October 29, 2025Oct 29 9 minutes ago, goofs said:Ovako nešto sam i ja čuo. Mislim, garant u pozadini leži rezanje troškova, pa posledična restrukturacija, ali krenuli su i po najskupljim radnicima.Kad je u nekoj mojoj bivsoj firmi bilo neko vece otpustanje, imali su "kljuc" koliko otprilike treba po svakom timu i sloju zpaoslenih da ne bi bilo dodatnog nezadovoljstva izmedju ostalog da su neki medvedi belji. U okviru timova onda znam da su neki leteli prosto jer ima je plata bila veca od dve osobe koje su konsiderovali. to kao jedan od kriterijuma. To kao malo ujednaci (naravno da su najjace uutrasnje klike bile potpuno zasticene).
October 29, 2025Oct 29 4 hours ago, eumeswil said:Imate ovu knjižicu o tome kako konsalting industrija jebe u zdrav mozak.https://en.wikipedia.org/wiki/The_Big_Con_(2023_book)Ima tome jedno 20 godina, bila je neka dokumentarna emisija na TV-u o konsultantima i njihovom uticaju na kompanije. Pričali ljudi koji su ih angažovali da im "pomognu", pre svega su pominjali Deloitte. Sećam se da je jedan vlasnik kompanije pričao kako su otpuštali, skresavali troškove na sve moguće načine i ništa nije pomagalo da se firma izvuče. Prošlo nekoliko meseci, konsultanti mu ne izbijaju iz firme, jedno jutro ulazi u kancelarije i vidi kako konsultanti ubeđuju inženjere kako treba da projektuju, u kom pravcu da razvijaju proizvodnju. Kaže, tada mi je sve bilo jasno, otvorio sam im vrata i rekao da izađu i više se ne vraćaju.Te konsultante i menadžere prodavce magle kojih sam se nagledao onoliko tokom ovih 20 i kusur godina, moj prijatelj zove excel menadžeri.
October 29, 2025Oct 29 2 hours ago, spettacollo said:Ima tome jedno 20 godina, bila je neka dokumentarna emisija na TV-u o konsultantima i njihovom uticaju na kompanije. Pričali ljudi koji su ih angažovali da im "pomognu", pre svega su pominjali Deloitte. Sećam se da je jedan vlasnik kompanije pričao kako su otpuštali, skresavali troškove na sve moguće načine i ništa nije pomagalo da se firma izvuče. Ima raznih tipova konsultantskih firmi, ovo su oni fin/tech konsultanti. Potpuno je druga prica za druge tipove konsultantskih firmi.
October 29, 2025Oct 29 2 minutes ago, Mel said:Ima raznih tipova konsultantskih firmi, ovo su oni fin/tech konsultanti. Potpuno je druga prica za druge tipove konsultantskih firmi.Pa nisam siguran koliko se razumeju. Ovde kod nas je isto neki od tih velikih konsultanata uzeo spreadsheet i random otpustao. Kad kazem random, ne mislim da nisu imali kriterijume vec da niko nije zaista pogledao sta koji covek radi, koliko je bitan taj posao, pitao sefove za misljenje... jok, nama nisu menadzere otpustenih pozvali ni na izlazni intervju, kamoli da su ih konsultovali. Idiotluk totalni.
October 29, 2025Oct 29 3 minutes ago, Shan Jan said:Pa nisam siguran koliko se razumeju. Ovde kod nas je isto neki od tih velikih konsultanata uzeo spreadsheet i random otpustao. Kad kazem random, ne mislim da nisu imali kriterijume vec da niko nije zaista pogledao sta koji covek radi, koliko je bitan taj posao, pitao sefove za misljenje... jok, nama nisu menadzere otpustenih pozvali ni na izlazni intervju, kamoli da su ih konsultovali. Idiotluk totalni.To nikad ne znas sto je tako uradjeno. Mozda je idiotluk, mozda je neka politika.
October 29, 2025Oct 29 Ja sam u jednoj bivšoj firmi tako dobio otkaz. Stigao novi CEO sa planom da reže troškove i krenuo da seče bukvalno po kancelarijama po excel tabelu visine plate.Sreća pa sam imao dobar lokalni HR, pa su se nakon mesec dana izborili da ipak ostanem. Nisu svi bili te sreće, jer je uglavnom bilo najvažnije da se dobaci do neke brojke ili % uštede.
October 30, 2025Oct 30 To, excel menadžer. Neverovatno je da već dobrih 40 godina jedino o čemu znaju da pričaju jesu troškovi. A velika većina njih nikad nije generisala ni 100 dinara prihoda za celu svoju karijeru.
October 30, 2025Oct 30 Popular Post Secenje troskova je ostvanje KPI rasta dobiti u short term periodu, kako bi se uhvatio bonus...Ti koji seku troskove obicno ne osstaju u firmi dovoljno dugo da vide posledice toga...Da bi imao stabilan rast i razvoj moras imati i troskove...
October 30, 2025Oct 30 3 minutes ago, spettacollo said:To, excel menadžer. Neverovatno je da već dobrih 40 godina jedino o čemu znaju da pričaju jesu troškovi. A velika većina njih nikad nije generisala ni 100 dinara prihoda za celu svoju karijeru.A najbolja ušteda troškova bi bila kad bi sebe isekli.Bukvalno imam takvog PMa na jednom od projekata. Ludim od njega.Projekat puca po šavovima ali batica samo prati da li je sve u okviru budžeta.. jedino ga to zanima.
October 30, 2025Oct 30 9 minutes ago, Have_Fun said:A najbolja ušteda troškova bi bila kad bi sebe isekli.Bukvalno imam takvog PMa na jednom od projekata. Ludim od njega.Projekat puca po šavovima ali batica samo prati da li je sve u okviru budžeta.. jedino ga to zanima.Mnogo ljudi parazitira u velikim kompanijama. U firmi u kojoj sam radio doveli su čoveka izvan branše da vodi jedan sektor, sektor koji je bio koliko toliko profitabilan. Lik je ladno prodao priču da će on to da reorganizuje, da sve dovede u red i da očekuje da za 4 godine sektor počne da zarađuje, da bude u plusu. Kako ubediš normalne ljude da sektor koji je već u plusu reorganizuje kako bi 4 godine bio u minusu i onda opet postao profitabilan? Samo da sam mogao da budem na tom sastanku. Ali takva politika se odrazila i na druge sektore, ljudi su videli da se nagrađuje mrsomuđenje, pa je u sektoru u kome sam ja bio od 12 ljudi za manje od godinu dana 11 ljudi dalo otkaz. Naravno da to nije bilo zbog lošeg menadžmenta nego zato što smo mi debili i neradnici, iako smo godinama unazad generisali oko 70% prometa i 80% profita cele kompanije. I svi menadžeri su i dalje tamo gde su bili kada smo otišli.Jbg, ne razumem, možda zato i nemam veliku firmu.
October 30, 2025Oct 30 On 29. 10. 2025. at 8:35, eumeswil said:Imate ovu knjižicu o tome kako konsalting industrija jebe u zdrav mozak.https://en.wikipedia.org/wiki/The_Big_Con_(2023_book)Knjiga je izvrsna, mogu je preporuciti. U sustini nista nepoznato ili novo bilo kome ko se sreo sa tom sortom parazita, ali je bas sistematicno poslozeno i lepo napisano, da se posle citanja covek zapita wtf, da li je ovo moguce?
October 30, 2025Oct 30 A da vidite tek šta rade ti "konsultanti" u branši u kojoj sam ja, koja je daleko od IT, ali je primetno da želi da "uveze" te modele "jer se tamo prave ogromne pare".Bukvalno sam pre mesec dana pitao " jel neko pustio neku drogu kroz centralnu klimu?".Najgore šti je sad krenula da se pojavljuje "domaća" ekipa.Ranijs je bilo, on je iz Engleske, Nemačke itd...Sad su krenuli domaći da se pojavljuju...Izvinjavam se na upadu...
October 30, 2025Oct 30 30 minutes ago, spettacollo said:Mnogo ljudi parazitira u velikim kompanijama. U firmi u kojoj sam radio doveli su čoveka izvan branše da vodi jedan sektor, sektor koji je bio koliko toliko profitabilan. Lik je ladno prodao priču da će on to da reorganizuje, da sve dovede u red i da očekuje da za 4 godine sektor počne da zarađuje, da bude u plusu. Kako ubediš normalne ljude da sektor koji je već u plusu reorganizuje kako bi 4 godine bio u minusu i onda opet postao profitabilan? Samo da sam mogao da budem na tom sastanku. Ali takva politika se odrazila i na druge sektore, ljudi su videli da se nagrađuje mrsomuđenje, pa je u sektoru u kome sam ja bio od 12 ljudi za manje od godinu dana 11 ljudi dalo otkaz. Naravno da to nije bilo zbog lošeg menadžmenta nego zato što smo mi debili i neradnici, iako smo godinama unazad generisali oko 70% prometa i 80% profita cele kompanije. I svi menadžeri su i dalje tamo gde su bili kada smo otišli.Jbg, ne razumem, možda zato i nemam veliku firmu.Moje misljenje je da je mrsomudjenje nemoguce izbeci u velikoj firmi jer prosto je previse nivoa izmedju vrha i dna i onda niko nema zaista uvid kako stvari idu (osim u svojim malim sektorima line manageri). Samo mozes da se boris da to smanjis. Cini mi se da, npr. bolje funkcionisu firme gde su osnivaci u C-nivou, makar da je CEO jedan od osnivaca. Ili firme gde je mali broj privatnih vlasnika. Ove kompanije na berzi, gde board direktora bira sam sebe, share holderi gledaju samo trenutnu cenu akcija a CEO je tu jos jedan mrsomud koji gleda samo kako da zaradi sto bolje za sebe i jebe mu se za firmu... to je osudjeno, ako ne na propast, onda na konstantne uspone i padove. Jedino sto drzi te ogromne firme je njihov prakticno monopolisticki polozaj i "ime" koje je dovoljno jako da prezivi povremena sranja.Cak bih rekao da nema pomoci oko spreadsheet otpustanja jer konsultanti koji donose te odluke upravo postoje da bi mrsomudi oprali ruke ako krene po zlu i prigrabili zasluge ako sve bude kako treba. To ide dotle da sam imao i line managere koji su me terali da ne radim svoj posao jer ako uradi konsultant koga platimo boga oca i ne bude kao sto je obecano, njegovo dupe nece da trpi.
October 30, 2025Oct 30 On 28. 10. 2025. at 21:02, Sammael said:Koliko čujem iz nekoliko izvora, (FIS) je dobio nogu. Pre par meseci krenulo s direktorima i HR, a vrv je tad i on samo nije bilo obznanjeno.Nadam se da su forumski FISovci OK i nezahvaćeni ovim sranjem.Situacija je mnogo, mnogo komplikovanija, ali nije za forum, nije ni za PM. U FIS (tada FNX-u) 15. jula 2003. kad je poceo sa radom je bilo nas 9, sada je preko 1000 i taj put je ekstreman i neopisiv onima koji nisu doziveli. Ostalo nas je 3 (DP included). (ja sam doduse malo vrludala okolo)...