September 8, 2025Sep 8 Vec smo imali situacije gde optuste ljude jer "AI", pa ih posle zaposle jos vise kad im taj lukavi plan propadne pa vide da su u raspadu. Bice i u Merc-u.Sve ovo nema veze sa AI, vec sa ekonomskom krizom. Inace sa ove strane bare je primetno da se usporilo sa otkazima i zaposljavanja polako krecu ponovo. Mene dvaput zadesilo, oba puta jer je firma stvarno propala. Prvi put mi trebalo 4-5 meseci da nadjem novo, doduse mesec-dva sam kulirao. A i bilo je u peak-u otpustanja. Drugi put sam nasao isti dan, posto sam skontao sta se desava pa imao pripremljen prebeg. Tada su i probali da kazu da je zbog AI-a, ali je "sacemo da gasimo firmu" bilo bas ocigledno.
September 9, 2025Sep 9 Uh uh Atlassian odlucio da 2029 ukine on premise mogucnost. https://www.atlassian.com/blog/announcements/atlassian-ascendTo je strasna prilika za dobar biznis:Migracija velikih instanci na cloud (za dosta firmi rok od 3 god je suludo kratak)Prebacivanje na neki drugi produkt koji rade on premise u airgap (Linear, Azure Devops i Bugzilla)Kreiranje novog produktaJira Data centar je masovno koristen u finansijama, vojnim i drugim industrijama gde je potreban veliki security i gde za cloud nema mesta.
September 9, 2025Sep 9 Čak je i moja bivša firma prešla na hosted verziju pre dve godine, a oni su uvek imali jake tendencije da sve hostuju sami. Mi smo hostovali web na AWS-u, ostatak infrastrukture je bio naš™ (uključujući i fizičke servere).Tu ima jedna zabavna priča. Pošto je bila novina, koja jeli mora da izlazi svaki dan, postojala je procedura šta da se radi ako dođe do kuršlusa za vikend (taj i taj iz IT-a je dežuran zovi njega). I onda kad su ti radovi na infrastrukturi konačno završeni, gomila nekih servisa je migrirana tamo. I jednog dana ošlo sve u kurac, ne može da se radi na izdanju, pitam kolegu koji je bio dežuran "jesu te zvali u subotu u 9 ujutro?". Kaže, "jok, Jira/Confluence su isto kod nas hostovani, pa nisu mogli da nađu moj broj"
September 9, 2025Sep 9 Taman da i ovo Jire sto imamo prebace u Cloud pa da se ne drkam vise sa internim Jira supportom iz Indije.
September 9, 2025Sep 9 1 hour ago, bags said:Uh uh Atlassian odlucio da 2029 ukine on premise mogucnost.https://www.atlassian.com/blog/announcements/atlassian-ascendTo je strasna prilika za dobar biznis:Migracija velikih instanci na cloud (za dosta firmi rok od 3 god je suludo kratak)Prebacivanje na neki drugi produkt koji rade on premise u airgap (Linear, Azure Devops i Bugzilla)Kreiranje novog produktaJira Data centar je masovno koristen u finansijama, vojnim i drugim industrijama gde je potreban veliki security i gde za cloud nema mesta.Ja sam živeo u ubeđenju da su ukinuli on prem još pre par godina. Možda su pomerili tada zbog previše velikih klijenata koji nisu bili spremni.
September 9, 2025Sep 9 10 minutes ago, Sammael said:Ja sam živeo u ubeđenju da su ukinuli on prem još pre par godina. Možda su pomerili tada zbog previše velikih klijenata koji nisu bili spremni.Ukinuli su Server varijantu koja je bila samo na jednom serveru ali bilo je moguce imati ovu DC (koja iako je distributed radila na jednom serveru)
September 21, 2025Sep 21 Pitanje za narode i narodnosti koji imaju sastanke (Teams) da li od vas traže da se izjasnite da se sastanak snima? Kontam gdpr ali nisam se baš susretao da se ovako striktno traži od svakoga da pismeno pošalju saglasnost. Ono q. od sastanka, pokazna vežba, snima se radi obuke juniora...
September 21, 2025Sep 21 18 minutes ago, Zaboravan said:Pitanje za narode i narodnosti koji imaju sastanke (Teams) da li od vas traže da se izjasnite da se sastanak snima? Kontam gdpr ali nisam se baš susretao da se ovako striktno traži od svakoga da pismeno pošalju saglasnost.Ono q. od sastanka, pokazna vežba, snima se radi obuke juniora...Nama samo izadje notifikacija gore da time sto nastavljas sastanak pristajes da se snima, bla bla... i samo kliknes.
September 21, 2025Sep 21 34 minutes ago, Shan Jan said:Nama samo izadje notifikacija gore da time sto nastavljas sastanak pristajes da se snima, bla bla... i samo kliknes.Ma to da, nego ovo pošalju email tipa sastanak će biti sniman, molimo vas za vaš pristanak bla bla bla
September 21, 2025Sep 21 7 hours ago, Zaboravan said:Ma to da, nego ovo pošalju email tipa sastanak će biti sniman, molimo vas za vaš pristanak bla bla blaNikad čuo za tako nešto.Zvuči da legal & compliance nema pametnija posla.
September 21, 2025Sep 21 1 minute ago, Sammael said:Nikad čuo za tako nešto.Zvuči da legal & compliance nema pametnija posla.Ma da, pre bilo normalno da se snimaju obuke i sl (da jasno ako se pokrene snimanje iskoči prozorče taj i taj pokrenuo snimanje slažeš se) ali ovo danas novi momenat. Probam jednom da odbijem da vidim šta će biti.
September 22, 2025Sep 22 Kod nas samo kazu snimacemo sastanak (treninzi uglavnom) i onda svi iskljuce kamere, kad dodje onaj deo gde se postavljaju pitanja a prekida snimanje, tipicno ljudi ukljuce kamere i krenu da pitaju sta ko vec ima.
September 22, 2025Sep 22 Kod nas se se spomene pre paljenja snimanja cisto da ljudi budu malo profesionalniji.