January 27Jan 27 14 hours ago, ragasto said:Baš to. Zato bi bilo dobro da se u nekom drugom predmetu pripremaju na vreme za takve stvari, konkretno za ovo bi trebalo da znaju šta je nominalna kamatna stopa, šta efektivna...čak i ako onaj ko se muči sa matematikom ne bi mogao sam sve da izračuna, trebalo bi da zna šta je to i zašto reklame na TVu ne govore sve. Isto bi, u idealnom slučaju, važilo i za pravo.I mir u svetu.I da u plan i program udje za koga da se udaju/zene i spremni za zivot
January 27Jan 27 To se nekad zvalo dosađinstvo domaćinstvo.Tačno se vidi na onima koji si bežali sa tih časova.
January 27Jan 27 Ne sećam se da smo na domaćinstvu radili ovako bitne stvari...tkanje, pak, jesmo radili.
January 27Jan 27 štrikanje, heklanje, pravljanje kolača, te kako od starih cipela napraviti papuče itd
January 27Jan 27 5 hours ago, Filozof manijak said:To se nekad zvalo dosađinstvo domaćinstvo.Tačno se vidi na onima koji si bežali sa tih časova. JaEdit: sam volela domaćinstvo. Zato sam danas dobra domaćica. Edited January 27Jan 27 by Svemir Zeka
January 28Jan 28 On 26. 1. 2026. at 10:18, Mel said:da otprilike znaju ko su bili partizani a ko cetnicikako deca ovo da znaju kad ni mi na forumu nismo baš sigurni
January 28Jan 28 9 minutes ago, garcia said:kako deca ovo da znaju kad ni mi na forumu nismo baš sigurni pa samo otprilike da znaju, koliko da mogu da pisu na PPPu kad bi hteli da se pridruze.
January 28Jan 28 8 hours ago, garcia said:kako deca ovo da znaju kad ni mi na forumu nismo baš sigurni Neretko, ni sami participanti nisu bili načisto. Kao u onom starom vicu/anegdoti, kad pozovu lokalnu starinu, prvoborca, na priredbu i druženje sa omladinom, pa on posle treće rakijice u prepričavanju ratnih dogodovština malo prokliza "...i tako, idemo odovud mi, a odonud partizani"...
January 28Jan 28 nekad davno, oko1960 bio sam osnovac u "zmaj jovi" (sada matematička gimnazija). često su nam dolazili i sedali pozadi u skamije đaci iz srednje učiteljske (sada fakultet), tu slušali našu učiteljicu i izlazili pred tablu da "drže nastavu". bila je to dobra praksa. mislim da biti profa u školi ima jednu prednost (čitam zeku), to da više radnog vremena provodiš sa decom a ne sa gnjavtorima, kolegama. i što deo radnog vremena radiš od kuće. mojoj ženi je bilo zadovoljstvo dok je radila u školama (matematika)
March 16Mar 16 Raspisali se na Braku o skolstvu, ali mislim da je ovde prikladnije, bar za ono sto me tamo ponukalo da se prisetim, pa da ovde napisem.Obzirom da sam studirala i u Srbiji i u US, pa evo par crtica sta mi u US ima smisla:Srednjoskolci, uz obavezne i elektivne predmete, imaju mogucnost "uzimanja" predmeta koji ce im se kasnije uracunati u kredite za koledz - znaci vec na samom pocetku studiranja su u prednosti s par ispita, plus sto ne moraju da placaju te casove na koledzuNa fakultetu - uzecu moj primer , studije hemije - postoje obavezni strucni predmeti, koje svi moraju da odrade; ostalo su elective, ali iz odredjene grupe: social sciences, umetnost, istorija....i iz tih oblasti biras koje predmete zelis (naravno, elektivni na 4. godini su zahtevniji od onih koje uzimas na 1. godini)Studenti na kraju semestra ocenjuju profesore - imali smo profesoricu Principa instrumentalne analize, koja je odlican naucnik, a nikakav predavac. Na osnovu ocena studenata, ona je "sklonjena" da se bavi naucnim radom, ali ne i predavanjima i radom sa studentimaMnogo vise prakticnog rada u laboratoriji u US; u Srbiji mnooogo teorije, koja nije bila ispracena odgovarajucim prakticnim radom (razumem, sirotiLJa, bio jedan HPLC na faxu, pokazali nam ga kroz odskrinuta vrata, skup, ne dirajte!). U US, na faxu, 20 laboratorija, svaka svoj HPLC, obavezan rad na njemu
March 16Mar 16 44 minutes ago, destiny said:Raspisali se na Braku o skolstvu, ali mislim da je ovde prikladnije, bar za ono sto me tamo ponukalo da se prisetim, pa da ovde napisem.Obzirom da sam studirala i u Srbiji i u US, pa evo par crtica sta mi u US ima smisla:Srednjoskolci, uz obavezne i elektivne predmete, imaju mogucnost "uzimanja" predmeta koji ce im se kasnije uracunati u kredite za koledz - znaci vec na samom pocetku studiranja su u prednosti s par ispita, plus sto ne moraju da placaju te casove na koledzuNa fakultetu - uzecu moj primer , studije hemije - postoje obavezni strucni predmeti, koje svi moraju da odrade; ostalo su elective, ali iz odredjene grupe: social sciences, umetnost, istorija....i iz tih oblasti biras koje predmete zelis (naravno, elektivni na 4. godini su zahtevniji od onih koje uzimas na 1. godini)Studenti na kraju semestra ocenjuju profesore - imali smo profesoricu Principa instrumentalne analize, koja je odlican naucnik, a nikakav predavac. Na osnovu ocena studenata, ona je "sklonjena" da se bavi naucnim radom, ali ne i predavanjima i radom sa studentimaMnogo vise prakticnog rada u laboratoriji u US; u Srbiji mnooogo teorije, koja nije bila ispracena odgovarajucim prakticnim radom (razumem, sirotiLJa, bio jedan HPLC na faxu, pokazali nam ga kroz odskrinuta vrata, skup, ne dirajte!). U US, na faxu, 20 laboratorija, svaka svoj HPLC, obavezan rad na njemuJa sam radila na HPLCu na faxu u BGu Edited March 16Mar 16 by Mel
March 16Mar 16 Blago vama! Mi u NS progviril kroz vrata da vidimo kako izgleda,,profesor rekao:"Jaaako je skup i skupa opravka" ( prwvodu "ne pipaj")
March 16Mar 16 Just now, Midžeta said:Ja nisam, sad vam zavidim Nisu mi dali cak ni GC/MS da radim sama za master radHohoho, pa odkad se MS daje studentariji. Neka UV celija sa sirokim protokom i da pevate. MS sam prvi put samostalno dotakla rukom imala sam preko 30/.