April 2Apr 2 5 minutes ago, Venom said:Gde ste vi otišli, pričate o budućnosti ekonomije i prava radnika umesto da se koncentrišete na suštinu, da li da prijavim da mi i dalje obračunavaju slobodne dane kao da radim 100%Da prijavi, nema smisla da godisnji odmor zavisi od toga koliko radis godisnje.
April 2Apr 2 43 minutes ago, Venom said:Gde ste vi otišli, pričate o budućnosti ekonomije i prava radnika umesto da se koncentrišete na suštinu, da li da prijavim da mi i dalje obračunavaju slobodne dane kao da radim 100%Prijavi slobodno - AI to nece uraditi.
April 2Apr 2 Prijavio sam jer sam čestit čovek i pre svega domaćin. Ispada da bih imao pravo na 100% odmora da radim 5 dana po 6-6.5 sati. Sad su uneli da ne radim petkom uopšte i onda se smanjilo. Šta ću.Doduše za neke stvari sam zažalio. Kad sam tek postao freelancer, mora da se uradi procena za prvu godinu za zdravstveno osiguranje i onda ili doplatiš ili dobiješ povraćaj naredne godine. Uglavnom dostavio im ja poresku prijavu druge godine, poslali mi da moram da doplatim, ali se zajebali i obračunali samo za par meseci druge godine umesto za ceo period do tad. I ja im to kažem i žena na telefonu me prvo ubeđuje da je sve u redu, i onda u jednom trenutku ukapira i kaže UUUUU poslaćemo novo rešenje. To me koštalo jedno soma evra. Iz ove perspektive mi je žao, tad sam bio baš pošten a i računao sam ionako će provaliti sami. Sad znam da ne bi provalili nikad.Zato kad sam pre dve godine prešao u zaposlene dogovorio da mi obavezno plate poslednji račun do kraja marta i to je naravno neko zajeb'o i stigla uplata u aprilu. Teoretski sam dužan penzionom 500-600 evra jer sam imao freelance prihode u tom mesecu iako sam rekao da prekidam u martu pa su obustavili podizanje para, ali to sam prećutao... Tu me možda i provale, jer rade random kontrole, a do sad nisu nikad. Edited April 2Apr 2 by Venom
April 2Apr 2 2 hours ago, kronostime said:Sve to stoji samo sto je potrosnja energije i troskovi odrzavanja AI mnogo manji nego ukupni troskovi ljudi koje zamenjuje.jesmo li sto posto sigurni u ovo ili ponavljamo kao mantru da su mašine jeftinije? nije to tautologija.
April 2Apr 2 Just now, garcia said:jesmo li sto posto sigurni u ovo ili ponavljamo kao mantru da su mašine jeftinije? nije to tautologija.Ovih dana je Kimmel ili Stewart, nisam siguran koji, baš objanio kako je jeftinije boots on ground, nego raketle™ u Iranskom sukobu... Nisam 100% siguran da je to tačno, ali je zanimljiva teza...
April 2Apr 2 Ne znam koliko je istina, ali mi je poznanik iz jedne DEV firme pre par dana rekao da su za manje od 10 meseci spalili 80.000e na tokene koristeći AI bota za dev posao i dokumentaciju.Nisam proveravao istinitost priče i da li je to moguće, ali ako je tačno, pa pobogu, za 80.000e možeš naći jakog deva i da ga plaćaš 2 meseca više od tog bota koji pritom sapali količinu struje koju proizvede Đerdap i popije vode koliko ima u Moravi :S
April 2Apr 2 mislim meni dovoljno da se setim ko je čistio šut sa krova černobiljske elektrane kad su roboti otkazali
April 2Apr 2 Inače što se tiče 80% mnogo sam glup ispao. Planirao sam odavno da to bude od aprila i tako smo se dogovorili, ali istovremeno sam u aprilu uvek u BG-u preko praznika i pao je veliki petak. Tako da tri petka ionako ne bi radio, mogao sam komotno da uzmem celu platu. Makar imam dva slobodna dana više. Nikad od mene hohštapler. Mada prava stvar počinje od maja, s praznicima koji su uvek četvrtkom.
April 2Apr 2 5 hours ago, Have_Fun said:Ne znam koliko je istina, ali mi je poznanik iz jedne DEV firme pre par dana rekao da su za manje od 10 meseci spalili 80.000e na tokene koristeći AI bota za dev posao i dokumentaciju.Nisam proveravao istinitost priče i da li je to moguće, ali ako je tačno, pa pobogu, za 80.000e možeš naći jakog deva i da ga plaćaš 2 meseca više od tog bota koji pritom sapali količinu struje koju proizvede Đerdap i popije vode koliko ima u Moravi :SPitanje je koliko ljudi je koristilo AI i kako su ga koristili, 80k nije mnogo ako ga je ispravno koristio tim od 5-10 ljudi.
April 3Apr 3 To su i dalje subvencionisane cene.Koliki je pravi trošak videćemo kad OpenAI uradi IPO.
April 3Apr 3 4 minutes ago, Sammael said:To su i dalje subvencionisane cene.Koliki je pravi trošak videćemo kad OpenAI uradi IPO.Cak ni tada, eno ih Uber i Tesla, i dalje jasu na investiranju. Kad prestanu da se finansiraju prevashodno od investitora i kupaca akcija onda cemo znati.
April 3Apr 3 32 minutes ago, Shan Jan said:Cak ni tada, eno ih Uber i Tesla, i dalje jasu na investiranju. Kad prestanu da se finansiraju prevashodno od investitora i kupaca akcija onda cemo znati.Uber je profitabilan od 2023, tj otkad su prestali sa dumpingom cena.Ono sto je drugacije sa AI ludilom od prethodnih ludila je cist nivo duga u koji ulaze, koji je nemerljiv sa svim prethodnim. Kada dopistim svom mozgu da ode u conspiracy corner, razmisljam kako se toliki rizik ne moze opravdati time da ce u nekoj buducnosti dobiti ovo ili ono trziste, vec da idu na to da uzmu za sebe dobar deo globalne ekonomije.Da li je ova tehnologija sposobna za tako nesto? Ja mislim da ne, ali ljudi koji prave modele sigurno znaju njihove gornje granice bolje od mene. Drugi par cipela je netehnoloske prepreke za tako nesto.
April 3Apr 3 Nije do modela nego do hype-a. Zato nisu nikad inženjeri front facing nego prevaranti kao Sam Altman.