July 20, 2025Jul 20 Author 23 minutes ago, morgana said:btw srbija je prosle godine izdala 80k radnih dozvola, godinu prije toga 70k ako dobro nalazim, rast koji je najavljen nije nikakav big deal, a ugovor sa ganom predvidja da se na nju odnosi dio te planirane kvotedo avgusta ‘24 50k ukupno u ovom turnusu 100ksvu ovu putnu infrastrukturu mahom rade strani radnci kao i verujem ostale najveće građevinske projekte
July 20, 2025Jul 20 1 minute ago, kud u maglu Simoviću said:do avgusta ‘24 50k ukupno u ovom turnusu 100ksvu ovu putnu infrastrukturu mahom rade strani radnci kao i verujem ostale najveće građevinske projektenalazim drugacije podatke ali ok, neka i jeste 50k za godinu Edited July 20, 2025Jul 20 by morgana
July 20, 2025Jul 20 1 hour ago, dillinger said:Dobro ljudi aj vi osnujte firmu i smesta dajte 1200e čistačici, 1800e magacioneru i 3000e električaru.I ubedite još 10 poslodavaca da učine isto i sigurni ste da će svi biti namireni?Aha. pa 20 godina upisa na BK, Megatrendove sa poslovično niskim natalitetom daje itekakve rezultate... nema bre Srbina da zna nešto u rukama a mlađeg od 35upravo ovo, cista statistika. Plus dodaj brdo zaposlenih preko partijskih veza u javnom sektoru.
July 20, 2025Jul 20 Popular Post mislim da je na delu "superhik"politika udovoljavanja željama SNS biznismenima i poslodavcima da dođu do što jeftinije i nezahtevne radne snage.
July 20, 2025Jul 20 32 minutes ago, dillinger said:Velika je to tema i u zacaranom smo krugu. Ne zivi u Srbiji 50 Bezosa niti ima 500 Milenijum timova sa ne znam kakvom astronomskom dobiti vec imas i stotine, hiljade poslodavaca koji rade na granici rentabilnosti a od pre 5-6 god ne mogu naci krstenog majstora. A znacajnije podizanje plata bi ih bacilo u minus. Nije bruto plata mala stavka u troskovima poslovanja u SrbijiPritom stranci koji su dosli ne kostaju puno manje od domaceg radnika. Stavise - to samo znaci da je vecinu na taj potez motivisao nedostatak radne snage a ne zelja da manje platiLegalno zaposlen stranac nužno košta više od cene koštanja radnika na minimalcu. To je zbog dodatnih troškova kao što su smeštaj, takse državi, cena onome ko ti je našao stranca i cena za sređivanje procedure ako ne znaš sam. Stranci nisu jeftina radna snaga nego su erzac roba na tržištu rada, kao zamena za domaćeg radnika na minimalcu / oko minimalca.pOorODiČna FIrMa Zašto Postojimo D.O.O. sa svojim nepostojećim biznis planom ili već "etabliranim" modelom suštinski besperspektivnog poslovanja "nije se snašla" kao "etabliranija" kOmPAnIjA Srpska Posla D.O.O. sa užasnim platama ali briljantnim kako-zajebati-radnika sistemima (te ipak nekako uspeva da eksploatiše domaću radnu snagu). Zaključak: "Niko neće da radi" — sređuj Nepalce (i dr.). Pitanje za državu je koja je tu njena uloga i šta za državu znači to "sređuj Nepalce".
July 20, 2025Jul 20 Naravno da kosta vise od minimalca, problem Srbije je sto joj je minimalac sad vec skoro 500e a medijalna plata oko 700e. Dakle stranac te minimalno sa smestajem I ostalim troskovima kosta 600e. Iole kvalifikovan Nepalac/Indijac... kosta vise od toga. Edited July 20, 2025Jul 20 by dillinger
July 20, 2025Jul 20 7 minutes ago, Krošek said:Legalno zaposlen stranac nužno košta više od cene koštanja radnika na minimalcu. To je zbog dodatnih troškova kao što su smeštaj, takse državi, cena onome ko ti je našao stranca i cena za sređivanje procedure ako ne znaš sam.Zađto smeštaj dodatni trošak, pa i radnici iz Srbije valjda žive negde, neće onaj iz Vranja da se svake večeri vraća kući u Vranje sa gradilišta u Beogradu na vodi npr.
July 20, 2025Jul 20 1 minute ago, JozoMujica said:Zađto smeštaj dodatni trošak, pa i radnici iz Srbije valjda žive negde, neće onaj iz Vranja da se svake večeri vraća kući u Vranje sa gradilišta u Beogradu na vodi npr.I za tog iz Vranja kao I za Nepalca, poslodavac placa smestaj u/oko BG
July 20, 2025Jul 20 4 minutes ago, JozoMujica said:Zađto smeštaj dodatni trošak, pa i radnici iz Srbije valjda žive negde, neće onaj iz Vranja da se svake večeri vraća kući u Vranje sa gradilišta u Beogradu na vodi npr.Tačno i relevantna primedba za neke sektore kao građevina ali nije baš relevantno za usluge tipa ugostiteljstvo i proizvodnju.
July 20, 2025Jul 20 S` timo sto Nepalac, Ganac, Pakistanac, Avganistanac... nemaju gomilu drzavnih i verskih praznika na koje "ne rade".
July 20, 2025Jul 20 Ne brani ni vama niko da ispregovarate s poslodavcem da vam nadje smestaj za 50e, medju 6 kreveta u 15m2 samo da niste kuci I ne slusate zenu I decu svaki dan
July 20, 2025Jul 20 4 hours ago, aram said:srbi jesu rasisti i te kako. i uopšte ksenofobi.pa upravo sam to i rekao, majku mu. ksenofobiju sam licno osetio-u jednoj firmi u kojoj smo i ti ja radili, jedan direktor me nije primio u radni odnos jer se ne prezivam na 'ic' Edited July 20, 2025Jul 20 by Grunf
July 20, 2025Jul 20 3 hours ago, brusli said:Zasto ima hronican manjak majstora, a danas su izuzetno placeni ?Zato sto ih boli djoka da ih zajebavaju domaci caci privrednici da osljare za male pare.
July 20, 2025Jul 20 4 hours ago, kud u maglu Simoviću said:ne znam, nisam stekao to iskustvo a često naručujem, jednom mi je zazvonio dostavljač koji evidentno nije naštmnavodno mogu da biju i preko 100kJa narucujem Glovo dvocifren broj puta nedeljno. 9/10 dosatvljaca su stranci.
July 20, 2025Jul 20 1 minute ago, Hamlet Strašni said:Ja narucujem Glovo dvocifren broj puta nedeljno. 9/10 dosatvljaca su stranci.isto, doskorasnji kombinat je na terazijama, 98% su azijati iz ex sovjetskih republika, tu i tamo neki kubanac. interesantno, nbg vise pokrivaju domaci.