Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stanje u IT sektoru

Featured Replies

• Replies 4.3k
  • Views 361.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Da citiram sebe s FB, pre par dana okačih:   1. Pojavi se trend koji apsolutno niko ne razume ali svi misle da će na tome zaraditi hiljadu milijardi ("web 2.0" -> "web 3.0/blockchain/cryp

• Opcija 1 : trenutni tim, super harmonican i uhodan dobar roadmap za naredne 2 god, zanimljive i raznovrsne tehnologije odlican Product Owner Mane: nova sefica, sposobna ali izuzetno namazana i miko

• Od danas zvanicno jobless, nisam nista jos jurio jer sam sa drugarima u procesu pravljena firme I akvizicije projekata, pozelite nam srecu. 

Posted Images

Pa i nije baš neka priča. A i deluje kao fake.

No image preview

Anketa o platama u IT industriji Srbije - 2025/26

Anketa o platama - Transparentnost zarada u IT industriji Srbije

Screenshot_20251121-223835.png

Danas je IT radnicki savet imao druggu rundu pregovara.

U prvoj su trazili 4% povecanje svima.

U drugoj su dobili ponudu poslodavaca 1.6 % samo na minimum plate.

Cini mi se da ce biti strajkova. Iako realno ovi iz saveta( sto uzimaju 1% neto plate) poslednjih 10 god nisu izvukli skoro nista dobro.

U drugim vestima:

State of european tech 2025 - https://www.stateofeuropeantech.com - PDF

Šta je IT radnički savet?

Sve firme kojima je primarna delatnost IT moraju da postuju njihove odluke. Zato je jako bitno kad se potpisuje ugovor o radu pogledati koja je primarna delatnost.

Ne postaje se clan automatski nego se moras prijaviti i placati mesecno 1% od plate. E sad imaju i neke druge benefite ali opet se najvise svodi na ove pregovore. Ako zaista dodje do strajka, a ja verujem da ce ga biti jer nece poslodavci pokriti inflaciju, svi ce strajkovati.

Cool. Nema toga kod mene.*

Zovite ako postavite barikade drugovi, mogu da uzmem par dana neplaćeno.

*Možda i ima ali nije baš često, mada možda je i regionalno više ili manje prisutno.

Edited by Venom

51 minutes ago, bags said:

Sve firme kojima je primarna delatnost IT moraju da postuju njihove odluke. Zato je jako bitno kad se potpisuje ugovor o radu pogledati koja je primarna delatnost.

Ne postaje se clan automatski nego se moras prijaviti i placati mesecno 1% od plate. E sad imaju i neke druge benefite ali opet se najvise svodi na ove pregovore. Ako zaista dodje do strajka, a ja verujem da ce ga biti jer nece poslodavci pokriti inflaciju, svi ce strajkovati.

Sad mi nije jasno - ako nisi clan jel se njihovi pregovori odnose na tebe ili ne?

4 minutes ago, Shan Jan said:

Sad mi nije jasno - ako nisi clan jel se njihovi pregovori odnose na tebe ili ne?

Odnosi.

Samo opet treba citati sta se ispregovaralo. Nekada je povecan samo minimalac po kolektivnom, a nekada su tzv. trenutne plate, a nekada opet samo plate i benefiti za praktikante.

Najveci problem je sto je minimalac u IT bio uvek nisko postavljen:

image.png

Ovo su brutto minimalci. ST2 su uglavnom developeri, devops i sl. LT je kad si menadzer. ST i AT su servis desk, mrezni tehnicar i sl.

Ipak mora se reci da se pored plata bore i za neke druge benefite koje u odredjenim slucajevima puno znace.

U mom nekadasnjem preduzecu u Kanadi neko probao da uvede sindikat. Od 1500 ljudi, nas 10 potpisalo (potrebno 50%+ 1). Ovo prvi put cujem da je neko zapravo uspeo, generalno smo samoziva sorta i ne vole ljudi da im se uzima procenat od plate.

Edited by Fins fleet