August 22, 2025Aug 22 Ja sam svoj post završio sa "žene " ali sam obrisao, jer i nije baš fer. Zapravo, na prošlom poslu sam imao dobra iskustva sa ženama i na rukovodećim i nerukovodećim mestima. Baš sam razmišljao na tu temu i zaključio da je možda razlika što je to bila firma na mnogo višem nivou i da ljudi tamo nisu imali potrebu da se mnogo dokazuju. Plus pošto je bila mnogo veća firma makar u ovom mom delu, politika je bila rezervisana za nivo iznad. I tamo je toga pred kraj bilo dosta i opet nevezano za pol. Ovde je slučaj sa pomerenom koleginicom da je htela da se dokaže i napravi nešto kao da radi za Google. Pritom očigledno tegli i neke frustracije iz prošlosti, reče jednom da ide na neki leadership kurs, priča bez prestanka, valjda joj je neko rekao da mora tako da ostavi utisak. Na to dođe i to da su pomalo obe dupeuvlake, s prošlim šefom je svaka njegova ideja bila sjajna, sve je uvek bilo vrh i niko mu nikad nije rekao ne. Ja sam mu rekao ne može tako verovatno više puta u mesec dana nego njih dve zajedno godišnje. Tu onda dođe i taj fenomen da šefu ne može da kaže ne, pa onda leči komplekse na meni da valjda dokaže sebi da može da se nametne negde. Moglo bi na tu temu dosta da se teoretiše o uzrocima, ali to je verovatno više za rodnu ravnopravnost, tj topic.S druge strane, ja nisam iz te priče i uglavnom sam pokušavao da joj objasnim da tim od petoro ne može da uradi posao kao tim od 50, ali nije htela da sluša. Mislim, nije mogla ni sama mogla da pohvata više šta je planirala - uradi nešto da poboljša X, a ne može da se seti kako je koncipirala X godinu dana ranije. Pa onda pola dana dešifrujem šta uopšte hoće i na kraju joj kažem ne može zbog toga toga i toga, ona kaže ah da moram da doradim i onda se često nikad ne javi jer krene nešto treće da razvija u sitna crevca. Ova treća iz marketinga što su je izgurali je jednom bukvalno rekla "neću da imam još jedan sastanak, meni treba da bi uradite koncept i da ja onda to koristim". I bila je u pravu, kod mene je isto stalno brusila nekakve komponente i onda svaki put kad ih negde primeni shvati da mora da ih doradi i onda Jovo nanovo.
September 5, 2025Sep 5 Amazon's strict RTO policy is costing it top tech talent, according to internal document and insidershttps://archive.ph/ZDPe0
September 5, 2025Sep 5 Izvinite ako je oftopik jel ovo ovako kod svih IT firmi? Mislim na ove izraze...Jutros me zove bivši kolega da me pita da li znam za neki posao, moja prva reakcije je šok, jer lik je 25+ godina developer/devops/sistem arhitekta, da ga svaka firma poželi.Čovek je radio na nekom velikom projektu za veliku internacionalnu firmu. Na sastanku u petak je predstavljao kako će da izgleda arhitektura nekog sistema i long story short, u prezentaciji je koristio neku sliku koju nije on pravio već je iz dokumentacije nečega sto će koristiti, gde se pominju termini “master” i “slave” za neke diskove. Nakon sastanka je ta firma poslala zahtev da se on odmah skine sa projekta i da će mu u roku od odmah svi pristupi biti ukinuti zbog korišćenja neadekvatnih reci u prezentaciji."primary" and "secondary" je alternativni izraz. Takođe nema više "whitelist" i "blacklist" već "blocklist" i "allowlist". Meni je ovo ok da se prilagodim, ali nije za otkaz, mogli su samo da skrenu pažnju da se jezik menja u industriji, ja vidim na poslu (radim na zapadu) dosta ljudi koji i dalje to koriste pa niko im ne komentarišu. Doduše nisam u Land of the free
September 5, 2025Sep 5 Ne znam za firme, ali ja sam u školama učio po terminima master/slave, i to su bili termini iz internacionalnih udžbenika. Tako da jedu govna da izvineš.
September 5, 2025Sep 5 Ima bar 5,6 godina da se presaltalo na ove izraze. Ako neko i kaze staru verziju svi ga zezaju da je boomer i sl ali nema sanse da neko dobije otkaz zbog toga.Skoro je jedan kolega rekao kad nam je tacno grooming meeting i svi su bili iz zajebancije ovako sokirani:
September 5, 2025Sep 5 5 minutes ago, goofs said:Ne znam za firme, ali ja sam u školama učio po terminima master/slave, i to su bili termini iz internacionalnih udžbenika. Tako da jedu govna da izvineš.Pa toga se i ja sećam iz davnih dana kad sam buljio u one iglice pozadi na HDD
September 5, 2025Sep 5 Te price cujem od negde 2012 i jos uvek se menja terminologija. 10 godina stara firma u kojoj sam sada je preimenovala master branch u main pre pola godine jer bez toga ne mogu da dobiju neki compliance sertifikat i to je nanelo malo bola za infra kod, no boze moj.No ovo je prvi put da cujem da je neko zapravo najebao zbog toga.
September 5, 2025Sep 5 Ma iskreno, ne verujem ni da je ovaj dobio otkaz.Više mi je pojava da se to tretira kao problem uopšte...
September 5, 2025Sep 5 6 minutes ago, Frank Pembleton said:Ma iskreno, ne verujem ni da je ovaj dobio otkaz.Iskreno, da me neko zajbava za master/slave ja bi sam dao otkaz...Debili su svugde oko nas...Carlin je još pre 25-30 godina ima lepu priču o jeziku iljudima koji zajebavaju...
September 5, 2025Sep 5 1 minute ago, Shan Jan said:Pri tom whitelist i blacklist nemaju nikakve veze sa rasama.Ma nemoj, a što je onda white dobra, a black nije? WASP guraju potuljeni rasizam, eto šta je ...
September 5, 2025Sep 5 Kolega sa 25 godina iskustva, za kojeg se otimaju firme zove da se stidljivo raspita jel ima neki poslić eventualno možda za njega. A onda je mrmot zabio čokoladu u guzicu.Tužna ribolovačka priča o woke teroru.
September 5, 2025Sep 5 Dobio sam ja sličan mejl pre jedno 5 godina, velika korporacija bilo je Send to all. Master,slave, blacklist, whitelist, red-handed, brown bag, I još neke razne koje sam zaboravio, sa sve primerima koji bi trebalo da se koriste umesto ovih "uvredljivih"Najjači je bio da se ne koristi"all hands" jer zaboga nemaju svi ruke.
September 5, 2025Sep 5 5 minutes ago, *edited by mod said:Najjači je bio da se ne koristi"all hands" jer zaboga nemaju svi ruke.Mislim da vam je neko poslao meme sa reddita.