Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nekretnine

Featured Replies

sta ce biti sa krivicnim delom gradjenje bez gradjevinske dozvole

• Replies 4.7k
  • Views 468.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• prošlo leto /2023/ operacija izdavaštva je konačno profesionalno pokrenuta. kuća je bila tip top picnuta, završeno sve što i kako smo hteli, pici sređeno kao da ćemo mi živeti tu a ne gosti tj ljudi k

• Konacno se i moja epopeja zavrsila - kupio stan u Pancevu  Starogradnja, 78 kvadrata plus dve terase i ostava. Sad ide renoviranje...   Hvala @Ayatollah na pravnoj pomoci, ostalima zelim sre

• kada smo kupili plac, pomenuta štala je izgledala ovako. dve godine kasnije veći deo krova se bio urušio i kiša je krenula da podlokava zidove koji su izgrađeni od duplog sloja kamena između koga se n

Posted Images

Ja ne znam zašto Srbija jednostavno ne rasformira urbanističke zavode i sekretarijate za građevinu, i lepo ne otpusti sve te ljude koji tamo rade. Realno, šta će nam oni, kada svako može da uzme da gradi gde, šta i kako hoće, i na kraju će svakako biti upisan u katastar. Ne znam ni šta je više poenta izdavanja građevinske i upotrebne dozvole u ovakvoj situaciji, mogli bismo te procedure i da ukinemo.

Upotrebna dozvola postade ekstra oprema koju doplacujes.

1 hour ago, Tihajeza said:

U kojoj zemlji živiš? Ozbiljno te pitam.

Moj otac je 1981. kupio projekat tipske kuće za selo i otišao u opštinu (nije Bg ali nema veze) da pita šta je potrebno osim projekta potrebno za građevinsku dozvolu.

Grohotom su se nasmejali i odmahnuli rukom, Idi s milim bogom čoveče idi gradi slobodno.

Ali kako? (Inače sve radi po pravilima i nikako drugačije)

-Nemamo na osnovu čega da izdamo dozvolu, selo nema urbanistički plan, pa ni prostorni plan opštine, parcela se vodi ko bašta i nemaju pravni osnov da mu izdaju dozvolu.

Gradite slobodno.

U isto vreme bar 10 kuća u istoj ulici je bilo gotovo i 10tak započeto. Svi su se držali neke zamišljene građeniske linije i danas ta ulica izgleda sasvim lepo i uredno.

Čim je donet zakon 2015. legalizovao je kuću. Geometar je snimio dimenzije kuće (snimio 4 ćoška da može da se ucrta u katastar), platio takse i to je bilo to, u rešenju piše "Država Srbija ne garantuje stabilnost objekta" (ili tako nešto slično).

Samo da dodam da sam pre 2-3 godine cunjala katastrom i Geosrbijom i provalila da od pomenutih 20 kuća u toj ulici su legalizovane samo dve, naša i još jedna. Ostali nisu ni predali, ni po jednom od zakona i produženja roka.

Nema one zabeležbe da je išta predato, broj predmeta, ništa.

Nego sve: "bašta" , "njiva druge klase" i tako to, šta koji moj papiri, moja kuća moja stvar...

3 hours ago, Tihajeza said:

U kojoj zemlji živiš? Ozbiljno te pitam.

Moj otac je 1981. kupio projekat tipske kuće za selo i otišao u opštinu (nije Bg ali nema veze) da pita šta je potrebno osim projekta potrebno za građevinsku dozvolu.

Grohotom su se nasmejali i odmahnuli rukom, Idi s milim bogom čoveče idi gradi slobodno.

Ali kako? (Inače sve radi po pravilima i nikako drugačije)

-Nemamo na osnovu čega da izdamo dozvolu, selo nema urbanistički plan, pa ni prostorni plan opštine, parcela se vodi ko bašta i nemaju pravni osnov da mu izdaju dozvolu.

Gradite slobodno.

U isto vreme bar 10 kuća u istoj ulici je bilo gotovo i 10tak započeto. Svi su se držali neke zamišljene građeniske linije i danas ta ulica izgleda sasvim lepo i uredno.

Čim je donet zakon 2015. legalizovao je kuću. Geometar je snimio dimenzije kuće (snimio 4 ćoška da može da se ucrta u katastar), platio takse i to je bilo to, u rešenju piše "Država Srbija ne garantuje stabilnost objekta" (ili tako nešto slično).

Stvarno to piše? Da ne garantuju. Ja sam dosta "cunjao" po katastru, čak i legalizovao regularno kuću, ali nisam nikad video tu napomenu...

2 hours ago, Frank Pembleton said:

Stvarno to piše? Da ne garantuju. Ja sam dosta "cunjao" po katastru, čak i legalizovao regularno kuću, ali nisam nikad video tu napomenu...

Probaću da nađem kod mojih pa da slikam.

10 hours ago, napadaj said:

Takva zabeležba je već bila upisivana po nekom od ranijih zakona o legalizaciji, čini mi se po Veljinom. Ne sećam se kako je uticala na kredite, doduše.

ovako.

u rešenju opštine ljig o upotrebnoj dozvoli ove moje kuće u selu, između ostalog stoji:

...s obzirom na minimalnu tehničku dokumentaciju koja je propisana, Republika Srbija ne garaantuje za stabilnost i sigurnost objekta u skladu sa članom 195 zakona o planiranju i izgradnji......

...obavezuje se investitor, odnosno korisnik objekta da u roku od dve godine vrši odgovarajuća osmatranja ponašanja tla i objekta i uticaja objekta na životnu sredinu i da o rezultzatima tih osmatranja i preduzetim merama obaveštava nadležnog inspektora.

6.oktobar 2010. rolleyes

kao priloženu dokumentaciju imao sam samo tehnički izveštaj o stanju i izgledu objekta. naravno i sve one papire o vlasništvu i poziciji objekta. taj tehnički izveštaj je sadržao ucrtane dimenzije objekta i prostorija, opis gradnje i instalacija i fotografije. i izjavu projektanta da je objekat u dobrom stanju i spreman za korišćenje.

6 hours ago, ultra plasticni said:

sta ce biti sa krivicnim delom gradjenje bez gradjevinske dozvole

covid19

sve je ovo da bi se egalizovalo ono na kopaoničkoj čuke, vikendice tominih potomaka, prekoračenje u gradnji DJ žeksa i slično. a mile i slavica koji su bez dozvole proširili šupu ili se skućili u nekoj vukojebini biće srećni. imam takvu situaciju ovde u selu.

Jedan od razloga za donošenje ovog zakona je i pritisak sa zapada da se završi legalizacija i da poveća obim nekretnina koje su u prometu. Plus da se podiđe ljudima i malo napuni budžet.

Nema potrebe da se za Pinkadžiju donosi zakon, on je dobio legalno dozvolu i gradio po njoj.

4 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Jedan od razloga za donošenje ovog zakona je i pritisak sa zapada da se završi legalizacija i da poveća obim nekretnina koje su u prometu. Plus da se podiđe ljudima i malo napuni budžet.

Nema potrebe da se za Pinkadžiju donosi zakon, on je dobio legalno dozvolu i gradio po njoj.

negde sam pročitao da je tu pod zemljom još dosta kvadrata. u stotinama m2.

Plus kinezi po istočnoj srbiji i i razni isto tako svuda

Квадрати под земљом се не рачунају у изграђеност и заузеће.

5 hours ago, Hamlet Strašni said:

Квадрати под земљом се не рачунају у изграђеност и заузеће.

Pardon. Postoji urbanistički parametar "procenat zauzetosti parcele podzemnim etažama", definisan je urbanističkim planom i zadaje se lokacijskim uslovima. Zato postoji nešto što se zove "prijava završetka temelja", kada se na koji dan zaustavlja gradilište, zove građevinska inspekcija. Kada snime da si završio temelj prema projektu i da se nisi raširio preko mere, daju ćagu da je sve ok i nastavlja se gradnja.

Dakle, može se biti u prekršaju oko podzemnih etaža. Ali to dron ne može da snimi.

10 hours ago, Tihajeza said:

Probaću da nađem kod mojih pa da slikam.

Izvini ako je izgledalo kao da ti ne verujem.

Nespretno sam se izrazio.

Nemoj se cimati...