February 18Feb 18 i dalje ce postojati potreba za programerima, ali ce se jos vise ubrzati outsourcing ka jeftinijm destinacijama. Jednostavno u US ce ostajati samo oni neki senior pozicije i ono sto ne moze da se izveze. Srbija odavno nije jeftina, jos jedan voz koji smo propustili.
February 18Feb 18 58 minutes ago, Dsnake said:Jel imate i specijalne tastature slikacu ti parce koda sutra.
February 18Feb 18 17 hours ago, Peter Fan said:Samo da dodam i svoj laicki +100 na Claude. Odradio neke grafike (marketing) koje Copilot nije moga ni iz 30 promptova iz cuga. Bukvalno iz prve i isti prompt kao i za Kopile. I pri tome je ovaj Sonnet 4.6 besplatan nalog, za razlogo od firminog Copilota koji je dio Microsoft 365.intenzivno koristim Copilot i to sa besplatnog naloga, iako imam i plaćenu 365 pretplatu. On je vrh za razgovor, mada... Primetio sam da prvo pretražuje na jeziku na kome mu se obraćaš.Testirano na Srpskom, Engleskom, Bosanskom, Crnogorskom i Španskom. Ne razume moj Francuski. (pardon maj Frenč)Mada i to ne radi kako treba. Ulogovan sam i odlično zna ko sam i šta sam. Često moram da ga vratim na Srpski jezik i latinično pismo, jer iz nekog razloga počne da meša.Grafikone na Engleskom mi je radio odlično, ali kad ga isto teram na Srpskom dobijem komediju. Tako da on nije razvio te likovne sposobnosti.Volim da pričam sa njim dok vozim.Neverovatan je u korekciji pisama i kraćih tekstova. Za duže sam koristio GPT, baš zbog neutralnosti, jer me on ne zna.
February 18Feb 18 3 hours ago, Miki_belavista said:Srbija odavno nije jeftina, jos jedan voz koji smo propustili.šta smo propustili? da postanemo jeftini?
February 18Feb 18 1 hour ago, garcia said:šta smo propustili? da postanemo jeftini?da napravimo nesto pametno,svoje proizvode, svoje firme.
February 19Feb 19 Za tako nesto pod SNS ekipom nije bilo ni promil sanse. Moras se kao u ostalom za bilo koju drugu oblast koju zelis razvijati strateski pripremiti i smisleno planirati.Sad na odmoru sam pricao sa VP iz https://www.text.com/ koji je u Poljskoj. Bukvalno me oduvalo u tri sata na sta oni sve obracaju paznju tamo i kako su se razvijali. Plus su imali i objektivno srece u ekonomskim okolnostima u momentu kad su pristupili EU.
February 19Feb 19 7 minutes ago, bags said:@gsb Hm. Koji je ovo editor? Nisam se nadao da imate na ligatures font za APL.Dyalog tool. To je za windows, ali pustamo i u Linux kontejnerima pa se kacimo sa posebnim Ryde tool-om za debug.Edit: trenutno sa spljnim svetom komuniciramo preko DCOM-ova, ali to pravi probleme za konternizaciju i Cloud, ali (ovim putem hocu da se hvalim), sam ja uspelada povezem preko REST-apija neke prve funkcionalnosti. Trenutno se radi implementacija toga... ali ja sam se malo povukla - jer rusim Zvalju.Znaci, kad debugujem u istom trenutku radim C#, c/C++, Delfi, APL... Cela programerska istorija...Meni uvek zapadne ona teska matematika koja pravi bug-ove. Edited February 19Feb 19 by gsb
February 19Feb 19 1 hour ago, gsb said:Savršeno! Što je najgore, iz onoga što sam čitao dok su jezici još bili the thing, APL je elegantan i ekspresivan, za gomilu problema. Al ne izgleda baš najbolje
February 19Feb 19 17 minutes ago, Dsnake said:Savršeno! Što je najgore, iz onoga što sam čitao dok su jezici još bili the thing, APL je elegantan i ekspresivan, za gomilu problema. Al ne izgleda baš najbolje Ja nisam ekspert, samo bug fixer, i tu i tamo jos po nesto. Ono sto sam citala, posto su mu osnovni podaci matrice, tako da je uporediv sa mathlab-om, i dalje je brzi od njega, pa se valjda zato i odrzao u finansijskim izracunavanjima. Za obracun ogromnih VaR (Value At Risk - uprosceno za izbor raznih opsega FX rateova i securities priceova (moze MonteCarlo, ali i ne mora) u raznim kombinacijama) koji se svodi na mukotrpno mnozenje matrica i vektora ovo je nekad bio jedini moguci tool. Sada se dosta prica o Julia (paython like), ali nisam sigurna sta ce od toga ispasti.Kao zanimacija: Game of life u jednoj liniji kodahttps://aplwiki.com/wiki/Conway%27s_Game_of_Lifeima i video koji to objasnjava dole u referencama.
February 19Feb 19 Ja sam se pre par godina probao igrati sa kdb+ i Q ali osim glavobolje nista.Najsmesnije je kad vidis ovog cara Arthur Whitney kako resava neke nenormalne zadatke sa par 2,3 reda koda gde nema reci neko samo varijable od jednog slova. Brainfuck programski jezik izgleda kao poezija u odnosu na to.
February 19Feb 19 3 hours ago, gsb said:Probaj Claude Code da ti ovo analizira i prepise u nesto drugo.
February 19Feb 19 10 hours ago, bags said:Za tako nesto pod SNS ekipom nije bilo ni promil sanse. Moras se kao u ostalom za bilo koju drugu oblast koju zelis razvijati strateski pripremiti i smisleno planirati.Sad na odmoru sam pricao sa VP iz https://www.text.com/ koji je u Poljskoj. Bukvalno me oduvalo u tri sata na sta oni sve obracaju paznju tamo i kako su se razvijali. Plus su imali i objektivno srece u ekonomskim okolnostima u momentu kad su pristupili EU.ni pod nesretnim tadicem. Poljaci cepaju, 40 godina uzastopnog rasta.
February 23Feb 23 On 19. 2. 2026. at 14:44, gsb said:Ja nisam ekspert, samo bug fixer, i tu i tamo jos po nesto. Ono sto sam citala, posto su mu osnovni podaci matrice, tako da je uporediv sa mathlab-om, i dalje je brzi od njega, pa se valjda zato i odrzao u finansijskim izracunavanjima. Za obracun ogromnih VaR (Value At Risk - uprosceno za izbor raznih opsega FX rateova i securities priceova (moze MonteCarlo, ali i ne mora) u raznim kombinacijama) koji se svodi na mukotrpno mnozenje matrica i vektora ovo je nekad bio jedini moguci tool. Sada se dosta prica o Julia (paython like), ali nisam sigurna sta ce od toga ispasti.Kao zanimacija: Game of life u jednoj liniji kodahttps://aplwiki.com/wiki/Conway%27s_Game_of_Lifeima i video koji to objasnjava dole u referencama.Ja sam svojevremeno sestri, kad je spremala doktorat, odradjivala sve analize u mathlab-u, ali nije mi ni izbliza izazivao zbun kao ovo tvoje parče koda. Ne znam odakle bih počela dešifrovanje, osim da nabavim uputstvo za sintaksu.