Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stanje u IT sektoru

Featured Replies

22 hours ago, Choda said:

Drugar koji vec desetak godina radi u jednoj domacoj firmi kao conceptual artist zadnja tri meseca cuka promptove u AI, kaze odluka firme da svi predju na AI. On u slobodno vreme radi 3D da bi promenio posao, kaze tu AI nece jos skoro da pridje.

Da, u dosta firmi se napravio taj zaokret od "Jao, da li da koristim AI i šta ako me uhvate?" do obaveznih primera kako je AI pomogao na poslu.

• Replies 4.3k
  • Views 361.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Da citiram sebe s FB, pre par dana okačih:   1. Pojavi se trend koji apsolutno niko ne razume ali svi misle da će na tome zaraditi hiljadu milijardi ("web 2.0" -> "web 3.0/blockchain/cryp

• Opcija 1 : trenutni tim, super harmonican i uhodan dobar roadmap za naredne 2 god, zanimljive i raznovrsne tehnologije odlican Product Owner Mane: nova sefica, sposobna ali izuzetno namazana i miko

• Od danas zvanicno jobless, nisam nista jos jurio jer sam sa drugarima u procesu pravljena firme I akvizicije projekata, pozelite nam srecu. 

Posted Images

1 minute ago, bags said:

Iz mog iskustva u velikim firmama pakao je sve preko 2 tima kad treba nesto integrisati. Sinhronizacija 15 timova je mission impossible.

Pitanje je sta je iza toga, npr nepojamno je da menadzment ne zna da su ranije npr za taj zadatak imali troje (i to je pitanje). ako je neka stiska sa parama mozda resavaju ovako. Ili ce da kresu te 15-timova. Ili...

mislim ja makar ne kapiram sta je u bekgraundu u ovom slucaju.

Sjajan blog post:

CTO as a Service / Fractional CTO by Sergey Khaladzinski
No image preview

Five Years as a Startup CTO: How, Why, and Was It Worth I...

I can’t believe it’s been five years since my last post… Five years since I decided to join an early stage startup as the CTO / “the tech guy”. Five years since I took my last train to the office in

Nevezano konkretno za blog nego za cinjenicu da je covek Belorus, pada mi na pamet neki stari komentar moje majke da USA narod za svoj razvoj dobrim delom mogu da zahvale i Rusiji i tim sovjetskim drzavama sto su onoliko terorisale svoj narod da su rasterali sve te svoje pametne dobre ljude po zapadu da tamo daju zamah ekonomiji.

Bacila sam pogled na blog i kad vidis kako je zgodan i pametan taj covek i ona njegova decica koju je postavio na blog - pa zaista veliki luksuz istocnih drzava sto su rasterali takve ljude i sto im treba Amerika da bi se podigli i pokazali.

On 4. 10. 2025. at 10:44, *edited by mod said:

Da, u dosta firmi se napravio taj zaokret od "Jao, da li da koristim AI i šta ako me uhvate?" do obaveznih primera kako je AI pomogao na poslu.

Nas su nežno zajašili, samo na dobrovoljnoj bazi, za sada, da se koriste AI alati što više može. Nakon svog iskustva sa Augmentcode od pre par meseci, rešio sam da ne dam tim stvarima da mi prčkaju po kodu ako baš ne moram, jer nemam živaca da idem za njima i ispravljam (to volim sam sa sobom). S druge strane, IntelliJ Ultimate ima neke svoje AI munje koje umeće u kod koje mi podjednako pomažu i smetaju. Generalno čekam da ovaj AI balon pukne, kao što su još od pedesetih na ovam splašnjavala sva AI očekivanja (prva neuronska mreža trenirana za prepoznavanje oblika tamo neke 1958, čini mi se), pa da se svi primire i presaberu malo. Menadžmenti su se navadili na AI iz istog razloga iz kog su po marketima uveli samouslužne kase: manje radnika, manje obaveza prema radnom zakonodavstvu, nema veze što mušterije kraduckaju na merenjima, isplati se i ovako.

• 2 weeks later...
BBC News
No image preview

Snapchat, Roblox and Lloyds bank hit by Amazon Web Servic...

Dozens of the world's biggest sites including Zoom, Duolingo and Lloyds bank are having issues - Amazon Web Services says it's now "seeing significant signs of recovery".

Kabum

Kod nas je bilo nekih problema.

Edited by Have_Fun

Nazalost dok Amazon ne zavrsi sledece godine ovaj svoj EU soverign cloud kad god padne us-east-1 ide dosta core servica isto dole. Recimo IAM. isuse

Moj tim koristi Azure ali dosta pomocnih servisa koji su hostovani na aws su bili ili su jos uvek nedostupni.

I naravno DNS opet...

smaraće me sin zbog Robloxa 😱

12 minutes ago, garcia said:

smaraće me sin zbog Robloxa 😱

😆

Kod drugara klinci već kriziraju 😀

Drž' se!

7 hours ago, bags said:

Nazalost dok Amazon ne zavrsi sledece godine ovaj svoj EU soverign cloud kad god padne us-east-1 ide dosta core servica isto dole. Recimo IAM. isuse

Moj tim koristi Azure ali dosta pomocnih servisa koji su hostovani na aws su bili ili su jos uvek nedostupni.

I naravno DNS opet...

Mi imamo proizvod na dva regiona, us east kad je trokirao, trebalo je da se automatski rerutira saobracaj na drugi region ali pao im je i global accelerator ajdea onda kad smo hteli rucno da isforsiramo tako sto bi na route 53 izmenili sa global acceleratora na ALB na drugi region direkt ni to nismo mogli posto je pao IAM pa nismo mogli da se ulogujemo ni kao rootlolol.

Btw, i dalje im traje outage, evo proslo vec 12h...

Kod mene Vercel i Supabase na kratko down, videh da neke minorne stvari još do kasno uveče nisu radile, ali generalno se brzo oporavilo. Zapier je najduže trajao, verovatno jer su morali da rade replay svih zapova koji su trokirali i to je onda potrajalo. Ali generalno osim jedno sat-dva sve je bilo Business as usual.

Enivej, juče mi je bio prvi dan nakon odmora. Počeo je još gore nego globalni meltdown IT infrastrukture, jer sam u nedelju sjebao leđa i rekao ma biće ok, u ponedeljak ujutro sam tri minuta ustajao iz kreveta. Danas jedan od dva weekly timska sastanka, kaže koleginica trenutno smo u modu kresanja troškova, ali dobili smo iznenađenje koje je suprotno tom cilju: Google Cloud račun nije zapravo 500e mesečno, nego smo imali kredite koji su sad istekli, pa je račun skočio na 8-9 soma. fantom

Ne znam šta da očekujem za sutra, možda krah berze ili celokupnog bankarskog sistema.

Palim jutros kompjuter i pojavi se custom prozor sa velikim crvenim Blocked access i ne mozes dalje ni na jedan nacin.

Kao pred opasnost od smrti ove nepune dve godine mi se premotaju pred ocima u par sekundi. Sva sranja koja sam mogao bolje uraditi zadnja 3 meseca mi se vrte pred ocima turbo brzinom nekoliko puta. I kazem e jesi vala i zasluzio. Mogao si ovo bolje, mogao si ono utegnuti.

Srecom bio sam u kancelariji odem u support, oni se isto odmah saseru. )

Posle 2 sata detektivskog rada na kraju se ispostavi da je koncern greskom aktivirao policy.

Moram smanjiti gledanje budalastina po netu...

On 24. 10. 2025. at 12:41, bags said:

mene ITsec guy pitao na teamsu znam li ja šta je to onlinesaprevodom.net whistle

On 24. 10. 2025. at 12:41, bags said:

Palim jutros kompjuter i pojavi se custom prozor sa velikim crvenim Blocked access i ne mozes dalje ni na jedan nacin.

Kao pred opasnost od smrti ove nepune dve godine mi se premotaju pred ocima u par sekundi. Sva sranja koja sam mogao bolje uraditi zadnja 3 meseca mi se vrte pred ocima turbo brzinom nekoliko puta. I kazem e jesi vala i zasluzio. Mogao si ovo bolje, mogao si ono utegnuti.

Srecom bio sam u kancelariji odem u support, oni se isto odmah saseru. )

Posle 2 sata detektivskog rada na kraju se ispostavi da je koncern greskom aktivirao policy.

Biće kao u onom vicu "Jebote,ala serem kad se uplasim!"