Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stanje u IT sektoru

Featured Replies

Da li je neko počeo da radi "AI first"?
Ili kako se to zove po raznim firmama?

• Replies 4.3k
  • Views 361.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Da citiram sebe s FB, pre par dana okačih:   1. Pojavi se trend koji apsolutno niko ne razume ali svi misle da će na tome zaraditi hiljadu milijardi ("web 2.0" -> "web 3.0/blockchain/cryp

• Opcija 1 : trenutni tim, super harmonican i uhodan dobar roadmap za naredne 2 god, zanimljive i raznovrsne tehnologije odlican Product Owner Mane: nova sefica, sposobna ali izuzetno namazana i miko

• Od danas zvanicno jobless, nisam nista jos jurio jer sam sa drugarima u procesu pravljena firme I akvizicije projekata, pozelite nam srecu. 

Posted Images

Sta to znaci?

Moraš da me kvotuješ, inače zaboravim da sam pisao.

Znači da se AI koristi za planiranje funkcionalnosti, za potpuno generisanje koda, unit testova, automatskih testova, za kreiranje okruženja (test, produkcija...), za podešavanje izbora i skaliranja AWS mašina. Praktično, za sve.

Poenta je da dobiješ zahtev od product menadžera. Malo ga prodiskutuješ i onda na osnovu te diskusije i product inputa ti sa AI-em (npr Claude) praviš PRD (product requirement document) fajl. Tu ti je postavka i rešenje problema. Onda na osnovu toga možeš praviti i npr design.md, implementation.md fajlove, poenta je da nahraniš AI podacima. I onda ti on izgeneriše kod za bekend i frontend. Ti uradiš code review, merge. To dalje ide testeru koji u AI-u napravi plan za testiranje funkcionalnosti na osnovu kog se izgenerišu automatski testovi.

2 minutes ago, salerokada said:

Moraš da me kvotuješ, inače zaboravim da sam pisao.

Znači da se AI koristi za planiranje funkcionalnosti, za potpuno generisanje koda, unit testova, automatskih testova, za kreiranje okruženja (test, produkcija...), za podešavanje izbora i skaliranja AWS mašina. Praktično, za sve.

Poenta je da dobiješ zahtev od product menadžera. Malo ga prodiskutuješ i onda na osnovu te diskusije i product inputa ti sa AI-em (npr Claude) praviš PRD (product requirement document) fajl. Tu ti je postavka i rešenje problema. Onda na osnovu toga možeš praviti i npr design.md, implementation.md fajlove, poenta je da nahraniš AI podacima. I onda ti on izgeneriše kod za bekend i frontend. Ti uradiš code review, merge. To dalje ide testeru koji u AI-u napravi plan za testiranje funkcionalnosti na osnovu kog se izgenerišu automatski testovi.

Iskreno me zanima koliko dobro to radi u praksi?

Kod mene je počelo pre 2 nedelje. Još uvek je konfuzija i prilagođavanje.
Ima tu dosta zezanja sa raznim .md fajlovima koje treba da staviš u repozitorijum da kažeš AI-u na koji način da kodira. Npr kolega je pre neki dan dodao instrukciju Claude-u da radi assert-ovanje logove kada pravi unit test. vesala2
Ja sam baš završio par ti PRD-eva poslednjih par dana, pa ću ih verovatno za koji dan uzeti i probati da napravim pull request od toga.
Prethodno sam probao da generišem neki kod za frontend koji uopšte ne znam, ali to je prošlo dosta loše. Em je koristio neke funkcionalnosti koje praktično niko ne koristi, em kod na kraju nije ni radio kako treba. To bi navodno ti .md fajlovi trebalo da reše.

Ima jedan bivši kolega koji radi duže vreme na taj način. Već je na par projekata imao taj pristup. On kaže da su ti .md fajlovi jako važni i da tu mora da se ide baš do detalja na koji način nešto treba da bude kodirano.

@salerokada ti md fajlovi se zovu skilovi, i bilo bi dobro da ih sam napises ili makar uradis detaljan rivju, inace mozes da budes u velikom problemu.

1 minute ago, Choda said:

@salerokada ti md fajlovi se zovu skilovi, i bilo bi dobro da ih sam napises ili makar uradis detaljan rivju, inace mozes da budes u velikom problemu.

Claude mi ih je napisao. covid19
Ali jesam uradio review i dodao neka pravila kodiranja koja primenjujemo. Ali i dalje mislim da treba da se dopunjava.

2 minutes ago, salerokada said:

Ali jesam uradio review i dodao neka pravila kodiranja koja primenjujemo. Ali i dalje mislim da treba da se dopunjava.

Samo Klod, ili koristite Cursor, pa mogu svi modeli?

Kod nas ima AI sekcija koja ima premocne demoe. Sve prze AI od pocetka do kraja. Mada u sustini jebe se njima ne moraju nista odrzavati...

1 minute ago, bags said:

Kod nas ima AI sekcija koja ima premocne demoe. Sve prze AI od pocetka do kraja. Mada u sustini jebe se njima ne moraju nista odrzavati...

Nisam programator al, mozda sam vec rekao, moj drug je prestao da koristi AI jer kaze da je kod necitljiv.

3 hours ago, salerokada said:

Tako je, treba stalno da se dopunjava. I to nije loše uopšte.

Već sam pisao na ovu temu negde, ja već 6 meseci koristim Claude Code, i brutalan je šta sve radi. Mora se potrošiti vreme da se napravi dobar plan implementacije, iz mog iskustva, najbolje je držati ga u plan modu dok se ne dođe do trenutka da si zadovoljan planom. Uvek mu na početku kažem da mi nikakav kod ne ispisuje u plan, praktično samo diskutujemo i razrađujemo rešenje zajedno, po nekim mojim inicijalnim specifikacijama. Tek kad sam ja zadovoljan planom, tražim mu da vidim kod, i tek ako i to bude ok, prebacim ga u agent mod (ili tako nešto) i pustim ga da implementira, a ja odem da prošetam psa. Kad se vratim, on je napravio migracije za bazu, domenske i DTO klase, endpointe, implementirao CQRS i dodao unit testove. I Login funkcionalnost gotova za manje od sat vremena.

Kažem, samo dobar plan, i tu se ne treba štedeti vreme. Mislim da je ključno što mu uvek naglasim da bude surovo iskren i kritičan, da prati najbolje prakse iz tehnologija i da nikad automatski ne podržava moje predloge. I za sada radi.

Ali, mora se baš paziti. Obavezan je pregled svega što je odradio. I pored dobrog plana, ume da ostavi rupe i da napravi neke gluposti.

Takođe, tokeni se dosta brzo potroše, čak i u onom Pro paketu. Ja trenutno sebi plaćam Max paket (100$ mesečno) i bukvalno ne mogu da potrošim sve to. Ali ga koristim svakodnevno i ne popuštam.

Ako koristite neke jezike koji su ljudski tipizirani (na primer Rust), dobićete uglavnom ispravne implementacije. Mada mu i ovo ostalo ide od ruke. Uz pisanje korektnih testova, uglavnom sve radi. Ali neverovatno šta sve može da se napravi. I koliko ni ne mora da se pogleda kod.

Ja radim na monolitu koji je preko 20 godina star, pisali su ga ljudi i malo je reći da je kod nečitljiv.

Jedan tim sada koristi AI da nam poveća pokrivenost unit testova. Isto tako, pišu md fajlove sa uputstvima, podesavaju kada naiđu na problem itd.

Ali uglavnom, kada krene, uradi za dan koliko ne bi moglo ni 10 programera.

Još nismo krenuli sa pisanjem koda, ali mislim da je sljedeći korak.

Loše nam se piše.

@bags a i ostali, (bagsa tagujen jer AT 😀)

Jeste li se igrali sa OpenClaw i kakvi su utisci ako jeste? Kod nas u firmi vidim da se planira neki demo u predstojećim mesecima.

Isto pitanje i za n8n?

n8n sam malo čačkao i igrao se automatizujući neke gluposti - tek sam zagrebao površinu, deluje dopadljivo..

Što se posla tiče, mislim da bih mogao da ga iskoristim da mu trigger bude recimo Jira Story od BA-a, i da to pokrene flow gde će sam pokrenuti pravljenje "potrebnih" Test tiketa, test planova i test egzekucija u Jira, uz dodeljivanje tiketa odgovarajućim ljudima (zatim i JQL i dashboarde za reporting, što da ne).

Naravno, treba to posle pregledati ali bi verovatno mogao nekako da mi uštedi "leg work".