Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

O mobilnosti radne snage, Serbian edition

Featured Replies

Moze i uzvodno, npr. iz USA u Evropu. Jes da su tamo vece plate ali ovde su bolji uslovi rada.

• Replies 182
  • Views 11.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ми смо дефинитивно показали да нисмо спремни да заштитимо те људе од бројних малверзација и искоришћавања. и то је донекле и очекивано, ово је потпуно нова ствар. Оно што је горе је то што како време

• Weenie Pooh
    Weenie Pooh

Pa kod corpo vojnika se najbolje i uočava to o čemu @Shan Jan priča, ne kod vozača busa. Tipičan šofer je dalitska sirotinja, verovatno malo šta umišlja i malo čemu se nada. Ali tipičan SEO stručnja

• to ce biti zanimljivo gledati ako i kada krene u vecem obimu. srbi nisu rasisti samo zato sto nema crnaca u znacajnom broju.

Posted Images

komentarišete (pr) tekst iz 2016, mnogo toga se promenilo od tad i u nemačkoj i u srbiji, od iznosa plate do uslova rada i uslova života generalno (nekretnine i hrana). teško da gospođu z teksta danas stan sa svim računima košta 260 eur.

(završila sam srednju medicinsku (najpromašenije 4 godine života, al jbg) i slavimo 30 godina mature ove godine te sam u kontaktu sa skoro celom generacijom, neki su otišli da se nikad ne vrate, neki se vratili (jer za život na kakav su navikli ovde u nemačkoj plata nije dovoljna ili u prevodu nemaju svoju nekretninu), oni koji su ostali tek od kovida kažu da žive normalno, ma šta to u srpskim uslovima značilo. od ljudi koju su nastavili dalje u struci (medicinski fakultet ili nešto srodno) 3/4 ih je ovde, a oni koji su otišli nemaju nameru da se vrate.

Neke bolnice u Nemačkoj imaju svoje zgrade u kojima je kirija ekstremno povoljna, možda je i ova žena živela u takom objektu.

4 hours ago, svashtabezneshto said:

komentarišete (pr) tekst iz 2016, mnogo toga se promenilo od tad i u nemačkoj i u srbiji, od iznosa plate do uslova rada i uslova života generalno (nekretnine i hrana). teško da gospođu z teksta danas stan sa svim računima košta 260 eur.

(završila sam srednju medicinsku (najpromašenije 4 godine života, al jbg) i slavimo 30 godina mature ove godine te sam u kontaktu sa skoro celom generacijom, neki su otišli da se nikad ne vrate, neki se vratili (jer za život na kakav su navikli ovde u nemačkoj plata nije dovoljna ili u prevodu nemaju svoju nekretninu), oni koji su ostali tek od kovida kažu da žive normalno, ma šta to u srpskim uslovima značilo. od ljudi koju su nastavili dalje u struci (medicinski fakultet ili nešto srodno) 3/4 ih je ovde, a oni koji su otišli nemaju nameru da se vrate.

Ključni deo je - Živi sa koleginicom iz Srbije i stan ih košta po 260 evra mesečno. Znači nije ceo stan za nju. Toliko otprilike košta i na Vračaru danas. Jedan moj poznanik deli stan sa drugaricom i plaća toliko.

A ovo što kažeš da žive normalno tek od Kovida, to je verovatno zbog svih povišica koje su imali od tad.

Edited by eumeswil

Dobro, priča se o Rostoku. Nije tamo kirija basnoslovno visoka ni danas.

12 hours ago, Shan Jan said:

Sve zavisi koje su ti polazne pozicije. Npr. vecina mojih drugara koji su otisli nisu to uradili zbog para (imaju slican life style kao i ovde) vec sto nisu hteli vise da budu u ovom nasem nenormalnom drustvu i raspaloj drzavi.

+1 znam dosta ljudi koji su dugo preko. Generalno bi se vratili da je ovde normalnije stanje Level Slovenija ili malo niže.

I jednako se većina ne bi vratila u današnje okruženje pa taman preneli svoje jake zapadne plate. A pri tom skoro svaki ima neki nekretninu ovde.

12 hours ago, Shan Jan said:

Sve zavisi koje su ti polazne pozicije. Npr. vecina mojih drugara koji su otisli nisu to uradili zbog para (imaju slican life style kao i ovde) vec sto nisu hteli vise da budu u ovom nasem nenormalnom drustvu i raspaloj drzavi.

I ovde bi bili rasterećeniji da se poštuju propisi Ministarstva Zdravlja RS.

Problem je u tome što se ne poštuju pa onda jedan tehničar odradjuje posao za troje. Srpski debilizam.

4 hours ago, napadaj said:

Neke bolnice u Nemačkoj imaju svoje zgrade u kojima je kirija ekstremno povoljna, možda je i ova žena živela u takom objektu.

Ima i u Srbiji - Euromedic ima tu varijatnu. Zaboravio sam kako se zove ta zgrada nešto kao Vizantija.

20 hours ago, Mel said:

To gde se generalno bolje i lakse zaradjuje pokazuje smer kretanja migracija. Svakako nije zemlja dembelija, ali bi trebalo da si manje opterecen a daje plata realnija za troskove. Stan od plate med sestre svakako nece vise moci da kupe, nu i Nemackoj ni u BGu, ali za mesecne troskove trebalo bi da je vidno bolje jos uvek.

Pa reci koju @Desmond Bojčinski . Ja sam od rodjake koja je radila kao med sestra u Nemackoj pa se vratila ukapirala da plata kad si jedno koje zaradjuje nije neki luksuz. Ona je dosla u BG opet. (Mozda ne samo zbog plate) Kakva su tvoja iskustva?

Ne znam odakle da počnem ali ukratko sve pogrešno u većini postova gore, koji se tiču medicine u Nemačkoj.

On 28. 7. 2025. at 17:17, Weenie Pooh said:

Odlazak iz države ne rešava mnogo, zarađivaćeš 2,000 umesto 500 a život će te koštati 3,000 umesto 800.

Za početak ovo.

Iz ličnog iskustva mogu da kažem da se sa istim stilom života, plus (subvencionisana) kirija, u Nemačkoj može da se štedi mnogo više nego u Srbiji.

On 30. 7. 2025. at 11:50, Mel said:

Stan od plate med sestre svakako nece vise moci da kupe, nu i Nemackoj ni u BGu,

Ovo nije tačno. Znam mnogo primera gde su ljudi ili uštedeli pa iskeširali, ili digli kredite pa uzeli kuće/stanove. Sa platama medicinkih radnika i sličnim. Najsvežiji primeri su dvosoban stan od 65 kvadrata u selu sat udaljenom od Lajpciga za 34000 evra sa svim troškovima kupovine, i troiposoban stan od 100 kvadrata u gradiću na francuskoj granici za skoro 400k.

19 hours ago, svashtabezneshto said:

teško da gospođu z teksta danas stan sa svim računima košta 260 eur.

Vrlo lako. Mene dvosoban stan u blizini Štutgarta izađe 600. Kolega trosoban u blizini Hajlbrona plati 500 evra. Opet ponavljam, to su subvencionisane cene i nemaju veze sa realnošću. A i realnost nije ista u Rostoku, Minhenu ili Hamburgu, štaviše vrlo se razlikuje.

U Srbiji je hrana prema standardu stanovnista u zadnjih par godina postala sumanuto skupa i ljudi gotovo da nemaju izbor. Kartelske cene, (ne)kontrola kvaliteta i regionalne kombinacije sa izvozom na jednoj i uvozom na drugoj granici da se ni ne pomenu.

Tako da verujem da se procentualno gledano trosi mnogo vise na hranu.

Edited by Moonwalker

...uz diskutabilan kurs dinara i evra...

Edited by Guuundogan

Kirije su takodje sulude u Beogradu, posebno u odnosu na plate.

23 minutes ago, Guuundogan said:

...uz diskutabilan kurs dinara i evra...

I to.

50 minutes ago, Desmond Bojčinski said:

Iz ličnog iskustva mogu da kažem da se sa istim stilom života, plus (subvencionisana) kirija, u Nemačkoj može da se štedi mnogo više nego u Srbiji.

Verujem ti, ali takođe verujem da znaš da te stvari široko variraju u svakoj populaciji. Ako si u Srbiji živeo above/below your means, uspećeš da živiš i u Nemačkoj above/below your means.

Ti si se snašao, neki drugi se nisu snašli pa se vratili, a neki treći u Srbiji uštede komotnih 40%-50% prihoda i boli ih uvo.

50 minutes ago, Desmond Bojčinski said:

Vrlo lako. Mene dvosoban stan u blizini Štutgarta izađe 600. Kolega trosoban u blizini Hajlbrona plati 500 evra. Opet ponavljam, to su subvencionisane cene i nemaju veze sa realnošću. A i realnost nije ista u Rostoku, Minhenu ili Hamburgu, štaviše vrlo se razlikuje.

Pa da, žena iz članka je radila u univerzitetskoj bolnici, verovatno je taj cimerski smeštaj od 260 EUR bio u nekakvom univerzitetskim prostorijama, Personalwohnheime, šta li.

Prilično je suludo da DW sugeriše čitaocima da se za takve pare opušteno rešava stambebno pitanje u Nemačkoj, pa još u kontekstu njene bruto plate. Ali to je izgleda bio deo agresivne kampanje u sezoni jesen/zima 2016:

image.png

1 hour ago, Desmond Bojčinski said:

Ovo nije tačno. Znam mnogo primera gde su ljudi ili uštedeli pa iskeširali, ili digli kredite pa uzeli kuće/stanove. Sa platama medicinkih radnika i sličnim. Najsvežiji primeri su dvosoban stan od 65 kvadrata u selu sat udaljenom od Lajpciga za 34000 evra sa svim troškovima kupovine, i troiposoban stan od 100 kvadrata u gradiću na francuskoj granici za skoro 400k.

Ok, taj za 34 K evra verujem ali moja izjava je bila da sa jednom platom med radnika neka uobicajenija nekretnina nije opcija. Ja i neke drugarice u ino sa jednom platom smo bile na listi samo sanjaj za dizanje kredita, koleginica iz Berlina isto solo nista od kredita (a rodjena je tamo). Za neki prosek cena nekretnina, za kredit tipicno trebaju 2 plate.