October 30, 2025Oct 30 21 minutes ago, Mr.Mxyzptlk said:sa 1000 na 3?Ne, 3 od originalnih 9 koji su bili u firmi koju je kasnije pojeo FIS (tj prvo pojela druga firma koju je pojeo FIS).1000 je trenutni broj zaposlenih.
November 6, 2025Nov 6 Kod nas pokrenut projekat zvani Veverica. Do kraja godine treba optimizovati cloud troskove i licence toolova ( svaki nekoristen seat bilo cega u poslednjih 30 dana mora biti odjavljen). Formiran i ozbiljan FinOps team koji prati sve troskove u koncernu preko nekog monstrouznog Power BI dashboarda. Pokrenuto je i nekoliko inicijativa za prelazak sa komercijalnih reaenja na OSS. (Databricks recimo)Nije dobar signal ali realno su se neki timovi ponasali kao da su svi resursi neograniceni.
November 7, 2025Nov 7 20 hours ago, bags said:Pokrenuto je i nekoliko inicijativa za prelazak sa komercijalnih reaenja na OSS. (Databricks recimo)Dok se jednom ne dođe na naplatu jahanje multimilijardereskih korporacija na dobroj volji i slobodnom vremenu nekog random lika
November 7, 2025Nov 7 Placanje miliona ekipi Databricksa i sl. apsolutno nece pomoci da se taj problem resi.
November 7, 2025Nov 7 Moj konglomerat od jednog zaposlenog je počeo isto to da radi Par nekritičnih servisa sam ugasio, neke preneo interno, a radim na još jednom. Trenutno mi najviše idu na falus cPanel i domain registri, jer kurvinski povećavaju cenu svake godinu-dve.cPanel bih sutra ugasio, ali mi je haos posao da to sve prebacim na neko drugo okruženje. A domene selim iz registra u registar svakih 4-5 godina, jer ti svi za transfer daju malu cenu po domenu, a onda povećavaju po 1-2$ godišnje.Jbg, sračunao sam da mi preko 600$ ode na sve to za godinu dana, to mi zimovanje sa porodicom.
November 7, 2025Nov 7 2 hours ago, goofs said:Jbg, sračunao sam da mi preko 600$ ode na sve to za godinu dana, to mi zimovanje sa porodicom.Kako si uspeo da za 600$ zimujes sa porodicom? Meni to nema ni za ski pas :D
November 7, 2025Nov 7 Pa sad smo u fazi zimovanja bez skijanja :) pas, bebo i nas dvoje, bar dok mali gremlin ne poraste dovoljno da može i on na skije
November 7, 2025Nov 7 5 hours ago, bags said:Placanje miliona ekipi Databricksa i sl. apsolutno nece pomoci da se taj problem resi.Placace dok god neko ne napravi drugo resenje, onda ce se placati njemu, a problem ce ostati isti - zasto razmisljati kad mozes da kupis resenje za relativno male pare. Edited November 7, 2025Nov 7 by kronostime
November 11, 2025Nov 11 Ne znam gde da stavim, a nije da ne treba da negde upišemo da je otišao vredan član IT zajednice.Preminuo je Dejan Ristanović. Žao mi je. Rip N1 Info RSPreminuo Dejan Ristanović, glavni i odgovorni urednik PC...Dejan Ristanović, glavni i odgovorni urednik i vlasnik PC Press-a, preminuo je u Beogradu nakon kraće i teške bolesti, navodi se u saopštenju redakcije PC Press
November 11, 2025Nov 11 Just now, LaLinea said:Ne znam gde da stavim, a nije da ne treba da negde upišemo da je otišao vredan član IT zajednice.Preminuo je Dejan Ristanović. Žao mi je. RipN1 Info RSPreminuo Dejan Ristanović, glavni i odgovorni urednik PC...Dejan Ristanović, glavni i odgovorni urednik i vlasnik PC Press-a, preminuo je u Beogradu nakon kraće i teške bolesti, navodi se u saopštenju redakcije PC Pressvideo sam da je Goran iz Data Scienca vec stavio na linkedin, bio mlad...
November 12, 2025Nov 12 Firma gde radim nakon inicijalnog testiranja i lozenja da cemo svi raditi sve uz pomoc AI sada kaze da moramo da budemo selective™ gde koristimo AI i da to nije odgovor za sve nase probleme. U prevodu, AI moze da koristi ko zeli, ako mu znaci, inace BAU. Hvala bogu pa je nekom doslo iz dupeta u glavu.
November 12, 2025Nov 12 ja vec neka 2 meseca se druzim sa Claudom Sonnetom. pravi segrt. odradjuje dosadne stvari veoma dobro, cuva vreme radeci dosadne i trivijalne stvari. i uci vrlo solidno. i to je to za sada. lepo prepoznaje ponavljanje koda u trpa ga u pojedinacne funkcije. Edited November 12, 2025Nov 12 by Ros
November 13, 2025Nov 13 Da da, dobar je Claude. Privatno koristim dosta Claude Code a a na poslu preko Copilota koristim Sonnet model.Bas to sto kazes, pravi segrt. Dosta stvari moze da odradi, ponekad ga koristim da mi pronadje gresku, kad dobijem neki error na produkciji, i slicno. Jednom sam mu cak dao pristup bazi, gde sam imao par tabela, on je to skenirao, napravio sve modele i entitete, CRUD operacije API endpointe. I to za manje od 15 minuta. Ja bih potrosio ceo dan samo da to iskucam sve.Sve u svemu, jako koristan alat, samo treba vrlo pazljivo raditi, ume da menja svasta, i ono sto ne treba.
November 13, 2025Nov 13 Haha kod nas u firmi ko nema 40% office time dva kvaratala za redom prebacivace se u drugi tim u koncernu. Znam da zvuci smesno ali ovo je u sustini genijalna kazna.