September 24, 2025Sep 24 Ajd da pitam sad nešto praktičnotm kakva je situacija, ima li neko iskustva sa kupovinom stana recimo solunska regija ili tako nešto?Može i ostale regijeSve mi nešto u glavi da je neko imao neke nekretnine koje je izdavao?Ne mislim Gazzu on je svoj slučaj objasnio i specifičan je...Mi u familiji ozbiljno razmišljamo da se možda i preselimo dole, ali za početak bi uzeli neku nekretninu pa da vidimo...
October 4, 2025Oct 4 On 24. 9. 2025. at 13:19, Frank Pembleton said:Ajd da pitam sad nešto praktičnotm kakva je situacija, ima li neko iskustva sa kupovinom stana recimo solunska regija ili tako nešto?Može i ostale regijeSve mi nešto u glavi da je neko imao neke nekretnine koje je izdavao?Ne mislim Gazzu on je svoj slučaj objasnio i specifičan je...Mi u familiji ozbiljno razmišljamo da se možda i preselimo dole, ali za početak bi uzeli neku nekretninu pa da vidimo...Moja mama kupila pre 12-15 godina. Tad platila 700 evra kvadrat. Pre 5 godina prenela meni.Malo je papirologiju komplikovanija, pa je u unajmila advokata koji priča srpski, moraš se registrovati i kao poreski obveznik i tako nešto.I još neke stvari su im neverovatne - gomila stanova na obali nema poštanski adresu, ja bukvalno nisam mogao poverovati u taj koncept, ali tako je.Da bi primao račune, komšije se udruže i primaju račune u iznajmljenom PO box. Ali su tolerantni da račune plaćaš jednom godišnje. Neće ti isključiti struju posle 3 meseca kao ovde niti te utužiti.
October 16, 2025Oct 16 On 5. 10. 2025. at 14:07, Shan Jan said:@Spooky napisi vise ako te ne mrzi o pros i cons posedovanja nekretnine tamo.Izvini na sporom odgovoru. Ma ne mrzi, nego in general nemam nešto posebno da kažem što već nisam, što već nije opštepoznato o Grčkoj. Reći ću par crtica koje se tiču naše nekretnine jer spada u te najjeftinije, pa da otprilike znate šta se može očekivati za nekretninu pre 15ak godina placenu oko 700 evra (mislim da su bas neki novosadjani ove godine kupili za nesto reda velicine 1000 evra u istoj zgradi - zaboravio sam tacnu sumu).Naš stan je jednoiposoban sa odvojenom kuhinjom, na kraju zgrade (otvoren na tri strane), sa ogromnom terasom koja okružuje stan u okviru ćiriličnog P.Moja mama ima posao sa gomilom prekovremenih sati koje može da pretvori u dodatne slobodne dane i voli da provodi mesec–dva godišnje na moru, a i raduje se uskorom penzionisanju i celoletnjem boravku tamo. Nije neki avanturista koji voli da otkriva nove destinacije – više voli komfor poznatog – pa mislim da joj je ovo bio pun pogodak. Ja odem otprilike svake druge godine, ali i meni je lepo jer znam sve dobre stvari, a opet ne idem dovoljno često da mi dosadi.Nalazi se oko 30 minuta od Soluna (ispred prolazi prigradski autobus). Pređe se ulica ispred zgrade i počinje plaža. Plaža je po pričama do 2008. bila redovno održavana, čišćena, tuševi, stazice i čak lampe za osvetljenje noću. Ali, avaj, stigla je kriza 2008, budžeti su presušili, održavanje manjih plaža je zaustavljeno. Sada radi samo jedan tuš od 8 zahvaljujući improvizovanom održavanju komšija, stazice su negde zarasle, negde prekrivene peskom, nijedna lampa nema sijalicu koja radi, u pesku ima opušaka, čepova od piva i slično, ali veće djubre srećom ljudi mahom ne ostavljaju.Kada hoću samo kratko da se okupam i da budem sam na plaži radnim danima – kupam se tu, ili se malo prošetam do komšijskih beach barova par stotina metara u stranu, gde je stanje malo bolje. Dva–tri bara sa ukupno možda pedesetak gostiju u proseku.Nije turistički popularno mesto (zato su i cene nekretnina niske – mnogo su skuplje u popularnijim mestima, na Halkidikiju i slično). Vikendom bude malo gužve zbog ljudi iz Soluna, koji mahom tu imaju vikendice ili dolaze autobusom. Apartmana ima svega nekoliko.U mestu, osim tih beach barova, postoji još jedan pristojan restoran. Za sve ostalo treba automobil (ili prigradski autobus). U krugu od 15 minuta vožnje su dva gradića, velika plaža sa blue flag zastavom - sa spasiocima, hiljadama kupača i gomilom većih beach barova, kao i neke manje ali zanimljive plaže. Gradići okolo (jedan na obali, jedan sa centrom 1-2km od obale) su lepi, pretežno ispunjeni grčkim turistima (srpskih je možda do 5%), i imaju dosta dobrih restorana, odlične pijace jednom nedeljno. Imamo i automobil koji ostavljamo tamo od proleća do jeseni, da bismo mogli da dolazimo avionom.P.S. Neki su ovde spominjali stanove u samom Solunu. Osim za nekog kome nije do kupanja nego bi zime provodio tamo, meni je to uzasna opcija - sve da nadjete i po istoj ceni. U solunu je barem nekoliko stepeni toplije + zgrade zaustavljaju strujanje vazduha sa mora, stanje sa parkingom je katastrofa. A i sam grad je luka - nema plaza, cak i ove na ivici grada su kriticne zbog zagadjenja luke. Ljetos sam srecom imao jedan dan kad je bas zahladnilo pa sam imao jedan dan tamo, inace je bas pakao.
October 16, 2025Oct 16 6 minutes ago, Shan Jan said:@Spooky da li ima prilike za izdavanje ili je to vise za svoj djir?Za svoj djir i family i few friends. Mislim da u zgradi od 20ak stanara niko ne izdaje, mada ima u komsiluku - bili neki moji prijatelji, ali ne znam cenu.
October 16, 2025Oct 16 @Spooky ako ne bi da baš iznosiš koji deo grada, odnosno koje prigradsko naselje je u pitanju, da li možda možeš da kažeš koja mesta ili naselja da gledamo, a koja imaju isti/sličan koncept kao to vaše mesto?
October 16, 2025Oct 16 2 hours ago, Pixisis said:@Spooky ako ne bi da baš iznosiš koji deo grada, odnosno koje prigradsko naselje je u pitanju, da li možda možeš da kažeš koja mesta ili naselja da gledamo, a koja imaju isti/sličan koncept kao to vaše mesto?Jedno od dva najbliza mesta je Nea Michenona - gde verovatno mozete jesti najsveziju ribu (mada licno vise gotivim riblje restorane u Perei - koja je sa druge strane blizu aerodroma) jer je u Mikenjoni najveca velerpodajna riblja pijaca na balkanu gde se u radno vreme od 2-6 nocu prometuje 80 tona ribe (pravio memedovic proletos reportazu o solunu i ovoj pijaci i ovom mestascetu koje je nazvao selom, mada meni lici na gradic).https://maps.app.goo.gl/werZ7qNLJ54t1HaR6Ovo je najveca plaza u kraju - mozete poneti svoj suncobran, ili po ceni pica u kaficu (pocinju od 3-4 evra) koristiti njihov. Plaza ima i svoj potpuno divlji deo levo na fotkihttps://maps.app.goo.gl/TteXiVfkh2gprYZLAIma naravno i lepsih manjih plaza u lokalu, ali nemojte ocekivati sad neke predivne plaze sa nekih egzoticnih mesta sa prirodnim hladom i mirisom borovine, kristalno belim peskom... Mahom je sivkasti pesak u lokalu, al onaj koji muti vodu kad ima talasa (a cesce ih ima nego nema). Kul mi je npr. ovaj beach barhttps://maps.app.goo.gl/qjG9b4tzAjEtUfr7A - mada je letos bio pomalo zapusten u odnosu na prethodne godine.Gde jos da gledate, nemam pojma, ima grcka dosta turisticki neizvikanih mesta.Zavisi sta trazite. Nama je npr. plus i to sto je relativno blizu aerodroma (slicno vreme da se stigne do nas kao do centra soluna, verovatno i krace u spicu).
October 16, 2025Oct 16 Sta mislis o Perei? Cuo sam da tamo moze da se izdaje cele godine, i van sezone. Kakve su tamo cene?
October 16, 2025Oct 16 O tom delu grcke znam da je bilo koji poznanik/kolega/prijatelj koji je otisao tu na more nikada se vise nije vratio.
October 16, 2025Oct 16 He he. Da je bas grozno, nije. Meni je mnogo bolje nego vecina klasičnih low budget seljanija na koje srbi idu tipa paralije. Čak i za neke halkidiki destinacije gde je pesak / voda bolji, ubice vas nasa muzika iz nekih klubova i sl...Ali sam se potrudio da spustim ocekivanja da cete po ceni koja je jeftinija nego 95% stanova u srbiji dobiti neki luksuz.Moje mislenje Perei @kyrre . Ima odlicnih restorana (cene su u celoj regiji kao npr. beogradske cene pre poskupljenja zadnjih par godina), Ali ima i pretrpano setaliste paralelno sa plazom koje malo podseca na crnu goru nekada davno kad sam isao tamo, sa sve sintisajzerima i sl muzikom, a to licno ne volim.Kad bih nagađao cene nekretnina u Perei - mislio bih da je barem 20-30 skuplje nego ove rock bottom cene jer jeste popularnije, ali nemam pojma. Edited October 16, 2025Oct 16 by Spooky
October 16, 2025Oct 16 Baš sam letos bio u Perei, drugar ima stan tamo. Za porodice sa decom idealno - peščana plaža, plitko minimum 100 metara, dobri restorani, blizu Solun, brzo se stigne kolima iz Srbije... E sad, ima mnogo naših paradajz turista, pa ko ne voli to da gleda, neće biti srećan.Giros u Bobosu u Perei obavezno da se proba.
October 16, 2025Oct 16 8 hours ago, Spooky said:(mislim da su bas neki novosadjani ove godine kupili za nesto reda velicine 1000 evra u istoj zgradi - zaboravio sam tacnu sumu).Gde to ljudi nalaze?
October 16, 2025Oct 16 @jms_uk Moja mama našla preko nekih poznanika koji su kupili pre nje, ali ona je old school, kontam da postoje neki oglasi na internetu. Čak sam par puta na našim sajtovima nekretnina nabasao na grčke nekretnine.Ali ajde da ne pričam o izboru moje mame više.Ja sam u očaju traženja stana u periodu 2021-23 ozbiljno razmišljao da se okanem stanova u Beogradu i kupim stan u Udinama. Tamo sam u životu proveo svega 2-3 dana., ali kakva 2-3 dana.Slavim novu godinu sa nekim društvom kod prijateljice u nekom južno-austrijskom gradiću. Fino smo se mi družili, ali nismo ni izlazili. Ulice depresivno prazne, pod snegom, vreme tmurno. 1. Januara odlazimo u Udine - relativno kratka vožnja i kao da ulazimo u neku drugu dimenziju iz reklame ili nekog ljetneg filma.Stari prostrani prelepi kameni trgovi puni veselih ljudi u proljetnoj odeći, ispija se espresso sa nogu za evro i jede se sladoledi. Ljudi šetaju, sede po kafićima, sunce, temperatura minimum 10 stepeni. Valjda zbog kontrasta ali me je baš udarilo u glavu da mi je bio utisak za celi život kako neki lepo žive. Ovi prijatelji rekli da im je jeftinije otići u Udine za vikend i tamo večerati,.provesti se, nego izaći jedno veče u svom depresivnom gradiću.U centru Udina stanovi bilo jeftiniji nego na Bataji, Ledinama i sl. Edited October 16, 2025Oct 16 by Spooky