Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stanje u IT sektoru

Featured Replies

Ko god da radi remote, a ne želi da uključi kameru je razmaženi ITevac, ne nervirajte me.

Jbt svi stereotipi su tačni. Spremite jednu čistu majicu i oblačite je za sastanke, ostanite slobodno u gaćama.

Edited by garmonbozia

• Replies 4.3k
  • Views 361.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Da citiram sebe s FB, pre par dana okačih:   1. Pojavi se trend koji apsolutno niko ne razume ali svi misle da će na tome zaraditi hiljadu milijardi ("web 2.0" -> "web 3.0/blockchain/cryp

• Opcija 1 : trenutni tim, super harmonican i uhodan dobar roadmap za naredne 2 god, zanimljive i raznovrsne tehnologije odlican Product Owner Mane: nova sefica, sposobna ali izuzetno namazana i miko

• Od danas zvanicno jobless, nisam nista jos jurio jer sam sa drugarima u procesu pravljena firme I akvizicije projekata, pozelite nam srecu. 

Posted Images

Ja od mog tima tražim upaljene kamere bar na stand up,, 1 on 1 i sprint retro sastancima (mada ne insistiram na ovom posljednjem).

Mislim da je to potrebno i zbog nekog timskog duha, vajba - atmosfera je jednostavno drugačija kad vidiš lica svojih kolega.

1 hour ago, red star forever said:

Ja od mog tima tražim upaljene kamere bar na stand up,, 1 on 1 i sprint retro sastancima (mada ne insistiram na ovom posljednjem).

Mislim da je to potrebno i zbog nekog timskog duha, vajba - atmosfera je jednostavno drugačija kad vidiš lica svojih kolega.

Prvi problem koji vidim ovde je da imas sprint. Drugi da imas stand up i retro. Kamera je manje bitna.

13 minutes ago, Fins fleet said:

Prvi problem koji vidim ovde je da imas sprint. Drugi da imas stand up i retro. Kamera je manje bitna.

Nije to problem.

Ja imam kolege sa kojima godinama radim i nikad im nisam video lice. Ne smeta da imamo odlicnu saradnju i da se cak i sprdamo.

1 hour ago, red star forever said:

Nije to problem.

Disclaimer: Naravno, sta je problem u tvom timu pojma nemam. Pricam iz svog ugla i iz svog iskustva, o reackiji koju sam imao kada su ljudi izgovarali slicne stvari u mojim timovima.

Na stranu sada sta mislim o vestackim rokovima i ritualnim sastancima. Ako sumnjas da ljudi nemaju koncentraciju na sastancima jer rade nesto drugo, to znaci ili da nema potrebe za sastankom, ili da si doveo pogresne ljude na sastanak. Retko sta deluje jednako demotivisuce kao kada si primoran da slusas stvari koje te ne zanimaju. Jos gore je kada usput moras da se pravis da te zanima. Ako ni zbog cega drugog, WFH jebe keve zbog ovoga.

Dalje, ako imas problem sa atmosferom u timu, tek onda mi je besmisleno terati ljude da pale kamere. To mi je onda bezanje od problema, pravicemo se da nam je stalo o tome sta druga osoba prica i onda ce sve da bude OK.

Edited by Fins fleet

BTW, online je dovelo do nepotrebne eksplozije sastanaka. Kako li su ljudi radili pre toga, pitam se... Meni licno, kad mi uvale 2-3 sastanka gde 90% stvari me se ne tice niti razumem, ja za kurac vise nisam i mogu da se pozdravim sa dobrim radom tog dana. Druga opcija je da ne slusam sta ljudi pricaju i poput nekih kazem da ponove pitanje ali to mi je nepostovanje.

Poceo sam da izbegavam koliko god mi je dozvoljeno sastanke za koje nisam 100% siguran da me se tice vecina agende. Kazem ako bude trebao moj input ukljucite me ili jos bolje pisite mi. Prezirem sastanke. Cak bih prihvatio full office rad ako bi to znacilo da nikad vise nemamo ta online sranja. Pustite me da radim a menadzeri nek raspredaju price izmedju sebe.

ostario sam na sastancima "koji su mogli biti mejl" fantom

većina ih služi kako bi jalov midl-menadžment opravdao svoje trule pozicije.

tačno bih se roknuo da mi se ceo radni dan svodi na držanje sastanaka i pisanje mejlova.

:leva ruka okoštala od ctrl-tab kombinacije između teamsa i outlooka:

...

a jesam razmaženi ajtijevac za čiju se firmu ovde pisalo da gazimo uveženu englesku travu na terasi ofisa nobles

ps

hvala bogu pa je edžajl scrum umreo.

Edited by garcia

22 minutes ago, garcia said:

ps

hvala bogu pa je edžajl scrum umreo.

Kad se ovo desilo?

Ritualni scrum u kome scrum master ide iz jedne prostorije u drugu vukući sa sobom whiteboard na točkićima.

Kod mene i pre korone.

Razlozi da odbijem (prespavam) sastanak:

• Redovni sastanci. Nema teme o kojoj cemo uvek imati sta da pricamo bas svake srede u 9 sati. Ne dao bog svaki dan.

• Sastanci sa preko 5 ljudi. Nema sanse da svi ti ljudi imaju kako da doprinesu, a dobre su sanse da sam ja jedan od tih koji ce prespavati.

• Sastanci gde nemam pojma o cemu se radi. Nisam dovoljno pametan da skontam o cemu se radi na licu mesta ako nemam barem neko predznanje. Jbg, ako otvaras novu temu, deljenje neke, bilo kakve dokumentacije unapred je veoma pozeljno.

Razlog da prihvatim sastanak: "E, mozes na call, samo da te pitam nesto na 5 minuta". Naravno ne jer ce stvarno biti 5 minuta, retko bude. Vec jer kadgod je ad-hoc, uvek znaci da osobi stvarno treba pomoc.

Dobro to "ajd da se cujemo caskom" ne racunam u sastanke, to mi dodje redovan posao. Takvih mogu da imam 10 dnevno.

Lepo sroceno @Fins fleet

Nema teme o kojoj ćemo pričati svake srede u 9?

O prijatelju, ima toliko tema, neke od njih vezane i za posao...

Malo se nismo razumjeli, nemam ja nikakvih problema sa timom i nemam ja fiksni, tvrdi pristup - prilagođavam se timu i pojedincima u njima, kompaniji i njihovim procesima i gledam sta mogu da učinim da budemo što produktivniji u tom nekom okviru. A i da promijenimo ono što može ako donosi neki boljitak.

Zato se ne slažem da ima samo "jedan pristup" što se tiče sastanaka, kamera, rokova itd.

Ono što radi u jednoj firmi neće obavezno raditi u drugoj.

Mada što se tiče konkretno kamera, tu i dalje stojim iza svog mišljenja, naročito za timove koji treba da usko sarađuju i rade zajedno na velikim projektima, gdje rad jednog utiče na rad dugih inženjera itd

A što se tiče gubljenja vremena po bespotrebnim sastancima, to se 100% slažem.