Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stanje u IT sektoru

Featured Replies

Kako se zove onaj hrvatski startup za finansije sto smo spominjali ovde ili na nekoj slicnoj temi?

Nikako ne mogu naci...

• Replies 4.3k
  • Views 361.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Da citiram sebe s FB, pre par dana okačih:   1. Pojavi se trend koji apsolutno niko ne razume ali svi misle da će na tome zaraditi hiljadu milijardi ("web 2.0" -> "web 3.0/blockchain/cryp

• Opcija 1 : trenutni tim, super harmonican i uhodan dobar roadmap za naredne 2 god, zanimljive i raznovrsne tehnologije odlican Product Owner Mane: nova sefica, sposobna ali izuzetno namazana i miko

• Od danas zvanicno jobless, nisam nista jos jurio jer sam sa drugarima u procesu pravljena firme I akvizicije projekata, pozelite nam srecu. 

Posted Images

@bags Farseer ?

Finansijsko planiranje i budzetiranje, CFOovi ga vole, a farseer ubija kako radi marketing i sales

Edited by Lezilebovich

Kapiram da ovo zapravo nije najbolji topic, ali mrzi me da smišljam drugi. Ona koleginica koju sam pomenuo, što su hteli da je prebace u marketing, pa se ona opirala, ispalo je totalno sranje i prava sapunica. Na kraju je ispalo da hoće da je prebace, i da je spuste na 50%, a ako neće da pristane onda otkaz. U suštini sve osim da joj otvoreno kažu da hoće da ide. Na kraju je ispalo da je to već duže aktuelno, jer je maltene u svađi sa svima. Neke stvari razumem, ali da je baš toliko drkaju, to se nisam nado. Nadao bih se da sam ja na njenom mestu da su u stanju da komuniciraju da nešto ne valja - ne bih se baš pokupio i otišao da ne smetam, ali makar bi našli neki kompromis. It's just business.

Kaže ova druga koleginica, to je već neko pomenuo pa je neka iz HR-a rekla da to ne može, LOL. Onda je ta iz HR-a ispričala potpuno drugu priču, verovatno APP. Ali najjača je ova druga kod nas u timu, kaže na kraju "mi te 100% podržavamo". I ja ne izdržim pa pitam, a dobro šta to znači lolol. Kaže moralna podrška lol. Ova što hoće da je oteraju mi se posle zahvalila. Uglavnom, prošle nedelje je bila 2x puta bolesna i u četvrtak se pokupila i pozdravila sa "moram da mislim na zdravlje", sad je na bolovanju dve nedelje. Kapiram da će sad jedno 6 meseci burnout bolovanje, ne verujem čak ni da folira, uvek je delovala kao da joj je previše stalo do svega.

Ispade sranje bez ikakvog razloga. I oni glupi polugodišnji reviews, kapiram da niko nikad nije dobio lošu ocenu, dok se ne sete, a da ipak nismo zadovoljni, ajmo ti polako. Debilizam. Najluđe od svega, moj novi šef je skoro išao u Minhen jer je neka leva tužila firmu za mobing. Ja je ne znam, ostalima koji je znaju je bilo smešno jer je navodno ta mobingovala sve ostale. Uglavnom zašto pričam, došao on, tad sam ga upoznao i kaže, ma sve se završilo brzo, tužila je da dobije više para, nama je to ok, kratka igranka i fajront. I sad zašto su morali ovoj iz mog tima da se useravaju u život umesto da joj iskeširaju šta su joj dužni i još malo začine odozgo, da ima da izbleji i godinu dana, bez sudova bez ičega, nemam pojma.

Pocela otpustanja i u Beogradu. I to bez nekog rezona i razmisljanja. Za sad samo odredjeni timovi. Akcije nam opet padaju. Videcemo sta buducnost donosi...

Čuo sam da je McKinsey savetovao FISu da ukine ceo jedan nivo middle managementa i da su otpustili gomilu direktora razvoja u BGD. I kompletan HR. Kako zamišljaju da vode firmu od 800 ljudi s remote HR-om i bez ikakvog middle managementa onsite, nemam pojma.

Dobro si cuo. Otisli i neki inzenjeri.

Ono sto je lose u svemu ovome je sto se toliko otpusta na sve strane da ce biti tesko bilo gde naci posao ako i mi dodjemo na red. Mala bara puna programera.

I moja bivša firma, Consolia, zatvorila ceo razvoj u BG. Tome su prethodile dve ture otpuštanja u prethodnih 15 meseci. Od 40-ak ljudi do zatvaranja potpunog.

Pritom, nisu u pitanju finansijski problemi. Ima firma svoj specifični B2B proizvod koji skoro pa da ne može da propadne, imaju jako velike klijente, ali niko u BG ne zna tačan razlog. Neki kažu da je u pitanju prodaja centrale u Švedskoj, ja samo mislim da su rešili da im se ne isplati veliki broj ljudi kod nas više, imaju sad 3-4 developera u Švedskoj i sa time će da krpe za početak dok ne vide šta i kako.

Zaposleni ovde svi dobijaju jako dobre pakete otpremnine, bolje nego što bi dobili kao tehnološki višak.

Videla sam neki video koji ilustruje samostalne AI agente u programerskom svet(l)u : mali slatki AI samostalno commit & pushuje resenje za neki ticket, a onda merge radi dev in flesh& blood ( za sada). U trenutku mi je bilo smesno, iako je jasno da je tehnicki lako omoguciti AI-ju da pushuje, pa ako prodje, prodje.... Nego se sad pitam, sta se ja tu smejuljim i je li to zaista ne-tako-daleka buducnost ?

Mislim, nemam nista protiv, nego mi se cini da su stvari malo komplikovanije u realnom zivotu. Ali OK, priznajem da mozda gresim, pogotovu u svetlu ogromantnih investicija koje ce svakako pogodovati napretku slatkih botova ... npr

Edited by prime1

U mojoj firmi smo počeli koristiti GitHub Copilot i do sada je riješio nekoliko problema za sat dva koje bi našim inženjerima trebalo sigurno 4-5 dana.

U pitanju je stari, glomazni monolit sa užasnim kodom i dokumentacijom i niko od originalne postave nije tu što naravno dosta otežava rad, i do sada copilot se tu odlično snalazi.

Toliko dobro da ne planiraju da dovode zamjene za dva inženjera koji su nas nedavno napustili. 😟

Uglavnom, AI nije šala i ne znam šta budućnost donosi, priznajem da sam donedavno bio u grupi skeptika što se tiče AI-a, sada sam u grupi skeptika što se tiče budućnosti programerskih karijera.

bilo je dobro dok je trajalo...

Utisak na prvu loptu je uvek impresivan... Posle određenog vremena se i to promeni. U svakom slučaju dobar je za izolovan rad na nekoj konkretnoj stvari koju je neko već uradio i slične stvari koje su u suštini stupidne. Da bi se koristili efektivno cela kompanija mora da bude on board, i dozvoli određenu fleksibilnost ili odstupanje kod konačnog rešenja. Čim dođemo na teren mora baš tako i nikako drugačije, moraju da se zavrnu rukavi.

Za neka kompletna rešenja je još daleko, i sve se više pojavljuju tekstovi i ispovesti da je potpuna vera u AI bila pogrešan potez.

Jedno od mišljenja je da više za početak neće biti juniora, jer neće imati na čemu da zavrnu rukave. Da bi znali šta im treba konkretno u nečemu, morali bi to prvo da urade. Ni u to nisam siguran, menjaće se način rada pa i to kako je nešto bilo u prošlosti neće biti više važno.

ne znam odakle pozitivni rezultati AI sa legacy sistemima, ja sam tu očekivao katastrofe epskih razmera. i biće.

Edited by garcia

4 minutes ago, garcia said:

ne znam odakle pozitivni rezultati AI sa legacy sistemima, ja sam tu očekivao katastrofe epskih razmera. i biće.

Pozitivni dok nesto ne zajebe, onda ce da zovu one matore programatore koji ce da im naplate sve zaostale plate da oporave sistem hihi

desilo se priča:

pre 20-ak godina pokušavao sa sinom vlasnika tadašnje firme za koju sam radio da napravim dual boot na nekom računaru sa dos-om i aplikacijom za knjigovodstvo na njemu.

uspeli smo da napravimo dual boot ali je aplikacija za knjigovodstvo prestala da radi.

veli stariji kolega:

-Ovo bi programer Mladen znao da reši.

-Pa daj da ga zovemo, gde je on?

-Na groblju.

umro čovek par godina pre navedenog incidenta.

On 27. 9. 2025. at 23:12, Venom said:

Ispade sranje bez ikakvog razloga. I oni glupi polugodišnji reviews, kapiram da niko nikad nije dobio lošu ocenu, dok se ne sete, a da ipak nismo zadovoljni, ajmo ti polako. Debilizam. Najluđe od svega, moj novi šef je skoro išao u Minhen jer je neka leva tužila firmu za mobing. Ja je ne znam, ostalima koji je znaju je bilo smešno jer je navodno ta mobingovala sve ostale. Uglavnom zašto pričam, došao on, tad sam ga upoznao i kaže, ma sve se završilo brzo, tužila je da dobije više para, nama je to ok, kratka igranka i fajront. I sad zašto su morali ovoj iz mog tima da se useravaju u život umesto da joj iskeširaju šta su joj dužni i još malo začine odozgo, da ima da izbleji i godinu dana, bez sudova bez ičega, nemam pojma.

Ta leva zna kako stvari rade, a ta tvoja ne zna.

Firma ide na jeftiniju varijantu i to je to, nekom naknada, obicno ko ima layers at hand, a neko na pravi burnout, a nekom odobre 3 meseca neplaceno pa mu na dan puta jave da ne moze i tako...