February 23Feb 23 3 hours ago, LaLinea said:Ja sam svojevremeno sestri, kad je spremala doktorat, odradjivala sve analize u mathlab-u, ali nije mi ni izbliza izazivao zbun kao ovo tvoje parče koda. Ne znam odakle bih počela dešifrovanje, osim da nabavim uputstvo za sintaksu.MATLAB je tesko sranje, nekad je bio ok za te stvari sad imas R, Python i Julia jezike.
February 23Feb 23 Nekog rodjaka cimaju iz neke firme Reputeo.On ima neke "red flag" ali ne može da ih prokljuvi.Jel zna neko nešto od njima?
February 24Feb 24 Zakazani strajkovi u IT u Becu za 03.03 ili 04.03.Nasmesniji komentar nekoliko kolega: Kud bas tad, izlazi neki specijalni exension pack za WOW?
February 25Feb 25 Kod mene stigla poruka sa samog vrha nemojte na strajk sigurno stize povisica svima u iznosu inflacije. (3.5%)
February 25Feb 25 1 hour ago, bags said:Kod mene stigla poruka sa samog vrha nemojte na strajk sigurno stize povisica svima u iznosu inflacije. (3.5%)To samo za vas u firmi interno povećanje ili je insajderska informacija koja se odnosi na sve pod IT kollektivvertrag? Edited February 25Feb 25 by Have_Fun
February 25Feb 25 3 hours ago, Engineer said:A kako izgleda štrajk IT radnika? Nema novih apdejta da pokvare ono što radi?Kako da pokvaris ono sto od pocetka ne radi kako treba?
February 27Feb 27 Evo šta se upravo desilo sa kompanijom Block (poznatijom po domenu block.xyz i novom tickeru XYZ):Masovni otkazi: Džek Dorsi (Jack Dorsey) je povukao radikalan potez i otpustio 4.000 ljudi, što je skoro 40% ukupne radne snage (headcount pada sa 10.000 na ispod 6.000).Razlog je AI (i samo AI): Dorsi je bio brutalno iskren – otkazi nisu zbog lošeg poslovanja (profit im zapravo raste), već zato što smatra da AI alati omogućavaju manjim timovima da rade brže i bolje. Kompanija je razvila sopstveni AI alat "Goose" koji automatizuje gomilu internih procesa.Reakcija berze (+24%): Iako zvuči surovo, investitori su ovo dočekali sa oduševljenjem. Akcije su u "after-hours" trgovanju skočile sa $54 na preko $68.Zašto cena raste? Market ovo vidi kao "margin reset". Block je podigao prognozu profita za 2026. na 12,2 milijarde dolara, kladeći se na to da će sa duplo manje ljudi (zahvaljujući AI-u) imati mnogo veće marže.Ticker XYZ: Ako ste videli da se pominje ticker $XYZ, to je novi simbol Block-a na berzi (zamenio je stari $SQ u januaru 2025).Zaključak za forum: Block je postao prvi veliki tech "case study" gde CEO otvoreno kaže: "Otpuštam pola firme ne zato što propadamo, nego zato što nam AI više ne traži ovoliko ljudi." Dorsi predviđa da će većina tech firmi uraditi isto u narednih godinu dana.* U guzvi sam od jutros pa sam pustio Gemini da napise nesto jer je bitno, ulazimo u novu eru ludila. Edited February 27Feb 27 by Choda
February 27Feb 27 Da li je neko ispratio, i kada se njihova utopija ostvari, kad sve automatizuju i kada budu mogli da proizvode šta već proizvode bez "tax of human labor", ko će da im kupuje to što proizvode? Gde je tržište? Šta je tržište?
February 27Feb 27 Mislim da profit nije dobro merilo koliko su oni irelevantni vec 7,8 god i da je ovo samo peglanje sto ranije nisu imali velike otkaze.Uz to su hirovali kao ludi u periodu od 2020 -2022 i gurali neke side biznise koji su se svi pokazivali krajnje neuspesnim.Njima je stock od 2018 isti:@spettacolloPricao je Bernie Sanders kod Rogana malo o tom problemu . Universal base income, smanjeni sati, a porezi na AI firme bi trebali sve to finansirati.
February 27Feb 27 I ja mislim isto, ovi otkazi su samo marketinsk trik u pokusaju da ostanu relevantni. Ali videcemo kako se ostatak da reaguje.
February 27Feb 27 Block/Square pre pandemije bio je 4.000 ljudi sad posle ovoga je 6.000. U pandemiji 11.000.
February 27Feb 27 mali timovi koji pisu code sa AI su zapravo mnogo efektivniji od drugih rece gazda nakon otkaza i namignu u kameru. koji AI tool koristite upita novinar koji se slucajno nasao tufunny you should ask we actually have our own AI agent its called Goose™.why did you name it Goose™? Because of the speed it generates code, it moves just like shit through a goose,