Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stanje u IT sektoru

Featured Replies

Imam teoriju.

U svetu AI-zacije, što kroz otpuštanja (i kroz to, čini se, smanjenje kontrole), što kroz kojekakve optimizacije i sveopšte automatizacije odabrana nekolicina preostalih želi samo da radi još manje - do mere da ne uradi review nego samo play - u fazonu ma dobar je mali šta mu fali. Da ne grešim dušu, možda samo ne želi da radi više, a to je nekad radio neko ko nije više tu, mada mislim da nije to.

Ja to u potpunosti razumem - to je cena koju svaka organizacija treba i mora da plati ako stvari postavi na pogrešnu osnovu - a ako krajnji korisnik, i brojke na kraju dana, nikako ne kazne ovakvo ponašanje, to je onda pokazatelj da je rizik - minimalan i prihvatljiv. Ne znam da li Meta išta trpi što im ne radi Most relevant komentari, nego uvek moraš da klikneš da prikaže sve, negde sam čitao da je to zbog neke gluposti sa AI, da se nisu oglasili, i nikom ništa... Ili da sam čuo da neko organizovano pegla android za retardiranu strelicu za tastaturu lol ok - to je samo do mene.. Ali kontate ideju, da li i koliko okvakve gluposti odvraćaju korisnike i utiču na krajnji P/L?

Ono što sam dobacio gledajući oko sebe, čini mi se da jako puno ljudi (cca 90%) koristi AI alate za zamenu dosadnih, teških, dugačkih i komplikovanih poslova, što zbog nedostatka znanja (i feedbek je pa pitaj AI neću da te držim za ruku - projektuješ slabost i nesposobnost ako pitaš za guidance ili clarity čak!) i negde mi se čini da je pristup umnogome, uprkos mnogim upozorenjima, treninzima i svemu dostupnom - apsolutno nekritički, ljudksi faktor je u pitanju, ali jako pojačan mešavinom problema modernih sistematizacija (flat, empowered), masovnim zapošljavanjem, relativno negativnom selekcijom (ovo je nešto što mi se čini kao konstanta u zadnjih 10 godina) i onda gotovo pa neselektivnim otpuštanjima tipa 20-30-40% across the board.

Edited by Vapad

• Replies 4.3k
  • Views 361.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Da citiram sebe s FB, pre par dana okačih:   1. Pojavi se trend koji apsolutno niko ne razume ali svi misle da će na tome zaraditi hiljadu milijardi ("web 2.0" -> "web 3.0/blockchain/cryp

• Opcija 1 : trenutni tim, super harmonican i uhodan dobar roadmap za naredne 2 god, zanimljive i raznovrsne tehnologije odlican Product Owner Mane: nova sefica, sposobna ali izuzetno namazana i miko

• Od danas zvanicno jobless, nisam nista jos jurio jer sam sa drugarima u procesu pravljena firme I akvizicije projekata, pozelite nam srecu. 

Posted Images

Zašto se ne bi idempotentna provision Bash skripta koristila za kreiranje baze, da se ta baza samo referencira u Terraform? S druge strane, Terraform plan će prikazati brisanje resursa pre apply. To je u redu sve dok nemaš nekog u timu koji teži potpunoj automatizaciji. Valja se čuvati posao!

Mislim da je AI najopasniji tamo gde ljudi imaju najmanje znanja. Ja ga sada koristim da pravim neke izvestaje u PowerCLI (sustinski VMware plugin za PowerShell) i previse sam se opustio posle par uspesnih rezultata. Prestao sam da gledam kod i da pokusavam da razumem sta se desava i onda jednom u nekoliko puta mi tresne nesto sve pogresno sto puca na sve strane pa se malo presecem, da nije negde get zamenio sa set. Ne znam, imam utisak da ovo nista ne valja kao koncept. Prirodno te gura da se ne zanimas za taj deo posla koji radi nego samo vajbujes a sa druge strane nema 100% sigurnost...

Cisco ima odličan kurs koji je još uvek besplatan (do 26. marta):

https://u.cisco.com/paths/cisco-ai-business-practitioner-20706

Dosta stvari je poznato, ali je odlično spakovano na jednom mestu i po meni služi kao odličan vodič za korišćenje AI u poslovne svrhe. Izdvajam deo koji se odnosi baš na ovo što pišete:

Guiding Principle 2: Accountability and Human Oversight

Mitigating bias is a key part of our ethical responsibility. The second non-negotiable principle is that a human must always be accountable for the final output.

Generative AI should be viewed as a tool for augmentation, not replacement. Because AI systems lack true understanding and can perpetuate biases or create fabrications (hallucinations), human accountability is non-negotiable.

A human expert must always be the final arbiter of quality, accuracy, and appropriateness.

• Reviewing: Critically examine every AI output for accuracy, tone, and hidden biases.

• Editing: Refine the text or image to meet specific business needs and ethical standards.

• Verifying: Fact-check any claims or data points against reliable sources before publishing or sharing.

Uzeo sam prvo taj biznis kurs da pređem, pa ću na ovaj tehnički koji se isto nudi: https://u.cisco.com/paths/cisco-ai-technical-practitioner-20806

@smooth.Op to je ovo

image.png

D

Lottomatica u BG, ex SKS365, otpustili ovih dana 300+ ljudi.

Lele lele

U jbt

Šta je razlog da se toliko ljudi iseče?

Koliko ih je bilo u firmi pre ovoga?

On 4. 3. 2026. at 8:47, bags said:

Kod nas su u februaru bila dva praktikanta sa ekonomskog (smer poslovna informatika) i rekli da vecina na posao ceka bar 2 godine posle mastera.

od cega zive dok ne nadju posao? matorci, socijala? Bec nije ni malo jeftin.

6 minutes ago, Have_Fun said:

U jbt

ugasili krilo u srb

4 minutes ago, Miki_belavista said:

od cega zive dok ne nadju posao? matorci, socijala? Bec nije ni malo jeftin.

Part time i gig jobs. Kao USA 90tih.

17 hours ago, Have_Fun said:

U jbt

Kako sam procitao na LinkedInu, samo im ugasili sve naloge u sred radnog dana. Nemam pojma sta je razlog, verovatno ce ispasti zbog AI na kraju.

Komšo kučkar nagraisao, večeras mi spričao u kratkim crtama, bio sam u žurbi. On nije it već prati kako se kreću uplate i blokira sumnjive. Radi u drugoj smeni i taman da krene na posao zove ga kolega i pita šta radi, komšo njemu krećem na posao. Ovaj mu kaže da nema potrebe da dolazi, svi otpušteni. Niko im nije javio, samo su u jednom trenutku u sred radnog vremena izgubili pristup serverima, slali tikete za to i tek tada dobili obaveštenje. Nisu mogli ni da izađu normalno iz kancelarija pošto su im i propusnice deaktivirali.

Komšo još u neverici, pred novu godinu sam mu pomagao oko useljenja u stan, naravno kupljen na kredit. Mislim, i ja sam još u šoku, sasvim drugačije izgleda kad najebe neko koga znaš.

nije da likujem, ali rad za ovakve i slicne firme mi je skeoz neeticki.

da imam dugme da ih sutra ugasim sve, ugasio bih ih.

Ovo sto pisete je protivno srpskim zakonima ako si zaposlen kao radnik. Jedino ako su radili kao freelenceri direktno za USA firme koje su poznate po tim fazonima.