July 28, 2025Jul 28 2 hours ago, Downforce said:Jesu li to ti sa visokim obrazovanjem o kojima si mi pisao?Ne, sirotinja raja se navatava po Tviteru sa "petsto evri plus džak pirinča, ima posla ko oće da radi". VKV headhuntuju na LinkedInu po potrebi 2 hours ago, Downforce said:Inace, odmah je bila jasna strategija. Popuniti sva ona radna mesta u delatnostima gde imaju monopol, a gde vise niko normalan nece da trpi njihovo izivljavanje.Menjamo narod jer postojeci ne valja.Jebes elitu bez naroda.Ne znam o kakvom monopolu pričaš, ovo ti je slobodno tržište na delu. Srpče mlado ako neće da radi u frizeraju za 500 EUR, neka ode u Nemačku da briše dupeta kao Pflegekraft za 2,000 EUR. Frizerke ćemo da uvezemo iz Gane i eto uštede na svim stranama, svi zadovoljni golim minimalcem bez beneficija, free market magic!Ako misliš da se kretanjem radne snage suzbija pobuna plebsa protiv elita, bojim se da je to tačno samo u prenesenom značenju. Ne može cirkularnim prestrojavanjima da se u značajnoj meri izmeni struktura naroda, gastosi su u debeloj manjini, narod je sa njima ili bez njih podjednako (ne)spreman da trpi iživljavanje. Neće Ganci i Bangladešani preuzeti kontrolu nad Srbijom, kao što nisu Srbi i Turci preuzeli kontrolu nad Nemačkom.Ali da se spušta pritisak plebsu, to da; omogućava se mladim i ambicioznim pojedincima da odjebu negde drugde i reše svoj lični problem, umesto da rode mečku dok osmisle i implementiraju sistemska rešenja na lokalu.
July 28, 2025Jul 28 Vise bih to opisao kao vladavinu kapitala nego kao slobodno trziste.Kapital gleda kako da nastavi da se razmnozava slobodno kao virus i ne razmislja sto ce sve oko njega pocrkati dok se on razvija. Da li je u tome osoba koja crkava neosisana usrane guzice, bez vode, zuba ili mozda hrane, ili pak ima viska zracenja, zagadjenja cesticama - njega to apsolutno ne zanima.Pojave tipa mafijaska drzava koja drzi monopol na delu finansijskih tokova u svojoj zemlji je samo jedna od kancerogenih manifestacija ove terminalno neizlecive bolesti.Jedino sto je u danasnje vreme slobodno u kontekstu trzista je izivljavanje kapitala.
July 28, 2025Jul 28 15 hours ago, Weenie Pooh said:Srpski minimalac, plus hrana od ~400 RSD na dan, plus verovatno kontejnerski smeštaj™. Call now!Nazalost, plata nije toliko visa od one u Gani da bi privukli nakvalifikovanije i najbolje u tim oblastima, pre ce biti da nam stize gomila sumnjivo kvalifikovane socijale.
July 28, 2025Jul 28 20 minutes ago, Jeremija said:Nazalost, plata nije toliko visa od one u Gani da bi privukli nakvalifikovanije i najbolje u tim oblastima, pre ce biti da nam stize gomila sumnjivo kvalifikovane socijale.I ja mislim ovo. Ne znam za Ganu ali u mnogim africkim zemljama su razlike izmedju kvalifikovane i nekvalifikovane radne snage ogromne. Za kikiriki mozes da dobijes ove koji ce raditi od jutra do sutra ali nemaju skill. Sto ne znaci da ne mogu da nauce.
July 28, 2025Jul 28 1 hour ago, Downforce said:Vise bih to opisao kao vladavinu kapitala nego kao slobodno trziste.Kapital gleda kako da nastavi da se razmnozava slobodno kao virus i ne razmislja sto ce sve oko njega pocrkati dok se on razvija. Da li je u tome osoba koja crkava neosisana usrane guzice, bez vode, zuba ili mozda hrane, ili pak ima viska zracenja, zagadjenja cesticama - njega to apsolutno ne zanima.Pojave tipa mafijaska drzava koja drzi monopol na delu finansijskih tokova u svojoj zemlji je samo jedna od kancerogenih manifestacija ove terminalno neizlecive bolesti.Jedino sto je u danasnje vreme slobodno u kontekstu trzista je izivljavanje kapitala.Naravno da slobodno tržište nije zaista slobodno ali nominalno jeste, pa ima legitimizujuću funkciju u svakom kapitalističkom društvu.Niske plate? Jebiga, nema dovoljno ponude na tržištu rada, valja uvesti gladnije, spremnije, trpeljivije radnike, pa da privredniku bude bolje, a on će da pozlati.Visoka nezaposlenost? Jebiga, nema dovoljno potražnje na tržištu rada, valja ukinuti nepotrebne doprinose i druge namete, pa da privredniku bude bolje, a on će da pozlati.Ne sviđa ti se da svako rešenje trpa dodatne pare u dupe vlasnicima kapitala? Jebiga, tako nalažu zaaakoni tržištaaa, All Hail the Free Market! Edited July 28, 2025Jul 28 by Weenie Pooh
July 28, 2025Jul 28 Samo se zaboravlja da zakone donosi drzava a drzava je ugovor izmedju ljudi u njoj. Kad je vecina protiv necega a drzava to ne radi, ugovor se vise ne postuje i ljudi ce zeleti da izadju iz njega - dal odlaskom iz drzave ili pravljenjem novog ugovora preko promene vlasti.
July 28, 2025Jul 28 Sto ne znaci da ne mogu da nauce.Od koga tacno?Od ovih sto ce pucati bicem nece sigurno.Tu su da sklepaju nominalno na brojke kako bi se opravdao lopovluk i forma. Nista vise od toga.
July 28, 2025Jul 28 1 hour ago, Shan Jan said:Samo se zaboravlja da zakone donosi drzava a drzava je ugovor izmedju ljudi u njoj. Kad je vecina protiv necega a drzava to ne radi, ugovor se vise ne postuje i ljudi ce zeleti da izadju iz njega - dal odlaskom iz drzave ili pravljenjem novog ugovora preko promene vlasti.Odlazak iz države ne rešava mnogo, zarađivaćeš 2,000 umesto 500 a život će te koštati 3,000 umesto 800. Sistem je isti, samo se uloge menjaju - ko je ljubomoran na povlašćene Gance u Srbiji može da se zaputi na Zapad, pa da on bude malo Ganac.Promena vlasti bi teorijski više uradila, ali manevarski prostor je katastrofalno ograničen. Sledeća vlast sprovodiće istu politiku kao i ova, samo pod drugim plaštom - kad naši kopaju litijum to ne uništava životnu sredinu, a kad naši uvoze radnike iz Afrike to nije brutalna eksploatacija.
July 28, 2025Jul 28 naravno svi su oni isti, niko ne želi da radi u interesu naroda poput vlada portugala, španije ili grčke koje su zaduživanjem veštački podigli plate i penzije svojih građana a time i standard života za 50% preko realnog i što je najjače ne odustaju od te prakse, grci koji su praktično bankrotirali 2010 su povećali dug sa tadašnjih 330 na 418 milijardi, španci sa 1100 na 1400, šampioni su francuzi čiji je dug po glavi stanovnika 60k € ali to je cena koju su oni voljni da plate kako bi imali zapadnoevropski standard života, poslednja vlada koja je vidno unapredila standard građana je bila drkoševa, onda je došla seka kao zgodan izgovor da plate i penzije rastu u skladu sa inflacijom...
July 30, 2025Jul 30 On 28. 7. 2025. at 17:17, Weenie Pooh said:Odlazak iz države ne rešava mnogo, zarađivaćeš 2,000 umesto 500 a život će te koštati 3,000 umesto 800. Sistem je isti, samo se uloge menjaju - ko je ljubomoran na povlašćene Gance u Srbiji može da se zaputi na Zapad, pa da on bude malo Ganac.Rekao bih da je razlika ipak osetna, ne samo što se tiče odnosa plate i troškova, već i kulture rada da je tako nazovemo.Evo slučaja medicinske sestre koja je 2016. otišla iz Niša za Rostok.dw.com„U Nemačkoj se osećam kao čovek“ – DW – 13. 12. 2016.Danijela je došla u Rostok. Da bude medicinska sestra. Kao što je bila i u Nišu. Samo za šest puta veće pare. Kako je prošla peripetije? O čemu ćućore nove koleginice? I zašto je osoblje iz Srbije...Samohrana majka, u kući dve kćerke, studentkinje, stari dugovi, novi računi za koje nema para – to bi, što se kaže, bila rashodna strana. Na prihodnoj samo tristotinak evra koliko dobija jedna medicinska sestra u Nišu. To je bio siže srpske svakodnevice u slučaju Danijele Trajković koja od svoje 19. godine radi po klinikama i stanicama hitne pomoći – danas ima 45. „Posao stalno na neke ugovore, nikada za stalno. Direktor me je pre par meseci otpustio jer mu se nije sviđala moja boja kose. Od kad su njega postavili, sve je krenulo nizbrdo. Ćerke izdržavam sama jer u Srbiji nema posla za ljude koji nemaju političke veze ili para da plate radno mesto“, počinje Danijela svoju priču za DW.Ista iskustva ima i na radnom mestu. „U Srbiji sam radila posao koji je ovde podeljen na četvoro ljudi. Tamo sam morala da radim sve, od papirologije, preko terapije, transfuzije, infuzije, vađenja krvi, previjanje, asistiranja doktoru, do nege i ishrane pacijenta i presvlačenja kreveta...“ Zapanjilo ju je što sada instrumente od hirurškog čelika posle korišćenja samo treba da odloži umesto da ih sama pere, dezinfikuje i steriliše – ovde to radi posebna služba. „U Srbiji sam gledala pacijente kojima je operisana kičma, a moraju da leže u krevetima koji imaju udubljenje, pa pokušavaš da im podmetneš neko ćebe… Ovde o tome ne mora da se misli. Sve je na dugme, točkiće, vrata se sama otvaraju, ne moram da ih teglim (smeh).“Nije se pokajala što je došla i, kaže, da je do nje, ostala bi ovde bar do kraja radnog veka. „Razumete, dole, u Srbiji, osećala sam se kao potrošni materijal. Ovde se ne osećam tako. Ovde se osećam kao čovek. Vidim da se nemačke koleginice stalno smeškaju, šale, pričaju o nekim drugim stvarima, a ne o tome šta će da spreme za ručak i večeru i kako da nešto skuvaju sa najmanje materijala. Ne pričaju o štednji, računima, ne ogovaraju… Bar ja nisam primetila, možda negde tamo ćućore, možda i ovde to ljudi rade…“I kako sada izgleda Danijelina računica? Nekih 1.700 kilometara severnije od Niša, plata je nekih 1.700 viša – oko 2.000 evra bruto. Uskoro će, kada položi ispit, biti još veća. Živi sa koleginicom iz Srbije i stan ih košta po 260 evra mesečno – sa svim troškovima. Dugove će brzo vratiti. Toliko o prihodnoj i rashodnoj strani. „Sad mi je jedina želja još da decu dovedem ovde i završila sam posao.“ Edited July 30, 2025Jul 30 by eumeswil
July 30, 2025Jul 30 Konkretno za med sestre, sad se jedna moja vratila iz Nemacke. Mislim da je za parove kombinacija bolja, solo je tanja prica.
July 30, 2025Jul 30 Sve zavisi koje su ti polazne pozicije. Npr. vecina mojih drugara koji su otisli nisu to uradili zbog para (imaju slican life style kao i ovde) vec sto nisu hteli vise da budu u ovom nasem nenormalnom drustvu i raspaloj drzavi.
July 30, 2025Jul 30 4 hours ago, eumeswil said:Rekao bih da je razlika ipak osetna, ne samo što se tiče odnosa plate i troškova, već i kulture rada da je tako nazovemo.Evo slučaja medicinske sestre koja je 2016. otišla iz Niša za Rostok.Ista iskustva ima i na radnom mestu. „U Srbiji sam radila posao koji je ovde podeljen na četvoro ljudi. Tamo sam morala da radim sve, od papirologije, preko terapije, transfuzije, infuzije, vađenja krvi, previjanje, asistiranja doktoru, do nege i ishrane pacijenta i presvlačenja kreveta...“ Zapanjilo ju je što sada instrumente od hirurškog čelika posle korišćenja samo treba da odloži umesto da ih sama pere, dezinfikuje i steriliše – ovde to radi posebna služba. „U Srbiji sam gledala pacijente kojima je operisana kičma, a moraju da leže u krevetima koji imaju udubljenje, pa pokušavaš da im podmetneš neko ćebe… Ovde o tome ne mora da se misli. Sve je na dugme, točkiće, vrata se sama otvaraju, ne moram da ih teglim (smeh).“Nije se pokajala što je došla i, kaže, da je do nje, ostala bi ovde bar do kraja radnog veka. „Razumete, dole, u Srbiji, osećala sam se kao potrošni materijal. Ovde se ne osećam tako. Ovde se osećam kao čovek. Vidim da se nemačke koleginice stalno smeškaju, šale, pričaju o nekim drugim stvarima, a ne o tome šta će da spreme za ručak i večeru i kako da nešto skuvaju sa najmanje materijala. Ne pričaju o štednji, računima, ne ogovaraju… Bar ja nisam primetila, možda negde tamo ćućore, možda i ovde to ljudi rade…“I kako sada izgleda Danijelina računica? Nekih 1.700 kilometara severnije od Niša, plata je nekih 1.700 viša – oko 2.000 evra bruto. Uskoro će, kada položi ispit, biti još veća. Živi sa koleginicom iz Srbije i stan ih košta po 260 evra mesečno – sa svim troškovima. Dugove će brzo vratiti. Toliko o prihodnoj i rashodnoj strani. „Sad mi je jedina želja još da decu dovedem ovde i završila sam posao.“To što zoveš kulturom rada je nizvodno od imanja više para. Ako sestre obavljaju četvrtinu posla za šest puta više para, naravno da će biti opuštenije, da će se više smešiti i šaliti i ćućoriti. Ali da je u pitanju zemlja dembelija gde one ne moraju da razmišljaju o novcu, uštedama, ručku ili stanarini, to su fantazije novopridošlog gastarbajtera.
July 30, 2025Jul 30 5 minutes ago, Weenie Pooh said:To što zoveš kulturom rada je nizvodno od imanja više para.Ako sestre obavljaju četvrtinu posla za šest puta više para, naravno da će biti opuštenije, da će se više smešiti i šaliti i ćućoriti.Ali da je u pitanju zemlja dembelija gde one ne moraju da razmišljaju o novcu, uštedama, ručku ili stanarini, to su fantazije novopridošlog gastarbajtera.To gde se generalno bolje i lakse zaradjuje pokazuje smer kretanja migracija. Svakako nije zemlja dembelija, ali bi trebalo da si manje opterecen a daje plata realnija za troskove. Stan od plate med sestre svakako nece vise moci da kupe, nu i Nemackoj ni u BGu, ali za mesecne troskove trebalo bi da je vidno bolje jos uvek.