Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stanje u IT sektoru

Featured Replies

1 hour ago, Shan Jan said:

Drug prijavljuje da mu je Claude znacajno skuplji u poslednje vreme. I ovo je dok se jos uvek finansiraju od investitora a ne korisnika.

Iz mog malog sveta: brdo nekih Indusa koje smo zaposlili skoro umesto USA/UK radnika da bi srezali troskove su se pokazali... ne bas sjajno. Izgleda ti kvalitetni ITjevci ipak ne rastu na drvecu.

Ja sam mislio da su ljudi ovo prestali da rade pre 10 godina.

I samo jos da ubacim da je poprilicno bljaks kada se Indus poistovecuje sa nemac pojma. Mislim znam da je to ustaljena praksa na forumu i generalno u Srbiji, samo sam eto izabrao ovaj post da reagujem jer mislim da si razuman i nadam se da neces da se osecas licno prozvanim, a nije prvi put da sam hteo ovo da napisem.

• Replies 4.3k
  • Views 361.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Da citiram sebe s FB, pre par dana okačih:   1. Pojavi se trend koji apsolutno niko ne razume ali svi misle da će na tome zaraditi hiljadu milijardi ("web 2.0" -> "web 3.0/blockchain/cryp

• Opcija 1 : trenutni tim, super harmonican i uhodan dobar roadmap za naredne 2 god, zanimljive i raznovrsne tehnologije odlican Product Owner Mane: nova sefica, sposobna ali izuzetno namazana i miko

• Od danas zvanicno jobless, nisam nista jos jurio jer sam sa drugarima u procesu pravljena firme I akvizicije projekata, pozelite nam srecu. 

Posted Images

3 hours ago, Paul Gompitz said:

Top. Njima bi odgovaralo da neko radi na svajcarskom nivou ali da satnice ne budu svajcarske i da po potrebi u petak odluce da taj neko u ponedeljak vise ne radi.

Glavni problem nisu posrednici nego firme koje bi da imaju radnike ali ne i da ih zaposle. Plus im frilenseri nisu bas po volji jer imaju pravo i na godisnji i na bolovanje, dok posrednicka firma moze ubaciti i zamjenu.

Nije da se skroz ne slažemo, ali mislim da u ovom slučaju Švajcarska ionako nema neku posebnu zaštitu na radnom mestu. Nemam problem ni sa tim da švajcarska firma otvori ofis u ovom slučaju Makedoniji, takoreći rizikuje i da onda profitira, ali postoje neke granice ... U suštini veliki problem u razvijenom svetu je veliki broj posrednika koji se ugrađuju, a ne znam zapravo čemu služe. Imao sam i situaciju da je dvojica ili trojica kolega radilo, a iznad njih se javljalo 4-5 ljudi iz jedne ili dve agencije da menadžerišu. To je sličan problem.

5 hours ago, Fins fleet said:

Ja sam mislio da su ljudi ovo prestali da rade pre 10 godina.

I samo jos da ubacim da je poprilicno bljaks kada se Indus poistovecuje sa nemac pojma. Mislim znam da je to ustaljena praksa na forumu i generalno u Srbiji, samo sam eto izabrao ovaj post da reagujem jer mislim da si razuman i nadam se da neces da se osecas licno prozvanim, a nije prvi put da sam hteo ovo da napisem.

Imam kolegu u timu koji je Indus i koji je vrh lik u svakom pogledu. No vecinu u nasoj kompaniji nekako zabole da se udubljuju u svoj posao i dozvoljavaju kardinalne greske da im se desavaju a i znanje im je "plitko". Kapiram da kvalitetnog coveka moras dobro da platis, odakle god da je.

Isto ko sto sa Zapada imamo cesto prodavace magle koji samo lepo pricaju a u Srbiji ove nase ludake koji misle da su procedure za pi*kice. Ja tako uvidjam neke obrasce koji se cesce javljaju u odredjenim grupama sto ne znaci da su svi takvi, daleko od toga )

2 hours ago, Shan Jan said:

Imam kolegu u timu koji je Indus i koji je vrh lik u svakom pogledu. No vecinu u nasoj kompaniji nekako zabole da se udubljuju u svoj posao i dozvoljavaju kardinalne greske da im se desavaju a i znanje im je "plitko". Kapiram da kvalitetnog coveka moras dobro da platis, odakle god da je.

Isto ko sto sa Zapada imamo cesto prodavace magle koji samo lepo pricaju a u Srbiji ove nase ludake koji misle da su procedure za pi*kice. Ja tako uvidjam neke obrasce koji se cesce javljaju u odredjenim grupama sto ne znaci da su svi takvi, daleko od toga )

Pa dok sam radio u Srbiji, odnos je bio isti, ali je preko bareobrnuto proporcionalan. Mozda je i do plate, ali je mnogo vise do okruzenja. Covek je prilagodljiva zivotinja, kada ga ubacis u novo okruzenje poprimi obrasce svoje nove socijalne sredine.

Nebitno razlog, ja ne vidim razliku izmedju koriscenja reci Indus u kontekstu srpske IT industrije i koriscenja reci Cigan ili Siptar u generalnom srpskom drustvu, jedino sto Indijce zabole sta srpski programeri misle o njima, pa se niko nije bunio do sada. Ali mi sada jos vise upada u oci, jer ovde gde zivim apsolutno niko nema tu predrasudu.

Negde na netu je iscureo deo claude code-a.
Pa dobri ljudi analiziraju šta tamo ima.

N1 Info RS
No image preview

Mejlom u 6h ujutru Oracle otpustio gotovo 30.000 zaposlen...

Između 20.000 i 30.000 zaposlenih dobilo je otkaz u šest ujutru, bez ikakvog upozorenja. Kompanija planira da uštede preusmeri u AI infrastrukturu vrednu 156 mi

Mejlom u 6h ujutru Oracle otpustio gotovo 30.000 zaposlenih odjednom - uštedu će, kažu, ulagati u AI

It's been a long time coming, ali od aprila radim 80%, svaki petak slobodan. Taman da mi bude manja otpremnina covid19.

Naravno software mi i dalje obračunava 9 dana ranije unesenog odmora od ponedeljka umesto 7, jer dva dana ionako ne radim. Jedino što ne znam da li da se bunim, jer i dalje vode da imam isti broj dana kao i ranije. Možda ni ne primete? Čari automatizacije lolol

7 hours ago, Venom said:

It's been a long time coming, ali od aprila radim 80%, svaki petak slobodan. Taman da mi bude manja otpremnina covid19.

Naravno software mi i dalje obračunava 9 dana ranije unesenog odmora od ponedeljka umesto 7, jer dva dana ionako ne radim. Jedino što ne znam da li da se bunim, jer i dalje vode da imam isti broj dana kao i ranije. Možda ni ne primete? Čari automatizacije lolol

Ne razumem, jel radis manje na sopstveni zahtev, ili zato sto su ti trazili tako.

Sopstveni

Znaci, menjaju te za ekoloski prihvatljiviju varijantu - AI ne trazi pauzu za rucak, ne trosi telefon i el. energiju u kancelariji, ne trazi godisnji odmor, dane za slavu, bolovanje, drzavne i verske praznike i slusa nadredjene bez pogovora...

Jbg, cena tehnoloskog napretka.fantom

1 hour ago, kronostime said:

Znaci, menjaju te za ekoloski prihvatljiviju varijantu - AI ne trazi pauzu za rucak, ne trosi telefon i el. energiju u kancelariji, ne trazi godisnji odmor, dane za slavu, bolovanje, drzavne i verske praznike i slusa nadredjene bez pogovora...

Jbg, cena tehnoloskog napretka.fantom

AI kao i bilo koja masina ima zamor materijala i pritom trosi i ogromne kolicine energije.

11 minutes ago, glibav said:

AI kao i bilo koja masina ima zamor materijala i pritom trosi i ogromne kolicine energije.

Sve to stoji samo sto je potrosnja energije i troskovi odrzavanja AI mnogo manji nego ukupni troskovi ljudi koje zamenjuje.

koga briga za energy, konacno su dobili radnika koji sljaka 24/7

5 minutes ago, Mr.Mxyzptlk said:

koga briga za energy, konacno su dobili radnika koji sljaka 24/7

i ne pita za platu, pauzu za topli obrok, pusenje, pisanje....

Malo li je? D

Gde ste vi otišli, pričate o budućnosti ekonomije i prava radnika umesto da se koncentrišete na suštinu, da li da prijavim da mi i dalje obračunavaju slobodne dane kao da radim 100%