pod pritiskom zapada. To je uradio i Tudjam sa Herceg-Bosnom.

Ono sto je jadno je nacin na koji su Pale i BG pokusali da se operu od toga da moraju da puste RSK i delove BiH. Pokusali su da prebace odgvornost na Srbe iz Krajine za to sto im se desilo, zato je sve bilo tako kako je bilo, da bi sebe politicki spasili.

Pozicija Tudjmana je bila drugacija, on je pustanjem Herceg-Bosne dobio Hrvatsku, sto je Hrvatima mnogo vaznije.

Koliko znam u Kninu, samom mestu, su se spasili u kampu UN. ispravi me nautilus ako gresim. Ali van Knina, sve je sistematsko pobijeno sto je ostalo zivo a onda pokradeno i zapaljeno. Krali su cigle i crepove sa kuca.

Ali nije tacno da Milosevic nije platio za to. Vec 1996 na lokalnim izborima gubi dosta, jedan od uzroka je Krajina, nije jedini. Ali to ce otvoriti onda Kosovo jer je Milosevic sa Amerikancima pravio neke dogovre u Dejtonu, barem je on tako mislio.

• Author
2 minutes ago, Emerald said:

Nije tacno da se nije znalo sta se desava, ne barem u BG. NTV Studio B je prenosio cnn koji je prenosio napad na Krajinu.

Ono sto je tacno da je Srbija vecinski bila nezaintereosvana ali ne 1995, nego vec 1991. Vodili su neke svoje bitke, koja su se prelamale preko Hrvatske ali ne sustinski vazno. Mnogo je faktora uticalo na sve, pre svega lose procene u BG. Na kraju su da bi spasili sebe i vlast, pa i drzavu, napravljeni kompomisi pod pritiskom zapada. To je uradio i Tudjam sa Herceg-Bosnom.

Ono sto je jadno je nacin na koji su Pale i BG pokusali da se operu od toga da moraju da puste RSK i delove BiH. Pokusali su da prebace odgvornost na Srbe iz Krajine za to sto im se desilo, zato je sve bilo tako kako je bilo, da bi sebe politicki spasili.

Pozicija Tudjmana je bila drugacija, on je pustanjem Herceg-Bosne dobio Hrvatsku, sto je Hrvatima mnogo vaznije.

Koliko znam u Kninu, samom mestu, su se spasili u kampu UN. ispravi me nautilus ako gresim. Ali van Knina, sve je sistematsko pobijeno sto je ostalo zivo a onda pokradeno i zapaljeno. Krali su cigle i crepove sa kuca.

Ali nije tacno da Milosevic nije platio za to. Vec 1996 na lokalnim izborima gubi dosta, jedan od uzroka je Krajina, nije jedini. Ali to ce otvoriti onda Kosovo jer je Milosevic sa Amerikancima pravio neke dogovre u Dejtonu, barem je on tako mislio.

ne govorim o oluji. govorim o 3 godine pre oluje. oluja je samo kraj. kraj zimskog semestra 1995, blejimo ispred faksa. pita koleginica potpuno iskreno: a hoćele li da idete kući za novu godinu?

Na kraju Marija ispala najtragičniji lik, ona je zaista ostala ničija.

Mislim da bi red bio da jednom neki talentovani ljudi, recimo iz banjalučkog pozorišta, naprave seriju ili film o Oluji bez debelih Koljinih prstiju i sufliranja beogradskih producenata.

Niko i nikada ne govori o odgovornosti i forsiranju crnčevića, bečkovića i ćosića, proverenih udbaša u svrhu poseljačenja javnog mnjenja Srbije, pored kojih jedan Kiš, Pekić i Selenić prosto nisu imali šanse - sad znamo da je moglo i drugačije. Kasno je kazniti njihovu veleizdaju - ali nije kasno staviti ih u istorijske čitanke na mesto koje im pripada.

Just now, nautilus said:

ne govorim o oluji. govorim o 3 godine pre oluje. oluja je samo kraj. kraj zimskog semestra 1995, blejimo ispred faksa. pita koleginica potpuno iskreno: a hoćele li da idete kući za novu godinu?

U BG je vec 1991 na BU postojao jak antiratni pokret. Cudno je sto je to gurao iz pozadine Zeljko Mitrovic...ali tako je bilo

1. mart 1991. je bio cudan miks, nacionalista i antiratni orjentisanih ljudi. Pri cemu je reakcija JNA, tj. izlazak na ulice, oterao nacionaliste od zelje da ih JNA regrutuje za sukobe u Hrvatskoj.

Propaganda tadasnjeg RTB, a danasnjeg RTS, je bila za rat u to vreme ali mladi su bili protiv. Jedni jer su videli JNA kao komunisticku vojsku koja se ne bori za srpske interese a drugi su bili protiv rata.

Vec sa prvim sankcijama, a narocito sa ekonomskom katastrofom 1993, vlast menja pricu otvoreno. Pocinju da se snimaju antiratni filmovi poput "Pun mesec nad Beogradom"; "Vukovar, jedna prica!"; "Ubistvo sa predumisljajem". Tu uglavnom glume vedete opozicije u Srbiji a sve sponzorise vlast.

Napravljene su jako lose procene, ali ne Maricevog tipa i sto se gura.

RSK je zrtovana da bi se dobila RS i skinuo pritisak sa SRJ. Nacin na koji je to uradjeno je mnogo jadan. Da je receno ljudima u Krajini, sta se mora, desilo bi se nesto kao u Sarajevu, mnogi bi otisli ali ne bi bilo tako jadno u kolonama.

Vrhunska epizoda i duboko potresna svakako.

• Author

druže, sve to znam. biserko, na primer, je kninsko prezime. dobijali smo mi neke vesti, slušali radija. moji drugari sada su ljudi sa te, antiratne, strane. ne napadam ja antiratni pokret, sve se desilo onako kako su ljudi rekli da će se desiti.

samo kažem da je većina običnog stanovništva bila sedatirana. i to je najviše krivica državnih medija koji su tu sedaciju stvarali. ali i opozicionih kojima to dole nije bila interesantna tema.

Nema potrebe meni da se pravdas, nije mi to namera uopste.

Vec sam pomenio jedno ime koje j studijski guralo Rmtutituki

Cuti se o tome po BG, nije lepo.

Kako se ponasaoa GSS 1994 i 1995, pa mogli bi da pricamo.