Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stanje u IT sektoru

Featured Replies

3 hours ago, Shan Jan said:

Ovo sto pisete je protivno srpskim zakonima ako si zaposlen kao radnik. Jedino ako su radili kao freelenceri direktno za USA firme koje su poznate po tim fazonima.

Pa nije protivzakonito ugasiti pristup, dok god im isplate za otkazni rok plus otpremninu

• Replies 4.3k
  • Views 361.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Da citiram sebe s FB, pre par dana okačih:   1. Pojavi se trend koji apsolutno niko ne razume ali svi misle da će na tome zaraditi hiljadu milijardi ("web 2.0" -> "web 3.0/blockchain/cryp

• Opcija 1 : trenutni tim, super harmonican i uhodan dobar roadmap za naredne 2 god, zanimljive i raznovrsne tehnologije odlican Product Owner Mane: nova sefica, sposobna ali izuzetno namazana i miko

• Od danas zvanicno jobless, nisam nista jos jurio jer sam sa drugarima u procesu pravljena firme I akvizicije projekata, pozelite nam srecu. 

Posted Images

1 hour ago, Fins fleet said:

Pa nije protivzakonito ugasiti pristup, dok god im isplate za otkazni rok plus otpremninu

Cak i tada mislim da mora da se prodje kroz neki proces opravdavanja gasenja radnih mesta, ne mozes tek tako da otpustis coveka. Znace neki advokat bolje.

3 hours ago, Shan Jan said:

Cak i tada mislim da mora da se prodje kroz neki proces opravdavanja gasenja radnih mesta, ne mozes tek tako da otpustis coveka. Znace neki advokat bolje.

Tehnološki višak. Ovo nije to, jer firma ne nastavlja da posluje sa manje zaposlenih...

Ako nije stečaj, nego baš...likvidacija... firme.

I dalje imaju prava na otkazni rok, isplatu svih preostalih zarada, godišnjeg odmora i, ukoliko ispunjavaju neke uslove, otpremnine.

S tim da nekad taj otkazni rok definisan ugovorom i može da bude kraći valjda..

Ovo je divlje, američke fore, naravno uvek petak, bez najave, sprovode te van. Nemaš niša.

Treba ih pokidati na sudu, a očekivao bih bar neku reakciju medija, ovo treba biti na prvoj strani danas, divlji zapad ili kako smo od samoupravljanja došli do pelena i divljih otkaza.

U trenutku otvaranja stečaja, prestaje radni odnos svim zaposlenima i oni nemaju prava koja imaju u slučaju tehnološkog viška. Bar je tako bilo kada sam poslednji put proučavao sudsku praksu po tom pitanju.

Otkazni rok postoji samo kad zaposleni da otkaz.

Едит: ако се отказ да кад отпочне ликвидација, онда би требало да може да се оствари право на оптремнину. Али ако запослени остане у радном односу до тренутка док фирма не буде ликвидирана онда нема оптремнине јер је радни однос престао због престанка постојања послодавца

Zar može tek tako preko noći da se proglasi stečaj ako je firma dobro poslovala? A pretpostavljam da jeste, jer bi se znaci lošeg poslovanja i gubitaka videli ranije.

Just now, Engineer said:

Zar može tek tako preko noći da se proglasi stečaj ako je firma dobro poslovala? A pretpostavljam da jeste, jer bi se znaci lošeg poslovanja i gubitaka videli ranije.

Не може стечај, може ликвидација. У ствари ликвидација и може да се прогласи када фирма има средства да плати све дугове.

Italijani su poslali advokate sa licnim obezbedjenjem da zatvore firmu.

54 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Не може стечај, може ликвидација. У ствари ликвидација и може да се прогласи када фирма има средства да плати све дугове.

Hamlete, da li za radnike poslodavca u likvidaciji važe ista prava kao i u stečaju? Čitao sam neki tekst na sajtu vlade i tamo kaže da može da se prekida radni odnos nezavisno od volje zaposlenog u slučaju kada firma ide u likvidaciju ili u stečaj, ali nastavku teksta piše samo šta su prava zaposlenog u slučaju stečaja.

E sad, ima par lepih tekstova o likvidaciji, i svuda je to proces koji podrazumeva neke rokove, likvidacionog upravnika i slično. Pa se negde spominje i taj rok od 30 dana za zaposlene.

Ali!!!!

Pročitah i da je zbog presude Vrhovnog suda 999/23 od 24. aprila 2025. godine uzeto da, po sili zakona, prestanak radnog odnosa počinje započinjanjem procesa likvidacije jer, bože moj, likvidacioni upravnik može samo radi stvari usmerene na likvidaciju... ili tako nešto.

Je l to...realno?

Mislim, ti znaš da ja nisam baš najoštriji alat u šupi š'o bi rekli, kada je do zakona, ali meni je ovo... ono... vrlo interesantno, da kažem najblaže. Znači zbog te presude VS, ovo je sve legalno????

Jbt

Edited by Vapad

Nisam saglasan sa tom odlukom Vrhovnog suda. Otpočinjanjem likvidacije poslodavac ne prestaje da postoji, niti da radi, već nastavlja sa poslovanjem do okončanja postupka. Poslovanje tokom likvidacije jeste ograničeno na dovršavanje započetih poslova, ali nije prestalo ako postoje poslovi koji su ranije započeti, a poslodavac može i da obustavi postupak likvidacije i da nastavi da postoji.

Nigde u ZPD-u ne piše da je posledica pokretanje likvidacije prestanak ugovora o radu i drugih ugovora po osnovu kojih je zasnovan rad van radnog odnosa. U nadležnosti likvidacionog upravnika spada "vršenje radnji na okončanju poslova započetih pre likvidacije", pa me baš zanima kako bi ti poslovi bili okončani bez zaposlenih kojima je po sili zakona prestao radni odnos pokretanjem likvidacije.

Ova rečenica je ključna u odluci Vrhovnog suda, a očigledno i u odlukama nižestepenih sudova: "Stoga je pravilan zaključak nižestepenih sudova da od momenta pokretanja postupka likvidacije do njenog okončanja društvo prestaje da posluje na redovan način i preduzima samo radnje i poslove vezane za sprovođenje i okončanje postupka likvidacije". Ta rečenica po mom mišljenju nema smisla zbog onoga što sam napisao u prethodnom pasusu.

1 hour ago, napadaj said:

Nisam saglasan sa tom odlukom Vrhovnog suda. Otpočinjanjem likvidacije poslodavac ne prestaje da postoji, niti da radi, već nastavlja sa poslovanjem do okončanja postupka. Poslovanje tokom likvidacije jeste ograničeno na dovršavanje započetih poslova, ali nije prestalo ako postoje poslovi koji su ranije započeti, a poslodavac može i da obustavi postupak likvidacije i da nastavi da postoji.

Nigde u ZPD-u ne piše da je posledica pokretanje likvidacije prestanak ugovora o radu i drugih ugovora po osnovu kojih je zasnovan rad van radnog odnosa. U nadležnosti likvidacionog upravnika spada "vršenje radnji na okončanju poslova započetih pre likvidacije", pa me baš zanima kako bi ti poslovi bili okončani bez zaposlenih kojima je po sili zakona prestao radni odnos pokretanjem likvidacije.

Ova rečenica je ključna u odluci Vrhovnog suda, a očigledno i u odlukama nižestepenih sudova: "Stoga je pravilan zaključak nižestepenih sudova da od momenta pokretanja postupka likvidacije do njenog okončanja društvo prestaje da posluje na redovan način i preduzima samo radnje i poslove vezane za sprovođenje i okončanje postupka likvidacije". Ta rečenica po mom mišljenju nema smisla zbog onoga što sam napisao u prethodnom pasusu.

Слажем се. Нигде не пише да престаје радни однос, као код стечаја. Има пресуда, додуше Привредног суда из Пожаревца, која каже да запослени којима је као разлог престанка радног односа наведен поступак ликвидације имају право на отпремнину. Али, у тренутку када послодавац престане да постоји, запосленима престаје радни однос и немају права на било какву отпремнину.

To mi ima smisla ako je ugovor o radu otkazan zbog tehološkog viška usled pokretanja likvidacije.

Ne znam o čemu vi pričate ovde, ovo je sigurno doo sa 100 din kapitala i bez asseta za prodaju sem nekih monitora i stolova, bojim se da će svi kojima se duguje videti okruglo 0.

Tamo gde se ne isplate plate, ne isplaćuju se ni doprinosi. Poreska uprava može da utvrdi da je dužnik imao dovoljno sredstava za plaćanje tih obaveza pre nego što je najurio sve redom, a onda može i da pokrene postupak naplate doprinosa po osnovu sekundarne poreske obaveze iz lične imovine stvarnih vlasnika i direktora, pa čak i krivični postupak protiv odgovornih zbog neplaćanja doprinosa.

Od nekog od ovih skotova treba napraviti takav primer, pa da ubuduće ostali znaju da i takva opcija postoji.

Edited by napadaj

Šta očekuješ kad posluješ sa Đenarom Savastanom?

2 hours ago, papapavle said:

Ne znam o čemu vi pričate ovde, ovo je sigurno doo sa 100 din kapitala i bez asseta za prodaju sem nekih monitora i stolova, bojim se da će svi kojima se duguje videti okruglo 0.

nije nula kapitala

https://www.companywall.rs/firma/ogranak-pwo-spa-beograd/MMo5rCpR

vlasnik PWO S.P.A.

Edited by cedo