February 16Feb 16 Izvinjenje ako je bilo. Rezultati ankete o neto platama u IT sektoru u Srbiji za 2025: https://inside.fishingbooker.com/anketa-o-platama-2025/Bogami, bez obzira na krizu itd. u IT sektoru se još uvek mlate ozbiljne pare od kojih se običnom čoveku zavrti u glavi. Edited February 16Feb 16 by Willow
February 16Feb 16 On 9. 2. 2026. at 17:49, Shan Jan said:Nisam programator al, mozda sam vec rekao, moj drug je prestao da koristi AI jer kaze da je kod necitljiv.Onda drug ne zna da koristi AI ili koristi neki nepopularan jezik. Nije da sam najbolji programer na svetu, ali definitivno piše bolji kod nego ja, a već 20 godina sam u industriji. Go, Python, Typescript, PHP - sve to piše bolje nego ja. Ali nije samo pisanje koda, mora da se zna biznis logika, problemi, itd, kako bi se napravio dobar kod.
February 17Feb 17 10 hours ago, garmonbozia said:Onda drug ne zna da koristi AI ili koristi neki nepopularan jezik. Nije da sam najbolji programer na svetu, ali definitivno piše bolji kod nego ja, a već 20 godina sam u industriji. Go, Python, Typescript, PHP - sve to piše bolje nego ja. Ali nije samo pisanje koda, mora da se zna biznis logika, problemi, itd, kako bi se napravio dobar kod.Zanimljivo. Sad me vec plasis. On koristi Claude i radi uglavnom Magento i PHP. U tome je 15 godina. Ne bih rekao da je los.
February 17Feb 17 11 hours ago, garmonbozia said:Onda drug ne zna da koristi AI ili koristi neki nepopularan jezik. Nije da sam najbolji programer na svetu, ali definitivno piše bolji kod nego ja, a već 20 godina sam u industriji. Go, Python, Typescript, PHP - sve to piše bolje nego ja. Ali nije samo pisanje koda, mora da se zna biznis logika, problemi, itd, kako bi se napravio dobar kod.Claude je odlican, pogotovu agenti. Ljudima fali nacin razmisljanja i komunikacije.
February 17Feb 17 16 hours ago, garmonbozia said:Onda drug ne zna da koristi AI ili koristi neki nepopularan jezik. Nije da sam najbolji programer na svetu, ali definitivno piše bolji kod nego ja, a već 20 godina sam u industriji. Go, Python, Typescript, PHP - sve to piše bolje nego ja. Ali nije samo pisanje koda, mora da se zna biznis logika, problemi, itd, kako bi se napravio dobar kod.ne pise kod nego ga vadi iz baze. ima ceo git quoru i reddit na raspolaganju. imao sam slican razgovor sa jednim bivsim kolegom koji tvrdi da mu claude napise custom orignalni kod koji nikad nije nigde mogao neko pre da izmisli nego da razmislja i pravi jedinstvena resenja nikad nigde vidjena osim kod njega u njegovom medior zadatku u firmi koja kopira runner igrice iz circa 2015e...
February 17Feb 17 1 hour ago, Blojler said:ne pise kod nego ga vadi iz baze.nije govno no se međed posroSvakako što se tiče samog koda ima mnogo više znanja nego 99% developera.
February 17Feb 17 7 hours ago, Shan Jan said:Zanimljivo. Sad me vec plasis. On koristi Claude i radi uglavnom Magento i PHP. U tome je 15 godina. Ne bih rekao da je los.Tvoj drug sam ja? Ja isto koristim, iste platforme, i moram da priznam da je dobar, ako ga dobro navodis. U smislu, taj i taj fajl, odradi to i to. Ako mu samo kazes napisi modul za to i to dobices spagete.
February 17Feb 17 Ne bih se složio. Potrebno je da se navodi, naravno, ali sa dobrim agents/claude/cursorrules pravilima će odraditi i sam module lagano. Potrebna je iteracija sa pravilima kako bi radio bolje in a long run.
February 17Feb 17 15 minutes ago, garmonbozia said:nije govno no se međed posroSvakako što se tiče samog koda ima mnogo više znanja nego 99% developera.Slažem se donekle za sam kod, ali ne bih to nazvao znanjem. Slažem se samo donekle zato što sam video i par grozomornih stvari kod kolege koji više ne piše ništa sam. Ja ga koristim više ciljano, ali i tu se dešavaju nebuloze koje ne bih primetio da generiše hiljadu linija odjednom. Npr. skoro je iz čista mira promenio regex u nešto drugo iako to uopšte nije bio deo zadatka. Da mi se to stalno dešava i da posle gubim sate tražeći problem, možda bih i ja doveo u pitanje da li želim i dalje da ga koristim.
February 17Feb 17 ma naravno, ima smeća, ali sam se mnogo više smeća nagledao kod kolega :D ne bih ni ja nazvao znanjem, više "učenjem paterna". Zato jako dobro radi kod jezika kao što je Go - poprilično je striktan tako da špageti kod teško može da se kompajlira
February 17Feb 17 Već sam pisao o tome ovde, mnogo više vremena se treba potrošiti na postavljanje pravila i planiranje i kroz iteracije dovesti ga do nečega što ti izgleda kao ono što hoćeš da implementiraš. Samo izvršavanje i pisanje koda je posle zajebancija za Claude-a. Mnogo ubrzava razvoj, bar u mom slučaju a ne koristim ništa spec od tehnologija. .NET za back, Postgres, React za front.I obavezna kontrola toga šta ja uradio, i nema greške.Ne može mu se samo reći, napravi mi modul za registraciju korisnika. Mislim, može, ali onda napravi špageti.
February 17Feb 17 Na stranu problem inteligencije, recimo da je moćan alat. Nešto kao motorna vs ručna testera. E sad, u stvarnom životu, ako se zajebavaš sa motornom testerom možeš da ostaneš bez ruke. Standardan IT problem jeste što ne važe nikakve posledice iz realnog sveta i drugih disciplina. Ne možeš da zbudžiš most, kao što možeš da zbudžiš većinu softvera, jer za most ne možeš da kažeš have you tried turning it off and on again. Na kraju ipak posledice postoje, npr. ono što zovu technical debt i postoji opasnost da će to da eksplodira.Ipak, mislim da je vrlo koristan alat, jer ako ništa drugo eliminiše dosta stupidnog posla. Danas je u stanju da radi dosta toga samostalno. Mene to motiviše. Takođe donekle olakšava ulazak u nešto novo, jer u svemu postoji gomila konvencija i začkoljica koje su bar meni uvek bile veliki problem. U stanju je da napiše basic boilerplate code za šta god hoćeš, ako već hoćeš sam da zavrneš rukave.Ovo je jedan tekst koji se dosta poklopio sa mojim pogledima u poslednje vreme. Ostaje jedan problem koji tekst ignoriše i koji je realan, kako će ljudi koji nisu nikad sami rešavali problem znati šta je zapravo problem ako nešto ne radi? Autor teksta je u stanju da dobije dobar kod, jer zna šta hoće pošto ga je napisao sam u nekoj formi dovoljno puta. Ako to nisi nikad, šta onda?https://antirez.com/news/158Još jedan problem je među potpunim laicima koji hoće da se oprobaju, primetio sam različite rezultate. Jedna veza koja mi deluje da postoji je da ljudi koji imaju rezultate rade uglavnom jednostavne aplikacije, oni koji se muče pokušavaju nešto novo nikad viđeno. Da li je AI u stanju da uradi nešto novo? Da li je to bitno ili je većina posla uglavnom jedno te isto? Ima istine i u jednom i u drugom.Ali na kraju, mislim da je here to stay i nema nazad.
February 18Feb 18 Samo da dodam i svoj laicki +100 na Claude. Odradio neke grafike (marketing) koje Copilot nije moga ni iz 30 promptova iz cuga. Bukvalno iz prve i isti prompt kao i za Kopile. I pri tome je ovaj Sonnet 4.6 besplatan nalog, za razlogo od firminog Copilota koji je dio Microsoft 365.
February 18Feb 18 Kod mene narod korisit copilot i misljenje je com si, com sa. Ja sam ga probala za neke sitne privatne primere i odradio mi je.Ja na zalost ne mogu da ga koristim, jer radim nesto vrlo vrlo spcific. Odrzavanje sistema i fix klijentskih bug-ova koji podrazumevaju APL.Za one koji zele da proucavaju programersku praistoriju.https://en.wikipedia.org/wiki/APL_(programming_language)ali meni trenutno interesantno.Inace plan mi je da kad oborim Zvalju probam da koristim ai neki tool za APL konverziju u python ili jos bolje juliu, i tako sacekam penziju, ako mi moja korporacija dozvolil.