Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

O mobilnosti radne snage, Serbian edition

Featured Replies

5 minutes ago, Venom said:

Primećuje se lagana netrpeljivost i prema vozačima GSP-a. Odjednom su svi razvili osećaj za udobnu vožnju, pa dobacuju vozaču da nauči da vozi. Za koju godinu biće "vrati se okle si došo".

Šta za koju godinu, to već ide samo tako.

• Replies 182
  • Views 11.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ми смо дефинитивно показали да нисмо спремни да заштитимо те људе од бројних малверзација и искоришћавања. и то је донекле и очекивано, ово је потпуно нова ствар. Оно што је горе је то што како време

• Weenie Pooh
    Weenie Pooh

Pa kod corpo vojnika se najbolje i uočava to o čemu @Shan Jan priča, ne kod vozača busa. Tipičan šofer je dalitska sirotinja, verovatno malo šta umišlja i malo čemu se nada. Ali tipičan SEO stručnja

• to ce biti zanimljivo gledati ako i kada krene u vecem obimu. srbi nisu rasisti samo zato sto nema crnaca u znacajnom broju.

Posted Images

Nisam to čuo u aprilu, ali sam primetio mnogo kraći fitilj za negodovanje.

16 minutes ago, Venom said:

Nisam to čuo u aprilu, ali sam primetio mnogo kraći fitilj za negodovanje.

Vec doslo do?

• Popular Post
1 hour ago, vememah said:

Svake godine se osetno više osoba penzioniše nego što završi školovanje i uđe na tržište rada (a deo njih neće ni da se cima da radi za srpsku platu pa živi na račun roditelja ili odlazi u inostranstvo), a zaposlenost raste iz godine u godinu tako da je potrebno uvoziti sve više radne snage.

Taj privid zaposlenosti i ekonomske aktivnosti koji se održava uvozom radne snage iz raznih azijskih i afričkih zemalja je nešto što pogoduje samo vrlo uskom krugu ljudi na kratak rok, a na dugi rok će naneti teške štete srpskom društvu i ekonomiji. Umesto da se podignu nadnice za rad domaćem stanovništvu, i time se ono motiviše da radi u Srbiji, i nadalje da u biološki najproduktivnijim godinama ostane ovde i zasnuje porodice, a sa druge strane se nateraju neefikasni domaći privrednici da reformišu svoje poslovanje i budu konkurentniji (ili da propadnu, ako to ne uspeju), naša država zarad interesa uskog kruga nekompetentnih privrednika praktično motiviše domicilno stanovništvo u emigraciju, a uvozi veliki broj klasičnih gastarbajtera koje ništa ne vezuje za ovo društvo, koji ovde ne zasnivaju porodice, i koji će prvom prilikom dići sidro i otići. Rezultat toga će biti da će broj ljudi koji će ulaziti na tržište rada iz redova domicilnog stanovništva biti sve manji i manji, i da će odlaziti oni sa najvećim biološkim potencijalom, a sa druge strane će se napraviti protočni bojler raznih stranaca koji će boraviti duže ili kraće vreme, i po pravilu se vraćati u zemlje iz kojih su došli ili ići dalje. To je downward spirala u kojoj će pad domicilnog stanovništva postati u nekom trenutku dramatičan, sa njim će ići i pad ekonomske aktivnosti, a onda će početi da pada i broj tih stranaca koji dolazi, a domaći potencijali će biti očajni. Da je Srbija zemlja koja ima pozitivan prirodni priraštaj, pa da to i ima nekog smisla, nego em imaš jedan od najvećih negativnih priraštaja u Evropi, em teraš biološki najbolji deo stanovništva u inostranstvo.

Iskreno, da se nešto pitam, gledao bih da maksimalno demotivišem ovaj vid zapošljavanja, npr. da se za ljude sa privremenim boravcima koji rade na osnovu radnih dozvola plaćaju trostruki porezi i doprinosi u odnosu na domicilno stanovništvo i slično.

Ali domicilno stanovnistvo nece da radi na gradjevini i ostale teske poslove, i da im das duplu platu.

Pogotovo ovi mladji, ovo starijih sto je ostalo kad ode u penziju, nece imati ko osim uvezenih.

Edited by brusli

Previse stranaca odjednom dolazi i bez ikakvog obzira na to koji tip ljudi i iz kojih kultura. Dosta njih donosi svoj moral, svoj nacin rada i koliko god neki hteli da se uklope, ne ide to uvek tako lako. Imacemo uskoro isti problem koji ima zapadna Evropa.

Lako je bilo da se Kinezi uklope. Oni gledaju samo svoja posla, realno su normalniji i kulturniji od nas i rade u nekom svom izolovanom ekonomskom bablu. Slicno i sa Rusima, ako izuzmemo da su podigli cene, oni bukvalno podizu kulturu Srbije. Al zato razni Turci iz Kuran Belta, Indusi, Pakiji... To nije moral i pogled na zivot koji nam je potreban. Za crne cemo videti, mislim da tu cak moze da se desi lepa integracija jer Srbi, bar za sada, ne mrze crnce niti ih gledaju sa visine a dosta crnackih naroda koje sam video dole su izuzetnog moralnog kodeksa. Al velika je Afrika, velike su i razlike... ja nemam pojma kakvi su ti Ganjani kao narod... Da su neki sa istoka Afrike bio bih siguran da bi samo doprineli.

4 minutes ago, brusli said:

Ali domicilno stanovnistvo nece da radi na gradjevini i ostale teske poslove, i da im das duplu platu.

Pogotovo ovi mladji, ovo starijih sto je ostalo kad ode u penziju, nece imati ko osim uvezenih.

Domicilno stanovnistvo itekako hoce da radi teske poslove, samo ce ih pre raditi za vece pare na Zapadu nego ovde. Ko ne bi?

Ako nista drugo - doprinece natalitetu...

fantom

1 minute ago, Shan Jan said:

Domicilno stanovnistvo itekako hoce da radi teske poslove, samo ce ih pre raditi za vece pare na Zapadu nego ovde. Ko ne bi?

Zasto ima hronican manjak majstora, a danas su izuzetno placeni ?

3 minutes ago, brusli said:

Zasto ima hronican manjak majstora, a danas su izuzetno placeni ?

Jer su vise placeni na Zapadu.

On 20. 7. 2025. at 5:54, brusli said:

Kako to znamo? Da li im je neko od poslodavaca ponudio duplu platu? I kakvi su ostali uslovi, osim plate?

6 minutes ago, Shan Jan said:

Previse stranaca odjednom dolazi i bez ikakvog obzira na to koji tip ljudi i iz kojih kultura. Dosta njih donosi svoj moral, svoj nacin rada i koliko god neki hteli da se uklope, ne ide to uvek tako lako. Imacemo uskoro isti problem koji ima zapadna Evropa.

Lako je bilo da se Kinezi uklope. Oni gledaju samo svoja posla, realno su normalniji i kulturniji od nas i rade u nekom svom izolovanom ekonomskom bablu. Slicno i sa Rusima, ako izuzmemo da su podigli cene, oni bukvalno podizu kulturu Srbije. Al zato razni Turci iz Kuran Belta, Indusi, Pakiji... To nije moral i pogled na zivot koji nam je potreban. Za crne cemo videti, mislim da tu cak moze da se desi lepa integracija jer Srbi, bar za sada, ne mrze crnce niti ih gledaju sa visine a dosta crnackih naroda koje sam video dole su izuzetnog moralnog kodeksa. Al velika je Afrika, velike su i razlike... ja nemam pojma kakvi su ti Ganjani kao narod... Da su neki sa istoka Afrike bio bih siguran da bi samo doprineli.

Ti da su kao kinezi "normalniji" od ostalih, nije tačno jbga.

Pri tome mislim na njihovo ponašanje i kao poslodavaca i kao radnika.

A to, oni su u svom svetu, ne mešaju se naprosto nije tačna.

Eno ti uslovi u onim fabrikama.

Eno oni oko Bora stanovnici kakva iskustva imaju direktno sa njihovim pripadnicima...

1 minute ago, Shan Jan said:

I Hindusi i Nepalci... u proseku su vredni i disciplinovani radnici. Ne prave ni probleme sa zakonom, bar ne u meri većoj od domicilnog stanovništva.

Problem njihove ''kulture'' je što dolaze iz strogo patrijarhalnih sredina i što o njima brinu žene 24/7 tamo odakle su. Većina ih je prvi put se otisnula u svet iz takve sredine i zato su mahom zapušteni. Spoj to sa domaćim poslodavcima koji ih pakuju kao sardine u što manji smeštaj, i činjenica da bukvalno nikakva kontrola tih smeštaja ne postoji i eto problema.

Sticajem okolnosti znam za neke potpuno suprotne primere ali to je samo zato što ih je neko ozbiljno drilovao (posrednik ili poslodavac) pre ili po samom dolasku.

Edited by dillinger

3 minutes ago, ragasto said:

Kako to znamo? Da li im je neko od poslodavaca ponudio duplu platu? I kakvi su ostali uslovi, osim plate?

Ma lupa gluposti. Znam tonu ljudi iz mog kraja koji idu na Zapad da rade ilegalno i hvale na sva usta uslove i plate koje im daju u odnosu na govnare od nasih gazdi po Srbiji.

2 minutes ago, Frank Pembleton said:

Ti da su kao kinezi "normalniji" od ostalih, nije tačno jbga.

Pri tome mislim na njihovo ponašanje i kao poslodavaca i kao radnika.

A to, oni su u svom svetu, ne mešaju se naprosto nije tačna.

Eno ti uslovi u onim fabrikama.

Eno oni oko Bora stanovnici kakva iskustva imaju direktno sa njihovim pripadnicima...

Da, to si u pravu. Razmisljao sam o Kinezima koje prevashodno srecem u BGu. Oni su zaista kulturni u ponasanju u drustvu. Kako je raditi kod njih... pa da, znamo za price iz rudnika i fabrika koje smo im prodali. No, to sam cuo i u ITu, bukvalno surovost i rad od jutra do sutra. Al nekako mislim da je to mozda lakse promeniti nego ponasanje medju ljudiima. Mozda gresim...