Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stanje u IT sektoru

Featured Replies

Mislim da je i jedno i drugo. Square/Block, PayPal itd. su trenutno vrlo nepopularni, Wall Street teza je da će Apple i Google Pay polako da ih jedu u segmentu plaćanja, u Block slučaju ni kripto ne stoji najbolje, a i ove buy now pay later opcije nisu bez konkurencije. U tom smislu nije bez rezona da se proba nešto drugo i generalno mi nije nikad niko jasno šta 10k zaposlenih radi u takvoj firmi. Nisu svi tech, ali mislim da AI može da zameni dobar deo posla makar kod njih. Tako da mislim da nije bio jedini motiv, ali da nije samo marketing.

• Replies 4.3k
  • Views 361.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Da citiram sebe s FB, pre par dana okačih:   1. Pojavi se trend koji apsolutno niko ne razume ali svi misle da će na tome zaraditi hiljadu milijardi ("web 2.0" -> "web 3.0/blockchain/cryp

• Opcija 1 : trenutni tim, super harmonican i uhodan dobar roadmap za naredne 2 god, zanimljive i raznovrsne tehnologije odlican Product Owner Mane: nova sefica, sposobna ali izuzetno namazana i miko

• Od danas zvanicno jobless, nisam nista jos jurio jer sam sa drugarima u procesu pravljena firme I akvizicije projekata, pozelite nam srecu. 

Posted Images

Kod bagsice u timu imaju dve pozicije senior frontend developer i requirements engineer.

Na prvu se javilo 200 ljudi iz AT, nekih 100 iz Nemacke,jos 200 iz EU i preko 1000 izvan.

Na ovu drugu oko 500 aplikacija iz Austrije od kojih je barem pola sasvim ozbiljno i profesionalno.

Posle 3 dana online. gospode

8 minutes ago, bags said:

Kod bagsice u timu imaju dve pozicije senior frontend developer i requirements engineer.

Na prvu se javilo 200 ljudi iz AT, nekih 100 iz Nemacke,jos 200 iz EU i preko 1000 izvan.

Na ovu drugu oko 500 aplikacija iz Austrije od kojih je barem pola sasvim ozbiljno i profesionalno.

kuka i motika ce ovog puta biti predvodjena ajtijem baziranim na zapadu

27 minutes ago, bags said:

Kad je kod vas tako sad zamisli kako je u drugim sektorima...

Kod nas su u februaru bila dva praktikanta sa ekonomskog (smer poslovna informatika) i rekli da vecina na posao ceka bar 2 godine posle mastera.

2 minutes ago, bags said:

Kod nas su u febrauru bila dva praktikanta sa ekonomskog (smer poslovna informatika) i rekli da vecina na posao ceka bar 2 godine posle mastera.

Mi gubimo glavnog klijenta ove godine a ja spoljni. Bice to jedan duuug odmor. Sem ako opet lupi neka korona, tad ko nije umro mogao je da bira posao ph34r

On 26. 1. 2026. at 4:16, Mr.Mxyzptlk said:

ne razumem skroz to insistiranje na remote-u ako nemas 20 i kusur. po ceo dan sa ukucanima, nema sexa sa strane, nema upoznavanja, nema glupih razgovora sa kolegama, razvlacis se u krevetu... bukvy se pretvoris u stay at home parenta.

On 26. 1. 2026. at 4:21, Shan Jan said:

Salu na stranu meni su malo cudne 100% remote kolege. Ono, nikad nije dosao u ofis da se upozna sa ostatkom ljudi, nikad ne pokazuje lice na callu... unsure

On 26. 1. 2026. at 4:26, bags said:

@Mr.Mxyzptlk

Potpuno si u pravu. Ja se psihicki recimo bas odmorim u firmi plus ne moram se zezati sa pripremom hrane a i fokus mi je uprkos open office nekako bolji.

E sad meni je do posla 15,20 min. Druga je prica kad ti treba sat i po ili recimo tri prevozna sredstva. Na to dodaj da je situacija sa parkingom svake godine teza. Kod mene u koncernu su radili analizu 2024 i u proseku je 55 minuta u jednom pravcu.

Jeste vi normalni. D

Prvo i najbitnije, kakav stay at home parent, dete je u vrticu. Vidjam ga realno 3-4h, u zavisnosti od toga da li je zenin red da ga stavlja u krevet ili moj. Ako na to oduzems 1h commute tamo, 1h nazad i pola sata - sat za kucne poslove koje obavljam u pauzi umesto da cavrljam sa kolegama, koliko mi ostane?

Da, commute je 1h minimum. U Sev Americi zivot je uglavnom koncipiran tako da u centru imas poslovne centre, mlade profesionalce koji rentiraju i milijardere. Ostali kupuju po predgradjima.

Svakako menjam firme na 2-3 godine. Sta, treba svaki put da pravim nova poznanstva? Ne pada mi napamet. Ako bas bude neko ko zivi blizu i hoces da procaskas, "Ajmo na pivo veceras" se lako ispise. Ne moramo svaki dan da pricamo i kad mi se radi i kad mi se ne radi.

Trenutno radim u firmi gde nas ima ukupno 2 zaposlena u celom gradu, bio sam sam do pre par meseci. Job search bi mi bio bas jeben da moram da trazim posao tu gde zivim. Morao bi ili da se selim ili da znatno spustam kriterijume.

6 hours ago, bags said:

Zato sto pola ljudi koji su na job marketu imaju AI koji skenira oglase, prilagodjava CV i salje bez da i pita aplikanta. Druga polovina svakako koristi chatgpt da ispegla CV, pa je generalno kvalitet CV-eva koje dobijemo jaci.

38 minutes ago, Fins fleet said:

Jeste vi normalni. D

Prvo i najbitnije, kakav stay at home parent, dete je u vrticu. Vidjam ga realno 3-4h, u zavisnosti od toga da li je zenin red da ga stavlja u krevet ili moj. Ako na to oduzems 1h commute

jebi ga, moj je provalio da ne idemo nikuda i sad zajebava, vise ne ide nego sto ide. pa je taj ostanak kod kuce tesko sranje. ne zbog toga sto je tu, vec sto je koncentracija kroz prozor. a i kad ide ne ostane duze od 6h.

super je sto mozes na miru da spremis rucak npr. ne mora da se kuva uvece itd.

Edited by Mr.Mxyzptlk

On 4. 3. 2026. at 9:08, bags said:

Konačne se izjednačilo tržište rada za prirodne i veštačke jezike. Sad neko ko zna Javu ima istu vrednost kao i neko ko je studirao Indonežanski. Na kraju će oboje da završe u HR-u ili nekoj administraciji s_d

Prepisali recept Amazona od pre neki mesec, još samo da u saopštenju navedu da ljude otpuštaju zbog AI, ne zato što im trebaju pare.

Blagodeti AI automatizacije

Ne zelim biti smartass ili hater ali kako je uspeo ovoliko napisati o ociglednoj greski.

I over-relied on the AI agent

Ja još uvek nemam poverenja da puštam Klaudija bilo gde blizu produkcije, ne znam ni da li ću ikada imati. Kao oni tvrde da su podaci zaštićeni, ali mogu i ja da tvrdim bilo šta što niko ne može da proveri.

A vidim da neki i to rade, trpaju mu passworde i sve na izvolte.