Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stanje u IT sektoru

Featured Replies

Nekad je bolje da radi kamera, nekad i da nije. Onolike godine radili su ljudi sa fiksnim telefonima, nisu se gledali dok pricaju. Sad treba da buljim u kolegu iz tima, pa u klijenta, pa u suplajera... pa ne treba uvek tako.

• Replies 4.3k
  • Views 361.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Da citiram sebe s FB, pre par dana okačih:   1. Pojavi se trend koji apsolutno niko ne razume ali svi misle da će na tome zaraditi hiljadu milijardi ("web 2.0" -> "web 3.0/blockchain/cryp

• Opcija 1 : trenutni tim, super harmonican i uhodan dobar roadmap za naredne 2 god, zanimljive i raznovrsne tehnologije odlican Product Owner Mane: nova sefica, sposobna ali izuzetno namazana i miko

• Od danas zvanicno jobless, nisam nista jos jurio jer sam sa drugarima u procesu pravljena firme I akvizicije projekata, pozelite nam srecu. 

Posted Images

9 minutes ago, red star forever said:

Malo se nismo razumjeli, nemam ja nikakvih problema sa timom i nemam ja fiksni, tvrdi pristup - prilagođavam se timu i pojedincima u njima, kompaniji i njihovim procesima i gledam sta mogu da učinim da budemo što produktivniji u tom nekom okviru. A i da promijenimo ono što može ako donosi neki boljitak.

Zato se ne slažem da ima samo "jedan pristup" što se tiče sastanaka, kamera, rokova itd.

Ono što radi u jednoj firmi neće obavezno raditi u drugoj.

Mada što se tiče konkretno kamera, tu i dalje stojim iza svog mišljenja, naročito za timove koji treba da usko sarađuju i rade zajedno na velikim projektima, gdje rad jednog utiče na rad dugih inženjera itd

Naravno, odmah sam stavio disclaimer da pricam u svoje ime i vezano za svoja iskustva. A vremenom sam naucio da biram ono sto mi odgovara, pa mi zadnjih nekoliko firmi lici jedna na drugu, pa i iste stvari ferceraju.

Jedini incident sam imao kada je CEO držao prezentaciju "gde smo i gde idemo" pa zatražio da svi uključimo kamere da napravi koletivni print scr.

A ja s povređenim okom, otprilike ovako

images (1).jpeg

Nezaboravan.

lol

1 hour ago, Zaboravan said:

koletivni print scr.

od ovoga do kolektivnog cool-aida, kratak je put.

15 hours ago, Sammael said:

Često radim neke paralelne stvari (jedem npr.) ako nije sastanak na kome aktivno učestvujem. A i većina ljudi nije baš u najboljem izdanju ako je WFH.

Meni smeta ako su kamere uključene a na sastanku ima 50 ljudi, tu bukvalno ne znam gde da gledam.

Ali sastanak do 7 ljudi, još ako su klijenti, jbga, očekuje se.

Kinezi vrlo retko do nikada ne uključuju, osim ovih koji su bili u Evropi pa skapirali da se to očekuje. Imam problem i s developerima, ovaj jedan radi iz nargila bara, drugi na plaži, treći na vikendici...

dobro jasno je to da iz vikendice moze da se radi, ali mislim da nije bas moguce iz Nargila bara, a narocito ne sa plaze. Jednosavno ko mi dokaze da jednaki obim posla uradi na plazi i udobnoj kucnoj kancelariji, mozda mu i poverujem. Mada, ako neko stvarno uspe da odradi svoje zadatke dok mu bije sunce u oci i gde ima 50 stepeni, ona mozda ni ovako ne radi dovoljno...

sada kad razmislim, nervira me i kad ljudi nemaju krstenu opremu kod kuce a hoce remote

Kolega bukvalno svaki dan celo popodne radi iz nargila bara, i spada medju najproduktivnije.

Do osobe je. Ja ne bih mogao, iz kafica mogu da odradim sastanke i mailove, cim treba neki kompleksniji dokument da pravim za to mi treba mir i tisina.

34 minutes ago, strhnj said:

sada kad razmislim, nervira me i kad ljudi nemaju krstenu opremu kod kuce a hoce remote

firma d'uradi, sigurno neću ja da nabavljam opermu.

: serem, sam nabavljam periferije :

33 minutes ago, Sammael said:

Kolega bukvalno svaki dan celo popodne radi iz nargila bara, i spada medju najproduktivnije.

Do osobe je. Ja ne bih mogao, iz kafica mogu da odradim sastanke i mailove, cim treba neki kompleksniji dokument da pravim za to mi treba mir i tisina.

Ne kazem samo zbog tisine, zapravo vise kazem zbog sedenja, ili uopste distrakcija okolo - osim ako se covek ne zabode u neki cosak i stavi ANC, ali da li je on zapravo u nargila baru ili ne onda (izvinjavam se malo filozofski). Plus ako su sastanci u pitanju, da li ga neko slusa? Mislim da se to olako preskace u prici, ali mali je ovo svet (globalno govorim), moze da ga cuje neko od kolege, preko klijenata pa sve do konkurencije.

11 minutes ago, garcia said:

firma d'uradi, sigurno neću ja da nabavljam opermu.

: serem, sam nabavljam periferije :

meni kad nabavi onda mi se ne svidja, i onda ispadam snob, mi imamo budzet ali neke stvari me sramota da trazim

U jednoj bivšoj firmi smo radili sa Nemcima.
Ja nov na projektu, pojavim se na sastanku, 7-8 crnih ekrana sa nekim polučitljivim imenima. Pričam sa ljudima, pojma nemam ko je iza. Niti da li je neko programer, menadžer, direktor, niti koliko ima godina, još mi se svi glasovi spoje. Bukvalno pojma nisam imao sa kim sam pričao, niti ko je tačno šta rekao. Tada mi je baš trebalo da ljudi uključe kamere.

Posle u drugoj firmi svakog ponedeljka ujutro imali kompanijski sastanak, da se vidi šta ima novo u firmi.
Tu mi bilo super što se ne pale kamere jer sam redovno koristio da doručkujem ili širim veš. happy

Moj trenutni šef traži da imamo uključene kamere zajedničkim sastancima, što je meni ok. Tim je internacionalan, svako na svojoj strani sveta i bolje je kada možemo da se vidimo, znači to.
Smaranje je sa velikim i dugačkim sastancima kada realno većina stvari koje se pričaju te ne interesuje ili te se ne tiče.

Sve u svemu, nisam za obavezno uključivanje kamera, ali pristojnije je kada se uključe. Što razgovor formalniji, to veća potreba za kamerama. Kada si na 1 na 1 sa kolegom tada vas baš briga.

1 hour ago, salerokada said:

Ja nov na projektu, pojavim se na sastanku, 7-8 crnih ekrana sa nekim polučitljivim imenima. Pričam sa ljudima, pojma nemam ko je iza. Niti da li je neko programer, menadžer, direktor, niti koliko ima godina, još mi se svi glasovi spoje. Bukvalno pojma nisam imao sa kim sam pričao, niti ko je tačno šta rekao. Tada mi je baš trebalo da ljudi uključe kamere.

Posle u drugoj firmi svakog ponedeljka ujutro imali kompanijski sastanak, da se vidi šta ima novo u firmi.
Tu mi bilo super što se ne pale kamere jer sam redovno koristio da doručkujem ili širim veš. happy

Moj trenutni šef traži da imamo uključene kamere zajedničkim sastancima, što je meni ok. Tim je internacionalan, svako na svojoj strani sveta i bolje je kada možemo da se vidimo, znači to.
Smaranje je sa velikim i dugačkim sastancima kada realno većina stvari koje se pričaju te ne interesuje ili te se ne tiče.

Sve u svemu, nisam za obavezno uključivanje kamera, ali pristojnije je kada se uključe. Što razgovor formalniji, to veća potreba za kamerama. Kada si na 1 na 1 sa kolegom tada vas baš briga.

Kod mene dvojica vojnika redovno uključuju sve sa generičkom pozadinom, koleginica kom 1 (jbg admini, nema se) samo kada sredi frizuru.

Mi ostali c.

1 hour ago, salerokada said:

Super nacin da iskljucis bias D Ali razumem sta hoces da kazes, desavalo mi se slicno.

16 minutes ago, Fins fleet said:

Super nacin da iskljucis bias D Ali razumem sta hoces da kazes, desavalo mi se slicno.

Meni je i gore kad su kamere ukljucene za pracenje konverzacije, ovako vidis ko sija dok prica pa zapises. A kad je sve ukljuceno ponekad ne mogu da piskaram freeley a nema sanse da popamtim ko je sta tacno rekao...

14 minutes ago, Mel said:

Meni je i gore kad su kamere ukljucene za pracenje konverzacije, ovako vidis ko sija dok prica pa zapises. A kad je sve ukljuceno ponekad ne mogu da piskaram freeley a nema sanse da popamtim ko je sta tacno rekao...

Nadovezujem se na ovo, ali i na nekoliko postova iznad gde su ljudi rekli da je nepristojno da ne ucestvujes u razgovoru ako su kamere ukljucene.

Sta je nepristojno i glupo je drustveni konsenzus i zavisi od organizacije. Pre 10ak godina sam imao tu srecu da upadnem u sredinu gde to nije nimalo glupo. Pre korone mind you, dakle pricamo o sastancima uzivo, u kancelariji. Svako ima svoj laptop i ko god ne ucestvuje u trenutnoj diskusiji je slobodan da radi svoj posao ili da cita ppp, sta god hoce. U pocetku je i mene izuzetno nerviralo, ali covek se navikne na sve. Onda se iznenadis kada neko, za koga si mislio da u glavi uopste nije na sastanku, upadne sa odlicnim pitanjem. Naravno, desava se da nam treba input od nekoga ko nije prisutan i onda mora da se ponovi pitanje. I to je OK. Sasvim je normalno da se izgovori "izvini, multi-taskovao sam, sta ti treba"? Sasvim je moguce da na sastanku od sat vremena, mene zanima jedino deo diskusije koja traje 10 minuta. Apsolutno nema razloga da se sramis da ostalih 50 ne gubis vreme prateci diskusiju. Ona ne mora da bude zanimljiva svima. A ako treba da bude, odgovornost za to je na onome koji vodi sastanak, nije na ostalim ucesnicima.

Edited by Fins fleet