March 26Mar 26 On 21. 3. 2026. at 15:03, Shan Jan said:Posebno sto sam se vec razmisljao dal da ja njih tuzim za mobing lika koji je bio u vezi sa... HR-kom.Uh, ja sam jednom bio u takvoj situaciji. Lik me prijavio, a ja sa HRkom
March 26Mar 26 Apropo teme sa prošle strane - zaposleni može da odgovara poslodavcu za štetu koju ovaj pretrpi usled postupanja ili nepostupanja zaposlenog isključivo ako je takvu štetu prouzrokovao namerno ili krajnjom nepažnjom. Ako je reč o običnoj nepažnji, može poslodavac da ga sisa.Sud bi cenio da li je zaposleni bio zlonameran ili bezgranično nemaran, a naši sudovi u 99% slučajeva u radnim sporovima presuđuju u korist zaposlenih. Edited March 26Mar 26 by napadaj
March 26Mar 26 4 hours ago, bags said:Kod mene takodje danas na poslu solidna havarija. Raskinuti ugovori sa oko 100 eksternih kolega. Eksterni su uglavnom imali svoje male firme koje su radile opet preko 5 velikih posrednika. U utorak navece sa nase strane su poslali nove uslove od 25% do 40% manje i rok 24 sata da prihvate. Ovi odbili jer su mislili da ce se moci pregovarati i da ce se naci neko resenje. Danas posle rucka objavili da je gotovo. Cene su realno bile totalno nerealne i cudi me da se ovo nije ranije bolje reseno. S druge strane ogroman broj ovih eksternih je radio godinama tu imnogi interni ljudi ce morati u ozbiljne prekovremene da pokriju. Takodje su rekli da kad budu pozicije raspisane da ce bivsi eksterni imati prioritet.Druga losa vest je da glavni arhitekt (zaista mastermind celog sistema) i tech lead mog sestra tima je danas isto obznanio da ide u penziju. Sa 45 godina. Nije imao ogromnu platu, ali je ziveo uvek skromno i stedeo sa zenom preko 50% plate, vecinu investirao u ETF od 2010., nemaju decu a i u pravom momentu je kupio stan u losem delu grada koji se prilicno dobro razvio. Mislim da ce me u toku leta udariti ogroman deo njegovog posla.kolikosu eksterni imali dnevno?sigurno 300/400 jura bruto, i onda sami placaju porez.
March 27Mar 27 @Miki_belavista Tesko je reci. Zavisi uvek od uloge,hitnosti projekta i momenta ugovora. Ove firme posrednici uzimaju ogroman deo kolaca izmedju. Iz ugla ITwvca na kraju lanca kao eksterni obicno imas nekih 20% plate na kraju vise. Naravno imas i dosta nekih stvari koje mozes otpisati na porez ali na drugoj strani nemas neke benefite kao interni. Moja neka procena je da firme u Becu placaju eksterne od 75 do 150 eur po satu. Pola od toga ide ovom sto zaista radi ali racunaj da on mora platiti bruto 2 i da mu svaki momenat kad ne radi nije placeno(godisnji,bolovanje itd).
March 27Mar 27 150 €/h je bilo u Beču i pre više od 10 godina. UK i Poljska 800-1000$ dnevno, po istom principu ekaterni manje novca dobija na račun. Ali treba imati u vidu to da su austrijski šefovi još tada otpustili austrijance i na njihovo mesto zapošljavali po dva indijca. Jer je jedini razlog bio prihod minus rashod, gde je menadžer imao svoj procentualni bonus obezbeđen. Ni tada, pa ni sada nikog nije briga za kvalitet.
March 27Mar 27 ofc, bitan je pol i boja koze, koga briga da li stvarno znas da radis. koliko se samo neradnika slepa na ove woke fore
March 27Mar 27 Bio sam dugo freelance i radio sam uglavnom za jednu švajcarsku firmu ... Cene nisu iste ako kao eksterni saradnik imaš uglavnom redovan posao ili si stvarno samo povremeno prisutan. Naravno uvek ćeš imati veći prihod po satu nego stalno zaposleni, ali moraš uračunati i odmor i bolovanje, opremu (laptop itd) ali i knjigovodstvo koje nije baš sitna stavka. Najveći problem IMHO su te firme koje se ugrađuju, to me iskreno najviše iritira, iako s njima nisam imao direktno iskustvo. Ali čim vidim "mi smo ti i ti i tražimo za svog klijenta..." odmah prekidam sa čitanjem. Imaju svoju ulogu, ne može svaka firma da ima u vidu svakog zaposlenog, ostvaruju kontakt, ali uzimaju često preveliki deo kao da su suština celog posla a ne posrednik. Imali smo u toj CH firmi neke Makedonce, reče mi šef davno da im ne bi smetalo drugo rešenje, jer plaćaju švajcarskoj firmi švajcarske satnice. Makedonci su dobijali 1/4 od toga mada ne verujem ni da je toliko. Edited March 27Mar 27 by Venom
March 27Mar 27 Top. Njima bi odgovaralo da neko radi na svajcarskom nivou ali da satnice ne budu svajcarske i da po potrebi u petak odluce da taj neko u ponedeljak vise ne radi.Glavni problem nisu posrednici nego firme koje bi da imaju radnike ali ne i da ih zaposle. Plus im frilenseri nisu bas po volji jer imaju pravo i na godisnji i na bolovanje, dok posrednicka firma moze ubaciti i zamjenu.
March 27Mar 27 Drug prijavljuje da mu je Claude znacajno skuplji u poslednje vreme. I ovo je dok se jos uvek finansiraju od investitora a ne korisnika. Iz mog malog sveta: brdo nekih Indusa koje smo zaposlili skoro umesto USA/UK radnika da bi srezali troskove su se pokazali... ne bas sjajno. Izgleda ti kvalitetni ITjevci ipak ne rastu na drvecu.