Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

O mobilnosti radne snage, Serbian edition

Featured Replies

Dobro ljudi aj vi osnujte firmu i smesta dajte 1200e čistačici, 1800e magacioneru i 3000e električaru.

I ubedite još 10 poslodavaca da učine isto i sigurni ste da će svi biti namireni?

Aha. pa 20 godina upisa na BK, Megatrendove sa poslovično niskim natalitetom daje itekakve rezultate... nema bre Srbina da zna nešto u rukama a mlađeg od 35

• Replies 182
  • Views 11.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ми смо дефинитивно показали да нисмо спремни да заштитимо те људе од бројних малверзација и искоришћавања. и то је донекле и очекивано, ово је потпуно нова ствар. Оно што је горе је то што како време

• Weenie Pooh
    Weenie Pooh

Pa kod corpo vojnika se najbolje i uočava to o čemu @Shan Jan priča, ne kod vozača busa. Tipičan šofer je dalitska sirotinja, verovatno malo šta umišlja i malo čemu se nada. Ali tipičan SEO stručnja

• to ce biti zanimljivo gledati ako i kada krene u vecem obimu. srbi nisu rasisti samo zato sto nema crnaca u znacajnom broju.

Posted Images

On 20. 7. 2025. at 6:16, dillinger said:

Dobro ljudi aj vi osnujte firmu i smesta dajte 1200e čistačici, 1800e magacioneru i 3000e električaru.

I ubedite još 10 poslodavaca da učine isto i sigurni ste da će svi biti namireni?

Aha. pa 20 godina upisa na BK, Megatrendove sa poslovično niskim natalitetom daje itekakve rezultate... nema bre Srbina da zna nešto u rukama a mlađeg od 35

Naravno da ima, i u Nemačkoj je.s_d

E sad - koska je u tome što ovo sada više nisu neke prethodne decenije kada su gastarbajteri mogli da konkurišu za državljanstvo po Nemačkama, da ga relativno lako dobiju, i da tamo i ostanu. Nego se sada radi po privremenim dozvolama koje u nekom trenutku neće biti obnovljene, i onda će gastarbajteri samo moći da se vrate u Srbiju u koju su dolazili povremeno, kao turisti. I dočekaće ih drastično gori uslovi.

Još jedan prilog već pomenutoj silaznoj spirali.

Ok, nek daju vece plate ovim nizim zanimanjima, kao ce se to odraziti na cene stanova, prevoza, usluga ?

Onda ce "srednja klasa", koji nisu osetili benefite ovog povecanja, da kuka kako je odjednom sve poskupelo, pao im standard itd.

Mali primer, pre 30 godina otprilike 30 % ljudi je upisivalo fakultet.

Danas taj procenat ide > 90 %.

I sta sad ocekujete da oni rade ove "prljave" poslove, how yes no.

Velika je to tema i u zacaranom smo krugu. Ne zivi u Srbiji 50 Bezosa niti ima 500 Milenijum timova sa ne znam kakvom astronomskom dobiti vec imas i stotine, hiljade poslodavaca koji rade na granici rentabilnosti a od pre 5-6 god ne mogu naci krstenog majstora. A znacajnije podizanje plata bi ih bacilo u minus. Nije bruto plata mala stavka u troskovima poslovanja u Srbiji

Pritom stranci koji su dosli ne kostaju puno manje od domaceg radnika. Stavise - to samo znaci da je vecinu na taj potez motivisao nedostatak radne snage a ne zelja da manje plati

Edited by dillinger

4 minutes ago, dillinger said:

I Hindusi i Nepalci... u proseku su vredni i disciplinovani radnici. Ne prave ni probleme sa zakonom, bar ne u meri većoj od domicilnog stanovništva.

Problem njihove ''kulture'' je što dolaze iz strogo patrijarhalnih sredina i što o njima brinu žene 24/7 tamo odakle su. Većina ih je prvi put se otisnula u svet iz takve sredine i zato su mahom zapušteni. Spoj to sa domaćim poslodavcima koji ih pakuju kao sardine u što manji smeštaj, i činjenica da bukvalno nikakva kontrola tih smeštaja ne postoji i eto problema.

Sticajem okolnosti znam za neke potpuno suprotne primere ali to je samo zato što ih je neko ozbiljno drilovao pre ili po samom dolasku.

O tome upravo i pricam. Ovde sto se kuka na patrijarhat u Srbiji je smesno u odnosu na stanje kod njih. Al nije samo to, ja radim u ITu sa tonom Indusa, njihov moral je stran nasem. Apsolutno su optereceni samo parama i titulama. Ne zanima ih da urade dobar posao, fusare, ljude ispod sebe tretiraju kao roblje, sefovima lizu dupe, puni su lazne ljubaznosti dok gaze preko drugih i zabijaju noz u ledja, zene tretiraju kao niza bica (sto je bas ocigledno na call-ovima sa njivom zenama ali su mi se zalile i nase koleginice na razne grozote koje im kazu u 1 na 1 komunikaciji). Apsolutno uzasno. Ne zelim to u mojoj zemlji.

10 minutes ago, dillinger said:

Velika je to tema i u zacaranom smo krugu. Ne zivi u Srbiji 50 Bezosa niti ima 500 Milenijum timova sa ne znam kakvom astronomskom dobiti vec imas i stotine, hiljade poslodavaca koji rade na granici rentabilnosti a od pre 5-6 god ne mogu naci krstenog majstora. A znacajnije podizanje plata bi ih bacilo u minus. Nije bruto plata mala stavka u troskovima poslovanja u Srbiji

Pritom stranci koji su dosli ne kostaju puno manje od domaceg radnika. Stavise - to samo znaci da je vecinu na taj potez motivisao nedostatak radne snage a ne zelja da manje plati

Ima istine i u tome da se manje ljudi obucavalo za majstore ali to je normalna posledica decenija gde su majstori bili placeni kikiriki kod nas. Siguran sam da ce bolji uslovi poterati vise ljudi na taj posao ali ciklus je spor. Imamo sada obrnut problem u ITu - ogromna traznja od pre par godina je proizvela hiperprodukciju (cesto i upitne) radne snage i sad je gotovo nemoguce naci posao. Ali nece ljudi preko noci prestati da upisuju IT tako da ce biti potrebne godine i godine da se to unormali.

Opet, kako da se takmicis sa poslodavcom na Zapadu koji daje vise para i bolje uslove? Drzavu jednostavno zabole da daje podsticaje za male domace firme, takodje je zabole da radi na uravnotezenju drustva. Mi zivimo u najgorem liberalnom kapitalizmu, nema nikakve pomoci drzave da se osnovne stvari ucine jeftinijim (hrana, smestaj etc..), ako ne svima onda barem onima koji zaradjuju manje. Kad bi drzava radila na ujednacavanju drustva mozda ne bi ljudi koji rade najteze i najslabije placene poslove bezali odavde.

12 minutes ago, Shan Jan said:

O tome upravo i pricam. Ovde sto se kuka na patrijarhat u Srbiji je smesno u odnosu na stanje kod njih. Al nije samo to, ja radim u ITu sa tonom Indusa, njihov moral je stran nasem. Apsolutno su optereceni samo parama i titulama. Ne zanima ih da urade dobar posao, fusare, ljude ispod sebe tretiraju kao roblje, sefovima lizu dupe, puni su lazne ljubaznosti dok gaze preko drugih i zabijaju noz u ledja, zene tretiraju kao niza bica (sto je bas ocigledno na call-ovima sa njivom zenama ali su mi se zalile i nase koleginice na razne grozote koje im kazu u 1 na 1 komunikaciji). Apsolutno uzasno. Ne zelim to u mojoj zemlji.

Ali ja mislim da je to promenljivo, samo da je ovo D od drzave koja bi sprovodila svoje zakone i uvela dodatnu regulativu u ovo polje. Ponizni su i poslusni dakle strog autoritet citaj zakon bi im nametnuo i postovanje zene. Ne bi se usudio ni da udari svoju suprugu koju dovede ili ne daj boze neku Srpkinju.

Mislim zasad taj problem nemamo bice ga kad i ako dovedu porodice. Ali kako stvari stoje nece jer nisu slepi da vide da je zivot u Srbiji sa srpskim platama skup.

Zasad ocekujem da izbije neka epidemija ili ne znam sta iz tih smestaja koje bukvalno niko nikad ne obilazi. (mislim trebao bi MUP ali samo pre useljenja ali ni to se ne radi)

Da, nece oni protiv zakona ali to ne menja njihova uverenja i moral. I mi imamo pravila u firmi koja strogo moraju da se postuju pa opet uspeju da budu najgori sefovi i da smestaju ljudima i lose rade posao. To sto ti se obracaju sa Sir i skakucu na svaku komandu dok su ispod tebe meni nista ne znaci. Ja hocu normalne ljude oko sebe.

12 minutes ago, Shan Jan said:

11 minutes ago, Shan Jan said:

Da, nece oni protiv zakona ali to ne menja njihova uverenja i moral. I mi imamo pravila u firmi koja strogo moraju da se postuju pa opet uspeju da budu najgori sefovi i da smestaju ljudima i lose rade posao. To sto ti se obracaju sa Sir i skakucu na svaku komandu dok su ispod tebe meni nista ne znaci. Ja hocu normalne ljude oko sebe.

Dobro dolazis iz sasvim druge industrije gde je i veca vertikalna mobilnost, sasvim je jasno da u Srbiji ako i postane poslovodja a kamoli poslodavac u onome o cemu ja pricam morace da koriguje sto sta, da nauci jezik a i da se prilagodi domicilnim obicajima. Fuseraj koliko toliko regulise trziste jbg

On 20. 7. 2025. at 6:56, Shan Jan said:

Radio sam i ja sa Indijcima, i moje iskustvo je da je to rešiv problem kada neko hoće zaista ozbiljno da se time pozabavi. Konkretno, drakonska kazna za prvog ko napravi glupost (da ne kažem streljanje za primer ostalima), i onda se ostali smire. Da se odmah ogradim - ovo je važilo za zaposlene svih nacionalnosti, a jako se držalo do toga da se timovi formiraju na način da nijedna nacionalnost ne prelazi 30% ukupnog broja članova tima. Jasno je i zašto, da bi se izbegle klanovske podele u kojima jedan od klanova može da odnese prevagu. Nego su svi izjednačeni koliko je moguće, drakonska kazna je otkaz+deportacija. Pa ti posle balavi za koleginicama i smeštaj gluposti ostalima ako znaš da ćeš odmah da letiš nazad, i još o svom trošku.

Tako da to normalno ponašanje jeste izvodljivo, i zavisi od viših nivoa menadžmenta. I nemam ni najmanju sumnju da će to kod nas teško ići, naročito u prvom periodu.

42 minutes ago, Shan Jan said:

AfD glasač?

btw srbija je prosle godine izdala 80k radnih dozvola, godinu prije toga 70k ako dobro nalazim, rast koji je najavljen nije nikakav big deal, a ugovor sa ganom predvidja da se na nju odnosi dio te planirane kvote

@ragasto Da, to zvuci kao dobar plan. Primetno je i kod nas da cim Indus dodje na odredjeno poziciju ispod njega odjednom pocinju da nestaju sve nacije osim njegove. Mada mene to i ne tangira toliko, da se razumemo, onaj ko dobro radi uvek nadje nacin da napreduje a psihopata i losih ljudi ima svuda.

Vise me brine kao deo sireg drustva, njihova deca ce ici u skolu sa nasom, sa njima cemo deliti zajednicki prostor, parkove, prevoz, prodavnice... jednog dana ce biti deo i institucija koje sprovode silu a tu im vala bas ne bih dao da se sire. Posebno u nasoj zemlji gde je vec sila bog i batina. I ovo malo morala koji kao imamo nam nije pomoglo da smo vec totalni raspad od drustva.

@Amos jok, neonaci koji glasa za radikale. Jbg, nema ovde AfD.

1 minute ago, Shan Jan said:

@ragasto Da, to zvuci kao dobar plan. Primetno je i kod nas da cim Indus dodje na odredjeno poziciju ispod njega odjednom pocinju da nestaju sve nacije osim njegove. Mada mene to i ne tangira toliko, da se razumemo, onaj ko dobro radi uvek nadje nacin da napreduje a psihopata i losih ljudi ima

@Amos jok, neonaci koji glasa za radikale. Jbg, nema ovde AfD.

Samo ti kažem kako zvučiš.