July 20, 2025Jul 20 Author 6 minutes ago, Hamlet Strašni said:Ja narucujem Glovo dvocifren broj puta nedeljno. 9/10 dosatvljaca su stranci.možda jer ja naručujem preko wolt-au sigurno 100 dostavljanja, manje od 10 su bili stranci. al sam viđao radnice u pekari, vulkanizere, autoperioničare afrikanceta jedna pekarka na gundulićevom vencu, možda čak i ganjanka, mi je na sasvim solidnom srpskom ukazala na razliku u pogačicama, koje su sa čvarcima, a koje bez
July 20, 2025Jul 20 On 20. 7. 2025. at 8:40, Krošek said:Legalno zaposlen stranac nužno košta više od cene koštanja radnika na minimalcu. To je zbog dodatnih troškova kao što su smeštaj, takse državi, cena onome ko ti je našao stranca i cena za sređivanje procedure ako ne znaš sam.Stranci nisu jeftina radna snaga nego su erzac roba na tržištu rada, kao zamena za domaćeg radnika na minimalcu / oko minimalca.pOorODiČna FIrMa Zašto Postojimo D.O.O. sa svojim nepostojećim biznis planom ili već "etabliranim" modelom suštinski besperspektivnog poslovanja "nije se snašla" kao "etabliranija" kOmPAnIjA Srpska Posla D.O.O. sa užasnim platama ali briljantnim kako-zajebati-radnika sistemima (te ipak nekako uspeva da eksploatiše domaću radnu snagu). Zaključak: "Niko neće da radi" — sređuj Nepalce (i dr.).Pitanje za državu je koja je tu njena uloga i šta za državu znači to "sređuj Nepalce".Ne verujem, ali za ovu priliku neka to bude tačno. Domaći radnik ne radi za minimalac pa samim tim upoređujemo cenu domaćeg radnika (koji je zapravo plaćen minimalcem+kovertom) sa cenom uveženog radnika, i jasno je da je uvezen jeftiniji. Ko zna kojim sve akrobacijama, ali prilično sam siguran da jeste jeftiniji jer ne bismo imali ovu situaciju. Nekako ne verujem da sa radnicima iz Gane i Šri lanke poslodavci zapravo gube novac, iako ne sumnjam da tako jauču na sve strane.I da, iza svega stoji samo SNS alavost a nesagledive posledice ćemo svi snositi. Što se tiče onog "Niko neće da radi", nekako ljudi koji to izgovaraju izostave drugi deo rečenice jer cela rečenica glasi "Niko neće da radi pod ovakvim uslovima".
July 20, 2025Jul 20 6 minutes ago, ragasto said:Ne verujem, ali za ovu priliku neka to bude tačno. Domaći radnik ne radi za minimalac pa samim tim upoređujemo cenu domaćeg radnika (koji je zapravo plaćen minimalcem+kovertom) sa cenom uveženog radnika, i jasno je da je uvezen jeftiniji. Ko zna kojim sve akrobacijama, ali prilično sam siguran da jeste jeftiniji jer ne bismo imali ovu situaciju. Nekako ne verujem da sa radnicima iz Gane i Šri lanke poslodavci zapravo gube novac, iako ne sumnjam da tako jauču na sve strane.I da, iza svega stoji samo SNS alavost a nesagledive posledice ćemo svi snositi.Što se tiče onog "Niko neće da radi", nekako ljudi koji to izgovaraju izostave drugi deo rečenice jer cela rečenica glasi "Niko neće da radi pod ovakvim uslovima".Šta znači da "domaći radnik ne radi za minimalac:?
July 20, 2025Jul 20 On 20. 7. 2025. at 9:49, Krošek said:Šta znači da "domaći radnik ne radi za minimalac:?Pa, znači baš to. Radi za minimalac+kovertu. Suma toga je stvarna cena koštanja, a usput zajebeš i državu i radnika za porez i doprinose.Korporacije to nazivaju i bonusima.
July 20, 2025Jul 20 57 minutes ago, kronostime said:S` timo sto Nepalac, Ganac, Pakistanac, Avganistanac... nemaju gomilu drzavnih i verskih praznika na koje "ne rade".Stbija je zemlja sa najmanje praznika u evropi... ng, 1maj, bozic, uskrs i kraj ww1...8 dana ukupno...
July 20, 2025Jul 20 2 minutes ago, ragasto said:Pa, znači baš to. Radi za minimalac+kovertu. Suma toga je stvarna cena koštanja, a usput zajebeš i državu i radnika za porez i doprinose.Korporacije to nazivaju i bonusima.Malo sutraGovoriš da ljudi po zemlji ne rade za platu od cca 500e. To je nonsens. Rade i za manje.
July 20, 2025Jul 20 2 hours ago, Amos said:Samo ti kažem kako zvučiš.Meni zvuči kao neko ko je imao kontakta sa indijskim firmama i zna o čemu govori. Posledice kastinskog sistema, jebiga, multikulturalizam neće spasiti svet.3 hours ago, brusli said:Ok, nek daju vece plate ovim nizim zanimanjima, kao ce se to odraziti na cene stanova, prevoza, usluga?Cene koje su inače stabilne i smislene u božiju mater. Poslodavci prinuđeni da pristojno plate svoje radnike ne bi mogli prosto da dignu cene jer ne rade za američko već za srpsko tržište. Cene se već dižu koliko god je moguće.Umesto toga, morali bi da zahvate u svoje marže a to se ne sme dozvoliti ni po koju cenu - zato ubrizgaj tri kamiona Nepalaca i četiri Ganaca, stat!1 hour ago, đorđe geprat said:mislim da je na delu "superhik"politika udovoljavanja željama SNS biznismenima i poslodavcima da dođu do što jeftinije i nezahtevne radne snage.Nema sumnje da je to na delu, jedini problem je što će i sledeći SNS™ nastaviti da tera nizbrdo. 6 minutes ago, Krošek said:Šta znači da "domaći radnik ne radi za minimalac:?Znači da se od minimalca slabo preživljava, pa gazde plaćaju zvanično minimalac a ostatak na ruke, da radnik preživi ali da državvu zajebe za razliku u PiD. Radnici na to pristaju jer nemaju izbora, a realno i što bi se jebavali ako sama država neće da stane u kraj toj dobro utemeljenoj praksi.
July 20, 2025Jul 20 On 20. 7. 2025. at 9:58, Krošek said:Malo sutraGovoriš da ljudi po zemlji ne rade za platu od cca 500e. To je nonsens. Rade i za manje.Ima takvih, i to su ljudi koji nemaju drugi izbor ili su u teškom škripcu. Svakako ih je premalo. Nećemo valjda po njima da merimo rezultate uvoza najjeftinije radne snage...?
July 20, 2025Jul 20 10 minutes ago, Krošek said:Malo sutraGovoriš da ljudi po zemlji ne rade za platu od cca 500e. To je nonsens. Rade i za manje.ali ne ovi radno sposobni za klasicno rmbanje, za 500 evra i manje u SR mogu da rade maltene samo zenice i nefizikalci i ljudi koji nisu za gradjevine i majstorluk. Edited July 20, 2025Jul 20 by Mel
July 20, 2025Jul 20 3 minutes ago, Weenie Pooh said:Meni zvuči kao neko ko je imao kontakta sa indijskim firmama i zna o čemu govori. Posledice kastinskog sistema, jebiga, multikulturalizam neće spasiti svet.Znaš da se ovde ne radi o tome već o izražavanju tipa moj moral ispravan a njihov loš, neću nenormalne oko sebe, njihova deca će ići sa našom pa će da ih uprljaju valjda i ostala malogradjanska paničenja koja je prosuo.Kritikuju i ostali svi redom pa nisu imali ovakvu retoriku. I to još sve gledano iz ugla corpo vojnika, a ne nekog vozača busa.
July 20, 2025Jul 20 1 minute ago, ragasto said:Ima takvih, i to su ljudi koji nemaju drugi izbor ili su u teškom škripcu. Svakako ih je premalo. Nećemo valjda po njima da merimo rezultate uvoza najjeftinije radne snage...?Znači ipak ih ima. Nije da ih nema.Da po njima ćemo da merimo. Jer se uvozi najmanje kvalifikovana strana radna snaga da menja najmanje kvalifikovanu domaću.E pa tu primarno krpe strani radnici, u tom segmentu. Tu koliko ne mogu da se nađu voljni domaći radnici mogu koliko toliko da se nađu stranci. Firme koje su orijentisane na eksploataciju tako slabo plaćene radne snage, kada ne uspeju da zadovolje potrebe na domaćem tržištu rada, traže strance. Kada dođu do te tačke spemni su da snose i veću cenu koštanja rada nego da su našli domaće. To je zato što postaju očajni i sustiže ih slab plan i slabo rukovođenje. U tu razliku se ugrađuju svi oni koji pružaju usluge oko zapošljavanja stranaca i država sa svojim taksama i to je uz građevinu koja je malo svet za sebe najveći motor dovođenja stranaca. Dobre firme uglavnom ne zapošljavaju strance.
July 20, 2025Jul 20 Popular Post Ми смо пре 2 године Законом о странцима значајно либерализовали процедуру доласка страних радника и Србија доводи значајно већи број странаца у односу на рецимо БиХ. То је дошло, ја бих рекао нагло, и значајно променило миграторне токове, нарочито јер је у том периоду прилично смањена илегална миграција, релативним затварањем рута ка Западној Европи.Ово у пракси значи да нама долазе десетине хиљада људи из најсиромашнијих земаља света. Заправо, бољи израз је да их доводе, него што они долазе. Већина њих никада раније није чула за Србију, већ им тамо нека агенција понуди посао у Европи, уз одличне услове - плата, смештај, посао квалификованог радника... И узму им паре на име некаквих такси. По неколико хиљада евра. Од тих пара, нико не зна шта се плаћа.Онда када дођу, они им увале другачије уговоре - мања плата, гори услови рада, очајан смештај, мањи број оброка... а ако им се не свиђа - изволи, врати се кући. А како он да се врати, ако се озбиљно задужио да би дошао овде. И онда, ћути и трпи, бар док не врате тај дуг. Ово је врло чест случај.Има и тога да неки од њих долазе зато што желе да оду у Западну Европу, а не могу, па им је лакше да добију дозволу да уђу у Србију, па онда одавде илегално иду даље.Неке од њих доводи директно фирма код које ће радити, а неке доведе агенцјиа, која их изнајмљује фирмама. Довођење радника је постао врло носан бизнис, јер они узимају новац од радника и од послодаваца и по раднику зараде неколико хиљада евра. Има и оних који их доведу, па им не обезбеде посао месецима.Има и оних који су дочекали својих 5 минута да глуме велике газде, јер сада имају неке јадничке над којима могу опуштено да се иживљавају.Дешава се и да послодавац плати озбиљан новац агенцији за раднике, а ти радници, након што дођу, врло брзо запале, па се онда послодавци жале агенцији, траже новац назад. онда их агенције саветују да узму радницима пасоше, чиме ризикују да одговарају и за кривично дело... а ови људима ограничавају слободу кретања. Дешава се и да им агенције доведу раднике који не знају да раде посао за који су доведени...Чекаоница у Управи за странце је препуна сваког дана. Што се тиче странаца, тачно се може приметити различито понашање у односу на замљу одакле долазе. Непалци, Бангладежани и Бурунђани су прилично фини. Углавном су прилично уплашени и несигурни. Генерално, имамо једну велику збрку, нема ко то све да исконтролише, инспекција рада има доста ограничена овлашћења, полиција незаинтересована, а то све оставља огроман простор за мешетарење. Чак и странци долазе и отварају фирме које се тиме баве, а заправо скемују људе. Још једна ствар, апропо броја незапослених људи у Србији - постоји нешто што се зове тест тржишта рада, што је потребно обавити пре него што се да дозвола за долазак радника. То значи да Национална служба за запошљавање, даје одобрење након што утврди да нема домаћих радника који су на евиденцији а који би радили тај посао. Не знам како иде та процедура, али сам чуо да је сви лагано пролазе.
July 20, 2025Jul 20 3 minutes ago, Palmira said:Ми смо пре 2 године Законом о странцима значајно либерализовали процедуру доласка страних радника и Србија доводи значајно већи број странаца у односу на рецимо БиХ.То је дошло, ја бих рекао нагло, и значајно променило миграторне токове, нарочито јер је у том периоду прилично смањена илегална миграција, релативним затварањем рута ка Западној Европи.Ово у пракси значи да нама долазе десетине хиљада људи из најсиромашнијих земаља света. Заправо, бољи израз је да их доводе, него што они долазе. Већина њих никада раније није чула за Србију, већ им тамо нека агенција понуди посао у Европи, уз одличне услове - плата, смештај, посао квалификованог радника... И узму им паре на име некаквих такси. По неколико хиљада евра. Од тих пара, нико не зна шта се плаћа.Онда када дођу, они им увале другачије уговоре - мања плата, гори услови рада, очајан смештај, мањи број оброка... а ако им се не свиђа - изволи, врати се кући. А како он да се врати, ако се озбиљно задужио да би дошао овде. И онда, ћути и трпи, бар док не врате тај дуг. Ово је врло чест случај.Има и тога да неки од њих долазе зато што желе да оду у Западну Европу, а не могу, па им је лакше да добију дозволу да уђу у Србију, па онда одавде илегално иду даље.Неке од њих доводи директно фирма код које ће радити, а неке доведе агенцјиа, која их изнајмљује фирмама. Довођење радника је постао врло носан бизнис, јер они узимају новац од радника и од послодаваца и по раднику зараде неколико хиљада евра. Има и оних који их доведу, па им не обезбеде посао месецима.Има и оних који су дочекали својих 5 минута да глуме велике газде, јер сада имају неке јадничке над којима могу опуштено да се иживљавају.Дешава се и да послодавац плати озбиљан новац агенцији за раднике, а ти радници, након што дођу, врло брзо запале, па се онда послодавци жале агенцији, траже новац назад. онда их агенције саветују да узму радницима пасоше, чиме ризикују да одговарају и за кривично дело... а ови људима ограничавају слободу кретања. Дешава се и да им агенције доведу раднике који не знају да раде посао за који су доведени...Чекаоница у Управи за странце је препуна сваког дана.Што се тиче странаца, тачно се може приметити различито понашање у односу на замљу одакле долазе. Непалци, Бангладежани и Бурунђани су прилично фини. Углавном су прилично уплашени и несигурни.Генерално, имамо једну велику збрку, нема ко то све да исконтролише, инспекција рада има доста ограничена овлашћења, полиција незаинтересована, а то све оставља огроман простор за мешетарење. Чак и странци долазе и отварају фирме које се тиме баве, а заправо скемују људе.Још једна ствар, апропо броја незапослених људи у Србији - постоји нешто што се зове тест тржишта рада, што је потребно обавити пре него што се да дозвола за долазак радника. То значи да Национална служба за запошљавање, даје одобрење након што утврди да нема домаћих радника који су на евиденцији а који би радили тај посао. Не знам како иде та процедура, али сам чуо да је сви лагано пролазе.Test tržišta rada se tražio i za vizu za duži boravak i rad (ide prvo viza pa se uđe u zemlju i krene da se radi pa se pribavlja tzv jedinstvena dozvola) ali su ga ukinuli u proceduri za vizu ove godine. Lep post, inače.
July 20, 2025Jul 20 2 minutes ago, Krošek said:Test tržišta rada se tražio i za vizu za duži boravak i rad (ide prvo viza pa se uđe u zemlju i krene da se radi pa se pribavlja tzv jedinstvena dozvola) ali su ga ukinuli u proceduri za vizu ove godine.Lep post, inače.Нисам знао да је укинут. Има још једна важна ствар - врло често у истој фирми домаћи и страни радници имају различит третман. Странци раде дуже, не плаћа им се прековремено, имају мање слободних дана или их уопштеи немају, а понекада им се не плаћа одсуство због болести.Не кажем да је ово правило, али јесте превише чест изузетак. Рекао бих да је скроз нормално да раде 10 сати дневно / 6 дана у недељи, у почетку обично за око 500 евра месечно. Причам овде о пословима за неквалификоване раднике, наравно.
July 20, 2025Jul 20 Just now, Palmira said:Нисам знао да је укинут.Ostao je za jedinstvenu dozvolu. Prethodno se tražio i za vizu (logično ... mislim sa vizom se ulazi i odmah počinje da se radi). Pojednostavljenje procedure hnjo hnjo.