July 20, 2025Jul 20 Popular Post 17 minutes ago, Amos said:Znaš da se ovde ne radi o tome već o izražavanju tipa moj moral ispravan a njihov loš, neću nenormalne oko sebe, njihova deca će ići sa našom pa će da ih uprljaju valjda i ostala malogradjanska paničenja koja je prosuo.Kritikuju i ostali svi redom pa nisu imali ovakvu retoriku. I to još sve gledano iz ugla corpo vojnika, a ne nekog vozača busa.Pa kod corpo vojnika se najbolje i uočava to o čemu @Shan Jan priča, ne kod vozača busa. Tipičan šofer je dalitska sirotinja, verovatno malo šta umišlja i malo čemu se nada. Ali tipičan SEO stručnjak™ je nabeđeni Rajanya/Kshatriya masivno opterećen svojim statusom u firmi ili šire u branši, istreniran da uvek punch downward & smile upward, žestoko iskompleksirani ljudi u 99% slučajeva. Savršen menadžerski mentalitet, iz perspektive velikog gazde, .Bitnije, mogu da ti se ne sviđaju Shanova "malograđanska paničenja", ali duboko grešiš ako ih olako otpisuješ sa "pih, još jedan AfD glasač". Samo zabijaš glavu u pesak ako se praviš da rezentman koji ti deplorables™ osećaju ne postoji zaista, da je (kako ovdašnji liberali vole da ustvrde) samo posledica radikalne propagande koja će, eto, iščileti u vazduh kad budemo ukinuli mrske medije koji lažu ljude da problem postoji. Naprotiv, taj rezentman je fenomen vrlo dobro utemeljen u realnosti, predvidiva a neumitna posledica globalizacije i "open borders" inicijativa. U pitanju su nevoljni trzaji društava i kultura u sporom nestajanju, žrtvovanih na oltaru optimizacije profita. Taj rezentman je poželjan za powers that be, sve dok se kreće lateralno umesto vertikalno. Zato, kad ti neko kaže da mu smeta uvoz jeftine radne snage, ispravan odgovor nije "zvučiš kao AfD glasač", nego "s pravom ti smeta, a šta misliš ko od toga ima najviše koristi."
July 20, 2025Jul 20 On 20. 7. 2025. at 10:22, Krošek said:Znači ipak ih ima. Nije da ih nema.Da po njima ćemo da merimo. Jer se uvozi najmanje kvalifikovana strana radna snaga da menja najmanje kvalifikovanu domaću.E pa tu primarno krpe strani radnici, u tom segmentu. Tu koliko ne mogu da se nađu voljni domaći radnici mogu koliko toliko da se nađu stranci. Firme koje su orijentisane na eksploataciju tako slabo plaćene radne snage, kada ne uspeju da zadovolje potrebe na domaćem tržištu rada, traže strance. Kada dođu do te tačke spemni su da snose i veću cenu koštanja rada nego da su našli domaće. To je zato što postaju očajni i sustiže ih slab plan i slabo rukovođenje. U tu razliku se ugrađuju svi oni koji pružaju usluge oko zapošljavanja stranaca i država sa svojim taksama i to je uz građevinu koja je malo svet za sebe najveći motor dovođenja stranaca. Dobre firme uglavnom ne zapošljavaju strance.Dobro, možemo i po njima da merimo.Tim aršinom, apsolutno treba bar trostruko oporezovati sve one koji uvoze najjeftiiniju radnu snagu iz inostranstva. Malopre je pomenuto na temi, i sviđa mi se ideja. Zašto? Zato što ne postoji ni jedan jedini razlog da poreski obveznici drage nam države budu u podređenom položaju na tržištu rada. Ako firme ne mogu da nađu radnu snagu koja im treba a na evidenciji biroa ima i više nego dovoljno ljudi koji su na raspolaganju, zaključujem da njihov poslovni model nije održiv i da cenu toga ne treba da snosi niko osim njih samih.Imaju na raspolaganju nekoliko opcija - dokapitalizaciju, udruživanje sa drugim firmama, verovatno još štošta drugo, a ako ništa od toga ne pomogne, onda neka se ne bave tim poslom. Niko ih ne tera, jel.Da su u pitanju visokokvalifikovani poslovi, možda bih drugačije razmišljao. Ovako, govorimo o poslovima koje mogu da rade i studenti preko omladinske. Ako tu ne mogu da obezbede radnu snagu, to je samo njihov problem. Neka zaposle kvalitetniji menadžment, eto dajem im i besplatan savet.
July 20, 2025Jul 20 1 hour ago, Palmira said:Ми смо пре 2 године Законом о странцима значајно либерализовали процедуру доласка страних радника и Србија доводи значајно већи број странаца у односу на рецимо БиХ.То је дошло, ја бих рекао нагло, и значајно променило миграторне токове, нарочито јер је у том периоду прилично смањена илегална миграција, релативним затварањем рута ка Западној Европи.Ово у пракси значи да нама долазе десетине хиљада људи из најсиромашнијих земаља света. Заправо, бољи израз је да их доводе, него што они долазе. Већина њих никада раније није чула за Србију, већ им тамо нека агенција понуди посао у Европи, уз одличне услове - плата, смештај, посао квалификованог радника... И узму им паре на име некаквих такси. По неколико хиљада евра. Од тих пара, нико не зна шта се плаћа.Онда када дођу, они им увале другачије уговоре - мања плата, гори услови рада, очајан смештај, мањи број оброка... а ако им се не свиђа - изволи, врати се кући. А како он да се врати, ако се озбиљно задужио да би дошао овде. И онда, ћути и трпи, бар док не врате тај дуг. Ово је врло чест случај.Има и тога да неки од њих долазе зато што желе да оду у Западну Европу, а не могу, па им је лакше да добију дозволу да уђу у Србију, па онда одавде илегално иду даље.Неке од њих доводи директно фирма код које ће радити, а неке доведе агенцјиа, која их изнајмљује фирмама. Довођење радника је постао врло носан бизнис, јер они узимају новац од радника и од послодаваца и по раднику зараде неколико хиљада евра. Има и оних који их доведу, па им не обезбеде посао месецима.Има и оних који су дочекали својих 5 минута да глуме велике газде, јер сада имају неке јадничке над којима могу опуштено да се иживљавају.Дешава се и да послодавац плати озбиљан новац агенцији за раднике, а ти радници, након што дођу, врло брзо запале, па се онда послодавци жале агенцији, траже новац назад. онда их агенције саветују да узму радницима пасоше, чиме ризикују да одговарају и за кривично дело... а ови људима ограничавају слободу кретања. Дешава се и да им агенције доведу раднике који не знају да раде посао за који су доведени...Чекаоница у Управи за странце је препуна сваког дана.Што се тиче странаца, тачно се може приметити различито понашање у односу на замљу одакле долазе. Непалци, Бангладежани и Бурунђани су прилично фини. Углавном су прилично уплашени и несигурни.Генерално, имамо једну велику збрку, нема ко то све да исконтролише, инспекција рада има доста ограничена овлашћења, полиција незаинтересована, а то све оставља огроман простор за мешетарење. Чак и странци долазе и отварају фирме које се тиме баве, а заправо скемују људе.Још једна ствар, апропо броја незапослених људи у Србији - постоји нешто што се зове тест тржишта рада, што је потребно обавити пре него што се да дозвола за долазак радника. То значи да Национална служба за запошљавање, даје одобрење након што утврди да нема домаћих радника који су на евиденцији а који би радили тај посао. Не знам како иде та процедура, али сам чуо да је сви лагано пролазе.Ovo! Sve manje vise tacnoTest trzista sluzi valjda tome da ti drzava proveri je li tvoj zahtev za stranim radnikom opravdan tj da li stvarno na Birou nema tog profila nezaposlenih koji ti treba pa da eto ima opravdanja zasto uvozis ino radnika. Ali onda se neko dosetio da u aplikaciji za stranim radnicima trazi taj i taj profil sa znanjem tog i tog jezika. Tipa hoces vozaca sa znanjem malajskog jezika jer svake godine imas posetu delegacije iz Singapura kojima treba vozac. I kad popunis zahtev odgovor, u 99% potvrdan stize ti za 4 dana!Pre dve godine je doslo do promene koja je u praksi dva ozbiljna i razvucena procesa (pribavljanje boravisne i radne dozvole) spojila po pojednostavljenoj proceduri u jedno - boraviste i radna dozvola je sad 1 te isto sto se pribavlja na 1 salteru. Pored nesto manje papira prakticna olaksica je da radnik kojeg uvezes prosto brze bude 'legalizovan. Po starim procedurama ne bi smeli da rade barem 2 meseca dok ne pribavis radnu dozvolu al u praksi vecina ih je i taj period radila na crnoMnogo se krijumcara krije u tim posrednickim agencijama. Radnici koji beze dalje u EU beze i bez pasosa. Oni koji hoce azil pasos im i ne treba stavise samo je smetnja, a ima i neka fora ako te uhvate sa pasosem laksa je identifikacija i lancano moze porodica tamo da trpi i snosi neke posledice u zemlji porekla. Bilo je potpuno sumanutih primera bezanja narocito sa celim vecim grupama sezonskih radnika, o kojima javnost apsolutno nista ne zna, Edited July 20, 2025Jul 20 by dillinger
July 20, 2025Jul 20 Zameniće nas jer nećemo da robujemo. Ja i dalje mislim da on pravi Dubai ovde, sa sve povlašćenom kastom i uvezenim robovima.
July 20, 2025Jul 20 Pri tom da su kvalifikovani da rade to sto su dosli da rade - nemojmo se zajebavati.Ocajni ljudi koje je muka naterala da po svaku cenu dodju ovde.To su strasne stvari kako to izgleda. Prvo i osnovno mozda ce jedan od 6,7 njih da natuca engleski. Ali je problem sto ni domaci radnici ne znaju jezik uglavnom, ukljucujuci i sefove pa se tu nikada ne zna ko pije a ko placa. Dodje njih 10 da radi, u roku od mesec dana petro je zbrisalo negde preko grane. Od pocetka mog radnog veka - 2008 - mi smo u spirali gubljenja znanja i vestina u bilo cemu sto je neki smisleni rad. Tada je jos to bilo veoma vidljivo. I siguran sam da se to desavalo i pre toga, samo sto ja nisam imao direktan uvid u to.Sada cemo ukinuti fakultete. Pa cemo uvoziti inzenjere. Pa ce ono sto se ovde naseli a bude u vecini jednostavno preuzeti drzavu.
July 20, 2025Jul 20 29 minutes ago, Krošek said:Da po njima ćemo da merimo. Jer se uvozi najmanje kvalifikovana strana radna snaga da menja najmanje kvalifikovanu domaću.4 minutes ago, Downforce said:Pri tom da su kvalifikovani da rade to sto su dosli da rade - nemojmo se zajebavati.Ocajni ljudi koje je muka naterala da po svaku cenu dodju ovde.Sada cemo ukinuti fakultete. Pa cemo uvoziti inzenjere.Da si ti živ i zdrav, inženjeri se uvoze bar 30 godina unazad, u raznim industrijama.Zabluda je taj stav po kom ovde dolaze samo da rade nekvalifikovani očajnici. Primera radi, moju ženu je ovde nedavno lečila ginekološkinja iz Egipta a majku operisao hirurg iz Irana.Sve dok postoji odliv radne snage na sever & zapad, postojaće i priliv sa juga & istoka, na svim nivoima kompetencije. To što smo imperijalna margina ne znači da nismo deo istih procesa oko kojih se toliko talasa među "civilizovanim svetom".4 minutes ago, Downforce said:Pa ce ono sto se ovde naseli a bude u vecini jednostavno preuzeti drzavu.Ovo se naravno neće desiti, jer kao što državu odavno ne vode srpski radnici, neće je jednog dana voditi ni radnici iz Gane ili Bangladeša. Dve stvari mogu da postoje nezavisno, bez uzročno-posledične veze. To da postoji gasterbajterski priliv a ne samo odliv je tačno, a i to da su radnici žestoko obespravljeni je tačno, ali drugo zaista ne proizilazi iz prvog. Edited July 20, 2025Jul 20 by Weenie Pooh
July 20, 2025Jul 20 1 hour ago, Krošek said:Znači ipak ih ima. Nije da ih nema.Da po njima ćemo da merimo. Jer se uvozi najmanje kvalifikovana strana radna snaga da menja najmanje kvalifikovanu domaću.E pa tu primarno krpe strani radnici, u tom segmentu. Tu koliko ne mogu da se nađu voljni domaći radnici mogu koliko toliko da se nađu stranci. Firme koje su orijentisane na eksploataciju tako slabo plaćene radne snage, kada ne uspeju da zadovolje potrebe na domaćem tržištu rada, traže strance. Kada dođu do te tačke spemni su da snose i veću cenu koštanja rada nego da su našli domaće. To je zato što postaju očajni i sustiže ih slab plan i slabo rukovođenje. U tu razliku se ugrađuju svi oni koji pružaju usluge oko zapošljavanja stranaca i država sa svojim taksama i to je uz građevinu koja je malo svet za sebe najveći motor dovođenja stranaca. Dobre firme uglavnom ne zapošljavaju strance.Gradjevina je motor i za masinstvo, energetiku...I ne postoji iole prisutnija i ozbiljnija firma koja ne uvozi strance ili nije u proceduri dovodjenja istih. Zamisli, srpska firma sa srpskom radnom snagom koja garantuje srpski kvalitet. Kao nesto mejd in Dzrmani danas, bez kineskih komponenti jel da.Dakle nepostojece.
July 20, 2025Jul 20 Ja uvijek biram domaćeg radnika umjesto stranog radnika, makar se radilo o najobičnijim poslovima, od pakovanja robe do istovara kamiona. Time barem jednom našem čovjeku omogućavamo da zadrži platu. Da mogu korporativni kerovi, odavno bi sve prebacili na strance, cijene usluga nisu ni dinar niže ako strani radnik odradi posao za koji bi inače platili nekog od naših. Iz principa nikad stranog radnika!Roboti i samouslužne kase su već druga priča: koristim ih ako mi se taj dan ne usisava kuća a sluškinja iz Venecuele nije dostupna ili ako je red dugačak.
July 20, 2025Jul 20 Ako se ne varam, za strane zaposlene radnike su daleko manji izdaci - mislim oko 20-30 posto za razliku od 60% za naše. Sa druge druge strane ima istine i u tome da u Srbiji neće niko da radi - bila ona čuvena izreka nekad - idi na fakultet da se ne mučiš ko mi Nemam ništa protiv strane radne snage - samo što me nervira jer ne mogu još uvek da nadjem adekvatnog sirijskog batlera. U tom smislu sam zadovoljan ugovorom koji smo potpisali sa Gancima - imaću prilike da imam pravog pravcatog batlera koji će da me zove Bwana
July 20, 2025Jul 20 7 hours ago, Ayatollah said:Taj privid zaposlenosti i ekonomske aktivnosti koji se održava uvozom radne snage iz raznih azijskih i afričkih zemalja je nešto što pogoduje samo vrlo uskom krugu ljudi na kratak rok, a na dugi rok će naneti teške štete srpskom društvu i ekonomiji. Umesto da se podignu nadnice za rad domaćem stanovništvu, i time se ono motiviše da radi u Srbiji, i nadalje da u biološki najproduktivnijim godinama ostane ovde i zasnuje porodice, a sa druge strane se nateraju neefikasni domaći privrednici da reformišu svoje poslovanje i budu konkurentniji (ili da propadnu, ako to ne uspeju), naša država zarad interesa uskog kruga nekompetentnih privrednika praktično motiviše domicilno stanovništvo u emigraciju, a uvozi veliki broj klasičnih gastarbajtera koje ništa ne vezuje za ovo društvo, koji ovde ne zasnivaju porodice, i koji će prvom prilikom dići sidro i otići. Rezultat toga će biti da će broj ljudi koji će ulaziti na tržište rada iz redova domicilnog stanovništva biti sve manji i manji, i da će odlaziti oni sa najvećim biološkim potencijalom, a sa druge strane će se napraviti protočni bojler raznih stranaca koji će boraviti duže ili kraće vreme, i po pravilu se vraćati u zemlje iz kojih su došli ili ići dalje. To je downward spirala u kojoj će pad domicilnog stanovništva postati u nekom trenutku dramatičan, sa njim će ići i pad ekonomske aktivnosti, a onda će početi da pada i broj tih stranaca koji dolazi, a domaći potencijali će biti očajni. Da je Srbija zemlja koja ima pozitivan prirodni priraštaj, pa da to i ima nekog smisla, nego em imaš jedan od najvećih negativnih priraštaja u Evropi, em teraš biološki najbolji deo stanovništva u inostranstvo.Iskreno, da se nešto pitam, gledao bih da maksimalno demotivišem ovaj vid zapošljavanja, npr. da se za ljude sa privremenim boravcima koji rade na osnovu radnih dozvola plaćaju trostruki porezi i doprinosi u odnosu na domicilno stanovništvo i slično.to u vezi pada broja beba se već dešavaU Republici Srbiji, u periodu januar-maj 2025. godine, broj živorođenih je 22 351. U odnosu na isti period prethodne godine, kada je broj živorođenih iznosio 24 114, beleži se pad od 1 763 odnosno za 7,3%.da li je to dobro ili loše, zavisi kako se uzme, naši vlastodršci u zadnjih 20 godina, očito nisu sposobni da zaposle ni postojećih 6 koma nešto miliona stanovnika, dok taj broj ne padne na 5 neće biti dovoljno posla za sve, dok se ne spusti na 4 neće biti dovoljno pristojno plaćenih poslova za sve imho, ali onda naravno dolazimo do problema kako održavati tih nekih 4-4,5 miliona stanovnika, što se čini kao optimum za našu zemlju. da ne nastavi sa daljim padom i da država ne postane neodrživa...
July 20, 2025Jul 20 Jbg, ako kazem da su srpske gazde medju nagorima u svetu (cast izuzecima) a da prosecan srpski radnik najvise voli da se pravi pametan i zajebe sistem... jel sam onda autosovinista? Moramo sve kulture samo da hvalimo jer cemo nekima da povredimo tanana srculenca?Ja sam vrlo dobro upoznao kako Indusi rade. 15 godina radim sa njima. Radio sam za njih kao konsultant i oni za mene kao konsultanti. Imam ih u timu, radio sa timovima njih, sa podredjenima i nadredjenima. Pravio biznis dilove sa njima i cak ih imao kao biznis partnere u svom licnom biznisu. Vrlo dobro znam kako im mozak radi. I to je ok. Posao je posao. Naravno da ima izuzetaka, pa kao i svuda ali... ja bih radije ziveo u dzunglama Ruande, nego isao bilo gde u Indiju u takvo drustvo. Znam da neki krive siromastvo za to. Video sam siromasne zemlje koje itekako tretiraju svoje ljude dobro.
July 20, 2025Jul 20 Realno je neminovno da će nam trebati radne snage iz inostranstva. E sad, kao i u svemu potrebno je naći zdrav balans, da i naši ljudi ostaju u zemlji, doprinose prirodnom priraštaju. Nažalost, preduslov za to je promena vlasti, SNS će nas istrebiti, neće trepnuti.
July 20, 2025Jul 20 3 hours ago, dillinger said:...I ne postoji iole prisutnija i ozbiljnija firma koja ne uvozi strance ili nije u proceduri dovodjenja istih....Ma nije istina. Veće i ozbiljne firme i organizacije u Srbiji (ne računajući građevinu koja je svet za sebe) uspešno crpe iz domaćeg fonda radne snage, a uvoze deficitarne po strukama, onako pojedince, kao što Vini kaže, poneki inženjer, lekar, programer. Ako u fabrici X zafali radnika jer Srbi neće da rade, vlasnik će pre da zapali iz Srbije i preseli fabriku tamo gde ima ili smanji proizvodnju nego što će da dovlači strance. Niko ne počinje neki ozbiljan posao tako što uračuna u startu da će mu u Srbiji raditi Indijci i Nepalci. Zato što se ne isplati u dovoljnoj meri.