Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

Featured Replies

Što neko reče, da njje imao oružje na izvolte, nabavljao bi ga na dark webu, za šta trebaju pare i to tolike da ih ne možeš skupljati krišom od nekupljene užine. Ili da se krećeš po gengovima, pa da ti oružje bude k'o dobar dan. Što on nije, niti bi mu se putevi sa tim krugovima verovarno ikada ukrstili.

Sve je to moguće, ali toliko nategnuto, da čak i da krene nekim od tih puteva, sva je verovatnoća da bi se ipak popalile neke lampice za problematičnost ponašanja. Sve one lampice koje se nisu popalile jer se sve dešavalo ispod površine jedne uglađene i ugledne porodice iz Ribnikara. Ono što je dospevalo na površinu je očigledno bio vrh ledenog brega.

• Replies 6.4k
  • Views 535.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Mi ostadosmo danas bez dvoje dece. Ne nase, al smo uz ovu odrastali. I jos dvoje je dozivotno istraumirano. Ceo dan i pola noci sa ovim roditeljima, ukratko - jezivo. Informacije ne dopiru do mozga. N

• ubibobi
    ubibobi

Jutros me je nazvao jedan moj bliski klijent i saradnik i izjavio da mu je u masakru poginula ćerkica od 11 godina. Nas dvojica smo se videli to jutro upravo u vreme kada se sve to događalo i tada mi

• Šanse nema da postignem da iščitam ceo topik pa ću verovatno ponoviti nešto što je već rečeno. Od juče pratim vesti, forum, mreže, toliko informacija stiže brzino svetlosti da smo prosto nenavikn

Posted Images

12 minutes ago, Nikodije said:

Možda bi našao neko drugo sredstvo, ali kasnije, a tada bi odgovarao i bio u zatvoru. Mada možda i ne bi jer je imao svest da bi tada išao u zatvor. Sa 13 i po godina mogao je to samo da uradi ovako kako je uradio, da ga tata, poremećeni Rambo, obuči i da mu oružje učini dostupnim.

Što onda svodi sve na tvrdnju od pre par strana ranije, roditeljima se a (pre svega ocu) sudi jer ne može da se sudi ubici. Da je počinio zločin sa 14 godina, ne bi im se ovako sudilo.

Btw, puno je seoska Srbija očeva poremećenih Ramboa koji svoju maloletnu decu obučavaju da koriste vatreno oružje i vode ih u lov sa sobom.

Ali niko od te dece nije pobio svoj razred.

Takođe, preneto je medijima da je mali guglao granicu krivične odgovornosti za maloletnike. On se duže vreme i studiozno spremao za svoju akciju.

3 minutes ago, Pixisis said:

Što neko reče, da njje imao oružje na izvolte, nabavljao bi ga na dark webu, za šta trebaju pare i to tolike da ih ne možeš skupljati krišom od nekupljene užine. Ili da se krećeš po gengovima, pa da ti oružje bude k'o dobar dan. Što on nije, niti bi mu se putevi sa tim krugovima verovarno ikada ukrstili.

Sve je to moguće, ali toliko nategnuto, da čak i da krene nekim od tih puteva, sva je verovatnoća da bi se ipak popalile neke lampice za problematičnost ponašanja. Sve one lampice koje se nisu popalile jer se sve dešavalo ispod površine jedne uglađene i ugledne porodice iz Ribnikara. Ono što je dospevalo na površinu je očigledno bio vrh ledenog brega.

ili mu uopšte ne bi bio neophodan pištolj. Npr, molotovljev koktel bi takođe odradio posao, ako je namera da se počini zločin dovoljno jaka. Ili neko domaće napravljeno eksplozivno sredstvo, pun internet recepata kako se to pravi.

1 minute ago, Filozof manijak said:

Što onda svodi sve na tvrdnju od pre par strana ranije, roditeljima se a (pre svega ocu) sudi jer ne može da se sudi ubici. Da je počinio zločin sa 14 godina, ne bi im se ovako sudilo.

Btw, puno je seoska Srbija očeva poremećenih Ramboa koji svoju maloletnu decu obučavaju da koriste vatreno oružje i vode ih u lov sa sobom.

Ali niko od te dece nije pobio svoj razred.

Takođe, preneto je medijima da je mali guglao granicu krivične odgovornosti za maloletnike. On se duže vreme i studiozno spremao za svoju akciju.

Nagađamo, ali s obzirom da je guglao granicu krivične odgovornosti bilo mu je jasno da mora da "požuri", dakle vrlo je moguće da zločin ne bi ni počionio sa napunjenih 14 godina, jer je u tom zlokobnom naumu očigledno imao jasnu kalkulaciju šta "sme" a šta "ne sme".

Da li je odjednom pokazao da je takav psihopata? Iz svega što znamo ne, jer je i ranije imao problema na koje je ukazivano. Dakle, ako već mačo tata Rambo nije našao za shodno da leči sina jer psiholozi su za pičke a ne za njegovog Ramba juniora, mogao je barem da ga ne vodi u streljanu i da mu ne drži arsenal na izvolte. Ja ne znam koji je to nivo jebene nesvesti. U kojoj to paralelnoj stvarnosti tata Rambo obitava.

Edited by Nikodije

@Filozof manijak Ali šta radi neko takav od 13,9 godina u uslovima kada nema gotovo nesmetan pristup vatrenom oružju i full obuku da ga koristi? Gotovo ništa ne može, ruke su mu vezane. Ili bar vezane dok ne stasa, a tada već ne bi imali ovu frusteirajuću situaciju jer bi bio >14 i bilo bi osnova za kaznu.

Za ovaj tragični događaj je neophodan perfect storm najmanje dva uslova: i njegova ličnost i pristup oružju. Onda kada nema bilo kojeg od ta dva uslova, rezultat (čak i ako dođe do nečeg lošeg) je daleko drugačiji.

Jel vi mislite da on ne bi počinio taj zločin da je imao 14 +godina?

Iz informacija koje sam dobio iz medija, mislim da mali ima savršeno proračunat i funkcionalan um. I da se malo duže spremao za sve. Ovo je sad čista moja spekulacija, ali smatram da je malo namerno tražio od oca da ga trenira pucanju kako bi uradio to što je naumio.

Edited by Filozof manijak

Zašto bi guglao granicu krivične odgovornosti ako je svejedno kada bi počinio zločin?

A tata šta će, poremećeni sin ga moli da uči da puca, a ovaj sav srećan. Da mu je poremećeni sin tražio da ide na ples, tata bi ga verovatno sprečio.

Edited by Nikodije

15 minutes ago, Filozof manijak said:

ili mu uopšte ne bi bio neophodan pištolj. Npr, molotovljev koktel bi takođe odradio posao, ako je namera da se počini zločin dovoljno jaka. Ili neko domaće napravljeno eksplozivno sredstvo, pun internet recepata kako se to pravi.

Ništa od navedenog nije uporedive ubojitosti kao pištolj u rukama poremećene osobe sa namerom, koja zna da puca. I ništa od toga ne bi dovelo do ovih razmera tragedije.

Upravo je poenta u tome da oružje takve ubojitosti nije mogao ni približno lako da pribavi da nije bilo ćaletovog šteka.

@Filozof manijak ne radi se o tome šta mi mislimo da bi bilo, nego da neke situacije/pravila nužno daju manju verovatnoću da dovedu do lošeg ishoda prosto zato što ih otežavaš tj otežavaš svaki korak na putu koji počinilac treba da pređe. Verovarnoća da je neko psihopata je manja od one da je neko psihopata i da ima pristup oružju.

Ne mislim da je sve fatalistički i da loš ishod ne može nužno da se izbegne samo zato što se neko tako nameračio. Naročito ako je taj neko dete i samim tim ima vrlo ograničene mogućnosti za delanje.

(Čak i molotovljev koktel, pa i tad bi ishod bio manje tragičan.)

Sve pet, ali nije moja poenta u razmeri tragedije, nego u verovatnoći njenog dešavanja.

Vi mislite da do tragedije ne bi došlo da nije imao pristup očevim pištoljima. Ja mislim da bi do nje došlo bilo kako. Sve ukazuje da je KK imao čvrstu nameru da tio uradi, i da se duže vreme spremao na to.

Najtragičnije od svega što to niko nije primetio, niti reagovao na njegovo čudno ponašanje.

Dečko je učen pucanju (u metu? Jel tako, kako se zove to tačno?)

On je bondovan s ocem tako što je učio da puca.

Moje mišljenje je da je on, osim što je rešio da se sveti, pokazao i ŠTA UME da uradi. To je njegovo dostignuće, to je njegova samoaktualizacija. Neko na takmičenje, neko napiše kompoziciju, neko igra balet, a on puca. Krajnji cilj je kad u realnosti izvede ono što ume.

To što je manjkav s moralom ga ne izdvaja od mnogih drugih, koji nisu naučeni, koji nemaju oružje.

Da je KK imao oružje a nije znao da puca, ne bi bilo ovoliko mrtvih.

On je izveo svoj bolesni performans, učen godinama unazad tome.

Edited by Svemir Zeka

Iz optuznice i obrazlozenja se ne vidi da je guglao granicu krivicne odgovornosti za decu, nego da je guglao da kod nas nema smrtne kazne. Samo cinjenica.

11 minutes ago, gsb said:

Iz optuznice i obrazlozenja se ne vidi da je guglao granicu krivicne odgovornosti za decu, nego da je guglao da kod nas nema smrtne kazne. Samo cinjenica.

Milić je govorio na konferenciji da se veštačenjem mobilnog došlo do toga da je znao da mu je ostalo 2 meseca.

4 minutes ago, kralj said:

Milić je govorio na konferenciji da se veštačenjem mobilnog došlo do toga da je znao da mu je ostalo 2 meseca.

Milic, ne secam se, navodim da na javnom citanju presude i obrazlozenja to nije spomenuto.

Edited by gsb

12 minutes ago, kralj said:

Te oproštajne poruke i slično (predviđanja kad će s tom osobom nešto da se desi) su uvek crvene lampice

U tom smislu, čak i pomažu društvene mreže, da saznaš. Imala sam i to

Edited by Svemir Zeka