August 14, 2025Aug 14 16 minutes ago, zorglub said:Jel' može primer neki?Mislim da se fakat uci da izlaz oko Skadra nije dat da bi se blokirala Srbija. Al bas cela Albanija, ne znam, mozda kod onog Mila Lompara u skoli.
August 14, 2025Aug 14 59 minutes ago, zorglub said:Jel' može primer neki?Proslo je vise od 3 decenije ali je ovde na faksu moj zabarski profesor istorije to isto istakao na predavanju jer je tad tek poceo konflikt u Yu.
August 14, 2025Aug 14 Ideja sa tim da Srbija ne sme da ima izlaz na toplo more, je dosta stara... Pisao je i Manc ovde o tome, zašto je to jedna od stratiških odluka Britanije, i zašto oni smatraju da je opasno pustiti Srbiju na more (koliko se sećam, u stvari nije vezano za Srbiju, nego za Rusiju i naše budalasanje oko iste)...E sad, Albanije nije stvorena samo zato, niti primarno zato, ali se namestilo lepo kao jedan od parametara...
August 14, 2025Aug 14 1 hour ago, radisa said:Ideja sa tim da Srbija ne sme da ima izlaz na toplo more, je dosta stara... Pisao je i Manc ovde o tome, zašto je to jedna od stratiških odluka Britanije, i zašto oni smatraju da je opasno pustiti Srbiju na more (koliko se sećam, u stvari nije vezano za Srbiju, nego za Rusiju i naše budalasanje oko iste)...E sad, Albanije nije stvorena samo zato, niti primarno zato, ali se namestilo lepo kao jedan od parametara...Ni u jednoj skoli u koju sam ja isla se nije pominjalo nesto oko cele albanske obale. Skadar da, ali to je i tako bilo. Inace na mene se solidno izbrecala jedna onako born and raized german koleginica jer kad smo prosle godine pricale o odmoru, ja sam rekla da sam isla na coast, a ona je iz ne znam kog razloga interpretirala da sam rekla na svoju obalu, pa je bukvalno povisila ton kao what coast, you don't have your coast. Tako da ne bavimo se mi jedini u skolama (ili crkvma, ili na drzavnoj TV?) srpskom nepostojecom obalom
August 14, 2025Aug 14 Skadar je trebao da ide Crnoj Gori, Drac i ostatak severne polovine Albanije je trebao da ide Srbiji, juzni deo Grckoj, najveci deo Makedonije Bugarskoj. Takav je bio dogovor o podeli plena pre polaska u rat 1912.
August 15, 2025Aug 15 On 14. 8. 2025. at 8:34, Mel said:Mislim da se fakat uci da izlaz oko Skadra nije dat da bi se blokirala Srbija. Al bas cela Albanija, ne znam, mozda kod onog Mila Lompara u skoli.To se uci u svakoj skoli, najpre albanskoj."Bezite krvolocne zveri"Crna Gora-majmunGrcka-lavSrbija-zmijaLinija podela izmedju Srbije i Grcke ide na reci Skumbin, inace mnogo znacajno za albance posto dijalekticki deli albance na toske i gege.Skadar je trebao da ide CG ali Crnogorci nisu mogli sami pa je srpska vojska davala podrsku.Srpska vojska, tacnije Druga armija, je igrala znacajnu ulogu u borbi sa Osmanlijama (i Nemcima kao velikim saveznicima Osmanlija) kod Jedrena, kao ispomoc Bugarima. Cim je poceo Drugi balkanski rat, Bugari su unistili srpska vojna groblja oko Jedrena.Drugi balknaski rat je krenuo jer je Sbija zadrzalal veliki deo Vardarske Makedonije posto nije dobila izlaz na more u Albaniji. Originalna linija podela "Balkanskog saveza" u Vardarskoj Makedoniji je isla u dijagonali Kumanovo-Ohrid.Ausro-Ugarska se protivila da bilo koja "jaca" drzava ima izlaz na istocnoj obali Jadrana juzno od njih, npr. Italija i uticaj u Albaniji, jer je Jadran bio jedini izlaz na more Austro-Ugarske.Srbija je bila posedbno problematicna iz vise razloga. Srbi su bili brojni na celoj austro-ugarskoj obali, Srbija je bila u pozadini. U BiH su Srbi cinili,i vecinu, Austro-Ugarska to vidi kao veliku pretnju za svoju obalu i vrsi aneksiju. To je vreme velikog panslovenskog budjenja, uticaj na srpsko "Nacertanije"(kao osnovu spoljne politike Srbije) imaju Poljaci i Cesi.Tek onda dolazi prica oko Rusa i veza sa Srbijom.Jovan Cvijic je govorio da je Srbija "uhapsena" privredno na Berlinskog kongresu, napravljena ogromna zavisnosti od Austro-Ugarske, koja onemogucava razvoj Srbije, stavise. Da je svestan da u Albaniji Srbii nisu vecina ali da je pitanje opstanka Srbije izlazak na more.Srbija je zauzela veci deo Albanije, simbolicno 29. novembra 1912.Svakako zanimljiv datum u kasnijoj istoriji.Britanija ce tradicionalno biti protiv Srbije, zbog odrzanaj statusa kvo gde su oni gazde, i prihvatice stav A-U, iako je bila u savezu sa Rusima, formalno(videce se kod "Julsk krize" 1914, kako im to malo znaci kada su nudili Srbiju i Rusiju. Nemcima, samo da Nemacka ne ide na zapad), iako je "Balkanski savez" ruska prica i osveta A-U za 1908. Edited August 15, 2025Aug 15 by Emerald
August 15, 2025Aug 15 To je sve srpska mitomanija. Austrijanci su želeli da slome toksicini uticaj SPC, zato su žive ljude spaljivali 1914 u crkvama, a srpska mitomanija to predstavlja kao zločin.
September 30, 2025Sep 30 On 31. 7. 2025. at 11:13, bags said:Trenutno je prilicno veliki skandal u Austriji oko Peršmanhofa.Dobra vest je da je glavni koji je vodio ovu akciju je smenjen. Krajem oktobra stize puni izvestaj koji bi trebao na svetlo izneti konacno na svetlo delove policije Koruske koji su bliski nacijima.
November 16, 2025Nov 16 možda je za ovde, za @namenski dokumentarac o odnosu prema bugarskom pilotu samoubici spisarevskom.pretpostavljam da može koja da se kaže.
November 27, 2025Nov 27 On 15. 8. 2025. at 14:12, Hamlet Strašni said:To je sve srpska mitomanija. Austrijanci su želeli da slome toksicini uticaj SPC, zato su žive ljude spaljivali 1914 u crkvama, a srpska mitomanija to predstavlja kao zločin.Pa i Gulazi su mitomanija - kao sto smo naucili ovde. Ne vidim sada u cemu je problem.
November 27, 2025Nov 27 32 minutes ago, Anduril said:Pa i Gulazi su mitomanija - kao sto smo naucili ovde. Ne vidim sada u cemu je problem.Lepo te Andropov naucio whataboutizma ...
November 27, 2025Nov 27 1 minute ago, radisa said:Lepo te Andropov naucio whataboutizma ... Tema ovde je Revizionizam generalno, koliko sam shvation. Verovatno je i tebi Putin sapnuo da na temi o Ukrajini i Putinu treba pricati o Busu senioru u Angoli.
November 27, 2025Nov 27 Just now, Anduril said:Tema ovde je Revizionizam generalno, koliko sam shvation. Verovatno je i tebi Putin sapnuo da na temi o Ukrajini i Putinu treba pricati o Busu senioru u Angoli. Ja tamo to ne pišem, što mi imputiraš... Ali ti ovde pišeš baš po definiciji, kako umanjiti zločin, spominjući neku nevezani događaj... I odgovarajući čoveku koji o tom nevezanom događaju niije ništa napisao... Ali,neću te zaustavljati, samo udri, ti znaš šta radiš... Sve što si do sad napisao bilo je super...
November 27, 2025Nov 27 1 minute ago, radisa said:Ja tamo to ne pišem, što mi imputiraš...Ali ti ovde pišeš baš po definiciji, kako umanjiti zločin, spominjući neku nevezani događaj... I odgovarajući čoveku koji o tom nevezanom događaju niije ništa napisao...Ali,neću te zaustavljati, samo udri, ti znaš šta radiš... Sve što si do sad napisao bilo je super...Ja mislim da je ovo sasvim odgovarajuca tema da se utvrdi da li su samo austrougarski zlocini zlocini, ili tu spadaju i razni Gulazi, ili ako hocete nesto iz Balkanskih ratova, sta je srpska vojska radila tada na Kosovu. Kazu da je neki tamo Trocki pisao o tome. Na ovom forumu to ocigledno nije sasvim jasno.
November 27, 2025Nov 27 Just now, Anduril said:Ja mislim da je ovo sasvim odgovarajuca tema da se utvrdi da li su samo austrougarski zlocini zlocini, ili tu spadaju i razni Gulazi, ili ako hocete nesto iz Balkanskih ratova, sta je srpska vojska radila tada na Kosovu. Kazu da je neki tamo Trocki pisao o tome. Na ovom forumu to ocigledno nije sasvim jasno.Sve ok, ali si intelektualno nepošten, jer odgovarš čoveku koji piše o jednoj temi, sa nekom drugom temom... Čuveni hladnoratovski "A šta vi radite crncima" argument...