John Coltrane Posted January 10, 2023 Posted January 10, 2023 Kako mogu da overklokujem procesor? Pre smo to nesto budzili iz DOS-a ili BIOS-avaljda, sad vidjam da uz specifikacije za nove kompove daju u zagradi MHz do kog komp možeš “dići”. Hvala
Milosh76 Posted January 10, 2023 Posted January 10, 2023 Klokovanje se radi na specificnim procesorima tj ne moze na svakom i iz BIOS-a.
JozoMujica Posted January 10, 2023 Posted January 10, 2023 2 hours ago, John Coltrane said: Pre smo to nesto budzili ... džamperima na matičnoj ploči. 1
gone fishing Posted January 10, 2023 Posted January 10, 2023 2 hours ago, John Coltrane said: Kako mogu da overklokujem procesor? Pre smo to nesto budzili iz DOS-a ili BIOS-avaljda, sad vidjam da uz specifikacije za nove kompove daju u zagradi MHz do kog komp možeš “dići”. Hvala iz biosa, dok danas procesori sami boost-uju 400-700 MHz preko osnovne frek. ako im napajanje isporuči dovoljno struje i ako hladnjak uspe da zadrži temp da ne ode preko 75 C - najbolje napiši koji cpu planiraš da oc 1
Vapad Posted January 10, 2023 Posted January 10, 2023 2 hours ago, John Coltrane said: Kako mogu da overklokujem procesor? Pre smo to nesto budzili iz DOS-a ili BIOS-avaljda, sad vidjam da uz specifikacije za nove kompove daju u zagradi MHz do kog komp možeš “dići”. Hvala Ti koji imaju zagrade i range sami menadžuju brzinu u zavisnosti šta radiš, koliko jezgara ti treba, koji termalni headroom imaju i slično. U osnovi imaš base frekvenciju i, kod intela recimo, turbo boost, pa onda prema svim parametrima nagari na neko vreme. A nekada ne može dostići taj zamišljeni max. Tu situaciju možeš videti u task menadžeru, pod performance, CPU NPR ovo je forumašenje ovo je 4k youtube sa pomeranjem miša Doduše na jako starom i7-4720HQ U procesori imaju niži base ako se ne varam i bolju dinamiku, ali su po meni sporiji generalno osim ako nisi uzeo neku zver
John Coltrane Posted January 10, 2023 Posted January 10, 2023 Hvala svima. U pitanju je kršina od pre 2 godine, Lenovo ideapad koji je kupljen za najosnovnije da deca gledaju crtaće, žena serije kad ja legnem na TV ili ja pustim EON/iris kad imam drugu tekmu za praćenje. Bilo nešto ekstra povoljno. E sad - počeo sam neku igru sa klincem i umrežili smo se preko Steam da pikamo versus mode, ali se ispostavilo da ovo sranje ne može da potera ni igur iz 2006. Pa sam malo, bezuspešno, guglao. Sad vidim u Task manageru da on tera do 2,5Mhz što je duplo više od base
Vapad Posted January 10, 2023 Posted January 10, 2023 1 hour ago, John Coltrane said: Hvala svima. U pitanju je kršina od pre 2 godine, Lenovo ideapad koji je kupljen za najosnovnije da deca gledaju crtaće, žena serije kad ja legnem na TV ili ja pustim EON/iris kad imam drugu tekmu za praćenje. Bilo nešto ekstra povoljno. E sad - počeo sam neku igru sa klincem i umrežili smo se preko Steam da pikamo versus mode, ali se ispostavilo da ovo sranje ne može da potera ni igur iz 2006. Pa sam malo, bezuspešno, guglao. Sad vidim u Task manageru da on tera do 2,5Mhz što je duplo više od base To neki N4xxx procesor?
John Coltrane Posted January 11, 2023 Posted January 11, 2023 6 hours ago, Vapad said: To neki N4xxx procesor? 4000 1
Time Crisis Posted January 11, 2023 Posted January 11, 2023 Gde ćeš laptop overklokovati Nema od tog ništa 1
John Coltrane Posted January 11, 2023 Posted January 11, 2023 Ja da znam ne bi nikad ni kupio tu kantu. Mada vidim da je sad cena, novog, od 25 do 30k dinara. Ja sam u decembru 2021. dao 150€ za njega.
zmanic Posted January 11, 2023 Posted January 11, 2023 Ja sam na poslu obožavao mašine sa CPU Intel N____, nikada me nisu izdali na terenu, a bilo je svakojakih prilika.
John Coltrane Posted January 16, 2023 Posted January 16, 2023 Jel vredi ovo 60€ ? https://support.hp.com/rs-en/document/c04746493 Uzeh da ga probam, fino mi čuči, moj stari Samsung riknuo.
Mil@n Posted January 16, 2023 Posted January 16, 2023 1 hour ago, John Coltrane said: Jel vredi ovo 60€ ? https://support.hp.com/rs-en/document/c04746493 Uzeh da ga probam, fino mi čuči, moj stari Samsung riknuo. Pa jbt koliko bi za 24" da daš, 20e?... Naravno da vrijedi...
John Coltrane Posted January 16, 2023 Posted January 16, 2023 1 hour ago, Mil@n said: Pa jbt koliko bi za 24" da daš, 20e?... Naravno da vrijedi... 23’’ 1
Recommended Posts