Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Propast automobila na fosilna goriva

Featured Replies

• Author

Deluje mi da bi evropskoj auto industriji bilo bolje, da su slušali zli Brisel. Sad bi bili spremniji, da izađu na megdan Kinezima. Umesto toga su slušali tebe i opirali se u nogama i rukama, jer nešto ne može, ne radi, nema logike, to niko neće, pravimo se ludi dok se Brisel ne osvesti i pomeri rokove. Samo ispalo je da može, na mnogim frontovima.

Ne znam kako vi kolektivno kao Tim 20. vek ne vidite konekciju između s jedne strane potrebom da se živi u prošlosti i s druge večitom kuknjavom kako Evropa kaska sa inovacijama i kako privreda zaostaje. To su dve strane iste medalje.

aa4wve.jpg

• Replies 204
  • Views 6.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• You can't handle the truth! Ukratko, mislim da je ok lik, ali ima tema na kojima padne u trans i reći će bukvalno bilo šta, preći preko svake logike i argumenta, jednostavno ne vredi pokušavati. Ja

• Zabavlja me što je u svakoj diskusiji o električnim vozilima Venom agresivan ko vegani kad se priča o hrani. Lično, vozio bih električni automobil kao drugi, za grad. Kolega ima električni Mini Coope

• Fun fact- baterija ne degradira pređenom kilometražom nego vremenom, nebitno da li se vozi ili ne. Zapravo više degradira dok stoji nego ako se vozi. Znači menjaš nešto što traje 15-20 godina nečim

Posted Images

Venome, u fer tržišnoj ponudi niko živ ne bi izabrao električni auto ispred kvalitetnog dizela ili benzinca. Ne govorim o ovim SUV 1.2 benzincima, sa dve tone i dušom u nosu posle 50.000 km.

Da sutra prestanu masovne državne subvencije, proizvodnja električnih automobila bi bila svedena na ono vreme od pre desetak godina. Ko je lud da plaća 30.000 evra mali gradski auto? I da gleda u pasulj da li će stići kolima na more, da li ima usput punjača i da li mora da računa manji kapacitet baterije ako je napolju zima.

21 minutes ago, bejzbolka said:

Venome, u fer tržišnoj ponudi niko živ ne bi izabrao električni auto ispred kvalitetnog dizela ili benzinca.

zašto bi pobogu bilo ko ko kupuje pretežno gradski auto izabrao bilo šta osim elektrike? mislim u "fer tržišnoj trci" gde se ne brani evropska auto-industrija od kineza pa su cene okvirno ekvivalentne.

Edited by Pokojni Ruxin

• Author

Ne vidim nijedan argument za to. MMF je pre par godina izašao sa procenom da u svetu postoji preko bilion dolara godišnje (tzv. hiljadu milijardi da ne bude zabune) direktnih subvencija za fosilna goriva. Kad se uračunaju sve indirektne subvencije (uništavanje životne sredine itd.) to raste na preko 7 biliona godišnje. U Nemačkoj je bila subvencija 2009 od 2500e za škartiranje starih vozila i kupovinu novih, potrošeno je 5 milijardi na to. Uspavljivanje sebe i okoline pričama od kojih se osećaš bolje nije argument.

Do sad nisam upoznao osobu koja je imala bilo koje relevantno iskustvo sa elektro automobilom da je bila razočarana. Kao što rekoh na drugom topicu, pogledao sam situaciju danas, prodaju itd. jer sam imao kontakt sa drugarom koji će uskoro uzeti EV. A pre 10 godina je pričao slične priče kao i ti. "Osećaj EV je mnogo bolji", kraj citata.

Svet se menja. Reality bites.

7 minutes ago, Pokojni Ruxin said:

zašto bi pobogu bilo ko ko kupuje pretežno gradski auto izabrao bilo šta osim elektrike? mislim u "fer tržišnoj trci" gde se ne brani evropska auto-industrija od kineza pa su cene okvirno ekvivalentne.

a sto bi izabrao elektriku?

Just now, nenad said:

a sto bi izabrao elektriku?

performanse, rafiniranost (čitaj nema motor da drnda, trese, proizodi buku), troškovi eksploatacije, manje kompleksna tehnologija i manje stvari za održavanje, mogućnost automatskog sipanja goriva do čepa svako veče kući za sitne novce za koga je to opcija...

zašto ne? zbog 2x godišnje kad treba možda malo više planiranja jer je mreža punjača nažalost još uvek nedovoljno razvijena?

14 minutes ago, Pokojni Ruxin said:

Elektrika i ima smisla samo u gradu, ali pod jednim velikim uslovom, a to je normalna cena. Zašto bi bilo ko dao 30-40-50.000 evra na gradski auto? Da bi sačuvao planetu koja je na dva koraka od nuklearnog rata? Koja je prednost električnog Reno Klia, u odnosu na benzinski Reno Klio u gradu? Ne plaća se gorivo? Pa za startnu razliku u ceni ovaj što vozi benzinca može 10 godina da toči benzin.

Kupio bih mali gradski auto na struju, pod uslovom da košta do 10.000 evra, sve preko toga je besmislen trošak. I ne bih ga ne bih vozio van grada

2 minutes ago, Pokojni Ruxin said:

performanse, rafiniranost (čitaj nema motor da drnda, trese, proizodi buku), troškovi eksploatacije, manje kompleksna tehnologija i manje stvari za održavanje, mogućnost automatskog sipanja goriva do čepa svako veče kući za sitne novce za koga je to opcija...

zašto ne? zbog 2x godišnje kad treba možda malo više planiranja jer je mreža punjača nažalost još uvek nedovoljno razvijena?

a kako bi se proizvodila ta struja kad bismo sutra svi presli na ev? i koliko bi to onda kostalo, posebno ako bi akciza bila kao na gorivo?

ja bih se zentao na svako punjenje te baterije. mislim da nema leba da bih mogao da ostavim preko noci da se puni u garazi.

imam jednu bosch bateriju za bajk, punim je iskljucivo pod nadzorom u stanu.

Edited by Mr.Mxyzptlk

15 minutes ago, Venom said:

Ne vidim nijedan argument za to. MMF je pre par godina izašao sa procenom da u svetu postoji preko bilion dolara godišnje (tzv. hiljadu milijardi da ne bude zabune) direktnih subvencija za fosilna goriva. Kad se uračunaju sve indirektne subvencije (uništavanje životne sredine itd.) to raste na preko 7 biliona godišnje. U Nemačkoj je bila subvencija 2009 od 2500e za škartiranje starih vozila i kupovinu novih, potrošeno je 5 milijardi na to. Uspavljivanje sebe i okoline pričama od kojih se osećaš bolje nije argument.

Do sad nisam upoznao osobu koja je imala bilo koje relevantno iskustvo sa elektro automobilom da je bila razočarana. Kao što rekoh na drugom topicu, pogledao sam situaciju danas, prodaju itd. jer sam imao kontakt sa drugarom koji će uskoro uzeti EV. A pre 10 godina je pričao slične priče kao i ti. "Osećaj EV je mnogo bolji", kraj citata.

Svet se menja. Reality bites.

A jel ima neka procena koliko države uzmu para na akcize na fosilna goriva u maloprodaji? Litar dizela bi koštao manje od 1 evra da nema akciza.

Kupis plug in hybrid i imas sve... fantom

Na cistog benzinca se ne vracam, puskom da me neko tera, ali na cistog EV da li cu preci u sledecoj zameni, za 3 godine, zavisi samo od dometa i punjaca, jer jbg, ja cepam 30k+, to nije cimanje za 2 puta godisnje planiranja..

5 minutes ago, Mr.Mxyzptlk said:

ja bih se zentao na svako punjenje te baterije. mislim da nema leba da bih mogao da ostavim preko noci da se puni u garazi.

imam jednu bosch bateriju za bajk, punim je iskljucivo pod nadzorom u stanu.

Ja punim svako vece u dvoristu, pada kisa, pada sneg nista mu ne fali... :)

2 minutes ago, bejzbolka said:

Kupio bih mali gradski auto na struju, pod uslovom da košta do 10.000 evra, sve preko toga je besmislen trošak. I ne bih ga ne bih vozio van grada

rekao bih da ne pratiš previše šta rade kinezi

4 minutes ago, nenad said:

a kako bi se proizvodila ta struja kad bismo sutra svi presli na ev? i koliko bi to onda kostalo, posebno ako bi akciza bila kao na gorivo?

to je potpuno druga tema kojom venom ima mnogo više volje da se bavi nego trenutno ja sleep

3 minutes ago, radisa said:

Kupis plag in hybrid i imas sve... fantom

Na cistog benzinca se ne vracam, puskom da me neko tera, ali na cistog EV da li cu preci u sledecoj zameni, za 3 godine, zavisi samo od dometa i punjaca, jer jbg, ja cepam 30k+, to nije cimanje za 2 puta godisnje planiranja..

pošteno, zato sam napomenuo ko kupuje pretežno gradski auto. ko stvarno prelazi toliko kilometara ima legitimne brige, ali tehnologija će vrlo brzo biti adekvatna i za to. da li će i mreža punjača u evropi to je neka druga priča

• Author
4 minutes ago, bejzbolka said:

A jel ima neka procena koliko države uzmu para na akcize na fosilna goriva u maloprodaji? Litar dizela bi koštao manje od 1 evra da nema akciza.

Ima i to sigurno, možeš da potražiš ako te zanima. Pa onda uporediš sa troškovima koje proizvode itd. Ali lepo je što se praviš da ne vidiš da su direktne subvencije auto proizvođačima u EU prisutne na potpuno isti način, nevezano za EV. Priče o tržišnoj utakmici su smešne.

• Author

Inače ne smeta ni skretanje s teme, ali ovo nije zamišljeno kao diskusija o EV nego diskusija o tranziciji. Ko misli da se to neće desiti slobodan je da iznese svoje mišljenje, ali za diskusiju o samim EV ima već posebna tema.