Svemir Zeka Posted February 24 Posted February 24 Pa, dolazim u situacije da ne znam ko su zakonski zastupnici dece (čuvaju ih babe, dede...rođaci). @dùda 1
Lancia Posted February 24 Posted February 24 11 minutes ago, dùda said: Ma zeko, ako i bude kakvog svingeraja , biće neki penzoski, kakva tebe deca spopala Ja se malo zezao, Zeka se bas uzivela 1 1
Sestre Bronte Posted February 24 Posted February 24 živeo sam u selu, varošici i gradu ništa mi nije jasno gde je problem održavanje kuće/imanja nije problem i sad su potpuno sređena oba blizina lekara je potrebna u određenim situacijama, kada to bude presudno vratiću se u neki stan blizu lekara postoji sam jedna osoba važna u selu, a to je prvi komšija, ostale ne jebem 2% sve ostalo što pišete je nepotrebno komplikovanije i da, bitan detalj - za raspaljivanje vatre su super ona zrakopuhala kojima inače čistim kućišta 6
Mel Posted February 24 Posted February 24 3 minutes ago, Braća Strugacki said: sve ostalo što pišete je nepotrebno komplikovanije Iz tvoje perspektive da, ali i druge perspektive su validne, sem ponechije naravno.
Eleniko Posted February 24 Posted February 24 11 minutes ago, Braća Strugacki said: i da, bitan detalj - za raspaljivanje vatre su super ona zrakopuhala kojima inače čistim kućišta usb fen je tvoj prijatelj, hvala ali ekspresu https://www.aliexpress.com/item/1005006479369940.html
Eleniko Posted February 24 Posted February 24 15 minutes ago, Lancia said: Eto sta sam sve propustio otkad sam napustio grad od kurca do zvezda, taj je posebno poetičan i odličan
kipo Posted February 24 Posted February 24 Ljepse je umrijeti pored rijeke nego na betonu. Samo kazem 2
Popular Post JozoMujica Posted February 24 Popular Post Posted February 24 Zanimljiva tema. Evo moja 2 centa. Pre 6 godina smo supruga i ja, inače "deca iz radijatora" odlučili da se odselimo malo van grada. Ja sam doduše imao minimalno iskustvo jer sam kao osnovac sve raspuste provodio kod babe na selu. Živeli smo relativno blizu gradske toplane, u ulici u kojoj je ulaz u fabriku oružja, stalno čađavo, stalno gužva u ulici i agonija sa parkiranjem. Uspeli smo da za cenu za koju bi kupili jednosoban stan od 40ak kvm kupimo kuću od 90 kvm sa dvorištem od 9.6 ari, u dvorištu je bio i stari zapušteni vinograd (koji sam ja povadio jer nemam želje i živaca da se bakćem), jabuka, orah, leska, 5-6 stabala različitih sorti kruške, dunja, dve kajsije (matore i propale, i one su u međuvremenu izvađene) i 5 smreka. Kuća i plac su inače potpuno legalni, kuća je pravljena kasnih osamdesetih sa svim dozvolama i projektima koje sam dobio od prethodnog vlasnika, kompletno renovirana par godina ranije, jedina mana je bila ograda od neke trule žice i to nam je bila najveća investicija pre par godina (120 metara cokle...). Kad smo se useljavali, samo smo okrečili i prelakirali podove i to je bio sav trošak. Kuća je na brdu, oko 100 metara veća nadmorska visina od centra grada, vazduh je daleko bolji a pogleda na grad fenomenalan. Pozicija i ulice su takve da mi do prvog semafora u gradu treba otprilike 5-6 minuta (3.5 km nizbrdo puta sa retkim saobraćajem) a od tog semafora do sledećeg koji je 100 metara dalje najčešće isto toliko - što se tiče "blizine" bilo čega sam praktično 5 minuta u lošijoj poziciji nego da sam u centru, s tim da ja kad pođem negde sednem u kola koja su mi ispred kapije, kad dođem kući ostavim ispred kapije. Prestao sam i da ih zaključavam. Nema jurenja parkinga, garaža, onih što te zagrade jer moraju nešto samo na čas... Infrastruktura je solidna (ulicu su asfaltirali dve godine nakon što smo se doselili), ima mogućnost priključenja gasa (ne koristim, dok mogu bakćem se sa drvima, mnogo volim pucketanje vatre), struja stabilna, voda malo slabiji pritisak (zbog komšijskih nadjebavanja pre 40 godina), Telekom ima (ove godine očekujemo i optiku) u okolnim dvorištima uglavnom vikendice (niko ne živi), prve komšije na cca 50 metara, drveće na koju god stranu pogledaš. Moja kuća je poslednja u slepom kraku ulice, niko i ne prolazi, nema automobilskog i socijalnog zagađenja. Odmah smo napravili malu baštu od 3x6 metara (taman da se izrilja za sat-dva), dovoljno za nas troje da u sezoni ne kupujemo paradajz i krastavce, a i luk vrlo retko (samo preko zime). Baštu i voće ne prskam ničim, jedemo direkno ubrano, ako ne rodi nije rodilo, ne živimo od toga. Jezero nam je na 350 metara od kuće tako da skoro svaki dan provedem(o) bar sat vremena pored vode, šetnja, bajs, pecanje... Kad smo se odlučivali na ovaj potez, bilo je raznih komentara u fazonu "pa kako ćete tamo, pa nema prodavnice (ima na 700 metara), pa daleko je...". A u stvari, ništa od toga nema veze sa mozgom, do grada mi treba par minuta, svakako silazim dva puta dnevno da ženu i dete vozim i dovozim sa posla i škole pa se nabavka obavi bez dodatnih cimanja, zaista je jedina negativna strana što peške ići ako treba da stigneš negde u razumnom roku nema nikakvog smisla (meni do grada treba oko 45 minuta) pa samim tim mi je trošak za gorivo porastao na oko 100 evra mesečno ali se to lako kompenzuje time što nemaš maxi ispred kuće pa da svako malo ideš da kupiš nešto što ti realno ne treba... Imam i stan u gradu u koji bih se dobrovoljno vratio nikad, do sada je služio kao skladište, sad ga renoviram da bih ga izdavao dok klinac ne stasa dovoljno i postavi pitanje "zašto jebote živimo u ovoj nedođiji" kada ću mu predati ključeve od istog. 13 2
ivy Posted February 24 Posted February 24 ja zivim na,reklo bi se, idealnom mestu..prigradsko naselje sa kucama,uredjeno bez urbanistickog nereda na vidiku..Novi Sad mi je na 15min kolima,30min biciklom..uredjen kej i Dunav su mi na kraju ulice... ali,ali!!! sa pogresne strane reke sam! i sve sto zelim je da zivim u sumi ili na obodu sume sa druge strane reke...ne mos coveku ugoditi... svidja mi se krajnji zapad Fruske Gore ili negde sa juzne strane...mada imam jedan pik i sa severne,realno mi ne treba puno.. 1
kud u maglu Simoviću Posted February 24 Posted February 24 prilično se romantizuje srpski countryside, pogotovu ako se uzme u obzir da nismo benjamin button-i i da ćemo se dati u bekstvo u tu zamišljenu idilu u proseku sa cca 65 godina, ne baš idealna životna dob za cepanje drva, skupljanje lišća, čišćenje snega, menjanne crepa na krovu, pražnjenje septičkih jama i ostalog pitoresknog posla ako do moje 65 postanemo švajcarska ili austrija možda i uzmem u razmatranje takvu ideju, za sad mi nije ni na kraj pameti. mada niko ne zna šta nosi život 8 1
JozoMujica Posted February 24 Posted February 24 Just now, kud u maglu Simoviću said: prilično se romantizuje srpski countryside, pogotovu ako se uzme u obzir da nismo benjamin button-i i da ćemo se dati u bekstvo u tu zamišljenu idilu u proseku sa cca 65 godina, ne baš idealna životna dob za cepanje drva, skupljanje lišća, čišćenje snega, menjanne crepa na krovu, pražnjenje septičkih jama i ostalog pitoresknog posla ako do moje 65 postanemo švajcarska ili austrija možda i uzmem u razmatranje takvu ideju, za sad mi nije ni na kraj pameti. mada niko ne zna šta nosi život Cepanje drva se reši lako tako što platiš nekom ko to inače radi, lepo tebi, lepo njemu. Lišće možeš a i ne moraš da skupljaš, ako ga ne skupiš, biće bujniji travnjak sledeće godine. Sneg u gradu po zakonu moraš da čistiš ispred svoje kuće/zgrade, van grada možeš a i ne moraš. Za čišćenje septičke jame postoje službe da se ne jebavaš, a može da se desi i da imaš kanalizaciju. Crep na krovu moraš (?) da menjaš i ako živiš u kući u gradu, samo ne znam što bi ga menjao, a i ako treba da se menja možeš da platiš majstore, u zbiru izađe jeftinije nego ono što svakog meseca plaćaš upravniku zgrade ako živiš u zgradi). Sa druge strane nema frke oko parkinga, lifta, ulaznih vrata u zgradu, kriminala, galame, zagađenja... 1
Popular Post morgana Posted February 24 Popular Post Posted February 24 (edited) mali grad je smorcina za stalan zivot, kamoli selo. a to znam jer sam iz malog grada, pritom mentalitetski ipak prilicno korigovanog turizmom. srbija je centralizovana zemlja, prednosti sela ili manje sredine, za one koji to vole (sto je svakako legitimno) gube se slivanjem resursa prije svega u beograd, ili bar par vecih gradova. nije to francuska jebiga. Edited February 24 by morgana 10
Eleniko Posted February 24 Posted February 24 pa to je kao moja epizoda sa kupovinom stana u beogradu pričamo o 2004. godini prvo smo krenuli po podavalskim selima, beli potok i slično, sa idejom da za 7 minuta izađem na autoput i spičim se u centar, tada sam radio na novom beogradu. odmah sam bio upozoren na septičke jame, otvorene kanalizacione odvode, svinje koje se valjaju u blatu, lude naoružane komšije siledžije koje ne bi trovale samo moje kučiće nego i ženu i mene.... onda smo prešli na zemun uz naše uslove - predratna gradnja, visoki plafoni, stanovi BEZ centralnog grejanja i BEZ lifta - dočekani raširenih ruku od agentice koja je rekla da nikada u zemunu nije prodala takav stan i da smo mi vrlo srećni jer tražimo nešto što niko neće..... a tako je ostalo i posle nas za iste i manje pare smo kupili takav stan na bukv najboljoj lokaciji u gradu, molerova/krunska bukv ko queens gate/kensington high st u londonu. znači neke blagodeti civilizacije prestaju na par km od srbskih gradova. u nekim zemljama su razrađeni mehanizmi za bypass, možeš da se oslobodiš od električne mreže, pređeš na solarni bojler, geotermalno grejanje, solarne panele/vetrenjače na kući itd itd itd ZABORAVITE U SRBIJI 7
ivy Posted February 24 Posted February 24 42 minutes ago, kud u maglu Simoviću said: prilično se romantizuje srpski countryside, pogotovu ako se uzme u obzir da nismo benjamin button-i i da ćemo se dati u bekstvo u tu zamišljenu idilu u proseku sa cca 65 godina, ne baš idealna životna dob za cepanje drva, skupljanje lišća, čišćenje snega, menjanne crepa na krovu, pražnjenje septičkih jama i ostalog pitoresknog posla ako do moje 65 postanemo švajcarska ili austrija možda i uzmem u razmatranje takvu ideju, za sad mi nije ni na kraj pameti. mada niko ne zna šta nosi život taj crep je izgleda najveci strah coveka koji nikada nije ziveo u kuci...kao da se menja svake godine... ja zivim u kuci ceo zivot i bukvalno nikad nista nije moralo da se menja..tu i tamo je trebalo nesto da se popravi ali tipa tri puta za 40god... a skupljanje lisca je bukvalno najbesmisleniji posao ikada...pustis lepo lisce na miru i uzivas u zivotu.. 5
Tihajeza Posted February 24 Posted February 24 @JozoMujica Jel prolazi makar neki lokalni bus tuda, da ne zavisite od kola ili makar dete kad poraste malo? Jer ako jeste povezano nečim što ne ide baš kednom dnevno, nego makar na sat, to je kao da si u daljem predgrađu . Mene Kragujevac i lokacije koje pominješ asociraju samo na lepe emocije, pošto su u fabrici radili ili još rade otrpilike svi iz mamine familije (oni su iz Kajmakčalanske); a ja tamo bila otprilike pre 30 godina zadnji put
Recommended Posts