Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stanje u IT sektoru

Featured Replies

Ako mozes da otpustis bar deo neznalica i zaposljavas nove - opcija 2. Ako ne mozes i teret tih neznalica ces ti da povuces kroz nocni rad - opcija 1

• Replies 4.3k
  • Views 361.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Da citiram sebe s FB, pre par dana okačih:   1. Pojavi se trend koji apsolutno niko ne razume ali svi misle da će na tome zaraditi hiljadu milijardi ("web 2.0" -> "web 3.0/blockchain/cryp

• Opcija 1 : trenutni tim, super harmonican i uhodan dobar roadmap za naredne 2 god, zanimljive i raznovrsne tehnologije odlican Product Owner Mane: nova sefica, sposobna ali izuzetno namazana i miko

• Od danas zvanicno jobless, nisam nista jos jurio jer sam sa drugarima u procesu pravljena firme I akvizicije projekata, pozelite nam srecu. 

Posted Images

Slažem se sa Lezilebovićem, s tim što pada vodu ako nisi voljan da vodiš tim. Ako jesi, napravi izmene po potrebi i samo napred.

E da, i to je u stvari glavno ... ne znam sta su ti zaduzenja, ali je jebada to oko vodjenja, motivacije, zalopojki, bonusa, povecanja plata, procedura, ... ja sam u nekom trenutke imao tim od 60ak ljudi ( sa timliderima izmedju) i tom poslu se ne vracam ...

Edited by Lezilebovich

Vau... 60 ljudi, svaka cat @Lezilebovich, ocigledno ti nadimak ne pristaje.

@bags meni bi otpala opcija dva zbog teskog posla koji treba da iznesu nesposobnjakovici, osim ako nemas malo odresene ruke da to dovedes u red i mozda nekog otpustis/zaposlis. A i ovi sastanci kasno uvece... ali ako moze to da se sredi sto da ne.

iskustvo mi veli da je bolje da ti mikromenadžuješ nego da budeš mikromenadžovan.

ali to ne mora da važi za sve, neko voli bič 🤷‍♂️

U se i u svoje kljuse. Sve opcije nisu idealne, bolje da se nerviraš za više para nego manje.

Popodnevni sastanci? Opcija koja to nema je prihvatljiva.

Opcija 2 pa lagano prebacis stari tim kod sebe, sem toga AI je dobar u refaktorisanju monilita covid19

9 minutes ago, Choda said:

Opcija 2 pa lagano prebacis stari tim kod sebe, sem toga AI je dobar u refaktorisanju monilita covid19

A i monolit radi pa radi, ako se ne uspe za neki rok uvek ce da se doda neki resurs, vreme, ljudi i sl.

Opcija 1. Ako šef nije generalni menadžer, iskusni i sposobni radnici mogu i treba da kuliraju, odbruse i rade kako misle da je najbolje. Ako je ceo tim takav, ne može mu ništa

1 hour ago, Engineer said:

Opcija 1. Ako šef nije generalni menadžer, iskusni i sposobni radnici mogu i treba da kuliraju, odbruse i rade kako misle da je najbolje. Ako je ceo tim takav, ne može mu ništa

Kurac, ja sam gledao kako mikromenadzer ubija sve zivo i mrtvo, to je totalni kancer, sa takvim ljudima je nemoguce ozbiljno raditi, osim ako ne odlucis da si totalni idiot i radis samo ono sto ti mikromaneger kaze i kako toi kaze... Jedinstvo tima je tesko postici, mikro ce ga razjrbati...

Meni su u dosadasnjem toku karijere ljudi iz product-a ili sjebavali, ili je saradnja bila fenomenalna, nista izmedju. Sa direktnim nikada nisam imao problema, ili su mi blago pomagali ili mi se sklanjali sa puta. Zato glasah za opciju 1.

A ovo monolith to cloud, to moze biti isto red fleg, ali tu moze da se radi o 100 stvari pa ne mogu da sudim na slepo. Ali mnogo zavisi i od toga ko takve stvari radi. Mi smo presli iz GCP u AWS za 6 meseci prosle godine (a obzirom na velicinu product-a i prethodna iskustva ocekivao sam 2 godine) - servisi, CF u lambda, 3rd party sistemi koji su GCP specific u native AWS, BQ u opet AWS specific stvari, sve. Zapravo ostao jedino rabbit, jer AWS native verzija ima ogranicenja pa za to moramo mnogo logike da nadomestimo i sada to ide lenjo jer smo vec proglasili pobedu. Ali je tim prosto imao mandat da se posveti tome dobrim delom, a i head devops je zivotinja. A obzirom da si rekao da je za opciju 2 slabiji tim - ja bih bezao od tako necega.

• Popular Post

To što je za opciju 1 lep roadmap i bolji tim ništa ne znači, promeni se za nedelju dana. Pričam iz ličnog iskustva.

20% povišice u postojećoj firmi je SF, 12 ljudi nije previše za menadžovanje, a ako si dobar sa postojećim šefom mnogo su veće šanse da proguraš svoje ideje nego kod te mikromenadžerke.

Zaboravio sam da napišem da idealna situacija ionako ne postoji, obrni okreni nešto ne valja. Verovatno da je idealno ne bi bio te sreće da imaš tu ponudu. Ja u ovom trenutku ne bih oklevao za opciju #2, jer ne želim da mi karijeristi kroje kapu -- kad je teško takvi će da se pokupe i odu i ostave haos iza sebe koji ću opet ja delimično da čistim. Želim da ako to bude slučaj, makar bude moj haos. Ali to je sve lično. Pre 10 godina bih gotovo sigurno uzeo opciju #1, iz raznoraznih razloga. Zato sam napisao bolje se nervirati za veće pare, to je makar objektivan kriterijum. Da je opcija #2 potencijalno teška i fijasko u najavi je realna mogućnost, ali ni od tih stvari više ne bežim. Neuspeh je moguć i to je ok. Opet, da sam se upravo uselio u stan koji ću otplaćivati 20 godina, verovatno bih drugačije razmišljao.

Edited by Venom

Dosta dobro ste obradili situaciju iz ovo malo detalja sto sam ostavio. Nakon sto je onaj kolega rekao da odlazi odlucili su se na reorg., a posto su imali vise puta lose iskustvo izbegavaju da vodis tim gde si bio clan.

Meni je i CEO rekao da je ova pozicija crtana za mene i da on misli da ja to mogu izgurati i da sam kao prerastao ovo gde sam sad. Prednost je sto sam u ove dve godine izgurao dosta stvari sa komplikovanim klijentom ali opet realno je dosta do dobrog tima. U ovom timu iz opcije 2 je 6 otprilike problematicno ali je veci problem sto su se cetvorica ubacila u radnicki savet i ne mozes im prakticno nista. Plus su i ovako ortaci pa kad u udjes u problem sa jednim odmah imas copor. Poslepodnevni sastanci su dva puta nedeljno od 15h do 17h. Opet realno ne vidim nacin da dodjem 20% povisice u narednih godinu dve na bilo koji drugi nacin. Ah da tehnicki je prebacivanje velike aplikacije (5 mil linija koda) sa ogromnom bazom (desetine terabajta) sa lokala na Azure.

Ova nova sefica jeste tipicni karijerista i gladna uspeha ali opet verujem da bi kad rad doslo do clasha jer ja sam u sustini kao neka tampon zona izmedju nje i introvertnig tima. Najveci perk opcije jedan je skoro prazan kalendar posle 12h koji mi dosta znaci oko dece i pogotovo cerkinih treninga (ali i tu ce trebati vise novca u bliskoj buducnosti).

Do utorka mi je rok da izvagam...