September 30, 2025Sep 30 5 hours ago, garcia said:desilo se priča:pre 20-ak godina pokušavao sa sinom vlasnika tadašnje firme za koju sam radio da napravim dual boot na nekom računaru sa dos-om i aplikacijom za knjigovodstvo na njemu.uspeli smo da napravimo dual boot ali je aplikacija za knjigovodstvo prestala da radi.veli stariji kolega:-Ovo bi programer Mladen znao da reši.-Pa daj da ga zovemo, gde je on?-Na groblju.umro čovek par godina pre navedenog incidenta.Pre neki dan ulazim u fensi vračarsku prodavnicu uvoznih svinjarija da kupim mortadelu. Gledam kako čovek kuca račun... u DOSu.Nisam mogao da ne prokomentarišem. Kaže on i njemu je neobično ali su ga ubedili da sve radi, a ima više opcija nego moderni programi.
September 30, 2025Sep 30 7 hours ago, garcia said:ne znam odakle pozitivni rezultati AI sa legacy sistemima, ja sam tu očekivao katastrofe epskih razmera. i biće.A šta je tačno problem u legacy sistemima koje AI ne može da razume?
October 1, 2025Oct 1 što obično netrenirani AI neće imati predstavu o kontekstu u kome se softver koristi, o korisnicima, specijalnim slučajevima itd.iz iskustva:/* Ako je korisnik CEO */ <-- Dapače nema ovog komentara u kodu but everybody knows...if (user_id == 13) {daj_mu_god_mod;} else {mesec_dana_free_a_onda_mu_krvavo_naplati;}
October 1, 2025Oct 1 AI samo dobro pogadja, tako da su greske neizbezne pre ili kasnije. A legacy sistemi obicno rade na stvarima gde nema prostora za i jednu gresku.
October 1, 2025Oct 1 Kontroverzno mišljenje: AI manje može da pogreši kod legacy sistema nego kod modernih jer je arhitektura neuporedivo prostija.
October 1, 2025Oct 1 Ja ne znam na osnovu čega će AI da uči legacy sisteme i stare programske jezike, kad gro njegovog znanja dolazi iz javnih repozitorijuma i raznih snippet sajtova, online dokumentacije, pa i issue trackera...To ako i postoji za neke starije jezike je vrlo šturo i višestruko manjeg obima od modernih jezika i frejmvorka. Ne bih se iznenadio da krene da piše python kod u fortran programu.
October 2, 2025Oct 2 Ima bukvalno na hiljade skeniranih knjiga o starim programskim jezicima. Što se tiče učenja, da bi mogao da menja kod u postojećem sistemu, najpre mora neko vreme da provede učeći sam sistem. Najveći problem biće naći ljude koji će pregledati i korigovati LLM zaključke da bi ga naveli na pravi put.
October 2, 2025Oct 2 Kako li se osecaju inzenjeri koji rade na razvoju i treniranju AI, a prakticno rade na tome da im silne kolege ostanu bez posla i to brzo? Doduse i oni sami ce ostati bez posla, pa im je mozda zato lakse.
October 2, 2025Oct 2 4 minutes ago, Sludge Factory said:Kako li se osecaju inzenjeri koji rade na razvoju i treniranju AI, a prakticno rade na tome da im silne kolege ostanu bez posla i to brzo? Doduse i oni sami ce ostati bez posla, pa im je mozda zato lakse. Računaju da će moći da se bave konačno onim što vole, kad zarade te pare... Moći će konačno da treniraju neki AI a svoju dušu, a ne za neke kompanije...
October 2, 2025Oct 2 @radisa je stara garda, usao u IT ne zbog para no sto voli Daj da vec jednom pukne taj IT balon pa da se bavim onim cime volim - da mucim decu matematikom.
October 2, 2025Oct 2 Iz mog iskustva AI je jako dobar za straightforward stvari, cim treba neka gimnastika pocne da se gubi i lupa gluposti. Posto se radi o language modelima, tj statisticki najverovatnijem odgovoru, AI ce, bar ovaj kakav je sad, ostati na nivou tvrdoglavog juniora, jer kao sto neko rece "vecina nije uvek u pravu, ali ej uvek u vecini"