Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obrazovanje 21. veka - reforma ili propast

Featured Replies

23 minutes ago, Moonwalker said:

Kamatni racun treba da je obavezno u programu svih srednjih skola.

Bolje da ne znam

• Replies 2k
  • Views 180.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Pre 3 dana, u sredu mi je otac deteta kome sam razredni pretio da ce doci u skolu ili ce me naci u gradu da mi otkine glavu jer sam mu rekao da mora kupiti loptu koju je njegov sin probusio drugu taj

• Drugarica koja predaje srpski zalepila keca nekom klincu zbog prepisivanja rada sa interneta. Sutradan se javljaju njegovi roditelji direktorki i traže da ova bude kažnjena zbog traume koju je izazval

• Sačeka ga nemotivisan učitelj/nastavnik koji ako mu da lošu ocenu može da bude proganjan od oca sa bembarom iz predhodne rečenice i shvatanje da mu škola suštinski ne može ništa, ako je dovoljno bahat

Posted Images

28 minutes ago, gone fishing said:

i koliko učenika srednjih škola će ići na tehničke studije 2 ili 3%

Zato smo i lideri u inovacijama i broju jakih domaćih industrijskih firmi, a zahvaljujući tome i po BDP-u.

Edited by vememah

abitno ionako je gradivo iz srednje škole kesa iz maxija prema onome šta se radi iz više matematike hihi to verovatno ne važi za matematičke gimnazije....

20 hours ago, Sludge Factory said:

Sokrat je kvario omladinu. fantom

Nisam fantom

Jesi, jesi, lolo jedan D

4 hours ago, gone fishing said:

+100 jedno polugodište u srednjoj iz matematike da uče proporcionalni račun, drugo kamatne stope, načine obračuna i vraćanja kamate, da reflektori budu upereni na bankarstvo, kako bi deca znala unapred šta znači zaduživanje, od toga će imati koristi čitavog života, os sinusa, kosinusa i kvadratnih jednačina samo dok su u školi...

Upravo laugh

https://www.instagram.com/reel/DRb1_bWEtgm/

Potreban je jedan ceo novi predmet koji bi se bavio osnovima ekonomije i finansijama gde bi ucenik trebalo da nauci o stednji, kreditima, osiguranju, investicijama, berzi i matematici koja stoji iza toga. Meni je zao sto u srednjoj skoli nisam imao priliku da naucim nista od toga

i bitkojn za seminarski rad fantom

Mogao bi i jedan predmet u osnovnoj koji objasnjava ekonomiju danasnjih igrica, verovatnocu da dobijes skin koji trazis, Neumitnost da ce igrica biti ugasena i psiholoski uticaj kockanja koje promovisu igrice.

Bar dok ne zabrane to zlo.

15 minutes ago, Shan Jan said:

Mogao bi i jedan predmet u osnovnoj koji objasnjava ekonomiju danasnjih igrica, verovatnocu da dobijes skin koji trazis, Neumitnost da ce igrica biti ugasena i psiholoski uticaj kockanja koje promovisu igrice.

Bar dok ne zabrane to zlo.

Ja igram ono neko slaganje boja itsl. Kapiram da pricas o drugacijem tipu igrica?

On 22. 1. 2026. at 23:02, Delija67 said:

Potreban je jedan ceo novi predmet koji bi se bavio osnovima ekonomije i finansijama gde bi ucenik trebalo da nauci o stednji, kreditima, osiguranju, investicijama, berzi i matematici koja stoji iza toga. Meni je zao sto u srednjoj skoli nisam imao priliku da naucim nista od toga

to je mozda potrebno nama goljama, narodu, al onima koji upravljaju drzavama je potrebno (ustvari neophodno) da nas drze u fiskalnom neznanju da bi nas uterivali u dugove i drzali pod kontrolom a usput i zaradjivali na nama. sto je bitno kolko i ovo prvo.

to jedino roditelji da se potrude i da jedno mesecno, kad se primi plata, organizuju porodicne sastanke (ono kao aligrudic u doli bel) pa da se vidi gde, zasto i na sta ide kinta. pa ce klinci s vremenom nauciti i kako se zaduzuje, kako se izbegava zaduzivanje i ko su glavne gulikoze i kako ih izbeci. hocu reci, ucice na roditeljskim greskama da ne bi ucili na svojim. kao sto inace svi ucimo o prakticnim zivotnim stvarima.

ne kazem da ne bi bilo korisno ubaciti finansije u skolski program nego da nema sanse da se to desi na zapadu gde je profit sve i vsja. osim, naravno, u privatnim skolama u kojima mladunci kapitalista i te kako uce kako zadrzati i umnoziti kintu.

Ta oblast je uglavnom pokrivena predmetima koji se zovu aktuarska ili finansijska matematika. Oni postoje kod nas ponegde na osnovnim ili master studijskim programima, državnim i privatnim.

Sam matematički aparat korišćen u toj čitavoj oblasti je prilično bazičan, većina formula su zapravo težak šablon, tako da ga može razumeti svako sa pristojnim srednjoškolskim znanjem.

Čini mi se da je bar 95% predmeta na Bg matematičkom fakultetu neuporedivo kompleksnije i zahteva više učenja da bi se gradivo razumelo i savladalo (nisam to doduše lično studirao, ali jesu pojedini članovi porodice).

Neki utisak mi je da je razlog što se to ne izučava na Bg matf-u (koji je generalno vrlo krut i konzervativan po pitanju osavremenjavanja studijskih programa, u odnosu na recimo NS matf) taj što nastavno osoblje na to sve gleda sa prezirom, kao na nešto što je suviše banalno da bi zavređivalo zasebno izučavanje.

Inace je stvarno besmisleno da sw trazi matf da bi predavao matematiku u skoli. Em je fakultet suludo tezak pa ga malo ljudi upisuje, em se bavi visom matematikom koje uopste nema u osnovnoj i srednjoj, em nista ne ucis o pedagogiji i nastavi, em vecina koji zavrse odu na lukrativnije poslove.

Treba na nekoj visoj uciteljskoj da se napravi smer za nastavnike matematike i da fokus bude na pedagogiji.

Zar ne postoji pedagoski/nastavnicki smer na tim fakultetima, jedino ako su ih ukinuli jer ih niko zivi vise ne upisuje?

I ne samo za matematiku. Za predavanje istorije u trgovackoj skoli treba ista dipoma kao za rad u istorijskom naucnom institutu.

Kazu da su odlicni rezultati finske djece na raznim testovima u velikoj mjeri rezultat toga sto studenti vec na prvoj godini imaju praksu u skolama i vide da li ih to stvarno zanima, pa je mala sansa da se u prosvjeti zavrsi slucajno ili preko volje. Naravno postoji i momenat zarade u prosvjeti, ali navedeni Finci u prosvjeti zaradjuju manje od Nijemaca npr. a rezultati djece su daleko bolji.